• Tessin

    Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?

    Är lite nyfiken på hur ni ska göra i kyrkan =) Ska ni gå in tillsammans med er  bilvande och brudföljet eller ska ni gå in med er pappa (eller annan person) och bli överlämnad till er blivande som står vid altaret?

    Jag var helt inställd på det först nämnda, men ju mer jag tänker på det andra tyker jag det låter mer romantiskt. Att man inte visat sin blivande sin klänning och hur man ser ut förrän han ser en i kyrkgången =) Vi får fundera lite på det här.. Hade vart kul att höra hur ni ska göra

  • Svar på tråden Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?
  • Sebastiána
    Tessin skrev 2011-05-08 12:08:02 följande:
    Oj, inte visste jag att detta var ett så känsligt ämne =)

    Som vissa säger så förstår inte jag heller hur man kan börja jämnför med hur det var förr i tiden.. Vi lever i ett modernt samhälle, där man har valmöjliheter, det kallar jag att vara jämnställd. 
    En majoritet av världens kvinnor får inte alls gifta sig med vem de vill, så vår moderna tid är knappast så jämställd.

    I vilket fall som helst tycker jag personligen att det ser komiskt ut när pappan ska lämna över sin dotter som kanske flyttade hemifrån för 10 år sedan och har två barn... och varför inte hedra mamma också? Och varför är det bara brudens far som ska hedras?
  • Sebastiána
    tweety skrev 2011-05-08 12:31:23 följande:
    Hejsan alla!

    Vi lever i ett modernt samhälle 2011 våra seder och traditioner har ändrats.Flört

    Vile bara berätta hur jag och min BM kommer att göra.

    Då jag gifter mig med en man från ett katolskt land från Europa , och jag själv som svensk räknas som protestant. (Inte för det har någon betydelse då båda har tron i hjärtat) 

    Då vi  kommer att gifta oss i Sverige så kommer vi att göra lite kompromisser, då det skiljer sig lite på cermonierna mellan våra länder. I hans land blir man gift i statshuset hos borgmästaren( den lagliga cermonin) efter det den  kyrkliga  cermonin som bara är en välsignelse från prästen (men alla gifter sig i kyrkan pga tradition).

    Vi kommer att ha "brudöverlämning" som det heter och JAG tycker det är en fin tradition från det land min BM kommer ifrån, INGEN ser det som en ägodels överlämning utan en fin tradition, ungäfär som vi i Sverige går in tillsammans.{#emotions_dlg.flower}
    Det är klart att det inte ÄR ett överlämnande av ägodel, men det har den symboliken.
  • Kattpoet

    Ja varför  ska inte mamma hedras?  

    Ursäkta men hon har ju gjort det mesta av arbetet med att uppfostra barnen.

     

  • GeneralElectric
    Kattpoet skrev 2011-05-08 15:37:09 följande:
    Ja varför  ska inte mamma hedras?  

    Ursäkta men hon har ju gjort det mesta av arbetet med att uppfostra barnen.

     
    Vi går in tillsammans, men ska involvera våra föräldrar på andra sätt, under ceremonin främst genom en ljusceremoni. En från vardera paret tänder varsitt ljus, sedan tänder vi ett annat, tjockare ljus med lågorna från deras. (Det blir min mamma och M2B:s pappa; de andra två har svårt att gå...)
    Sedan funderar jag på att lämna en blomma ur buketten till min mamma på inmarschen och en till min svärmor på utmarschen -- det kanske är en amerikansk sed? Men det tror jag skulle fungera för oss.
    M2B:s syster har skrivit en psalm åt oss och ska läsa ur Nya testamentet. Mina syskon är nog gladast att slippa göra något under vigseln mer än att komma dit, men de har i alla fall levererat brudnäbbs-barnen!
  • GeneralElectric
    GeneralElectric skrev 2011-05-08 16:31:04 följande:
    Kolla upp debatten i samband med kronprinssans bröllop i fjol!

    T ex:
    www.dn.se/debatt/victoria-maste-tanka-om-nar-...

