Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Silver lining skrev 2010-12-21 12:23:23 följande:
    Hej ! Tack- jaette stor hjaelp!!
    Jag tyckte just texten pa "din skonhet som i vintern bor" aer jaette fin.... kantorn hade just gett foerslag pa psalm 518, men kaenns att texten pa 861 kaenns mer passande till oss.../ mig... (min man aer inte svensk och vi gifter oss i Sverige i vinter; jag aer svenska...

    Nu undrar hur boer jag skriva i vigselprogammet sa att det inte blir raett;???
    om jag skriver "  Psalm  861" blir det ju fel, eller?
    Skriver jag "Psalmer i 90- talet: 861  - Din skonhet som in vintern bor" ??

    Stort Tack!!!
    Kommer ni att skriva in psalmtexterna i vigselprogrammet, eller ska ni dela ut psalmböcker?
    Om ni delar ut psalmböcker är det nog bäst att skriva som du själv föreslår: "Psalm 861 ur ´Psalmer i 90-talet´"
    Skriver ni in texterna så spelar det ju egentligen ingen roll varifrån psalmtexten är hämtad, då räcker det ju att skriva "Psalm 861" Glöm inte att kolla att "Psalmer i 90-talet" finns i den aktuella vigselkyrkan (det är inte självklart) så det inte uppstår några problem på vigseldagen.
  • Kjell Präst
    Silver lining skrev 2010-12-21 13:02:50 följande:
    Ok! Tack igen...verkligen ett ovaerderligt stoed Du ger haer!!!!

    Vi skriver ut hela psalm texten (de 4 verserna)  som ska sjungas. Men den ska ha en "rubrik", sa da kanske det raecker om det star "Psalm 861" oeverst som titel da, med en extra referens vid sidan,  t ex :
    " melodi: Psalm 201 " En vaenlig gronskas rika drakt"

    Blr det bra tror du?
    Det blir finemang!
  • Kjell Präst
    TheD skrev 2010-12-21 22:07:02 följande:
    Hej,

    Idag berättade vi för min familj om att vi ska gifta oss till sommaren :) Mamma frågade vad vi har balt sominmarsch respektive ut... Nu till min fråga? Får man gå in/ut till en hymn med tank epå att man inte ska röra sig under en hymn...? Mamma var lite frågande till det men jag har för mig att jag har läst om någon som gick ut till Du gamla du fria? Vi har tänk gå in till Estlands nationalsång...

    God Jul!
    Jag vet inte riktigt vad du menar med "hymn", det kan jag innebära många olika saker - men av sammanhanget anar jag att det är i betydelsen "Nationalsång" du använder ordet. Om någon kom till mig och ville gå in till "Du gamla du fria" (som jag älskar och blir tårögd av) så skulle jag nog försiktigt fråga "Ni tycker inte att det blir i pampigaste laget? Nästan överpampigt?" Jag skulle inte ställa frågan för att jag ansåg att de vanhelgade nationalsången utan för att jag personligen skulle känna att det blev lite för mycket att tåga in till den (om det nu inte var ett kungligt par jag skulle viga - vilket aldrig kommer att hända...). Insisterade paret skulle jag förmodligen ändå säga okay till deras musikval. Estlands nationalsång känner jag inte till, men antar att också den är pampig, det är ju nationalsånger för det mesta. Hänger du med i mitt resonemang?
  • Kjell Präst

    God jul alla trådläsare!

    Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
    Lukasevangeliet 2:1-7

  • Kjell Präst
    Klättra skrev 2011-01-01 12:24:35 följande:
    Hej!

    Gott nytt år på alla i tråden. Jag har två frågor jag skulle vilja ha hjälp med. Det är så att min blivande man är tysk, han pratar svenska men inte någon av "hans" gäster. Hur kan man lösa det i en vigsel? Vi vill ju inte att hälften inte ska förstå något under 40 min.
    Nästa fråga gäller psalmer, vi ska vigas i början av april, någon som har några tips på fina psalmer?

    Tack för all hjälp!!
    Det finns en handbok (för prästerna) där exempelvis vigselakten finns på engelska, tyska och något mer språk. Om er präst någorlunda behärskar tyska så ska det nog inte vara något problem att få delar av ceremonin på det språket. I april går det väl bra med vårpsalmer, exempelvis nr 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd". Den sjungs på samma melodi som "I denna ljuva sommartid".
  • Kjell Präst
    FruHassel skrev 2011-01-02 12:29:44 följande:
    Vad anses det om att brudgummen har svart slips? Vi tänker oss ett färgtema med svart, vitt och svagt rosa och han är verkligen inte fin i sån rosa. Tänker att den färgen på slips symboliserar sorg men som en vän sa till mig, så länge han ler så är det ingen som kommer tro att han sörjer!?!
    Det finns inga "kyrkliga" hinder för detta, själv skulle jag garanterat inte notera vilken färg brudgummen hade på sin slips - men jag har för mig, precis som skrivits ovan, att det är etikettsmässigt fel.
  • Kjell Präst
    BlackWIngedAngel skrev 2011-01-10 16:48:12 följande:
    Måste ställa samma fråga som wiicky: Varför viger man sig inte bara i kyrkan istället? Varför vill man ha både och, menar jag? I vissa länder måste man ju det, men här är det ju inte nödvändigt.
    Oftast är det nog som Jeez skriver. man har av praktiska skäl bråttom att bli vigd men vill sedan ha en praktfull ceremoni i kyrkan när man har bättre tid.
  • Kjell Präst
    wiicky skrev 2011-01-10 18:08:37 följande:
    Jag vill fortfarande hävda att man kan ha en "snabbvigsel" i kyrkan och stor välsignelseakt senare. :)
    Det kan man naturligtvis, men resultatet blir ju detsamma - två vigslar
Svar på tråden Fråga prästerna 14