• 1700tal

    Kinaklänningar och gaffel däremellan!

    Nu ska vi se... Bäst att fortsätta genomgången lite till då!


     


    Knyttan - JA, det menar jag (du är inte trött och trög )! Det vi huvudsakligen gör när vi köper en klänning direkt från Kina är att kapa alla mellanled och designerkostnader. Olika kvalité finns överallt, även i svenska brudklänningsbutiker. Även i den butik jag handlade av fanns "märkesklänningar" i så pinsam kvalité (knappt fodrade ens än gång!) att jag aldrig skulle bära dem. Och de låg runt 5-6000 kr.


     


    Sen kan man (inom all handel med asien, dvs även H&M osv) ifrågasätta de etiska aspekterna med handelsvillkor och arbetsförhållanden. Men som jag ser det har jag större kontroll över vilken fabrik jag använder mig av så här än om jag köper en klänning i svensk butik. För de är med självklarhet också sydda i asien, lika självklart som vår dagliga t-shirt.


     


    Sen har vi aspekten med mönsterskydd. Och det är en helt annan fråga som snarare hör hemma i ett juridiskt forum eftersom mönsterskydd och copyright inte existerar i Kina. De vägrar skriva på alla form av affärs- och handelsavtal som resten av världen vill. Däremot är det olagligt att sälja kopior vidare utanför Kina. Men tillverkning av kopior och användning av stulna bilder är fullt tillåtet i Kina. Svenska webshopar med kopior begår alltså lagbrott, inte kinafabriken.


     


    Så summa summarum, klänningarna från de vanliga märken vi ser här sys i liknande fabriker (i vissa fall samma) som de vi beställer från. Milly och Landy livnär sig INTE på att sälja till privatpersoner. Men med alla påslag, mellanhänder, butikskostnaden, personalkostnader osv osv osv så landar en polyesterklänning för 2000 kr från fabriken på ungefär 10 000 kr här i butik. Enkel företagsekonomi och inget hokus pokus alls fast många verkar tro det.


     


    På samma vis hamnar en sidenklänning för 6000 kr i inköp på 20-30 000 kr, det är ju samma påslag. Inget hokus pokus där heller.


     


    Ivanka - Ja, det låter som satinet är för dig då. Jag har samma smak. Och oh ja, Landy har alla sorters tyger. Det har de allihopa! Det är inte så att den där fabriken typ använder taft i sina klänningar, utan det är klänningen och modellen som styr vad som är lämpligast. Om de föreslog taft av bästa kvalité så är det för de anser att klänningen är lämpligast att tillverka i det tyget. Vissa modeller blir inte bra alls i "fel" tyg, andra funkar med både taft och satin. Det beror helt på. I det fallet, fråga fabriken om de tycker att den kan göras i satin istället för taft. Om de tvekar eller säger ifrån (fast sällan rakt ut, kineser är ganska om sig och kring sig, mkt artighetsfraser och inlindande), lita på dem! Vilken klänning är det du ska beställa? Det brukar synas hur den är gjord...


     


    Ännu ett långt inlägg...

  • 1700tal
    Ivanka skrev 2012-02-15 21:11:02 följande:
    Men är polystersatin ett bra alternativ eller ska man satsa på silk satin?
    Glömde ju svara på det där.. Polyestersatin är jättefint och vackert! Har du råd, tycker det är värt det och och den fabrik du väljer har silk satin så skulle iaf jag satsa på det. Men det är ju inget man gör om man ska beställa kinaklänning "bara för att testa". Det kostar ju en del... Men jag har en maffig fluffig klänning i sidentaft (finns i recensionstråden överst i TS (gå till sida 1 och klicka på "visa endast under mitt namn) och den är ljuuuuuv... Kommer dock inte bära den, den blev lite väl "flådig". Men vem vet, kanske ändrar mig igen..
  • 1700tal
    knyttan skrev 2012-02-15 22:05:42 följande:
    Jag beställde en klänning i Sidentaft
    Nej men, gjorde du?! Vad spännande! Vilken modell var det, nu blir jag nyfiken... Och har sjukt dåligt minne, kan inte alls komma ihåg vilken det var.
  • 1700tal
    daniiel skrev 2012-02-15 22:12:26 följande:
    Jag håller med dig. Av bilderna att döma, så skulle jag nog valt den med två ringar. Det var ungefär så jag tänkte mig en underkjol med två ringar när jag svarade. Hm. Svårt det där.
    Ja, av bilderna att döma skulle jag resonera likadant. Bilderna stämmer inte alls med verkligheten. :-/
  • 1700tal
    liva skrev 2012-02-15 22:00:02 följande:
    Ja detr var ju för allt "gafflande" jag fastnade i tråden, min sambo har bara skakat på hvuudet när jag legat i soffan och skrattat för mig själv medans jag läst alla ~15600 inläggen Skrattande

