• elisabettan

    Vit marsipan. Vad gäller egentligen?

    Appropå bröllopstårta... Är det någon som faktiskt VET hur det är med vit marsipan egentligen?

    Vi vill ha vit prinsesstårta, men det finns röster som säger att det inte går att få vitt täcke eftersom marsipan inte går att göra vit. Att man då måste använda sugarpaste som inte alls smakar marsipan utan bara socker.......

    Andra röster säger att det går att blanda marspian och sugapaste så det smakar som vanlig prinsesstårta.  

    Sedan har vi även hört att det visst går att göra vit marspian.

    Vad är sant egentligen?

  • Svar på tråden Vit marsipan. Vad gäller egentligen?
  • FruFiddeli

    Man kan beställa vit marsipan både på kakburken.se och tartdecor.se så nog finns det vit marsipan alltid, har tänkt beställa det själv då jag tänker fixa tårtan till bröllopet själv. Sen vet jag inte om den är alldeles kritvit som sp blir, det återstår att se=)

  • Maria Rebecca

     


    elisabettan skrev 2010-12-07 17:09:14 följande:
    Appropå bröllopstårta... Är det någon som faktiskt VET hur det är med vit marsipan egentligen? Vi vill ha vit prinsesstårta, men det finns röster som säger att det inte går att få vitt täcke eftersom marsipan inte går att göra vit. Att man då måste använda sugarpaste som inte alls smakar marsipan utan bara socker....... Andra röster säger att det går att blanda marspian och sugapaste så det smakar som vanlig prinsesstårta.  Sedan har vi även hört att det visst går att göra vit marspian.Vad är sant egentligen?

    Jag jobbar på ett bageri. Det finns vit marsipan, men den är svår att få tag på i vanliga handeln. (Vi köper in den via grossister) Ska du göra tårtan själv? Kliv in på närmaste bageri och fråga om du får köpa ett kg av dem. Det är ofta lite bättre kvalitet också. (Ibland kan den skifta lite åt det gula hållet, men det är så lite att om du pudrar den färdiga tårtan med florsocker kommer inte det att synas.)

  • Kattpoet

    Vi hade hjortonsylt i våran bröllopstårta, vi hade silat bort de mesta fröna eftersom de tydligen fastnar rätt så bra i löständer och de flest i makens familj har lösgaddar.


    Vi ska vispgrädde och jordgubbar på kladdkakan.

  • elisabettan

     


    Maria Rebecca skrev 2010-12-07 19:23:02 följande:
      Jag jobbar på ett bageri. Det finns vit marsipan, men den är svår att få tag på i vanliga handeln. (Vi köper in den via grossister) Ska du göra tårtan själv? Kliv in på närmaste bageri och fråga om du får köpa ett kg av dem. Det är ofta lite bättre kvalitet också. (Ibland kan den skifta lite åt det gula hållet, men det är så lite att om du pudrar den färdiga tårtan med florsocker kommer inte det att synas.)

    JÄÄJ! Lovely! TACK!

    Vi kommer köpa på bageri, så om vi meddelar i god tid så bör de hinna köpa in om det kan vara svårt att få tag i? Att marsipanen inte är kritvit gör oss ingenting, bara den inte är grön!

    Om du jobar på bageri, vet du om det är sant att det finns de som vägrar göra bröllopstårtor av prinsesstårtor? Jag läste i en bröllopstidning att vissa bagare vägrar..... Bara att hålla tummarna!

    TACK för ditt fantastiska besked!

  • elisabettan

     


    Kattpoet skrev 2010-12-07 19:24:07 följande:
    Vi hade hjortonsylt i våran bröllopstårta, vi hade silat bort de mesta fröna eftersom de tydligen fastnar rätt så bra i löständer och de flest i makens familj har lösgaddar. Vi ska vispgrädde och jordgubbar på kladdkakan.

    Bra val!

  • Maria Rebecca

     


    elisabettan skrev 2010-12-07 19:43:17 följande:
      JÄÄJ! Lovely! TACK! Vi kommer köpa på bageri, så om vi meddelar i god tid så bör de hinna köpa in om det kan vara svårt att få tag i? Att marsipanen inte är kritvit gör oss ingenting, bara den inte är grön!Om du jobar på bageri, vet du om det är sant att det finns de som vägrar göra bröllopstårtor av prinsesstårtor? Jag läste i en bröllopstidning att vissa bagare vägrar..... Bara att hålla tummarna!TACK för ditt fantastiska besked!

