• Bettertogether

    JUNI 2010 nr 3

    Här hänger ALLA junibrudarna numera ;)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-12 21:31
    4 JUNI-
    JosieJose

    -5 JUNI-
    Cotopaxi
    JBB
    yatzy86
    josefineoerik
    05juni2010

    -12 JUNI-
    Grisbjörnen
    han och jag
    Plutten2010
    Yoodie

    -16 JUNI-
    RocknRolla

    -18 JUNI-
    1willB2

    -19 JUNI-
    AGITI
    bettertogether
    Cina66
    Converse
    Gerberan
    Tinndra

    -25 JUNI-
    ellabay
    Bellatrix1982

    -26 JUNI-
    GrodanoJag2010
    jessie81
    krutt
    chokladmonstret
    Cessan78

  • Svar på tråden JUNI 2010 nr 3
  • Bettertogether

    Lina o Peter skrev 2009-10-13 09:44:28 följande:


    Skönt att det löst sig med servetter! Om det skulle krisa så hör av dig via min inbox, jag är i princip jämt på IKEA så är det nått minde kan jag posta till dig om det är så.Har du nått recept (eller länk) på "malaxlimpan"? Lät intressant! Och hela menyn lät jättegod! Vi funderar på att ha nån typ av medelhavs-buffé. Har en kompis syster som är tokduktig att laga mat som förhoppningsvis ska hjälpa oss laga allting. Lite kycklingspett och lax, hummus osv.
    Jag ska leta reda på receptet till malaxlimpan (malax är förresten en ort i Finland, i närheten av Vasa). Tills vidare får ni hålla till godo av det som ska vara på malaxlimpan. Fetaoströran!!!!

    Fetaoströra
    1 Apetina fetaost
    200 g créme fraiche
    1 liten gul lök
    1 vitlöksklyfta
    salt
    svartpeppar

    Mosa fetaosten, pressa vitlöksklyftan, blanda i alla ingredienser och rör om.
  • Bettertogether

    Malaxlimpa: (3 st)

    1 liter apelsinjuice
    2 jästbitar (= 100gr)
    1 msk salt
    3 dl malt
    3 dl sirap
    3 dl rågmjöl
    3 dl vetekli
    10-13 dl vetemjöl, så det blir en bra konstistens

    värm vätskan LITE (inte fingervarmt!). Lös upp jästen. Rör ner alla ingredienserna, med en träslev, till en lös deg.
    Smörj 3 brödformar med smör, fördela lika i alla former.
    Täck över med bakplåtspapper och låt jäsa i 1½ timme.
    Grädda därefter på nedesta falsen i 175* ugn i 1½ timme. Täck med bakplåtspapper den sista ½-timmen.
    Låt bröden stå i formarna e nstund innan man stjälper upp limporna.

    Nu är ju detta skrivet med finlandssvenska ord ifall det är något ni undrar över vad det är :P
    Men limpan är jättegod med smör och ost på! Mums!!

  • Bettertogether

    Men jag sitter fortfarande och klurar på texten till inbjudningarna... :/ Jag skulle så gärna vilja ha något väldigt avslappnat också i texten så att folk förstår att det inte är någon strikt fest...

  • Lina o Peter

    Mmm, låter som ett riktigt gott bröd! Ska provas. Min mamma är från Finland (finlandsvensk), och sambons pappa likaså, så det hade ju varit kul att ha en del av det "arvet" eller vad man ska säga med på bröllopsfesten.

  • Bettertogether

    Absolut! Min mamma ska baka limporna åt oss, och hon brukar sätta alla tre i ugnen på samma gång, så det går ju fort att baka två satser! (jag tror nämligen inte det behövs så många fler när det bara går åt en skiva/person till förrätten).

  • Lina o Peter

    Kanon! Tack för tipset och receptet!

    Hehe, kanske ska ha "memma" som efterrätt också.
    Älskade det med grdde och socker när jag var liten och hälsade på mormor i Finland. Hon lever fortfarande, 94 år gammal(!!!) i Borgå (Porvoo) öster om Helsingfors. Önskar ho kunde komma på mitt bröllop, men det är för lågt då hon är extremt flygrädd.

    För den som undrar vad memma är:
    sv.wikipedia.org/wiki/Memma

  • Bettertogether

    Lina o Peter skrev 2009-10-13 10:32:45 följande:


    Kanon! Tack för tipset och receptet!Hehe, kanske ska ha "memma" som efterrätt också. Älskade det med grdde och socker när jag var liten och hälsade på mormor i Finland. Hon lever fortfarande, 94 år gammal(!!!) i Borgå (Porvoo) öster om Helsingfors. Önskar ho kunde komma på mitt bröllop, men det är för lågt då hon är extremt flygrädd. För den som undrar vad memma är:sv.wikipedia.org/wiki/Memma
    Ni ska inte sörja att ni inte har memma i Sverige ;) Det är nog ett av de sämsta påhitten som finns! Usch och fy! :P

    Om man gjorde en helt finsk/finlandssvensk meny skulle väl antagligen memman vara efterrätten. Till förrätt skulle det väl bli karelska piroger eller "kalakukko" (som jag inte heller riktigt vet vad det är) och till varmrätt grillad korv och kotikalja att dricka med :P
    Sen skulle väl naturligtvis en bastu stå varm också ;)
  • Converse

    Vad ska ni ha för ringar och klänningar? Bilder tack

  • Bettertogether
    Converse skrev 2009-10-13 10:47:32 följande:
    Vad ska ni ha för ringar och klänningar? Bilder tack
    Ringproblemet återstår.. :) Förlovningsringen jag har är helt slät i vitt guld... Och med tanke på mitt yrke (som ofta innebär jord under naglarna och därmed också i skrymslen på ringar), så vill jag inte ha så mycket detaljer. En rund sten (som är insänkt i ringen) skulle räcka för mej.. Men jag har inte hittat någon bild på en sån ännu :(

    Klänningen finns det bild på i galleriet.
  • Lina o Peter
    Bettertogether skrev 2009-10-13 10:44:05 följande:
    Lina o Peter skrev 2009-10-13 10:32:45 följande:
    Ni ska inte sörja att ni inte har memma i Sverige ;) Det är nog ett av de sämsta påhitten som finns! Usch och fy! :POm man gjorde en helt finsk/finlandssvensk meny skulle väl antagligen memman vara efterrätten. Till förrätt skulle det väl bli karelska piroger eller "kalakukko" (som jag inte heller riktigt vet vad det är) och till varmrätt grillad korv och kotikalja att dricka med :P Sen skulle väl naturligtvis en bastu stå varm också ;)
    Hihi!!! Njaaa, så pass mycket finskt påbrå känner jag icke att jag har. Haha! Möjlihen det där med bastu då! Och nej idag skulle jag nog inte äta memma, men när jag var liten var det obligatoriskt hos mormor.

    Converse: Vi ska ha titanringar från titanringar.com, deras butik ligger bara 5 mil härifrån så vi åkte dit när vi köpte förlovningsringarna. Blir en likadan tur när det är dags att beställa vigselringar. Annars kan man handla via nätet också såklart. Finns bilder i mitt galleri.

    Klänning har jag hittat på nätet och är beställd via Millys i Kina. Finns även bild på den i galleriet.
Svar på tråden JUNI 2010 nr 3