Den Borgerliga Tråden
Jag ser lite småtrådar överallt, och de gamla trådarna har stängts! vad sägs om en tråd för oss som ska ha en borgerlig vigsel?
Hur ska dagen byggas upp? Vilken musik? Vilken plats ska ni vara på? O.s.v.
Jag ser lite småtrådar överallt, och de gamla trådarna har stängts! vad sägs om en tråd för oss som ska ha en borgerlig vigsel?
Hur ska dagen byggas upp? Vilken musik? Vilken plats ska ni vara på? O.s.v.
Ja jag har inte ens tänkt att man ska "hitta på" själv!
Jag får nog be vf att berätta hur det kan gå till.. Så får man lägga in lite ändringar där kanske..
Nancy Drew skrev 2008-12-02 12:33:48 följande:
Hm, det låter ju som en variant!
Tack för tipset
Det här med namn har jag också funderat på, men att behålla sitt eget efternamn som mellannamn låter ju absolut som ett alternativ! Jag har nämligen ett mer ovanligt efternamn är sambon, men då vår son har sambons efternamn känns det enklast att jag också tar det.
Vilka myndligheter är det förresten man måste kontakta för ett namnbyte förutom skatteverket?! Körkortet måste ju t ex bytas, men hur är det med olika medlemskort, lånekort och grejer?! Känns som att det är en del att komma ihåg
Angående själva ceremonin så kommer vi nog ha en ganska kort variant men också någon som sjunger en fin sång, så det hela inte är över på 5 minuter
Men det är ju du som ska heta det? Har han vetorätt då?
Du ska vara bekväm med namnet i första hand... kan jag tycka. Jag inser det opraktiska i ert fall, men kan som princip tycka att den som tycker det är mest viktigt med samma namn får byta. Kan man inte enas om nåt alls får man ju behålla varsitt... - det blir ju följden om man inte anmäler nån ändring.
Givetvis har han inte vetorätt men jag vill gärna att båda är nöjda. Är det väldigt viktigt för honom så får ajg fundera på om det också är väldigt viktigt för mig. Är det lika viktigt så får han stå ut med olika namn eller dubbelnamn för min del.
Jag skulle gärna heta samma sak som honom men jag vill ogärna byta namn. Han kan ju inte byta till mitt namn då hans äldsta dotter (hon är bara 11 år) heter hans namn och skulle då vara ensam om det. Vår gemensamma dotter skulle också behöva byta efternamn om vi skulle ta mitt.
Problemet är också att båda hans föräldrar har dött inom loppet av två år och jag tror att det är viktigt för honom att bygga upp något nytt, eget och gemensamt. Då blev namnet viktigt.
anne på grönkulla skrev 2008-12-02 12:45:36 följande:
Du får förklara för mannen att det är just ett mellannamn, om han nu är allergisk mot dubbelnamn...
Det är en hel del att tänka på! Ändring av körkortet kommer automatiskt när namnändringen har gått igenom hos Skatteverket. En del medlemskort fick jag också automatiskt, de har förmodligen någon service via folkbokföringen. Pass, bankkort och alla andra medlemskort får man fixa själv. Men det är värt allt besvär!
Näe jag fattar. Men det borde ju vara viktigt för honom att du är nöjd också, menar jag. Och en vettig lösning kan ju aldrig vara att den ena blir helt överkörd, oavsett om det handlar om namn eller nåt annat.
Jag kommer att ta sambons namn! dels för att det är iaf liite ovanligare och att jag tycker det är tradition at ta mannens. Jag är inte alls fast vid mitt.
Ang förväntningarna på borgerligt.. jag tror att det är ovanligt LÅGA förväntningar på det. Folk tror att det kommer att bli enkelt, snabbt avklarat och kanske inte lika känslosamt som i en kyrka. Men det är nog olika på vad man har varit med om innan.