Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 14

    Lissie84 skrev 2011-11-02 19:45:30 följande:
    Hej!

    Jag har en fråga som inte rör bröllop men det rör kyran.

    Vad är det för skillnad på en mässa och en högmässa?

    Är lite nyfiken då vi har båda typerna i helgen och jag kan inte bestämma mig för vilken jag ska gå på .

    Stort tack!
    Alla gudstjänster som innehåller ordet "mässa" är en gudstjänst med nattvard. En högmässa är den högtidligaste formen av gudstjänst, kan man säga. Firas normalt på söndagarna. Så kan det finnas söndagsmässor, kvällsmässor, veckomässor, morgonmässor - dessa har som regel en enklare ordning än högmässan och är alltså kortare.
  • Kjell Präst

    Hej Jane!


    Det handlar om en separation mellan de tre riktningarna, först på 1000-talet (romersk- katolsk och grekisk-ortodox), sedan på 1500-talet (katolsk -protestantisk) men exakt vad de olika skillnaderna beror på vet jag faktiskt inte, trons grund, treenigheten, är ju densamma. Man har olika tankar och bruk, kanske delvis beroende på kulturskillnader.


    När det gäller klädseln har det traditionionellt sett varit på det sätt du beskriver även i Svenska kyrkan och är väl, tror jag, fortfarande i katolska kyrkan på sina håll. Frågar du en etikettsexpert som Magdalena Ribbing så säger hon fortfarande att det är tabu med bara axlar eller shorts i kyrkan, medan de flesta som jobbar i kyrkan nog inte bryr sig så mycket om det längre. Min egen uppfattning är att man ska uppföra sig värdigt i kyrkorummet, men om man har shorts, bara axlar eller saknar strumpor bryr jag mig inte alls om.

  • Kjell Präst
    Jane skrev 2011-11-20 10:56:01 följande:
    Jasså, så det har varit striktare med klädseln förut. Hur kommer det sig att man släppte taget om det? Tack för svar!
    Kyrkan, liksom samhället, utvecklas. En del tycker att det går för fort, andra att det går för långsamt
  • Kjell Präst
    Sara 120707 skrev 2012-01-14 14:46:50 följande:

    Hejsan alla präster!


    Jag har efter att ha varit inne i ännu en brudöverlämningstråd en fråga gällande brudöverlämning.


    Det verkar historiskt sett som om kyrkan har tagit avstånd från brudöverlämning i Sverige och vi därför har haft en lång tradition av att brudparet kommer in tillsammans. Ni präster har ju en massa regler att rätta er gudstjänst efter och jag undrar varför det inte finns någon generell policy angående brudöverlämning?


    Vilka är det som inför dessa regler och är det inte något präster kan påverka?


    Personligen vore jag överlycklig om vi fick en ny handbok där det tydligt stod "Paret går in tillsammans", så slapp man som enskild präst ta striden om brudöverlämningen (inte för att jag har behövt göra det så många gånger). Men så kommer det knappast att bli, inte minst därför att kyrkan inte är så toppstyrd som man kanske kan tro. Det är svårt för, exempelvis, en biskop att införa en regel där det sägs att brudöverlämning är, eller inte är, tillåten - biskopen har helt enkelt inte den makten över den enskilde/a prästen. Den som skulle kunna besluta om en sådan sak är i så fall kyrkomötet eller handbokskommittén - men inte heller det kommer förmodligen att ske eftersom det inte finns total enighet ens bland prästerna om man ska eller inte ska tillåta brudöverlämning.
  • Kjell Präst
    Sara 120707 skrev 2012-01-14 22:09:54 följande:

    Men hur fungerar sådana beslut, måste total enighet finnas i allt?