    Vållade massor av debatt...
    Citat ur artikeln:

    ”Vigseln är visserligen en händelse där brudparets önskemål får avgöra i en rad hänseenden. Men vigseln är inte ett sammanhang där kyrkan enbart upplåter ett rum som kan fyllas med precis vad som helst.


    Oavsett om nu enskilda kan tycka att det är fint eller högtidligt att lämnas över till sin blivande man, så är symboliken i handlingen inget man kan välja. Den finns där ändå.


    För mig är önskemålen om brudöverlämning ett uttryck för den negativa sidan av sekulariseringen: allt vi företar oss plockas som från ett smörgåsbord och får betydelse enbart i det individuella sammanhanget. Att det kan ha en djupare innebörd, eller att ritual är delar i något större, kollektivt, det struntar vi i.


    Men vi behöver faktiskt inte välja allt, en del kan vi bara få vila i. Det är en av poängerna med ritual.


    Vi går förvisso mot mer individuella vigslar och andra ritual, som exempelvis begravningar, och ofta är det av godo. Men även i denna den extrema individualismens tidevarv finns fortfarande några gränser. Allt är inte föränderligt. Kyrkan befinner sig ständigt i dialog med sin samtid, men den står också för värden som är mer stabila.


    Det vi gör i kyrkan har vi tänkt igenom, vi vill att det avspeglar exempelvis värden som jämbördighet och alla människors myndighet.”
  • Lilflo

    Hej!

    När jag och min sambo ska gifta oss ska min son lämna över mig. Eftersom det är hans styvfar tyckte han det var en fiin sak att göra.

  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-05-08 15:37:09 följande:
    Ja varför  ska inte mamma hedras?  

    Ursäkta men hon har ju gjort det mesta av arbetet med att uppfostra barnen.

     
    Skulle någon överlämna mig skulle det varit min mamma! Det skulle till och med make sense med tanke på att hon är min bästa vän i vått och torrt och jag delvis bor kvar hemma. Varför det alltid är pappan tycker jag är konstigt, de flesta tjejer har väl bättre relationer till sina mammor? Har väl med att göra att mannen är familjens överhuvud, men de flesta tycker ju inte det så jag förstår inte varför det är så viktigt att det är en man som lämnar över faktiskt. Känns inte som folk tänker ibland... :) 
  • Kattpoet

    Förlovadflicka, det håller med om, folk tänker för lite,  ser en utländsk film och tror att så ska det vara i Sverige med.  Jag saknar de svenska såpornas tid, då folk gifte som svenskar  och svensk tradition och allt vi som försåg oss på dem  ville ha var  solroser  eller blommor i håret eller klänningen som tjejen hade. 

  • Ylviz

    Jag ska gå med min m2b allt annat känns konstlat för mig. Jag är en självständigt kvinna som inte behöver gå från en mans (pappa) beskydd till en annan mans (m2b) beskydd. Lika gäller överlämnadet av blomma påväg in och ut ur kyrkan. Jag lämnar inte min mamma och går till min svärmor. Jag gifter mig med min man och bor sedan enbart med honom.  

  • Jeliqa

    Jag går in med min pappa i kyrkan.

    Tog upp den här diskussionen med alla präster i den kyrka där vi skall vigas och de förstod inte alls varför någon skulle sätta sig emot att man går in med någon annan än sin bm.
    Som de sa så är vigselakten i kyrkan en "kunglig ritual". Då symboliserar vägen till altargången att man går från ett rike till att bilda sitt eget. Den symboliken står kvar oavsett om man går in med bm, sin pappa, sin mamma, sina barn eller ensam. Går man in med sin bm är symboliken att man tillsammans lämnar det gamla riket och bildar sitt eget, går man in med tex en förälder är symboliken densamma. Att man lämnar ett rike och bildar ett annat.
    Så sa dem i varje fall och har inte någon av alla präster jag pratat med någonting att invända emot så tycker jag inte att någon annan skall kasta skit över det hela heller. :)


Svar på tråden Överlämnad i kyrkan eller gå tillsammans?