• Anonym

    Jag skäms för min snåla blivande man

    Jag fattar inte hur folk har råd med så flotta och påkostade bröllop! Alla i vår bekantskapskrets har bjudit på bröllop de lux i mina ögon. Jag menar då hyrd lokal med personal som serverar trerätters middag. Fina kläder, påkostade ringar, band som spelar och gratis dricka i baren. Skulle gissa på att kalaset går på 150.000 kronor och uppåt.
    Nu är det äntligen vår tur, men min sambo vägrar att lägga så mycket pengar. Han kan komma med förslag som catering i folkets hus.
    Å ena sidan vill jag att vi ska sticka till Vegas för att komma undan hela skiten, å andra sidan håller jag med honom att det är mycket pengar för en enda dag. Men ibland när han snålar så känns det som om han inte vill lägga pengar på mig och vår kärlek.
    Är det någon annan här som trotsar vad "alla andra" gör och kör budgetrace???
    Hur snål vågar man egentligen vara???

  • Svar på tråden Jag skäms för min snåla blivande man
  • Kattpoet

    Kanske din man tänker som så att  lägga 150000 kr på EN DAG, kanske är lite för mycket eftersom  det kommer en morgondag med och  han kanske vill att pengarna ska istället gå till er framtid.
    Kankse han har bättre insikt i eran ekonomi, hur lätt kan ni spara ihop till  150 000 kr?  Tar det ett år av att äta nudlar eller  kan ni göra det  på tre månader`?

    I dina ögon måste jag och maken vara jättesnåla, vi la bara 10 000 kr på vårat bröllop, men vi ville inte låna pengar för EN DAG  när vi har hela livet att se framemot.  

    Man kan få lika vackert och fantastiskt bröllop även om det  kostar 1000 kr som 100 000, det handlar bara om inställning, vilja och vad som är viktigast.

     

  • Vott

    Släpp alla måsten!

    Du och din blivande bör sätta er ner och diskutera hur ni vill ha det. Ta fram olika kostnadsförslag på olika sorters bröllop som ni kan tänka er/ inte kan tänka er att ha. Kom på vad som är viktigt för er och sätt en buget.

    I bland kan det vara så att det som verkar dyrt inte är dyrare än det som verkar billigt, just för att man glömmer bort en del kostnader. 

    En annan sak som kan dra ner kostnaden rejält är att göra mycket själva. Men det vet ni säkert redan :D

    Även om det inte är vanligt i er bekantskapskrets så är det ganska vanligt med budgetbröllop.

    Lycka till! Det ska vara roligt att planera bröllop! 

  • Millemoj

    Kanske vill din man inte lägga 150.000 på en bröllopsdag utan använda de pengarna till ert framtida äktenskap - som ska vara livet ut. Han värderar säkerligen äktenskapet mer än en bröllopsdag.

  • Vintersol

    Jag tycker inte att man är snål för att man inte vill lägga 150 000 på ett bröllop. Det är för de flesta människor väldigt mycket pengar, och långt ifrån alla har lust att lägga en sådan summa på sitt bröllop.
    Nu vet jag inte vad du och dina vänner har för ekonomi, men vad man har för ekonomiska resurser kan ju variera ganska mycket och det spelar också stor roll för hur mycket pengar man har råd att lägga. Sedan tycker jag att man kan prioritera olika, även om man råkar ha den summan. Jag skulle hellre lägga pengar på att betala av ett hus eller göra en lång resa, än att lägga ett sexsiffrigt belopp på mitt bröllop. Med det sagt anser jag mig inte vara snål, däremot ointresserad av att spendera - vad som för mig är mycket pengar - på en dag.
    Jag lägger inga värderingar i hur mycket andra väljer att lägga på sina bröllop, men det är tråkigt om folk drar slutsatsen att jag är snål för att jag inte är intresserad av ett så pass påkostat bröllop. Och om andra vill jämföra så får de väl göra det, jag tycker det får stå för dem om de anser att ribban "måste" ligga på en viss prissumma. Väljer de dessutom att värdera vår kärlek baserat på hur mycket pengar vi lägger på bröllopet, då tror jag att de missat vissa centrala aspekter av kärlek...


     


     

  • himeko81

    Det behöver inte alls bli dyrt. Folk kanske till och med blir tacksamma att få gå på en fest där allt inte är så uppriggat.
    Så fort vi sa att vi skulle ha grillfest fick jag 40 personer glädje över att inte behöva köpa några specialkläder och "fan grillat som är så gott" dessutom är det då väldigt lätt att fixa käk för de som har specialkost.
    Vi lägger utan resa och utan ringar ca 8000. Detta bland  annat tack vare många kontakter och att vi tänker ha betalbar.
    Det finns massor med spartips, kolla lite bland inläggen och du kommer att hitta massor.

  • Aniara4

    Just nu är det lite trendigt med stora, påkostade bröllop, tidigare har det varit "inne" med enkla ceremonier i Stadshuset följt av knytis i trädgården. Jag tror man måste höja blicken lite och se att det man tycker det verkar som att "alla andra" gör för det första kanske inte alls är alla andra, för det andra inte behöver vara rätt för en själv.

    Hur mycket ett bröllop bör kosta beror på två saker. Det ena är hur mycket pengar man har, det andra är hur högt man prioriterar bröllopet framför andra saker som bostad, resor osv. Vi har rätt så hyggligt med pengar sparade (särskilt fästmannen), men hade ändå ingen lust att tömma sparkontot för att gifta oss. I slutänden tror jag allt kommer att kosta runt 70 000, och det tycker vi är mer än nog! Och då har vi fortfarande kvar till en schysst handpenning på en framtida bostad.

