• Lapinette

    Livets stora och små frågor

    Telis - absolut, vill du ha lite !!! Nej, har ingetdera men ska nu äta blodpudding.

  • Lapinette

    Ore - enligt vad min ansiktstjej har sagt så har de gjort 10 IVF'er och inte 10 återförande som både kan innebära IVF + FET. Det är ju många som aldrig får något till frysen, för att frysas krävs bra kvalitet inte enbart att ägget är befruktat.

  • Lapinette

    AM - vad skönt att du kom på det och har bytt ut honom!

  • Lapinette

    kängu - om vi långtidsodlar lär det dock gå flera utmed vägen. Undrar hur det gått för nennes långtidsodlade? Ringde hon?

  • Lapinette

    Hårig snigel låter inte så trevligt!

    Kängu - kvaliteten i sig blir inte bättre med långtidsodling men sannolikheten att välja ut det allra bästa ägget stiger.

  • Lapinette

    kokisen - nästa gång jag blir desperat frågar jag dig. Jag kommer aldrig ihåg vad jag köpte för toning eftersom jag gör det så sällan och ibland blir jag nöjd medan andra gånger superbesviken.

  • Lapinette

    kängu - här kommer en bättre förklaring som jag hittade på Avaklinikens hemsida.

    Vid behandlingarna odlas embryona i allmänhet 2?3 dygn efter befruktningen. Embryona har delat sig till 2?8 celler då de återförs till livmodern. I detta skede kan det vara svårt att bland flera embryon av god kvalitet välja ut de mest livsdugliga embryona för återföring. Genom att odla embryona längre kan man för återföring välja ut de mest livsdugliga som har fortsatt att dela sig och utvecklas.

    Vid långtidsodling odlas embryona 4?5 dygn innan de återförs till livmodern. I det här stadiet består embryot redan av mer än hundra celler och är vid återförandet antingen i morula- eller i blastocyststadiet. Detta motsvarar det utvecklingsstadium som embryot befinner sig i när det vid en graviditet som börjat på naturlig väg vandrar till livmodern. I morulastadiet är embryot en cellanhopning med så många celler att de inte längre kan räknas. I blastocyststadiet har cellernas första differentiering skett. Fostrets vävnader utvecklas ur den inre cellmassa som har bildats och vävnaderna i moderkakan mot fostret av den omgivande cellvävnaden. I blastocyststadiet är embryot redo att fästa sig i livmoderväggen efter att först ha lämnat sitt skal. Sannolikheten för att ett så långt utvecklat embryo skall fästa sig är mycket stor. Därför är det bättra att återföra endast ett embryo och på så sätt minska risken för en flerbördsgraviditet.

    Långtidsodling av embryon är ett bra alternativ när embryona inte har fäst sig vid tidigare behandlingar. Nackdelen med långtidsodling är att endast omkring 40?60 procent av embryona utvecklas till blastocyster. Det är möjligt att alla embryon slutar att utvecklas och att man inte kan gå vidare till embryoåterföring.

  • Lapinette

    Japp och med tanke på att blastocysten fäster nästan direkt i livmodern och inte har en så där 3 dagar på sig att vandra iväg och hitta ett annat gosigt ställe = utomkveds. Fast vi får se vad läkarna i Uppsala tycker.

    kokisen - jag litar på dig!

  • Lapinette

    Snaily - de är 2 dagar gamla och 4-celliga. Visst det är ju en chansning ... kanske ingen överlever men jag undrar om jag inte ska gambla med 5 stycken ... så har jag ändå 3 kvar att ta av i höst.

Svar på tråden Livets stora och små frågor