• Tinga

    Vi fortsätter blanda och ge

    Sweet - usch, vad jag lider med dig som måste jobba, trots noll motivation. Det är så extremt trögt och man känner att resultatet blir mycket sämre än vad det hade kunnat bli. Men jag är säker på att det blir tillräckligt bra ändå, så att du slipper ta till någon av punkterna på din lista. Stor kram!

  • Tinga

    Vickan - lycka till på UL imorgon! Du har inte känt några rörelser som tyder på större aktivitet, typ vändning, i magen under helgen?

  • Tinga

    Muggles - jag fick Pergo för att jag hade långa (~35 dagar) cykler och på VUL kunde man se att äggblåsorna låg som ett "pärlband" i äggstockarna, vilket är ett tecken på PCO (rubbad ägglossning, om man alls har någon). Jag skulle råda dig till att be att få göra ett test för att se om du haft ÄL innan du börjar med Pergo, om du inte är väldigt sugen på att få tvillingar.

    Snaily - kanske lika bra att de där 13 äggen kom ikapp dig nu, medan du fortfarande är sjukskriven? Det är förstås aldrig kul, men det är ju ännu värre att vara ledsen på jobbet.

    Det var något mer jag skulle kommentera, men det är som bortblåst nu.

    Det känns bra att vara tillbaka på jobbet nu, och jag har redan fått en del arbetsuppgifter och har ett möte inbokat imorgon eftermiddag, så förhoppningsvis ska jag komma igång snabbt. Det gäller att hänga på nu när "sugen" är här hos mig.

  • Tinga

    Ja, just det - det var ju Koko som skulle få en riktig bamsekram! Shit vad du verkar ha det tufft, tjejen! Kram!

  • Tinga

    Koko ? det som funkade bäst (egentligen minst dåligt ) i matväg när Puff var som mest kväljningsbenägen var Hipps barnmatsburkar, som Cicci tipsade om. Jag tror att det är i princip omöjligt att själv göra maten och få den lika slät som den är i de burkarna. (Hoppas att mjölkallergin inte ställer till problem. ) I övrigt fick vi rådet att försöka se till att Puff inte kräkte medan han matades, för att han inte skulle förknippa obehagliga kräkningar med mat, som ju ska vara något positivt. Jag tror att det är jättebra att sätta t ex majskrokar i händerna på Lillebror, för att träna upp förmågan att hantera ?bitar? i munnen, men i Piffs & Puffs fall var det först när de var dryga året gamla som de var intresserade av att stoppa någon som helst mat i munnen på egen hand, så det funkade inte för oss. Gröt gick inte alls till Puff i början, för de små klumpar som blir var alldeles för stora för honom. Vet inte om mitt svar är så mycket till hjälp. Skickar iallafall en bunt varma kramar, för jag vet hur tufft det är när maten krånglar.

    BS ? om ni har svårt att få en traditionell barnföräkring för Astrid är mitt tips gruppförsäkring via arbetsgivaren eller facket. Så har vi gjort, eftersom det förstås var omöjligt att få teckna en vanlig försäkring för Piff & Puff, trots att i princip alla problem de har större risk att få pga sin prematuritet ändå var undantagna. (Såg nu att du redan hade koll på gruppfärsäkring ? så går det när man ska läsa ikapp. )

    PB ? ert hus kommer verkligen att bli fantastiskt när alla projekt du har beskrivit är genomförda, med tanke på att det redan ser så trevligt ut. Vilken lyx att kunna sitta i ett bibliotek med platsbyggda bokhyllor och kakelugn. Åh, vad jag önskar att jag kunde få ha det så!

    Hoppas att sonen kryat på sig snart; vilken osis med hjärnskakning! Vilken sötnos han är, förresten.

    Jag måste stämma in i tidigare talares uttalanden om att du ser högst normalbyggd ut, PB! Visst, alla har väl sina idéer om vad som är en lagom vikt, men 52 kg låter i mina öron som för lite till din längd. Men jag vet precis hur det är när man inte trivs med sin vikt. Jag gick ner en storlek efter avslutad amning, och nu bryr jag mig inte så mycket om exakt vad jag väger, utan det viktiga är att alla kläder jag skaffade då sitter bra och känns bekväma. Lycka till med din kur!

    Nenne ? vänta bara; snart har ni en liten knatte som sätter sin snoriga näsa bredvid Nancys nos på fönstren, och så vips! har ni dubbla avtryck. (Avtrycken hos oss är från två små killars näsor. )

    Fru E ? kul att det kommer ut hus ni kan tänka er i en jämn ström. Det är jättefrustrerande när man väl börjat kolla och det i perioder inte finns några intressanta objekt. Så länge det finns något ute som man är intresserad av kan man ju iallafall hoppas.

    Lappis ? vad skönt att undersökningarna är avklarade och avslutade för din del nu. Hoppas nu att hemutredningen kommer igång snart, så att ni kan få hem er sötnos.

