Kan man frysa in potatisgratäng?
Kan man frysa in potatisgratäng? - Foto: Foto: Kallestad, Gorm /TT Janerik Henriksson/TT

Går det att frysa in potatisgratäng? Vi reder ut

En krämig potatisgratäng är ett svårslaget tillbehör till de flesta rätter, men ett klassiskt misstag är att man råkar göra för mycket. Många undrar därför om det går att frysa in gratängen. Här finns svaret!


När fredag eftermiddag är kommen och man lämnar jobbet för lite välförtjänt ledighet är det vanligt att unna sig en extra god middag. 

På många svenskars fredagsbord finns potatisgratängen, älskad av både barn och vuxna. Men hur förvarar man egentligen gratängen bäst om det blir rester över?

MISSA INTEBästa partylåtarna någonsin – 50 låtar till dansgolvet

Hur gör man potatisgratäng?

Det finns en mängd olika recept på potatisgratäng, men grundkonceptet går ut på att värma tunna skivor potatis i ugn, tillsammans med grädde, mjölk, vitlök och ost. 

För att potatisgratängen ska bli extra krämig kan det vara bra att låta potatisen koka tillsammans med mjölken, grädden och vitlöken, innan den gratineras i ugnen. 

Matthew Mead /TT - This Feb. 16, 2015 photo shows scalloped potatoes in Concord, N.H. (AP Photo/Matthew Mead)

"Potatisen blir geggig..."

I Bröllopstorgets forum lyftes frågan om det går att frysa in potatisgratäng. Personen formulerade frågan så här:

"Hur fryser man bäst potatisgratäng? Ogräddad, halvgräddad eller helgräddad?Har provat att göra frysa potatisgratäng genom att först koka potatis mjölk och grädde, haft i den i en form, fryst, tinat, gräddat.. Tyckte inte att det vart riktigt lyckat dock. Tips?"

I tråden verkar en övervägande majoritet verkar vara negativt inställda till att frysa in rätten.

"Inte alls..Cellerna i potatisen spricker - potatisen blir geggig - grädden är inte så lyckad att frysa, men om man ska göra det så får man minst dåligt resultat om gratängen är helt färdig.", skriver en användare i forumet.

"Potatis som varit fryst är skitäckligt. Blir vattnig och mjölig och allmänt oaptitlig. Bläää...", svarar en annan. 

MISSA INTEBordsplacering på bröllop: Regler, exempel & tips

Kan man frysa in potatisgratäng?

Det är inte bara Brölloptorgets forumanvändare som delar denna åsikt, utan även Recept.se. 

Enligt recept-sidan finns det nämligen en risk att fryst gratäng blir vattning och lös i konsistensen, men de menar att det går att liva upp en fryst gratäng genom att tillföra en skvätt grädde och riven ost på toppen när man värmer upp rätten igen. 

Planerar du att äta resterna snart igen kan du bara låta gratängen stå i kylskåpet där den håller sig fräsch i fem till sju dagar. Där blir den som godast!

Källa: Ica.se & Recept.se

LÄS MER: 

Vanliga misstaget när man håller bröllopstal – enligt experten

Nattamat på bröllop – 19 tips på vickning och nattsexa

Mat
/
stats