• Fremm

    Vad hade/ska ni ha för mat på ert bröllop?

    Hej,


    Pratade just med kvinnan på cateringen vi ska anlita. Hon är bokad men nu ville hon att vi själva skulle sätta oss ner och fundera över vad för typ av mat vi vill ha.


    Jag har inte en aning, vill att det ska festligt, gott och inte alltför dyrt.


    Det kommer bli förrätt på tallrik, varmrätt i form av buffé antingen en rätt eller plockbuffé med flera rätter, efterrätt innan bröllopstårtan.


    Skulle bli jätteglad om ni kunde tipsa oss på vad man skulle kunna ha för rätter, vad har ni själva tänkt eller vad hade ni på ert bröllop?


    Vi gifter oss i vinter så ni har det i åtanke! ;)


    En bonusfråga oxå - vi ska åka till Tyskland och handla öl och vin men hur många glas går det egentligen på en vinflaska, hur mkt räknar man och vad är rimligt, ett glas till förrätt, två glas till varmrätt och ett glas dessertvit till efterrätt, samt avec och champagne till välkomstdrinken - något jag har glömt? Hur beräknar man sånt?


    Maten hoppas och tror jag att kvinnan på cateringen beräknar för det vore trist om det tog slut för fort... :)


     


    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Vad hade/ska ni ha för mat på ert bröllop?
  • Chicita

    Vår mat är ingen idé att bidra med (alltså vår meny) men när det gäller vin så är det så att det ska gå 5-6 glas rött på en flaska och 5 glas vitt, bubbel räknar man med 6-8 glas (för det är ju mindre glas + att man sällan fyller dom helt fulla eftersom det bubblar så mycket).

    Din tanke om dryck låter bra.
    Jag skulle ändå ta i lite extra, om det inte är så att ni har alternativ dryck också som öl eller liknande.
    Annars skulle jag faktiskt räkna enligt din tanke. Och sen ta öl vid sidan av...
    På så sätt så gör det inget om alla vill dricka vin (ölen går säkert åt senare på festen i så fall) och samma med vin, det som inte går åt under middagen går nog åt efteråt... 

  • Fru 0728

    Så här såg vår meny ut:)

    Förrätt
    Skaldjurssallad med advokadomousse &
    Basilika - vitlöksbröd
    Serveras tillsammans med vitt eller rött vin samt öl eller läsk


     
    Huvudrätt
    Dubbelmarinerad oxfilé med gräslökspotatis, vitlökssås,
    Päronsallad och solsallad
    Serveras tillsammans med vitt eller rött vin, samt öl eller läsk


     
    Efterrätt
    Päron Grand Marnier


    Bröllopstårta
    Serveras med kaffe och avec


    Nattamat
    Bullens korv med bröd


     Vi räknade oxå 1 glas till förrätt, 2 glastill  varmrätt, 1 glas till efterrätt, 2 glas mousserande, 2 glas avec. 

  • Fremm
    Chicita skrev 2012-08-20 15:29:52 följande:
    Vår mat är ingen idé att bidra med (alltså vår meny) men när det gäller vin så är det så att det ska gå 5-6 glas rött på en flaska och 5 glas vitt, bubbel räknar man med 6-8 glas (för det är ju mindre glas + att man sällan fyller dom helt fulla eftersom det bubblar så mycket).

    Din tanke om dryck låter bra.
    Jag skulle ändå ta i lite extra, om det inte är så att ni har alternativ dryck också som öl eller liknande.
    Annars skulle jag faktiskt räkna enligt din tanke. Och sen ta öl vid sidan av...
    På så sätt så gör det inget om alla vill dricka vin (ölen går säkert åt senare på festen i så fall) och samma med vin, det som inte går åt under middagen går nog åt efteråt...

    Kanonbra tack! Du är en klippa Chicita som hjälper till både lite här och där! ;).


    Jättebra att veta hur mkt man bör beräkna per flaska osv. Vi kommer nog ha en del som inte dricker på vårt bröllop eftersom en del är frikyrkliga så lite svårt att beräkna men hellre ta i för mkt än för lite... så det blir ju alkholfri cider eller liknande för dem.


    Vi tänkte även handla in en del till självserveringsbaren framåt natten, där tänkte vi ha någon form av spargris där man själv få lägga i pengar för att sen servera sig drycken själv, pengarna går till vår bröllopsresa... det är alltså inte hela världen om nån inte skulle betala eller så kanske man slänger i en hundralapp och då kan ta flera glas i omgångar osv...

  • Fremm
    Fru 0728 skrev 2012-08-20 15:40:48 följande:

    Så här såg vår meny ut:)

    Förrätt
    Skaldjurssallad med advokadomousse &
    Basilika - vitlöksbröd
    Serveras tillsammans med vitt eller rött vin samt öl eller läsk


    Huvudrätt
    Dubbelmarinerad oxfilé med gräslökspotatis, vitlökssås,
    Päronsallad och solsallad
    Serveras tillsammans med vitt eller rött vin, samt öl eller läsk


    Efterrätt
    Päron Grand Marnier


    Bröllopstårta
    Serveras med kaffe och avec


    Nattamat
    Bullens korv med bröd


    Vi räknade oxå 1 glas till förrätt, 2 glastill varmrätt, 1 glas till efterrätt, 2 glas mousserande, 2 glas avec.


