• Sara1991

    Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)

    Jag jobbar som florist i Stockholm och hjälper er gärna med alla era frågor , funderingar eller om ni bara Vill ha någon att bolla idéer med :)

  • Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)
  • Sudditjuven

    Visst var det kvistrosor man ska kunna använda "istället för" pioner? :) Och ser det väldigt endimensionellt med enbart vita blommor?

  • Katjaknas

    Okey... Trodde inte att de fanns här i Sverige, jag har fått hjälp av en kusin i Libanon men det är ju toppen om dom finns här i Sverige:)Du har möjligtvis inte någon bild eller hemsida att hänvisa till så att jag kan kika på dom? Jag har fått en bild från min kusin också nämligen...Vi gifter oss den 3:e augusti!Tack för att du tar dig tid/Katja      

  • passionsblomman
    Katjaknas skrev 2013-05-27 00:31:42 följande:
    Okey... Trodde inte att de fanns här i Sverige, jag har fått hjälp av en kusin i Libanon men det är ju toppen om dom finns här i Sverige:)Du har möjligtvis inte någon bild eller hemsida att hänvisa till så att jag kan kika på dom? Jag har fått en bild från min kusin också nämligen...Vi gifter oss den 3:e augusti!Tack för att du tar dig tid/Katja      
    Ta reda på det latinska namnet på blomman du söker-det är den bästa förutsättningen att hitta rätt. Tacka vår vän Linné för det! Blommor handlas med internationellt och språket man gör det på är latin.  Om du själv googlar Aster (och bilder så bör du få många träffar. Aster är nämligen ett helt släkte av blommor-ordet kommer av det grekiska ordet för "stjärna" och syftar till blomformen. Det finns massor av olika astrar!
    De astrar man ser i Svenska snittkylar, dyker upp på sensommaren och är ofta svenskodlade, säljs i bunt och är en färgglad och billig blomma, tacksam att dekorera med alltså.
    Samtidigt hör vår "svenska" Prästkrage till astersläktet, så allt beror ju i slutänden på hur viktigt det är för dig att hitta en specifik aster. http://sv.wikipedia.org/wiki/Astersl%C3%A4ktet 

    Blommor har heller ingen egentlig nationalitet, utan dyker upp världen över beroende på växtbetingelser-väldigt mycket av sådant vi upplever som "Svenska sommarblommor" har genom tiderna hamnat här via klosterträdgårdar, fåglar, hadelsmän och så vidare. Blommor vi ser i snittkylen växer vilt någonstans i världen-men exakt var är ju svårt att ha djupgående kunskap om från land till land. Jag gillar kuriosa och att lära mig små bitar om hur blommor i olika länder har olika symbolvärde och vad man ger varandra, när de används osv-men det är verkligen sådant som får betraktas som pluskunskaper och sådant man råkar ramla över med åren.

    När jag tänker på Libanon, tänker jag på exotiska fruker och träd, som borde trivas i så varm miljö, som oliver tillexempel. Jag kan ha helt fel, men låt oss ta oliv som exempel iallafall.
    Om du breddar din önskan om symbolik lite, så skulle du kunna använda olivkvistar (går fint att beställa som snittgrönt) i era bordsdekorationer och vara tydlig i greppet du tar i dukningen. Dutta inte, utan välj en sak som ska tala och att i så det  märks. Jag tänker också på liljor när jag hör "libanon"-kolla med dina bekanta ifall inte det är en ganska vanlig och omtyckt blomma? Jag tycker man ser den ofta i arrangemang när man ser bilder ifrån den delen av världen?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Sudditjuven skrev 2013-05-27 00:05:23 följande:
    Visst var det kvistrosor man ska kunna använda "istället för" pioner? :) Och ser det väldigt endimensionellt med enbart vita blommor?
    Det brukar vara rosor med "gammeldags" utseende som exempelvis Davis Austin-rosor man pratar om som alternativ när man är ute efter samma känsla som i fluffiga pioner. Det finns både kvistrosor och enstjälkade av den typen. Kvistrosor har lika många olika utseenden som de med bara en stjälk.
    Det behöver inte alls bli endimensionellt med enbart en färg i en bukett-men det är då viktigt att man arbetar med skillnader i textur, form och storlek i sina material om man är ute efter att bygga en spännande helhet som känns tredimensionell.

    Annars är Dahlior en blomma jag alltid nämner när någon vill ha pionkänslan.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Maria466 skrev 2013-05-26 20:50:23 följande:
    Ah, så d går att få tag i hos florist? *Lycka*Flört 
    Gullvivan betyder så mycket för mig. Den får mig att känna mammas närvaro då vi sjöng "Där gullvivan blommar" på hennes begravning i februari 2011
    Nu blir jag ju lite av en glädjedödare här, men jag tror inte du ska hoppas på att hitta gullvivor i handlen den tiden på året. De gånger du hittar primula (som gullvivor hör till) så är det som sagt på kruka-och å är det tidig vår.
    Som snitt har jag aldrig sett den-och med tanke på dess dåliga vasliv (att den vissnar fort) tror jag inte det kommer att hända heller.
    Däremot kan man köpa primula (av många olika slag) i handelsträdgårdarna och då kan man ju ha turen att det finns blommande stänglar på dem. Dock är juni sent-gullviorna blommar för fullt just nu där jag bor, och då är det ändå sen vår.
    Om jag vore du, skulle jag se mig om där jag bor, kolla in om någon granne verkar ha gullvivor i sin trädgård och faktiskt knacka på och fråga om du kan få köpa några stjälkar när det är dags-jag tror faktiskt det är din bästa chans, även om du givetvis också kan be din florist hjälpa dig att kolla.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • Sara1991

    Marsmat: Åh Vad kul att Jag träffade rätt där , är som sagt väldigt förtjust i den sortens bukett själv :D finns såklart många fler somriga blommor men dem Jag skrev är mina favoriter :) sen är de väldigt fint att för en mer naturlig känsla blanda ut blommorna med exempelvis fontängräs, vete eller ormbunke. Känns ännu mer naturligt då :D Stort lycka till nu !!

  • Sara1991

    Sudditjuven: Hej :) När är det som du ska gifta dig ? Som passionsblomman skriver så är det troligen de gammaldagsa trädgårdsrosorna(Austin rosor) som du syftar på . Dem har ett lite mera fluffigt utseende än en klassisk ros och därmed en känsla lik en pion . Lite beroende på vilken säsong du gifter dig så finns de lite olika alternativ som ger en liknande känsla :) under vinter och vår så har du ju de underbara ranunklerna, de är en av mina absoluta favoriter. Finns storblommiga ranunkler och dem ger en väldigt romantisk och fluffig känsla likt pionen . Maj - juli finns pionen . Framåt augusti så har du den underbara dahlian , till utseendet inte lik pion men ger en väldigt romantisk känsla som pionen . Sen tycker Jag även mkt om hortensia och nejlikan :)

  • Sara1991

    Sudditjuven : då skulle Jag föreslå att du kollar upp dahlian , den är helt underbar under denna tiden . Jag tycker personligen att en bukett med bara dahlior tight ihopsatta med kanske lite grönt imellan är de finaste :)

Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)