Inlägg från: Pagnie |Visa alla inlägg
  • Pagnie

    Orientaliskt bröllop

    goli skrev 2012-12-13 21:40:25 följande:
    Pagnie, låter som att du har fixat allt nu. är det ngt kvar överhuvudtaget för dig att fixa??? Nä, snart kanske vi måste utesluta dig härifrån, hahaha!

    Det var riktigt söta lådor! Kör på dem om ni gillar dem. Vi kommer nog köra med påsar, det e visserligen mer old-fashioned och så, men det e det klassiska, o jag gillar klassiskt!

    Själv försöker jag hitta en florist som Danny brukar anlita. De heter Sakos blommor men kan inte hitta ngt om dem. har ni hört talas om dem?
    haha jag har massor kvar. jag hittar hela tiden småsaker som ska vara perfekta och som måste fixas. du vet jag är ju väldigt mycket för detaljer. fick ju hem mina berlocker också som ska sitta på vinglasen igår, nu väntar jag bara på ringarna att fästa dom med.
    inte då ni tycker ju om mig. :P

    ja kör på det ni. det är ju också jätte fint.

    nej ingen aning du :S
  • Pagnie
    goli skrev 2012-12-14 13:56:50 följande:
    Små detaljer räknas! Tycker det är en fin tanke med berlocker. Det e ju sånt som skiljer olika bröllop åt, eller hur?

    Ja, tjejer, ikväll ska jag o min fästman gå på bal! Det är en årlig tradition här att utländska studenter arrangerar en julbal. Har tänkt gå i princip varje år men det har aldrig blivit av för det har alltid varit någon tenta i vägen. Men i år tänkte vi gå... tills info om biljettpriser kom o i år var det dyrare än någonsin. Men för två dagar sedan kom en jättegullig och underbar kompis som pluggar med oss här och överlämnade en tidig bröllopspresent. Nämligen två biljetter till balen! Så snart ska håret fixas o sättas upp o det ska sminkas o jag vet inte vad... Så det ser jag fram emot! Sen fick jag också intubera en patient idag innan operation så det har varit höjdpunkten på mina 6 år här i Polen. Idag är jag lycklig, även om det inte är bröllopsrelaterat... Skrattande
    ja men eller hur det tycker jag med. En kompis sa att stressa inte upp dig över små detaljer för det är ingen som tänker på dom ändå.
    Men jo jag tänker på dom.

    åh vad roligt med bal, det var länge sen.
    Haha Goli jag förstår precis vad du menar. Jag hade en sådan jävla undebar dag idag. Doktorn försökte två gånger att ta ett artärprov på en patient men han lyckades inte, sedan skulle vi skicka iväg patienten till rum och jag frågade då om jag skulle försöka igen. Detta gjorde jag och vet du vad, jag lyckades på första försöket. Hur underbart var inte det.
  • Pagnie
    kitkät skrev 2012-12-14 17:13:45 följande:
    Vad sina askar, Pagnie. Jag har också tittat på såna, på Calligraphen. Vart hittade du dina? Ebay?
    Vi kanske också ska ha såna askar med någon typ sött i. Jag tror jag vet vad ni menar med Noghl, är det mandel med någon typ av överdrag? På arabiska heter dom mlabas och brukar delas ut till gästerna i en organzapåse på bröllop & dop (gästgåva). 

    Vad kul med bal, goli! Är det balklänning som gäller då?  