    Yum! Va smaskigt!! Tack för din utförliga meny, det uppskattas verkligen!! Blev lite intresserad av nattamaten oxå, så långt har jag inte tänkt i planeringen men tanken är ju att vi ska dansa långt in på småtimmarna och då är det ju många som hinner bli hungriga igen... antar att vår serveringspersonal åkt hem för längesen då - frågade ni några gäster eller hur serverade ni nattamaten, vem fixade det?


    Jättebra oxå att veta hur mkt ni räknade med...


     


    Jag blir så glad och tacksam över alla goa tjejer här inne som delar med sig av tips och idéer!! Tack ska ni ha och jag hoppas på fler menyförslag i tråden så ös på bara! ;)


    Tips på vad man ska köpa för något till baren, några lättblandade drinkar tänkte vi men sen så klart öl och vin och alkoholfria drinkar och alkoholfri vanlig dryck... tänkte att man kunde sätta upp en skylt med dessa drinkar sen får man ju blanda till dem själv då...

  • Chicita
    Fremm skrev 2012-08-20 16:15:19 följande:

    Kanonbra tack! Du är en klippa Chicita som hjälper till både lite här och där! ;).


    Jättebra att veta hur mkt man bör beräkna per flaska osv. Vi kommer nog ha en del som inte dricker på vårt bröllop eftersom en del är frikyrkliga så lite svårt att beräkna men hellre ta i för mkt än för lite... så det blir ju alkholfri cider eller liknande för dem.


    Vi tänkte även handla in en del till självserveringsbaren framåt natten, där tänkte vi ha någon form av spargris där man själv få lägga i pengar för att sen servera sig drycken själv, pengarna går till vår bröllopsresa... det är alltså inte hela världen om nån inte skulle betala eller så kanske man slänger i en hundralapp och då kan ta flera glas i omgångar osv...


    Men dom som inte dricker alkohol alls kan du ju räkna bort helt från den ekvationen Glad

    Ett stort tips på om ni ska ha självserveringsbar är att helt undvika drinkar.
    Kör på vin, öl och cider. Eventuellt färdiga drinkar på burk eller "alkoläsk". För det är alltid någon som börjar blanda superstarka drinkar annars och som då riskerar att bli lite dum.
    Det är inte alltid medvetet, men det är så lätt hänt att hälla i 8-10 cl i drinkglaset istället för 4-6 cl som är normalt om man blandar själv...
  • Fru 0728

    Vi hade personal hela dagen/kvällen som skötte allt, till middag var där 5st, 4st som serverade, 1 disk-ansvarig plus 1 catering-ansvarig. Till tårtan hade en i personalen gått hem och kl 22:30 var de 3st kvar och de turades om att stå i baren, sköta disken och plocka undan. Vi åkte hem 01:30 och då var alla 3 kvar men tror de kom hem vid 2-tiden.

  • Fru 0728

    Här kommer våran drinklista, rätt så enkla drinkar. Till alla fanns det is, lime, citron och apelsin. Vi ställde även fram det som blev över från avecen. Ett tips är att ha ngn baransvarig annars kan lätt spriten ta slut om det blir 50/50 groggar;)


    Drinklista


    Rom o Cola
    Gin o Tonic
    Cuba Libre
    Vodka Russian
    Redbull Vodka
    Mojito
    Razz med Sprite
    Dagens
    Gårdagens


    Rött vin
    Vitt vin
     Öl

    Avec

    Whiskey
    Xante
    Konjak
    Baileys

  • Daludd

    generöst räknat - 4 glas vin i en rödflarra, 5 glas i en vitvinsflarrra, 6 glas i mousserande...

    Iaf om man bjuder på två glas skumpa, ett vitt och två röda - så finns det lite marginal i det som känns bra tycker jag :)

    Jag har ingen buffémat att tipsa om då vi äter sittandes så att säga, men förrätt redan utplacerad tycker jag laxtartar är gott! 

  • daniiel

    Vår meny, dock trerätters.

    Förrätt: Ros av parmaskinka, serveras med honungsmelon och örtcreme.
    Varmrätt: Helstekt fläskfilé med ugnsstekta grönsaker, serveras med potatisgratäng och cognacsås.
    Efterrätt: Chokladbrownie med vispad grädde, serveras på bärspegel.

    Senare serverades bröllopstårtan.

    Och jag håller med Chicita om att enbart ha öl, vitt- och rött vin, cider samt någon alkoläsk om ni har självservering av alkohol under kvällen. Enkelt för gästerna :)


  • Fremm

    Tack för att ni delar med er...

    Tror inte vi kommer ha någon baransvarig vet inte vem det skulle vara isf. Vi kommer att ha catering där det ingår serveringspersonal som sköter allt med maten och disken men eftersom de inte har med drickat att göra tror jag inte att de står där...

    Visst hade det varit kul med lite drinkar men du har nog rätt Chicita att det blir nog lite för bra, bättre med öl, vin och cider... tack för det! :) Vi vill ju inte att det förvandlas till en fyllefest.

    Vilka bra drinkar ni hade Fru 0728, måste varit uppskattat! Hade ju varit perfekt med en som stod i baren i så fall... men tror det får bli självservering och då för säkerhetsskull det jag skrev ovan som Chicita tipsade om...

    Daludd tack för ditt inlägg. Jag tar gärna tips på vad ni har för meny i alla fall eftersom vi inte bestämt oss för om vi ska ha en varmrätt som man visserligen tar i en buffé eller om vi ska ha plockmatsbuffé.

    Gärna mer menyförslags tips som passar på vintern, tack! :)

Svar på tråden Vad hade/ska ni ha för mat på ert bröllop?