Vad aktar du dig mest för?
Det finns mycket som anses onyttigt. Vilket av alternativen aktar du dig mest för? Svara och diskutera i tråden.
Det finns mycket som anses onyttigt. Vilket av alternativen aktar du dig mest för? Svara och diskutera i tråden.
Jag är snart färdigutbildad läkare och skulle lista sakerna jag är mest rädd för såhär (i ordning från farligast till ofarligast)
Cigaretter!!!!!
Östersjöfisk
Socker (läsk/godis)
Mjölk och mjölkprodukter
Rött kött
Kolhydrater från pasta, bröd, osv.
Salt
Animaliskt fett (särskilt pga kolesterolhalten)
Annat fett
Övriga tobaksvaror/snus
Alkohol
Saker jag inte är "rädd" för men undviker (eller försöker välja ekologiskt) av etiska eller miljö skäl:
Kött
Ägg
Besprutade grönsaker (särskilt bananer, kaffe)
Scampi
Sojabaserade produkter
Saker jag inte är rädd för överhuvudtaget men som andra verkar tycka är farligt av någon anledning:
Tillsatser/e-nummer
GMO
OBS att detta inte (riktigt) är en vetenskaplig lista och har drag av mina egna åsikter i
Tittade igenom min lista igen och kom på att jag nog hade velat sätta "alkohol" klart högre upp... Men det beror ju naturligtvis på hur mycket man dricker!
Det enda jag egentligen aktar mig för i matväg - är att stressa upp mig över alla tillsatser.
Stressen kan (enligt vissa rapporter) vara farligare än tillsatserna i sig.
Jag äter det jag känner för i stor utsträckning, men undviker halvfabrikat (inte för att jag är rädd för tillsatserna, utan för att jag tycker att det är godare att laga från grunden).
Är ett fan av "medeltidsmat" och lagar gärna med riktigt smör och honung samt havs eller klippsalt som enda tillsatser.
Kostråd och stress. Det där sista går sådär. Försöker att inte äta godis och snacks under veckorna men försöker än hårdare att inte skuldbelägga och jaga upp mig själv när jag gör det. Tror det är ett betydligt större hot mot både fysisk och psykisk hälsa än den där bullen.
"När jag jobbade med bistånd i fattiga länder gick jag ofta omkring i affärerna och letade efter mat MED mycket konserveringsmedel och tillsatser - för att slippa bli magsjuk. Vi glömmer lätt hur viktiga dessa ämnen är för att hålla vår mat fräsch. Vi kommer från ett land där man alltid konserverat - det växer ju inget här på vintern. Och fick man välja mellan de tidigare konserveringsmetoderna i saltlag och nuvarande e-nummer är det ingen tvekan om att e-numrena är klart mindre skadliga!"
Word, som ungdomarna säger. De flesta E-nummer är ju dessutom saker som antingen finns naturligt i mat men som tillsätts i utvunnen/kopierad/ren form, och/eller saker vi har använt i matlagningen sedan långt innan de klacificerades. Ättika, gurkmeja och pektin, tex.
Gifter är nog det jag försöker undvika mest. Och E621 - mononatriumglutamat.
Vi köper i så stor utsträckning som möjligt ekologisk frukt och grönt och även mjölk, kaffe, kött mm. Försöker också köpa "hela" produkter, dvs. inte light-versioner om lightversionen innehåller massa stabiliseringsmedel etc.
Jag är mest kinkig i mitt eget kök, där vill jag laga med råvaror som jag själv har valt och då gärna lite smör, vin eller andra goda grejer. Är jag hos andra så är jag inte kinkig alls utan äter glatt det som bjuds.
Det enda som jag verkligen inte klarar av att ge med mig på i matväg är att jag aldrig någonsin under några omständigheter besöker McDonalds, och så har jag tänkt att det ska förbli
Nötter och jordnötter.
Socker och kolhydrater! Är diabetiker så inte så konstigt. Men är inte ett dugg rädd för fett eller salt.
Jag aktar mig mest för lightprodukter.
Jag undviker att vara nitisk när det kommer till mat (och annat). Det enda jag inte äter är sådant jag mår dåligt eller blir fysiskt sjuk av, gluten och vitt mjöl bland annat. I perioder har även rött kött fallit under den kategorin.
Annars väljer jag gärna ekologiskt och lokalproducerat, i andra hand varor som är producerade i Sverige.
Inget av det där..
Dricker inte alkohol och tar inte droger, snusar eller röker..
Jag aktar mig för att tänka för mycket på vad jag äter/inte äter. Äter i princip alltid hemlagad mat, försöker begränsa rött kött till 1-2 dagar/vecka. Sen är jag ett riktigt "chipsmonster" som min man säger, men en påse till helgen tycker jag att man får unna sig när vi äter bra mat annars och jag tränar regelbundet.
Annat:
Jag aktar mig för nötter, socker och knepiga tillsatser