    Jag har inte riktigt varit närvarande på BT på sistone, men nu ska det bli ändring på det! Jag är arbetslös resten av månaden som det ser ut nu.  
    ja jag hittar dom på ebay. mycket mycket billigare och det funkar ju lika bra som något annat så. Ser likadana ut. ja men precis. men det kan även vara pistachenötter med överdrag men ja du verkar ju förstå. :D

    Ja det hoppas jag verkligen att det blir ändring på. Men vad har hänt med jobbet?
  • Pagnie

    okej flickor nu är jag tillbaka hos er efter en underbar överraskningshelg med min älskade.
    Ja jag var ju ovetande in i det sista om vart vi skulle. Jag fick inte reda på det förän vi stod med bilen på parkeringen utanför hotellet. först då fick jag veta vart vi var.
    Och vart var vi då?
    Jo vi var på Yasuragi, ett japanskt spahotell vid hasseludden. Han hade bokat ett paket åt oss, så vi fick ett lyxigt hotellpaket med ett hotellrum i riktig japansk anda.
    Vi fick yakota som är typ morgonrockar att ha på oss under vistelsen tillsammans med skor. Så ALLA gick runt i dom där kläderna. Heeela tiden, till och med på den fina middagen på kvällen. så i två dar har vi myst omkring i dessa kläder.
    Vi började dagen med Yoga och meditation. Sen körde vi lunch och efter det gick vi till badet. där fick vi lära oss hur man tvättar sig genom att sitta på en pall och ha en hink som man fyllde med vatten och hälde över sig. Var såååå jävla skönt.
    Sen hade dom där bastu, ångbastu och varma källor både ute och inne. 40 grader varmt och helt underbart i sten.
    efter detta gick vi på något som hette klangresa där man låg ner och skulle spänna vissa muskler och sedan slappna av när hon slog med typ en klubba mot några metallskålar. Hur fridfullt som helst. Somnade ärligt talat där.
    Dom hade en lounche (stavning?) där man kunde ligga i fåtöljer som rörde sig som vågor och som spelade lugn och skön musik. Där hade dom även färsk frukt som man kunde äta av. Känns som att det fanns mat vart man än gick.

    Sedan så gick vi på sushiskola och lärde oss att göra sushi som vi sen fick äta upp. Senare på kvällen så var det middag. då fick vi sitta framför ett sådant här stekbord och kolla på när dom gjorde vår mat. dom flamberade massa mat och tände eld på glassen och en massa sådant. jätte mysigt och jättegod mat.

    sen blev det en myskväll då han och jag satt i badkaret på vårt rum och bara var.
    på morgonen så körde vi bad i de varma källorna och sedan åt vi utav den underbara frukostbuffén. Det fanns verkligen allt där. man ville bara äta mer och mer. Haha.
    Sedan har vi ibland bara gjort ingenting också. helt underbart är väl ordet. varit sååå lugnt och skönt och rofyllt. det behövde jag verkligen. Och att han har kunnat spara så där mycket pengar och kunna hålla det hemligt det är konstigt. Men det gör mig verkligen inget. Det var välbehövligt. Mycket egentid för oss och mycket mystid.

    Hur har ni flickor haft det då?

  • Pagnie
    kitkät skrev 2012-12-17 11:57:48 följande:
    Pagnie, 

    Vilken härlig helg du verkar ha haft! Trevlig överraskning. Ibland är det skönt att komma iväg och få koppla bort all stress. Man borde åka på spa-weekend efter bröllopet! Det finns ett spa-hotell i Södertälje, visst det går inte att jämföra med riktigt spa, men ändå. Vi tänkte kanske bo där på bröllopsnatten, så kan man bada lite bubbelbad dagen efter! 

    Har ni bestämt något angående smekmånad då, brudar? Jag & fästmannen har tittat runt jätte mycket, men inte riktigt bestämt oss än! Filippinerna står högst på listan, men vi kollar andra alternativ också. Det är så långt till Filippinerna, 21 timmar. Vilka länder har ni fastnat mest för? 
    Jag tror det kan vara bra att boka smekmånaden långt i förväg. Vi tänkte boka den så fort som möjligt, direkt när vi bestämt oss för ett resemål - trots att det är över 9 månader kvar tills vi ska gifta oss.  
    ja det var verkligen underbart. helt jävla fantastiskt. älskar honom om möjligt ännu mer nu. :D
    Nejdu det var svårt jag vet inte alls. Men som det ser ut nu så blir det nog japan ändå. men just nu letar jag efter en sida så man kan kolla hur vädret är i japan under hela året. när det är  kallt och när det är regnperioder och så. vet ni någon bra sida?
  • Pagnie

