• Lapinette

    Lös biljett till barnkarusellen!

    Telis - du är inte normal men det visste vi ju redan !

    Kokisen - vet att du skrev tidigare men hittade inte inlägget igen.

  • Lapinette

    Men när gjorde nennelainen sin insemination?

  • Lapinette

    BIM-lista

    Frejis ? 10-12 november
    Lapinette ? 13-14 november
    Ore ? 14-15 november
    nenne - 21 november (insemination 6 november)
    Koko ? 21 november

    Lite skoj men lista igen .

  • Lapinette

    nenne - jag letade upp det ... många sidor bakåt i tråden.

  • Lapinette

    gosnosen - lycka till och jag hoppas de ser flera fina ägg!!!

  • Lapinette

    Oj, en till på listan! Måste höra om datum. Har även en IVF-lista för mig, Frejis och Gosnosen.

  • Lapinette

    BS - här kommer lite info som jag hittat på FL.

    Tempen stiger pga att progesteronet stiger. Detta börjar ske lite försiktigt redan någon dag före ÄL, men först när hormonet nått en viss nivå stiger tempen. Efter ÄL stiger hormon-nivån snabbt (gulekroppen har bildats). Därför brukar man säga att den stiger tidigast dagen efter ÄL och att detta alltså påvisar att ÄL skett och att det då tyvärr är för sent för en befruktning.

    Ibland säger man att ägget kan befruktas upp till 24 timmar efter att det släppt, men man vet att det rör sig om en kort tid, som kanske inte är längre än 10-12 timmar. Så visst kan man prova att ha sex direkt när tempen stiger (men inte som en bra grund-strategi utan mer för säkerhets skull i så fall), men risken är stor att det då är för sent. Vissa kvinnor får i samband med ÄL (dagen före eller samma dag) en liten temp-sänkning på ca 0,1-0,2 grader. Vad det beror på vet jag inte, men om man får en sån så är det en bättre indikator.

    Vidare till vad som händer med tempen i resten av cykeln. När ägget har släppt bildas en gulekropp där ägget satt. Denna har till uppgift att producera hormonet progesteron (från ordet progrediera=fortsätta). Detta hormon behövs för att graviditeten ska kunna fortsätta. Om det inte blir en befruktning klarar gulekroppen att producera progesteron lagom till strax före mensen. Sedan dör den. Då sjunker hormonet och därmed också tempen. Och att hormonet sjunker utgör även en signal till mensen att dra igång. Man brukar se att tempen går ner någon dag före mensen eller när mensen har dykt upp.

  • Lapinette

    För att göra det enkelt (om ni inte orkar läsa allt ovan) så ligger tempen lägre från mens fram till ÄL. Efter ÄL ligger den högt fram tills det är dags för mens dvs (om man tillhör de där 95 %) sjunker tempen på dag 13-14.

  • Lapinette

    Min ligger mellan 36,2-36,4 fram till ÄL. Efter ÄL fram till mens ligger den mellan 36,6-36,8 (undantaget igår då den steg till 36,9).

  • Lapinette

    BS - visst det är bättre att testa med ÄL-stickor om syftet är att försöka bli gravid. I mitt fall är det ju för att få en uppfattning om hela fasen och det får man ju desto bättre med temperaturen... samt att man tydligt såg att min kropp inte mådde så väl den första cykeln då tempen kunde gå från 37,2 ned till 36,4 på ett dygn. Efter ett par månader så lär man sig när ÄL sker och ser det även på sin tempkurva (min temp ligger då still i 3 dagar och sen stiger den = ÄL.

Svar på tråden Lös biljett till barnkarusellen!