    Min erfarenhet är tvärtom. Prinsesstårtan är den enklaste att jobba med då den inte behöver lika mycket dekor, den är ju redan vit.
    (På vårt har vi vit marsipan hemma året runt, och då gör vi inte bröllopstårtor.)

    Ska du bygga på etage eller trappa, eller ha flera tårtor "utplacerade"? Det enda jag kan säga är att det är en mjuk tårta, så vill du ha etageställning måste det vara den typen som har separata våningar, annars får ni en krater i mitten. :)

    För övrigt är det så här. Bagaren jobbar för dig.
    Det är en sak att tacka nej till jobb om de är för stora, och man inte tror att man kan göra det bra. 
    Du betalar hans lön och om han inte kan göra en prinsesstårta (som är basic) på beställning bör han byta jobb, och du kanske inte vill sponsra det stället.

  • elisabettan

    Oj, vilket bra svar! Vi hoppas att bagaren vill göra vår tårta som vi vill ha den, annars gör vi som du säger och ringer ngn annan.

    Vi blir 16 personer så det får väl bli två små tårtor tänker jag. Det behövs ingen ställning, vi kan servera dem som vanligt på fat. Vi kommer vara på restaurang och tänker att det ska bli så enkelt som möjligt.

    ÅH, nu blev jag sugen på tårta!

  • Kattpoet

    3 tårtor funkar bättre än 2 små, folk gillar gratis tårta.

  • Sockerrus
    elisabettan skrev 2010-12-07 17:09:14 följande:
    Appropå bröllopstårta... Är det någon som faktiskt VET hur det är med vit marsipan egentligen? Vi vill ha vit prinsesstårta, men det finns röster som säger att det inte går att få vitt täcke eftersom marsipan inte går att göra vit. Att man då måste använda sugarpaste som inte alls smakar marsipan utan bara socker....... Andra röster säger att det går att blanda marspian och sugapaste så det smakar som vanlig prinsesstårta.  Sedan har vi även hört att det visst går att göra vit marspian.Vad är sant egentligen?
    Anledningen till att en del säger att det inte finns vit marsipan är just för att den inte går att göra kritvit. Däremot går den att göra mer cremevit. Blandar man sugarpaste och marsipan så får du den vitare men du behåller marsipansmaken då sugarpaste mest smakar sött och inte har något speciell smak. Vit marsipan brukar inte gå att köpa så lätt i vanliga butiker (förrutom i studenttider) men finns att köpa på nätet. 

    Jag gör en hel del tårtor och kan visa dig lite olika skillnader:


    Denna tårta är med sugarpaste: http://sockerrus.wordpress.com/2010/10/12/vilmas-doptarta/ och denna är med naturfärgad marsipan blandat med sugarpaste: http://sockerrus.wordpress.com/2010/07/25/doptartor/ och den sista är vit marsipan: http://sockerrus.wordpress.com/2010/07/09/homer-and-his-precious-donuts/


    Som du ser är det en liten skillnad, men den är fortfarande vit =)


     


    Är oxå svag för prinsesstårtor (smak) och tycker att det är en mycket bra bröllopstårta!

  • Elvismor

    Sockerrus; wow vilka vackra tårtor du gör!


    Både jag och min blivande make ÄLSKAR prinsesstårta. Vi satt senast igår i soffan och önskade att vi hade vars en i knät... Så vi ska också ha vit prinsesstårta på vårt bröllop. Ska nog höra med Maxi som även hyr ut ställning. Någon i Malmö som har bra tips annars? Gärna billig, men den måste också vara god!

  • Moster Stina

     


    Elvismor skrev 2010-12-07 23:53:53 följande:
    Sockerrus; wow vilka vackra tårtor du gör! Både jag och min blivande make ÄLSKAR prinsesstårta. Vi satt senast igår i soffan och önskade att vi hade vars en i knät... Så vi ska också ha vit prinsesstårta på vårt bröllop. Ska nog höra med Maxi som även hyr ut ställning. Någon i Malmö som har bra tips annars? Gärna billig, men den måste också vara god!

    Har läst en del gamla trådar om tårtor.
    Har fattat som så att Ica Maxi lånar ut tårtställning om man beställer det som bröllopstårta. Lite dyrare per bit alltså. Om man bara säger att man vill ha några vita prinsesstårtor istället så går det ju att få det billigare. Efter vad jag har hört här på torget alltså.

    En ekonomisk person skulle beställa tre vita prinsesstårtor, sätta upp EN högt på ett egenägt tårtfat, och de andra fick stå på vanliga.