     


    Nej då för all del, beslutet om vigsel av samkönade par togs ju trots stor oenighet - frågan är dock om brudöverlämningsdiskussionen är en så stor fråga att den lyfts i sådana sammanhang - viktigare för kyrkan borde ju trots allt vara att exempelvis sätta ner foten när det gäller brudpar som vill ta bort Gud ur vigselgudstjänsten, och hantera de puckon till präster som går med på sådant och därmed totalt utarmar kyrkans budskap och existensberättigande.
  • Kjell Präst
    hemajo13 skrev 2012-01-15 07:38:16 följande:
    Hej! 
    Vilken bra tråd!! =)
    Vi ska gifta oss i maj och prästen som ska viga oss är samma präst som döpte vår son. Vi tycker väldigt bra om vår präst och skulle väldigt gärna vilja bjuda med honom och självklart hans fru på bröllopsfesten. Brukar det vara okej och uppskattat att man gör det eller inte?

    Ha en bra dag!=) 
    Hej!
    Om ni vill ha prästen med på festen, så bjud honom. Har han och frun inte möjlighet att komma så får de ju säga det. Det finns inte längre något krav på att bjuda prästen, vilket var självklart förr, men det händer ibland att vi får inbjudningar. Själv tackar jag normalt nej, andra präster kan göra annorlunda. En vänlig fråga är ändå alltid uppskattad.
  • Kjell Präst
    Fästmön skrev 2012-01-29 21:20:47 följande:
    Hejsan!

    Jag är med i syrisk ortodoxa kyrkan och skulle vilja ha både en egen präst och en präst från svenska kyrkan (min blivande är svensk) på vigseln. Vi har bokat en kyrka men inte fått någon utpekad präst än eftersom de inte lägger schemat förren i mars. Vi har sagt att vi kommer ha med en egen präst från syriskt ortodxa kyrkan och det är OK. Men eftersom det verkar väldigt individuellt vad olika präster går med på så vill vi ju prata med vår tänkta vigselförättare så snart så möjligt.

    Om den präst som vi får tilldelad inte går med på att vissa delar ska vara på syrianska eller något annat som vi önskar - kan man be om att få en annan präst?

    Inom vår kyrka så accepteras inte heller kvinnliga präster så jag skulle helst vilja ha en manlig präst för att inte ställa till med en scen på min stora dag. Kan jag framföra ett sådant önskemål?

    Tack på förhand!
    Grattis - ditt inlägg blev nr 900 i den här tråden. Tyvärr har jag inget fint pris att ge dig
    Det är alltid möjligt att be om en ny präst, dock är det inte säkert att församlingen kan uppfylla denna önskan. Det har ju med prästernas tjänstgöringsdagar att göra, kanske har man bara en präst som tjänstgör den aktuella dagen och det kan då vara svårt att byta. Man har alltid möjlighet att själv fråga en präst i en annan församling om han/hon vill genomföra vigseln - men då måste denne/a präst förmodligen göra detta gratis och på sin fritid, så det är inte säkert att det är så lätt att hitta någon om man inte själv har några "prästkontakter". När det gäller manlig/kvinnlig präst så kan man alltid framföra önskemålet. I möjligaste mån tror jag att församlingarna försöker göra brudparet så nöjt som möjligt - och detta gäller förstås även med de syrianska inslagen i vigseln - jag tror att de allra flesta präster i Svenska Kyrkan tycker att detta är helt okay, det handlar ju faktiskt "bara" om två olika grenar på den kristna kyrkans träd.
  • Kjell Präst
    Tuttan80 skrev 2012-01-30 09:02:27 följande:

    Hej! Vi bokade kyrka ganska tidigt så dom visste inte vem som skulle viga oss, nu är det bara tre månader kvar o vi har ff inte hört någonting =/


    Hur lång tid i förväg brukar prästen kontakta en?


     


    Tack på förhand


    Linda


    Själv brukar jag kontakta brudparet ungefär en månad före vigseln, det finns präster som hör av sig tidigare än så och det finns präster som hör av sig senare. Jag tror dock inte att det är så jättevanligt att man hör av sig så långt i förväg som tre månader före vigseln. Men tycker du att tiden börjar dra iväg kan du alltid själv kontakta församlingen igen och fråga om de har bestämt vem som tjänstgör den aktuella dagen. 
  • Kjell Präst

    Nu var det länge sedan det skrevs något i den här tråden. Inga nya frågor som poppat upp?

Svar på tråden Fråga prästerna 14