    hörni flickor vi träffade hon shabnam igår och kollade sofreh aghd. Eller ja detta är väl mest kul för Goli att lyssna på men ändå.
    Hon skulle som sagt ha 8000 för allt och det såg helt okej ut men inte värt 8000. det var alldeles för plastigt för det. så nu tror jag att jag har bestämt mig för en sak. Jag ska försöka bygga ihop min sofreh själv. vad tror ni om det? Jag måste hitta massa tyger, fina vaser och skålar men det låter väl inte omöjligt?
    Vi fick dock komma hem till henne och kolla på allt. hon hade mycket men det är ju fullt möjligt att göra detta själv.
    Hur skulle ni göra nu Goli?

  • Pagnie
    goli skrev 2012-12-17 20:51:10 följande:
    Pagnie, Pagnie, Pagnie... alltid så ambitiös! hahaha!

    Ja, det e klart att du kan fixa det själv o det kan jag säga helt ärligt eftersom jag vet att du gillar mycket pyssel o sånt! och för att du älskar ebay, haha!

    Min mamma o blivande svärmor träffade henne iförrgår. saken e att mina föräldrar har köpt ayne-cheragh (spegel o ljusstakar) från Iran. För det e ju meningen att man ska behålla dem o ha det i sitt hem sen o det de hade köpt passade inte så bra med Shabnams grejer. Så nu ska jag oxå dit o kolla lite under jullovet.

    Det e nog inga problem för dig att få tag i vaser o dukar o blommor mm, det svåra är kanske "nötterna" mm. om man får tag på dem kan man ju alltid måla dem i matchande färger o så. har inte riktigt koll på vad man brukar ha. Och när du har bröd, ost o grönsaker (noon o panir o sabzi) kan man alltid fixa till det i ngn snygg modell, det finns ju överallt så det e bara att låta fantasin flöda!
    haha ja vi får väl hoppas att jag kan klara det. men jag har 7 månader på mig så det är lugnt. Jag har hittat massa fina skålar och vaser och fat osv. Så det här ska nog bli bra. Inga problem med tyger och sen tänkte jag gå till en rammakare för att fixa spegeln som jag vill ha den.
    Hittade kandelabrar också som det verkar som dom oftast har. De är faktiskt inte så dyra om man hittar på rätt ställe.
    Men nötterna ser jag inte varför det skulle vara svårt? och om det blir svårt så har vi folk som ska till iran i vår så det är inga problem. så det löser vi allt.
    Men det kommer vi göra. kommer köra allt i vitt och silver så det blir stilrent och bra.
    Men vart köper man en koran då? Och ett bokställ?
  • Pagnie

    ja det måste man vara ibland om man ska få det som man vill ha det. Och det vill vi ju. så nu sätter jakten igång på alla grejer som behövs. ska bli kul att försöka hitta allt så billigt som möjligt. blir ju lite utav en utmaning. och jag har 6 månader på mig ca. tror ni att jag klarar det?

  • Pagnie
    kitkät skrev 2012-12-18 13:34:27 följande:
    Ja, det tror jag att du gör. Ta hjälp av din svärmor och/eller någon annan i din fästmans släkt som kan det där! Hur mycket billigare tror du att du kan komma undan med om du gör det själv jämfört med om du låter en "professionell" fixa det? 8000 kr är mycket pengar, så jag förstår att du hellre vill ordna det själv. Dessutom tycker ju du att det är kul att hänga på ebay och etsy, så det blir säkert ett roligt projekt för dig. Du får uppdatera oss när du kommit igång. 