    Så, som de andra som har svarat här tycker jag din fästman verkar förnuftig som inte vill börja ert liv tillsammans med att bränna massor av pengar på en dag. Kärlek mäts inte i pengar. Och det är inget som helst fel med äta smörgåstårta i Folkets hus!

  • Anonym (Ring)

    70 000 är väl snittet för bröllop i Sverige? Så det är hälften av vad dina vänner antagligen har lagt.

    Min MB är lite snålare än mig vad gäller bröllopet, annars är jag den snålare av oss. Jag vill betala lite extra för att det bara är en gång jag tänker gifta mig, han vill spara till livet därefter (handpenning på framtida bostad och lite extra budget för när vi ska skaffa barn, tex. Han är den mindre rika av oss för tillfället, så kanske är det orsaken till att han håller hårdare i slantarna). Förut pratade vi om bröllopsresa för 35 000 kr, nu verkar det bli en sista minuten någonstans. Det känns lite pinsamt. Att ha pratat om relativt storslagna resplaner och sedan komma dragandes med en sista minuten. Men det är så det verkar bli och oss kommer det nog passa bättre. Det enda MB inte snålar med är min vigselring. Den kommer gå på 6500 kr (vilket inte verkar särskilt dyrt här på BT iofs), och jag hade tänkt mig för max 4000 kr. Allt annat snålar han in på lite grann, men inte så det stör mig jättemycket. Förutom blommor... han tyckte det var onödigt med brudbukett...

  • wiii
    Anonym skrev 2011-04-25 15:18:32 följande:
    Jag fattar inte hur folk har råd med så flotta och påkostade bröllop! Alla i vår bekantskapskrets har bjudit på bröllop de lux i mina ögon. Jag menar då hyrd lokal med personal som serverar trerätters middag. Fina kläder, påkostade ringar, band som spelar och gratis dricka i baren. Skulle gissa på att kalaset går på 150.000 kronor och uppåt.
    Nu är det äntligen vår tur, men min sambo vägrar att lägga så mycket pengar. Han kan komma med förslag som catering i folkets hus.
    Å ena sidan vill jag att vi ska sticka till Vegas för att komma undan hela skiten, å andra sidan håller jag med honom att det är mycket pengar för en enda dag. Men ibland när han snålar så känns det som om han inte vill lägga pengar på mig och vår kärlek.
    Är det någon annan här som trotsar vad "alla andra" gör och kör budgetrace???
    Hur snål vågar man egentligen vara???
    Det är väl inte hur mycket pengar man lägger på sin kärlek som räknas över huvud taget? Kärlek har inget med pengar att göra!

    Sen tror jag att majoriteten av alla som gifter sig i Sverige INTE  lägger 150 000 kr, de flesta vill nog ha pengar kvar till annat. Vår budget ligger på 30 0000, och jag har vänner som tycker att det är mycket för ett bröllop ;)
  • Chicita

    Visst kan jag förstå känslan av att man känner sig lite nedvärderad och undanskuffad om ens blivande inte prioriterar på samma sätt som man själv.
    Men det där är ju ett kommunikationsproblem.
    Och det tycker jag är ett tecken på att man måste prata mer med varandra och se till att hamna på samma nivå.

    Vad bröllopet kostar är inte det viktigaste.
    Utan det viktigaste måste ju vara att man får det som man vill ha det... som båda vill ha det alltså...
    Prata igenom vad som är viktigt för er båda, vad ni kan kompromissa med och vad som ni absolut inte kan tänka er att vara utan.

    Det låter sunt att inte bränna massa pengar på en kväll även om det är "once in a lifetime".
    Genom att göra sunda val så kan ni ändå få ett drömbröllop som ser ut att ha kostat massa pengar, men som är ett budgetalternativ egentligen.
    Ta hjälp av duktiga släktingar för inbjudningskort, mat, tårta mm.
    Eller kolla med någon skola om de som går restaurangprogrammet kanske skulle vilja ordna mat och servera eventuellt...
    Byt tjänster med andra bröllopspar (inte helt ok skattemässigt sett, men det beror väl på vart era egna moraliska gränser går).

    Och mitt bästa budgettips är att ha ett "annorlunda" bröllop.
    Om det inte finns något att jämföra med, så kommer inga att stå i ett hörn och viska om "mina servetter var av bättre kvalité och snyggare vikta" mm mm. Det finns alltså ingen man "måste" överträffa. Och ingen att jämföra med...

    Måste ni ha mat efteråt? Räcker det inte med en större fikabuffé och kanske lite snittar? Det kan ta ner kostnaden med åtskilliga tusenlappar...
    Think outside the box...
    Och framför allt... prata med varandra

  • Anonym

    Vi har sparade pengar, men väljer att inte bränna allt på bröllopet utan har sagt att mer än 50000 känns rent av fel att lägga på en fest. Betalar hellre av på lägenheten osv. Vill att det skall bli en riktigt bra fest, men det behöver inte kosta 150000, tycker närmast att det känns osmakligt med så påkostade bröllop, varför inte ge en del av pengarna till rädda barnen istället för att bränna dem på en enda kväll?

Svar på tråden Jag skäms för min snåla blivande man