Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Hittar ni tråden mitt i Bröllopsbellorna och lilahavet? Puffar för säkerhets skull...

  • Kjell Präst
    MrsT2011 skrev 2010-12-15 15:57:04 följande:
    Hej präster! Jag läste ett inlägg av Burre Präst som nämnde en handbok med tips på lämpliga bibelord vid vigsel samt löftesformuleringar. Är det er egen handbok i er yrkesutövning, eller kan man som församlingsmedlem titta i en sådan för inspiration?

    Har ni tips på dikter också? Jag vill ha Karin Boyes "morgon", men en dikt till hade varit trevligt. De flesta av våra gäster har akut scenskräck, kan man be prästen läsa upp dikten om det krisar?

    Vad är skillnaden mellan en vigselgudstjänst och en brudmässa? Mina föräldrar hade det på 70-talet, men jag uppfattade inte riktigt skillnaden. Är det vanligt med brudmässa nu för tiden?

    Och en fråga till: Jag vill minnas att jag varit på vigslar där brudparet inte pratat alls utan bara svarat "ja" på frågorna. Men så som svaren ser ut i denna tråd undrar jag om "alla" brudpar nu för tiden gör som prinsessan Victoria och prins Daniel, alltså läser efter prästen?

     
    Det är vår handbok. Vigselritualet finns också tryckt i psalmboken, men om jag minns rätt finns inga bibeltextförslag där (däremot de två versionerna av löftena).

    Jag har tyvärr inga tips på dikter. Skulle någon be mig läsa upp en dikt vid vigseln skulle jag säga ja till det.

    Beträffande ordet "brudmässa" så har jag ganska luddiga begrepp om vad det ordet innebär, men jag misstänker att det handlar om en vigsel med nattvard, helt enkelt. Det är väldigt ovanligt, men inte alls omöjligt, det finns ett ritual för det i ovan nämnda handbok.

    Frågor och löften är två skilda saker. Vid frågorna (Vill du ta NN) svarar man "ja", vid löftena läser man, antingen efter prästen eller själva, sina löften till varandra. Det finns ingen möjlighet att utesluta löftena och bara svara "ja".
  • Kjell Präst
    June skrev 2010-12-16 12:54:18 följande:
    Hej,

    jag och min blivande är inte riktigt överrens än om vi ska ha en kyrklig eller borgerlig vigsel. Jag funderar därför över om man kan ha en borgerlig vigsel i ett kapell tillhörande svenska kyrkan eller är det bara kyrkliga vigslar som kan hållas i ett kapell?
    Enbart kyrkliga vigslar kan hållas i kyrkliga lokaler.
  • Kjell Präst
    FruHassel skrev 2010-12-16 10:32:39 följande:
    Hej!

    Denna frågan är säkert kommit förut ... hur viktigt anses det att som brud inte visa axlar i kyrkan? 
    Jag tror inte att särskilt många präster lägger vikt vid den här frågan. Själv har jag ingen aning om huruvida "mina" brudar haft bara eller täckta axlar. Däremot kan säkert någon släkting ha åsikter, så är det ju ofta
    Etikettsgurun Magdalena Ribbing menar dock att det inte spelar någon roll vad kyrkan och prästerskapet anser i den här frågan, etikettsmässigt är bara axlar i kyrkan helt fel.
  • Kjell Präst
    JulyBrud skrev 2010-12-17 19:40:24 följande:
    Hej!

    Vår präst, min fästmans bestmans far, kunde inte datumet vi har satt. Hade sett framemot att få ha någon man har en koppling/relation till som man vet gläds med en på ens stora dag. (Säkerligen gör de flesta det oavsett man har en relation till vederbörande, men! förra bröllopet jag var med på hölls av en ganska dämpad och lite smått sur präst som avslutade vigseln med "så får vi hoppas att det håller??????")

