• daniiel

    Kinaklänningar och gaffel däremellan!

    Förlåt, jag är bara så less på alla rosenröda och sockersöta kommentarer som vissa kan fälla om graviditet och förlossningar. De som verkligen haft en bra och enkel graviditet och förlossning.. ja.. de.. kan ju vara glada, men de är få! Det är underbart, men det är hemskt.


  • daniiel
    Silketuss skrev 2012-02-22 12:43:06 följande:
    Hahaha, ja det har nog hänt att en eller annan tonårsförälder har undrat vad de gav sig in på. Men för det första har man ingen returrätt och för det andra går det oftast snabbt över, den där känslan av hopplöshet. Man blir testad innan också. Det är därför barn har trotsperioder tidigare...tro mig! Allvarligt talat, jag tror att de allra flesta föräldrar tycker att det är "värt" alla jobbiga perioder. Barn "ger" mer än de "tar". 
    Ja, jag misstänker att mina föräldrar hade en sådan period, då de önskat att de var returrätt eller kanske bytesrätt :P Låter dock väldigt skönt att höra att man även då resonerar som så att de är värt alla jobba perioder :) Tror iofs att mina föräldrar tycker det nu, för nu är jag hur snäll som helst ;D Jag håller med, de flesta tycker förmodligen så. Det är ju lite så det ska vara. Man behöver nog, som med allt, lite motgångar för att riktigt kunna uppskatta medgångarna :)
  • daniiel
    Silketuss skrev 2012-02-22 12:46:33 följande:
    Det värsta med de som har haft en lätt graviditet, är väl att de inte tycks förstå att andra inte har samma tur? Att de misstror den som säger att hon mår illa, har ont eller tycker att det är jobbigt? Samma sak med de som säger att de aldrig har en dålig dag, vare sig de eller barnet... De har jag svårt att tro på. De där "perfekta" föräldrarna är nog inte så lyckliga som de vill ge sken av. 
    Jag håller med dig, jag tycker och att det verkar som att de har svårt att förstå att andra (de flesta) verkligen har jobbiga graviditeter och förlossningar. Precis som du säger, de som aldrig har en dålig dag, gissar jag på att de har flest dåliga dagar. Det måste ju vara jättejobbigt och äta upp en inifrån om man inte kan erkänna för andra, men främst för sig själv, att allt inte alltid är på topp. Livet ska ha toppar och dalar, det är nyttigt tror jag.
    Skumboll skrev 2012-02-22 12:48:33 följande:
    Håller helt och fullt med dig! 

    Jag kände mig extremt snuvad på alltihop när jag blev akutsnittad hux flux och var så borta av morfin och stesolid att jag knappt har ett minne från förlossningen. Och efter det hamnade jag på IVA och fick inte träffa barnet på flera dagar. 
    Nej, men fy vad jobbigt. Det kan inte alls ha varit en rolig upplevelse :/ Hur hemsk förlossningen än var, så skulle jag faktiskt inte velat missa den.
  • daniiel
    Skumboll skrev 2012-02-22 14:02:30 följande:
    Så sant så sant! Att bli gravid ska man verkligen inte ta som en självklarthet... 
    Nej, inte ens om man tidigare varit gravid. Dessvärre är det inte många som tänker på det och hasplar ur sig saker som "Är det inte dags för en liten en snart?" och även (om man har sedan tidigare) "Jaha och när kommer det ett syskon då?". Vad ska man svara på sådana kommentarer?
  • daniiel
    Skumboll skrev 2012-02-22 14:10:20 följande:
    Måste verkligen vara jättejobbigt att höra på! Man har ju inget bra svar att ge heller!
    Har ni funderat på någon annan metod?
    1700tal skrev 2012-02-22 14:16:50 följande:

    Eller hur...


    Och alla dumma kommentarer om man yppar någon om ens barnlöshet/problem/sorg osv. "Men jaaag känner den och den som minsann blev gravid efter si och så lång tids försök/vid den och den åldern!" Samma där, vad svarar man på det liksom? "Eh, grattis till dem", eller?


    Precis! Det är inte till någon tröst att höra om andra som mot alla odds faktiskt lyckades bli gravida efter 15år eller humorsknep för att det ska gå vägen. Det värsta, absolut värsta är ändå de som säger "Slappna av, tänk inte på det, så händer det när ni minst anar det!"  Hm...

    Klart att vi funderat på andra metoder och det kanske är enklare än vad vi tror, men man tänker ju direkt två alternativ - IVF eller adoptera. Två svindyra alternativ som vi absolut inte har råd med, så vi vill nog inte riktigt höra att det är våra enda alternativ, för då blir det ännu mer "på riktigt" att vi inte kommer få ett till barn på väldigt många år.
  • daniiel
    Skumboll skrev 2012-02-22 15:21:13 följande:
    Men IVF kan man väl få gratis via landtinget? Eller är det bara vissa landsting? 
    Det är olika i olika landsting och här där vi bor så tror jag det är så att man får ett försök gratis via landstinget, är inte helt hundra, men det är ju inte bara det som kostar, utan allt runt det också med sjukhusvistelser och sådant. Här i norrland har vi ju lite avstånd, så vi måste åka rätt långt ;P Sedan är det ju väldigt långa köer och visst, bättre sent än aldrig men.. ja.

    Vi är inte riktigt redo för att det ska bli en så stor grej av det hela.
  • daniiel
    Minuz skrev 2012-02-22 18:10:20 följande:
    Tror kompisen fick ett försök gratis och sedan kostar varje försök , tror hon sa  ca 25.000 kr? Kan det stämma?
    25 000kr låter väldigt rimligt tycker jag. Jag har hört ännu högre summor än så. Jag vet att en IVF-klinik har ett paketpris på 55 000kr för 3 försök, men då måste alla försöken göras inom 18 månader och kvinnan måste vara yngre än 39år.
    Skumboll skrev 2012-02-22 15:56:29 följande:
    Det förstår jag, det är ju ett stor och mer definitiv grej att påbörja IVF. 
    Ja, precis, dessutom involveras ju ofta familj och vänner i det hela då och just nu är det sånt kaos där att vi rent inte vill dra igång ytterligare en sak.
  • daniiel

    Jag har hört av någon (som gått igenom det) att man ska räkna med att det kostar 100 000 - 150 000kr innan man har sitt barn med hjälp av IVF. Sedan varierar det ju såklart från par till par. Ungefär samma summa som att adoptera alltså och båda alternativet tar ju väldigt lång tid.


  • daniiel
    1700tal skrev 2012-02-22 18:31:51 följande:
    Är det privat mottagning då? Får ni inte hjälp en gång heller där ni bor? Galet mkt pengar...
    Det är privat, men man kan ju gå via landstinget också. Där är det dock väldigt lång väntetid och bara ett gratis försök. Sedan kostar ju även försöken via landstinget.
Svar på tråden Kinaklänningar och gaffel däremellan!