    Jag har ännu inte hittat en makeupartist/hårstylist som jag känner 100% att jag vill boka. Och det känns som att jag borde boka någon väldigt snart. Det finns en som håller till i Norsborg, som tydligen ska vara väldigt duktig. Fler i min bekantskapskrets har tipsat om henne, oberoende av varandra. Jag mejlade henne och fick svar att hon tar 5000 kr för hår & smink. Det känns lite väl mycket, eller vad tycker ni? Tanken av att lägga så mycket pengar på hår & smink svider faktiskt. Jag lägger hellre dom pengarna på en klänning istället. Så jakten fortsätter och snälla, hojta till om ni stöter på någon bra. 

    Jag blev lite nyfiken, vad har man bröd, ost och grönsaker till på den persiska vigseln?  
    ja alltså min tar 3500 för allt och då är det hår och smink och då även provsminkning och provuppsättning så ja det beror ju på vart man gör det.
    Ja men det kommer bli kul. några grejer kommer vi fixa från iran men det mesta ska jag nog kunna hitta i sverige. har hittat massa fint på in och finn. älskar den affären. Så det ska inte vara några problem. kan nog komma undan bra många tusen billigare. och det mesta kan man ju använda sen efteråt också.
  • Pagnie
    goli skrev 2012-12-18 19:05:03 följande:
    Njae, vet inte riktigt om jag håller med där. Det som e så bra med att boka vie en resebyrå e just att man kan ändra o anpassa efter hur man själv vill ha det. Det de erbjuder är ju ett paketpris så man kan åka till olika ställen, lite det som Mandis och hennes man gjorde. För det kan ju bli ganska tråkigt att vara kvar på samma ställe i 2 veckor. Sen e det självklart billigare att boka via nätet men det känns tryggare via en resebyrå, om ngt skulle gå fel kan man ju alltid ringa dem o få hjälp, mer lättillgängliga osv. Men självklart ska vi kolla runt på nätet oxå, det gör vi! Du får hojta till om du hittar ngt bra, Kitkät!

    Pagnie, tror absolut att du fixar det. Gör en lista, som du ju älskar hahaha, o skriv upp vad du behöver. sen kan du göra en skiss på ung hur du vill att det ska se ut så det blir lättare. finns en del bilder på google oxå där du kanske kan få lite inspiration! O självklart så hjälper vi till här oxå, tyckte det var en bra idé av Kitkät att du kan fråga Mandis, de fixade ju sin själv. Så då har du en mall att utgå ifrån!

    Hahaha, Kitkät, det var en mycket bra fråga! Ja du, jag har faktiskt ingen aning! Det ska väl symbolisera ngt, typ dagligt bröd, men det enda jag minns (var så länge sedan jag var på ett persiskt bröllop med sofreh aghd) e att efter vigseln var vi så sjukt hungriga o då skickade de runt det fatet med noon-o-panir o sabzi o det var så otroligt gott! Pagnie kanske vet vad det symboliserar?

    - Spegel - symboliserar ljuset, att brudparet ska få en ljus framtid tillsammans.


    - 2 stycken ljusstakar - symboliserar energi och eld (solen var väldigt viktig i zorosterismen)


    - Ett traditionellt bröd ("Sangack") - symboliserar välgång


    - Valnötter, hasselnötter, mandlar - symboliserar fertilitet


    - Socker i form kristaller ("Nabat") - så att brudparet ska få ett "sött" liv tillsammans


    - Guldmynt - Lycka och välgång


    - Honung - återigen en symbol för att brudparet ska få ett "sött" liv tillsammans


    - Olika sorters kakor - Gästerna som varit närvarande vid cereminin bjuds på kakor när ceremonin är över


    -Rökelse ("Esfand") - Anses ha en renande funktion och symboliserar hälsa


    - Olika örtkryddor - ofta 7 olika sorter som ska skydda mot det onda ögat


    - Allt detta dukas upp på en äldre handvävd och handbroderad duk som gått i arv i flera generationer - symboliserar familjen och traditioner.


    - Avesta - zorosterismens skrift. Efter att Iran blev ett muslimskt land så har man bytt ut denna mot koranen - en välsignelse för brudparet.


    här har ni allt vad det symboliserar. :D
Svar på tråden Orientaliskt bröllop