    Min fråga är: Finns det möjlighet att få ha en vigselförättare man känner, trots att personen i fråga inte är präst, han är troende och tar stunden på största allvar, men är inte prästvigd.... Vad finns det för regler, är det ett tydligt nej? eller kan det vara upp till varje församling att avgöra i frågan? Kan han få hålla i vissa delar av vigseln om ens "tilldelade präst" går med på detta??

    Tacksam för svar :)
    /JulyBrud
    Det är ett tydligt nej, vigseln är en juridisk handling och måste (om den är kyrklig) utföras av en präst. Däremot är det kanske inte omöjligt att prästen säger ja till att låta vissa moment utföras av en annan person. Detta är dock något som bara den aktuella/e prästen kan säga ja eller nej till 
  • Kjell Präst
    JulyBrud skrev 2010-12-17 20:25:30 följande:
    Okej, tack, bra att veta!

    Funderar lite, betyder det att om en pastor med vigselrätt viger i en frikyrka, att det är en borglig vigsel? Inte för att det spelar roll :) vi gifter oss i en domkyrka, men blev nyfiken!
    Nej, den vigseln är lika kyrklig förstås.
  • Kjell Präst
    SnuttisSessan skrev 2010-12-17 20:25:55 följande:
    Hejsan jag undrar vilken månad som är mest populär att gifta sig i ?
    Finns det några datum i augusti och september som inte är lämpliga att gifta sig vid?
    Får en kurator vid svenska kyrkan viga en? och kostar det något att ha ett samtal med en kurator som arbetar för svenska kyrkan ?

    Med vänlig hälsning Rebecka
    Skulle gissa att sommarmånaderna är mest populära, inte minst maj skulle jag tro.
    Det finns inga speciella datum i augusti och september som är olämpliga.
    En kurator får inte viga eftersom de inte har vigselrätt.
    Jag har aldrig träffat på en kurator som arbetar för svenska kyrkan, så jag är osäker  om eventuell kostnad. Talar man med en präst eller diakon är det förstås gratis.
  • Kjell Präst
    Nali skrev 2010-12-20 16:29:53 följande:
    Hejsan, har bestämt en av psalmerna "Du vet väl om att du är värdefull" och undrar om det finns någon liknande, som är ganska enkel?
    Exempelvis nr 289 "Guds kärlek är som stranden". Man bör då hålla sig till de två första verserna eftersom vers tre och fyra handlar om fängelse och dom
  • Kjell Präst
    Silver lining skrev 2010-12-21 11:11:43 följande:
    Hej igen!

    Fragan gaeller psalm 861 som ska vara en vinter version av Psalm 201,"en gronskas rika drakt".

    Ar den accepterad och allmant kaent?
    Min kantor har inte svarat och min praest hade inte hort talas om den; vore fin eftersom vi har vinterbrollop men aer lite osaker....
    TACK!!
    Psalmerna i psalmboken med tillägg går till nr 800, någon 861 finns alltså inte. Det finns två "tilläggsböcker", "Psalmer i 90-talet" samt "Psalmer i 2000-talet. I dessa böcker finns två olika psalmer som båda har namnet 861. I "Psalmer i 90-talet" heter psalm 861 " Din skönhet som i vintern bor", den har en egen melodi men går möjligen ändå att sjunga på samma melodi som "En vänlig grönskas rika dräkt". "Psalmer i 2000-talet" heter psalm 861 "Julvisa". Den är väl knappast aktuell och går inte heller att sjunga på "En vänlig grönska"-melodin.
    I den vanlig psalmboken finns en psalm som har nummer 518 och heter "Hur härligt vittna land och sjö". det är också en vinterpsalm, på samma melodi som "I denna ljuva sommartid".
    Hoppas denna utläggning var till någon hjälp. Psalmer som inte finns i dessa tre psalmböcker är inte officiella psalmer och det är därför inte självklart att de får användas i vigselgudstjänsten. 
Svar på tråden Fråga prästerna 14