• Sara1991

    Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)

    Jag jobbar som florist i Stockholm och hjälper er gärna med alla era frågor , funderingar eller om ni bara Vill ha någon att bolla idéer med :)

  • Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)
  • passionsblomman

    Chicita, färglära är en av grundpelarna i floristutbildningen. Åtminstone var den det i min. Det är naturligtvis lika viktigt som att en frisör, inredare, trädgårdsdesigner eller klädbutiksinnehvare har koll. Och det har de inte alltid. Jag har fått idiot-råd i klädaffären likväl som av make-upartister om amn säger så.

    Däremot är det intressant ibland i branschen, att lyssna på hur folk beskriver färg-både florister själva och kunder. Det råder högst individuella uppfattningar om saker och ting ibland.
    Det finns massor av florister-det bara sprutar ut från gymnasierna numera, (jag har lite svårt att fatta vart alla kompetenta och behöriga lärare kan ha kommit ifrån så snabbt...) och blommor kan man handla ta mig tusan överallt. Men skickliga hantverkare, med koll på vad de gör från A till Ö, är det inte lika gott om. Det är därför jag alltid, alltid säger att man ska leta reda på en florist man känner att man får förtroende för, en man känner att man lirar med, som fattar vad man menar-även om man förklarar dåligt enligt branschspråk, och som kan sitt hantverk.

    Jag hoppas att det finns en framtid för vår yrkesgrupp, mer än att bara kränga tulpaner billigast möjligt, och att folk i gemen ska förstå att det är skillnad på binderier som brud och begravning, och att det ska finnas en efterfrågan på just den sortens arbeten även i tiden av "herregud, gör buketten själv, vet blir minst lika snyggt och myyyyycket billigare", men det ser ganska tufft ut.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Sara1991

    Färglära ingick även i min utbildning , tror de gör de i dem allra flesta numera :) Färger är ju grunden och enligt mig nästan de viktigaste i en bukett , så att ha koll på det är självklar a och o. Färg är ju lite knepigt eftersom den kan uppfattas olika , och kan då därför bli mkt missförstånd . Beställde en cerise bukett till en kompis och fick en lila , enligt hon i butiken så var den cerise :) Jag håller helt med din passionsblomman :) de är så synd att riktigt hantverk uppskattas . Hoppas de ändras :)

  • Larssonmaria86

    Hej Sara! Tycker det är toppen att du skapat denna tråden och har följt den sen början, man får massa inspiration och lär sig lite nytt ;)
    Min fråga till dig är att jag undrar vilka blommor du skulle rekommendera i en brudbukett tillsammans med pioner? Jag har tänkt mig ljusrosa eller rosa pioner och vill att dem andra blommorna också ska vara i denna färgskalan..
    Jag läste någonstans att det skulle passa bra med hortensior men lyckas inte hitta några bilder på sådana buketter.. Tack på förhand!

  • FrökenErika

    Hej Sara1991!


    Du kanske kan hjälpa mig med en fundering. Vi ska gifta oss den 3 augusti i år, och jag har inte funderat mycket på min bukett mer än att jag skulle vilja ha blåa rosor i den. Är det svårt att fixa den tiden på året? Jag pratade med en florist tidigt förra sommaren, och enligt henne skulle det inte vara ett problem, men nu när jag gick runt här om veckan för att höra mig för på olika ställen sa den första jag gick till att det är i pricip omöjligt att få hem fina blåa rosor den tiden på året och att det i så fall skulle bli jättedyrt. Vad har du för erfarenhet av det?

  • Chicita
    passionsblomman skrev 2013-05-24 13:51:25 följande:
    Ja jag skulle köpa ögonskugga för ett tag sen och frågade om dom hade någon som var lite mer som polerad koppar. För jag vill gärna ha "metall-färgen" eftersom den känns kall även om nyansen är åt det varma hållet. 
    Hon tittade på mig och pekade på en brunaktig skugga med kopparskimmer.
    Nej sa jag, jag vill ha den nästan åt det orangea hållet. Som polerad koppar alltså.
    Hon stirrade ännu mer blankt på mig och visade ytterligare två brunaktiga skuggor med kopparskimmer.
    Jag sa att jag inte ville ha ärgad / lortig koppar, utan nypolerad och hon såg ut som en fågelholk.
    Till slut frågade jag om hon hade en orange skugga då helt enkelt. Och då kom det fram en orange-kopparfärgad minsann Tungan ute 

    Det där med färger är svårt som sagt. Men just det där med kalla och varma färger borde inte vara så svårt bara man vet grundprincipen Glad 
    Sara1991 skrev 2013-05-24 15:12:23 följande:
    Det är samma om man vill ha en lila sak - då kan man få en cerise... "för den är ju lite åt det lila hållet" Flört
    Vi hade en lite havsblå eller turkos-blå färg nu under våren i klädbutiken som en av "vårens stora färger" och det var flera som var in och ville ha den där "turkosa"... tja den är ju lite åt det hållet så ja jag kan hålla med dom.
    Men sen var det in en tjej som tyckte att det var trist att vi inte hade en enda turkos grej (ett helt ställ med bara den här fina blå -turkosa ljusa vårfina färgen fanns då) och jag hänvisade till den och hon påpekade skarpt att turkose ska ha mer grönt i sig. Punkt slut. Och vara mycket mycket starkare.
    Jahapp Tungan ute Jamen var utan kläder då Flört
     
  • Sara1991
    Larssonmaria86 skrev 2013-05-24 17:13:59 följande:
    Hej Sara! Tycker det är toppen att du skapat denna tråden och har följt den sen början, man får massa inspiration och lär sig lite nytt ;)
    Min fråga till dig är att jag undrar vilka blommor du skulle rekommendera i en brudbukett tillsammans med pioner? Jag har tänkt mig ljusrosa eller rosa pioner och vill att dem andra blommorna också ska vara i denna färgskalan..
    Jag läste någonstans att det skulle passa bra med hortensior men lyckas inte hitta några bilder på sådana buketter.. Tack på förhand!

    Hej ! Åh tack , vad roligt att höra :D Jag har surfat runt en del här på bröllopstoget och märkt att många har frågor kring blommor , priser , färger mm och ville för enkelhetens skull skapa en tråd där man kan ställa frågor och få inspiration, istället för att ha många olika trådar :)


    När ska ni gifta er ? Sen undrar jag också om du har funderat kring vilken känsla du vill ha på buketten. Om du vill ha en lite tightare rund kompakt bukett eller en mer vildvuxen ängsbukett eller kanske en blandning :) Hortensia är absolut jättefint till pioner, dem båda har en liknande romantisk känsla och så blir de en väldigt rund och fin form :) Sommarblommor som är fina som utfyllnad till pioner är :) : Stjärnflocka, alchemilla, fontängräs, prärieklocka och flox . Finns såklart fler men dessa är mina favoriter under sommaren och som jag tycker är ett väldigt fint komplement till pioner. Nu har jag listat blommor som passar bättre till en rundare bukett , vill du istället ha en mer ängsbukett så kan jag komma med lite andra förslag :)

Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)