MuBu skrev 2011-05-20 09:26:35 följande:
Här kommer ett två bidrag från mig
Den första är min underbart goda och krämiga kantarellpaj. Den kan man använda både som förrätt och varmrätt tycker jag!
Den andra är halloninkokta päronhalvor med after eight och punchgrädde.
En smarrig och god dessert!
Min motervering är att min sambo är inte den bästa kocken som finns, utan det är för det mesta jag som lagar maten hemma.
Men om jag skulle vinna en Crock Pot så skulle jag ge den till honom så kanske jag skulle få bli lite bortskämd med att få sätta mig vid en färdiglagad middag nån gång
Glömde skriva in recepten, kommer här;
KantarellpajIngredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl
150 g margarin
3 msk vatten
1 st äggula
Fyllning
2 msk smör eller margarin
400 g kantareller
1 st stor finhackad gul lök
2 askar Crème Bonjour kantarellost
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g riven Västerbottensost
Gör så här
1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter.
2. Fräs kantareller tillsammans med löken.
3. Tillsätt kantarellosten i fräset och låt smälta ner till en krämig sås.
4. Salta och peppra.
5. Häll såsen i den förgräddade pajformen.
6. Strö över den rivna osten.
7. Grädda mitt i ugnen ca 15 min i 200° tills osten fått fin färg. Servera med en krispig grönsallad!
Halloninkokta päron med punchgräddeIngredienser
2 st mogna fasta päron, klyvda och urgröpta
5 dl vatten
1.5 dl strösocker
1 st vaniljstång, delad och urgröpt
3 dl djupfrysta hallon
(några droppar röd karamellfärg för att päronen ska få extra röd färg)
4 bitar after eight
2 dl vispad grädde
7 st Fazer Liqueur fills (godis med punschfyllning), krossade
Gör så här
1. Skala och klyv päronen, tag bort kärnhuset.
2. Häll vatten, strösocker i en kastrull.
3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner både stång och vaniljskrap i kastrullen. Rör om så det blandas jämt.
4. Lägg ner päronhalvorna i kastrullen, häll över de frysta hallonen.
5. Koka upp, sjud sedan under lock i ca 10-12 minuter. Tag kastrullen från värmen och låt päronen svalna.
6. Lägg de svalnade päronhalvorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg en after eight på varje päronhalva.
7. Grädda mitt i ugnen 15 minuter i 200 grader.
8. Vispa grädden och krossa punschgodiset i en mortel eller liknade tills det blir ett fint chokladkross. Blanda ner chokladkrosset i den färdigvispade grädden. Lägg päronhalvorna på ett fat med en klick av punschgrädden brevid och servera.