    Telis ? rapportera gärna om den där middagskassen när ni testat, för jag har också tankar på att testa det, åtminstone när Piff & Puff börjat äta ordentligt, så att vi måste äta middag varje kväll. (Vilket säkert dröjer tills de är tonåringar! )

    AM ? vad skönt med en lugn Hektor-natt! Hoppas på många i rad nu. Puff har också haft skräck-kvällar i ett par perioder, men ingen har varat längre än ca 10 dagar. Det jobbiga här är att han i princip alltid skriker tills han kräks. Inte så kul när det händer varje kväll.

    Angående napp så har vi en av varje sort; Puff använder men inte Piff. Vi kör också strikt med att det bara är när man behöver tröst eller ska sova som nappen används. Häromdagen såg jag en 3-4-åring på väg till pulkabacken med nappen i munnen, och det tycker jag ser hemskt ut.

    Parnassia ? vad kul att höra att du mår så bra!

    Vickan ? lycka till med att sluta på jobbet! Kram!

    Sweet ? grattis till bra avklarad presentation. (Jag skriver bra, för om du skriver att den var OK var den säkert bra. )

    För egen del går det bra på jobbet; jag har börjat komma igång så smått med några olika arbetsuppgifter. Känns intressant och kul. Det som är jobbigt är att jag inte hinner få ihop mina timmar på jobbet, eftersom jag måste hjälpa till både med frukosten och middagen här hemma. Jag får helt enkelt ha en ?jobba-hemma-kväll? i veckan, tills Piff & Puff blivit mer självgående med maten. Än så länge har det iallafall inte varit mer än två VAB-dagar på fyra dagisveckor, så det är vi nöjda med. *peppar, peppar*

  • Tinga

    Snorkis - grattis till jobbet! Kul med nya uppgifter och högre lön.

    Parnassia - kan ni inte bara ha cheddar på mackor? Enbart cheddar och präst duger som påläggsost här. Angående lemon curd tycker jag att det är jättegott på havreknäcke. Kan man ha cravings fastän man inte är gravid?

    Muggles - kul med lyckad tjejkväll!

    Vi var på disputationsfest igår kväll och det var kul att få svänga de lurviga litegrann. Vi hade barnvakt hela kvällen, natten och morgonen, så vi såg fram emot en lång sovmorgon, men så lyckades farfar inte få upp något ur Piffs sond för att kontrollera att den satt rätt, så 8.20 imorse fick stackars maken svänga benen över sängkanten för att kolla sonden. Sen hade han ändå inte lyckats somna om, så han lade sig inte igen, men själv sov jag till 10.30. Undrar när det hände senast?

    Piff är verkligen heltjurig när det gäller mat nu, och äter i princip ingenting. Jättetrist att jämt behöva sonda. Puff gör enstaka bra framträdanden på "matscenen" men varvar det med att mestadels vara lika hopplös som förut. Åh, jag blir galen på att det aldrig lossnar!

  • Tinga

    PB - (ni andra som redan vet min story får scrolla) Jag kopierar in ett inlägg som min man skrev när vi fått veta att Piff & Puff skulle komma för tidigt.

    "Hej tjejer,

    Detta är inte Tinga som skriver utan hennes sämre hälft till make (en del av er har till och med träffat mig i Gbg). De senaste dagarna har Tinga och jag fått lite mer äventyr än vad vi skulle önska och eftersom ni har varit ett bra stöd för Tinga vill hon att jag ska hålla er uppdaterade om vad som händer med trådens första (?) tvillingar.

    Summan av kardemumman är att Tinga är inlagd sedan i onsdags kväll och att vi förmodligen blir föräldrar tidigare än vi egentligen skulle vilja. Jag tänkte att jag skulle redogöra för vad som har hänt, så ni som inte gillar maratoninlägg kan scrolla ner till nästa inlägg.

    Som ni kanske vet har Tinga haft på gränsen för högt blodtryck men annars mått prima. I tisdags var det dags för ett besök hos BM och då hade trycket stigit ytterligare till 140/100. Vi fick därför en läkartid i går eftermiddag. Innan läkarbesöket kollade vi äggvitan i urinen och kom efter lite dividerande fram till att det inte var äggvita i urinen. Läkaren var inte direkt orolig, men sjukskrev Tinga på heltid. Och när vi kom hem kände vi oss ganska lugna, men då ringer BM och säger att hon hittat spår av äggvita i ett urinprov som Tinga lämnade. BM bad oss packa tandborsten och sticka till specialistmödravården på studs (de stängde om 30 min). Väl där blev vi slussade till förlossningen (av alla ställe ? dit ville vi ju inte), men det berodde på att det var kortare väntetid där. Efter diverse lyssnande och klämmande fick vi diagnosen ?en lätt släng av havandeskapsförgiftning? och eftersom det är en tvillinggraviditet blev det inläggning.

