• Jade84

    Göra egen buffé - tips på mat som kan förberedas långt i förväg?

    Jag funderar på att laga maten till buffén själv, är det någon som har tips på mat som kan förberedas långt i förväg (gärna frysas in) eller tillagas dagen innan? Gärna tips på kött/fisk/fågel/potatis/pasta rätter, rörer och tillbehör tänkte jag nog handla färdiga. Gärna rätter som kan serveras kalla. Recept eller länkar till recept mottages gärna!

  • Svar på tråden Göra egen buffé - tips på mat som kan förberedas långt i förväg?
  • Cicci90

    Detta kommer vi att severa på vårt bröllop (kommer att ha toast skagen till förrätt också).
    Frallorna (två olika sorter) bakar jag redan nu (har gjort en omgång idag ;) och de ska ligga i frysen till augusti.
    Allt det andra gör vi dagen innan.
    Serveringspersonalen fixar sallad och vi har potatisgratäng på catering eftersom att den måste göras samma dag.

    Italiensk marinerad fläskfilé

    2 fläskfiléer
    Salt
    Svartpeppar

    Dressing:
    3/4 dl olja (varav gärna en del god olivolja)
    1 citron, strimlat skal och saft
    1 dl soltorkade tomater, strimlade
    ½ dl skivade svarta oliver
    1 pressad vitlöksklyfta
    ½ - 1 tsk sambal oelek
    ½ tsk salt
    ½ tsk grovmalen svartpeppar
    1 liten nypa socker
    Oregano eller annan örtkrydda, färsk eller torkad, efter smak


    Gör så här


    Låt fläskfiléerna ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagning.

    Sätt ugnen på 125 grader.

    Putsa, salta och peppra filéerna. Bryn dem sedan runt om i smör i stekpanna på hög värme. Lägg filéerna i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och sätt in en ugnstermometer med spetsen i den tjockaste delen. Ta ut fatet när termometern visar 65 grader. Linda in de heta filéerna i ugnsfolie och låt dem svalna under tiden du rör ihop dressingen (fläskfilén lagas färdigt i folien och blir mycket mör och saftig).

    Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av. Istället för oregano kan man använda valfri örtkrydda, färsk eller torkad. Vanlig pizzakrydda passar också jättebra.

    Skiva den avsvalnade filén i ½ cm tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat. Ös dressingen över köttet ett par timmar innan servering. Det går också utmärkt att göra detta dagen innan om man vill förbereda i god tid.

    Marinerad kycklingfilé
    Vi har inte hittat något riktigt gott färdigt recept så vi hittade på ett eget.
    Gned in kyckingfiléerna i salt och peppar. Stekte tills de fick lite färg.
    Sen blandade vi olja, frysta franska örter och frillkrydda och gned återigen in de (kalla) filéerna i detta.
    In i ungnen tills det är färdigt och skiva sedan!

    Kantarellpaj.

    200g kantareller
    smör eller olja att steka i
    3 finhackade vitlöksklyftor
    salt och peppar
    1 knippa persilja
    2 dl riven västerbottenost
    2 ägg
    2 dl gräddmjölk

    Pajdeg
    150 g rumsvarmt smör/margarin
    3 dl vetemjöl
    2msk kallt vatten.

    1) Blanda ingredienserna till pajdeg, gärna i matberedare. Tryck ut degen i en pajform ca 23 cm i diameter. Ställ formen i frysen i 15 minuter.
    2) Sätt ugnen på 200grader. Ansa kantareller och fräs dem i matfettet. Tillsätt hackad vitlök precis i slutet. Krydda med salt och peppar efter behag.
    3) Förgrädda pajskalet i ca 5-10 minuter. Ta ut och fördela hackad persilja och västerbotten osten över pajen. Lägg kantarellerna ovan på. Blanda äggen med gräddmjölken och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över kantarellerna.
    4) Grädda pajen i 200 grader i ca 30 minuter. Servera ljummen eller rumsvarm till sallad eller skaldjur.

    Potatissallad
    Skivad, kokt potatis
    Soltorkade tomater
    Rödlök
    Fetaost
    Lite olja
    Salt, peppar
    Gräslök eller någon annan ört!

    Blanda!

    Hjärtformade frallor med soltorkade tomater och timjan, cirka 40 hjärtformade frallor


    50 gram jäst
    5 dl vatten
    1 ½ tsk salt
    2 msk flytande honung
    ½ dl olivolja
    2 msk hackad färsk timjan
    1 dl soltorkade tomater
    1-1 ½ dl creme fraiche
    2 dl fint rågmjöl
    Cirka 15 dl vetemjöl


    Hacka de soltorkade tomaterna. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen lite i taget så att jästen löses upp. Tillsätt salt, honung, olivolja, timjan, soltorkade tomater och creme fraiche. Rör om och tillsätt sedan mjölet, börja med rågmjölet. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut bröd med ett pepparkaksmått. Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter på en plåt under en bakduk. Grädda bröden i 7-9 minuter i 200-225 grader.
    Hjärtformade frallor
    9,5dl vetemjöl (½ dl till utbakning)
    2 tsk honung
    1 tsk salt
    100 g smör
    25 g jäst
    3 dl mjölk

    Sätt ugnen på 250ºc
    Blanda 9 dl mjöl, honung, salt, smör och jäst i skålen till matberedaren med kniven, värm mjölken fingervarm, sätt igång matberedaren och slå i mjölken så det blir en deg, skulle degen va för kletig tillsätt lite mer mjöl.
    Lägg den färdiga degen i en bunke och låt jäsa 30 minuter.

    Kavla ut degen till en tjock platta och ta ut hjärtbröd med ett liten hjärtformat mått. Lägg bröden på en plåt med bakplåtpapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
    Grädda i mitten av ugnen, ca 8 minuter.
  • Cicci90

    Just det, vi kommer att ha en fetaostkräm till detta. Bara blanda gräddfil och feta.. Men det skulle du väl köpa färdigt ändå Glad
    Sen kanske det inte är så smidigt att få fatt i kantareller såhär års om man inte vill betala multum, om du inte ska gifta dig i höst/vinter eller nästa år.
    Vi plockade förra hösten och fick ihop 12 kg. Billigt och bra Tungan ute

  • Jade84

    Tack så jätte mycket för alla tips och recept! Det låter verkligen jätte gott!

  • Anneli256

    Tjälknöl förbereds i god tid, mycket godare än rostbiff tycker jag iaf.

Svar på tråden Göra egen buffé - tips på mat som kan förberedas långt i förväg?