    Haha, ja vi är lite tokiga... Låter som du hör hemma här då! Då förstår du även internuttrycket "tuppen upp" som dyker upp ibland och varför en del av oss gamlingar har hönor, tuppar och hönsmammor/hönsagummor som avatar. Och jag är tuppen i den här hönsgården, needless to say!


     


    Sjuukt impad att du klarade trådrejset - bravo!!

  • 1700tal

    Knyttan - Ahaa, den var fin! Den kommer göra sig så fin i siden!

  • 1700tal
    Italia08 skrev 2012-02-16 11:27:39 följande:
    1700tal - Hur menar du att man kan justera ringarna på Millys underkjolar? Jag försökte febrilt när jag provade klänningen förra gången och lyckades inte. Hjälp? Skäms

    Om du vänder ut och in på kjolen och tittar på kanalen där varje ring går så ser du att varje kanal är öppen ett par cm på ett ställe. Lokalisera öppningen först. Sen känner du utmed själva metallringen hela vägen runt (följ kanalen) för att lokalisera stället där ringen sitter ihop (alltså ändarna på metallbandet) med ett plastspänne.


     


    När du hittat spännet föser du runt ringen i kanalen så fästet hamnar i öppningen. Då föser du ihop metallbandet mot varandra (man får ta i lite) så ringen minskar i omfång. Själva kanalen blir "rynkigare" ju mer du minskar omfånget. Men det syns ju inte. Sen är det bara att dra tillbaka ringen igen om det behövs. Var försiktig bara så du inte drar ut den för långt, för då är det jättesvårt att få tillbaka metallbanden i spännet igen!

  • 1700tal
    Josefin521 skrev 2012-02-16 16:10:20 följande:
    liva: Det hade jag inte ens tänkt på men nu när du säger det så ser det ut som att sampleklänningen är tvådelad? Nej jag vill ha en del. Vill ha tätt hela vägen.

    Jag tror inte klänningen är i 2 delar, utan att de har satt en spetskant som gör att det ser så ut. Men det kan man ju välja bort. Man kan ju ändra på sampleklänningarna också förstås.. Och anledningen till att det "syns igenom" är nog mest för att tyget under är light champagne och spetsen i ivory. Om allt är i ivory smälter det ju samman.


  • 1700tal
    Josefin521 skrev 2012-02-17 07:44:20 följande:

    Oj va bra, hur fasiken såg du det? Och hur visste du att det var olika färg på tyget under och spetsen? Stod det någonstans? Vilket är det bästa tyget att ha under? Ska man välja ivory eller vitt? Skall det vara underkjol på denna? Vill inte att det ska se ut som en lång negligé men samtidigt absolut inte som en bakelse.... Och hur säger man att man inte vill ha en spetskant?


    Tack alla för era grymma tips!!


    Jag har millys bilder i datorn, fast större (lång historia) och därför ser jag lite mer detaljer än vad som syns på hemsidan. Att det är olika färg syns ju ganska bra. Jag skulle ta hela klänningen i ivory, både satinet under, tyllen och spetsen. Tro absolut inte det kommer se ut som en negligé när det inte är hudfärgat/light champange under... Ska se om jag hittar en annan sample dress i exakt samma rosspets (älskar just det mönstret) där de använt ivory under... One moment...
  • 1700tal

    Här är iaf en som är väldigt lik, med ivory under:



    Och här är en till (samma som "din" ovan). Tror det är ivory under här, deras kamera är inte den bästa:



    En till. Visar baksidan för den visar spetsen så fint med släp osv. :



    Jag tycker iaf inte de ser ut som negligéer!

Svar på tråden Kinaklänningar och gaffel däremellan!