    Idag på förmiddagen gjordes ett s.k. flödestest, där man kollas blodflödet genom navelsträngarna. Dessvärre visade det att flödet till den ena tvillingen är för dåligt (näst sämst på skalan) och det beror förmodligen på att kärlet helt enkelt är för litet. För att säkerställa näringstillförseln svarar Tingas kropp med att öka blodtrycket. Senare på dagen gjordes ett ultraljud och då visade det sig att den stora tvillingen vägde strax under 900 g (mitt på kurvan för en 3.5 kg bebis), medan tvillingen med det dåliga flödet vägde 625 g.

    För en liten stund sedan pratade vi med överläkaren och han var till vår stora förvåning inte speciellt intresserad av vad de vägde!! Det är nämligen ålder och inte vikt som är intressant. Han sa också att det trånga blodkärlet inte kommer att bli större och för eller senare kommer det att vara för litet för att ge tillräckligt med näring. När det sker kommer barnen att plockas ut. Så nu kollas flödet genom navelsträngarna och barnens tillstång med CTG regelbundet och när den lille/a signalerar ?nu mår jag inte bra? eller om flödet försämras ytterligare så kommer de tas ut med snitt. Ingen vet om det händer imorgon eller när, men en realistisk gissning är att vi är föräldrar inom två veckor.

    De kommer alltså att födas en bra bit för tidigt (Tinga går in i vecka 27 i morgon) och vård på neo kommer det att bli, men läkarna hyser mycket goda förhoppningar om att det hela kommer att sluta med två friska barn.

    Tinga mår för övrigt oförskämt bra rent fysiskt, men givetvis är vi båda oroliga och nerverna hänger utanför. Samtidigt känner vi att vi är på ett av världens bästa ställe nu när något sånt här tvunget skulle hända. Vi har på något sätt gått och blivit fatalister, då vi inte kan påverka någonting och kan liksom bara följa med.

    Hrm... det känns som det blev ett sakligt och lite torftigt inlägg, men det väl kanske också ett tecken på anspänning. Jag kommer att försöka titta in här vid något eller några tillfälle lämna små rapporter.

    Tinga hälsa till er alla, men skickar en extra kram och lyckönskning till Telis. "

    Bortsett från maten funkar allting super med barnen, och enligt alla de femtioelva kontroller som gjorts är de två helt normala 1.5-åriga pojkar. Det är vi förstås otroligt tacksamma för, samtidigt som det här med maten sliter något alldeles otroligt på oss.

    Eftersom de föddes så mycket som tre månader för tidigt (v. 27+0) fick de ha en del andningshjälp i början. Piff har legat i respirator 2+2 dagar och Puff 5 h, vilket får anses som mindre än normalt när man föds så tidigt. Sedan hade de CPAP, som är ett slags utrustning som gör att barnet andas i motvind, dvs det hjälper till att hålla lungorna "uppblåsta". De fick också ha syrgas, eftersom inte lungorna var fullt utvecklade när de föddes (lungorna är det sista organet som "blir färdigt", och det är efter 34 v.).

    Fråga gärna mer om det är något du undrar över, för det är svårt att veta vad jag ska berätta utan att bli alltför långrandig och tjatig (som om jag inte redan är det med det här inlägget ).

  • Tinga

    Vänner - är det pga foglossningen som du blivit sjukskriven? Hur är din chef inställd till det? HAn var väl rätt tjurigt inställd till graviditetsrelaterade besvär tidigare? Du får väl helt enkelt göra det bästa av situationen de timmar som är kvar att arbeta, och sen får din chef vackert lösa det som blir över. Skönt att du iallafall mår bra i allmänhet, och att barnet förberett sig för förlossningen. Lät som att du laddade med god mat i helgen. Kram!

  • Tinga

    Parnassia ? det där med hur man räknar veckorna är en rörig vetenskap. Barnen föddes en vecka efter att inlägget skrevs; jag blev inlagd 25+5 och så föddes de nio dagar senare, 27+0.

    Koko & Parnassia ? jag tycker att det är gott med kiwi på så?n där lemon curd-tårta. Fast jag har flera gånger använt lime curd och så haft lite vispgrädde mellan curden och kiwin.

    PB ? ja, tänk om vi hade bott närmare varandra; då hade du mer än gärna fått engagera dig i våra barn. Mitt förtroende för dig som förälder är stort! Dagis har ju tyvärr inte ännu gett den skjuts vi hoppats på vad gäller ätande. Jag vet att jag är otålig av naturen, men nu har de varit där i 4 veckor, och jag hade hoppats på lite mer framsteg. Vad gäller Piff kan man säga att det inte gått framåt alls; snarare på andra hållet, för den senaste veckan har vi fått sonda nästan all hans mat.

    Telis -

  • Tinga

    Vickan - vad är du för en jämställdhetsivrare som skriver att du är "ägarinna" till något?

Svar på tråden Vi fortsätter blanda och ge