    Så funderar vi också på att göra nämligen...

  • Sockerrus
    Elvismor skrev 2010-12-07 23:53:53 följande:
    Sockerrus; wow vilka vackra tårtor du gör! Både jag och min blivande make ÄLSKAR prinsesstårta. Vi satt senast igår i soffan och önskade att vi hade vars en i knät... Så vi ska också ha vit prinsesstårta på vårt bröllop. Ska nog höra med Maxi som även hyr ut ställning. Någon i Malmö som har bra tips annars? Gärna billig, men den måste också vara god!
    Tack Elvismor!
  • elisabettan

     


    Sockerrus skrev 2010-12-07 23:10:46 följande:
    Anledningen till att en del säger att det inte finns vit marsipan är just för att den inte går att göra kritvit. Däremot går den att göra mer cremevit. Blandar man sugarpaste och marsipan så får du den vitare men du behåller marsipansmaken då sugarpaste mest smakar sött och inte har något speciell smak. Vit marsipan brukar inte gå att köpa så lätt i vanliga butiker (förrutom i studenttider) men finns att köpa på nätet.  Jag gör en hel del tårtor och kan visa dig lite olika skillnader: Denna tårta är med sugarpaste: sockerrus.wordpress.com/2010/10/12/vilmas-dop.../ och denna är med naturfärgad marsipan blandat med sugarpaste: sockerrus.wordpress.com/2010/07/25/doptartor/ och den sista är vit marsipan: sockerrus.wordpress.com/2010/07/09/homer-and-.../ Som du ser är det en liten skillnad, men den är fortfarande vit =)   Är oxå svag för prinsesstårtor (smak) och tycker att det är en mycket bra bröllopstårta!

    WOW, vilka tårtor! Fantastiskt vad duktig du är! Jag uppskattar verkligen ditt inlägg, underbart att kunna se skillnaderna så tydligt. Vi har bestämt oss, det blir en ofärgad marsipan! TaCK!

  • Sockerrus
    elisabettan skrev 2010-12-08 17:15:18 följande:

     


    Sockerrus skrev 2010-12-07 23:10:46 följande:
    Anledningen till att en del säger att det inte finns vit marsipan är just för att den inte går att göra kritvit. Däremot går den att göra mer cremevit. Blandar man sugarpaste och marsipan så får du den vitare men du behåller marsipansmaken då sugarpaste mest smakar sött och inte har något speciell smak. Vit marsipan brukar inte gå att köpa så lätt i vanliga butiker (förrutom i studenttider) men finns att köpa på nätet.  Jag gör en hel del tårtor och kan visa dig lite olika skillnader: Denna tårta är med sugarpaste: sockerrus.wordpress.com/2010/10/12/vil mas-dop.../ och denna är med naturfärgad marsipan blandat med sugarpaste: sockerrus.wordpress.com/2010/07/25/dop tartor/ och den sista är vit marsipan: sockerrus.wordpress.com/2010/07/09/homer -and-.../ Som du ser är det en liten skillnad, men den är fortfarande vit =)   Är oxå svag för prinsesstårtor (smak) och tycker att det är en mycket bra bröllopstårta!

    WOW, vilka tårtor! Fantastiskt vad duktig du är! Jag uppskattar verkligen ditt inlägg, underbart att kunna se skillnaderna så tydligt. Vi har bestämt oss, det blir en ofärgad marsipan! TaCK!


    TACK själv för dina fina ord!
    Så glad att jag kan hjälpa till! Hoppas att ni får en underbar dag när det är dag! 
  • NiclasoFrida

    Hejsan!

    Jag har inte läst alla svaren men det finns absolut kritvit marsipan. Jag jobbar på ett företag som tillverkar det, så kolla med något bageri om du kan köpa därifrån, om de är kunder till oss så har de troligtvis vit marsipan (vårt namn på produkten är extra vit). 

    Lycka till! 

  • elisabettan
    NiclasoFrida skrev 2010-12-10 14:29:27 följande:
    Hejsan!

    Jag har inte läst alla svaren men det finns absolut kritvit marsipan. Jag jobbar på ett företag som tillverkar det, så kolla med något bageri om du kan köpa därifrån, om de är kunder till oss så har de troligtvis vit marsipan (vårt namn på produkten är extra vit). 

    Lycka till! 
    Men oj, så bra! Har ni några kunder i Kiruna?
Svar på tråden Vit marsipan. Vad gäller egentligen?