• Egalia

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Jag läste just en tråd som handlar om att betala en resa eller ej för sin make (som tjänade mindre) och blev lite förvånad av kommentarerna. Flera personer ansåg att personen ifråga inte borde tänka i termer "mitt och hans" utan att hennes pengar också är hans pengar, trots att de inte har barn.  Detta fick mig att höja lite på ögonbrynen för jag tycker att det är självklart att min sambo har egna pengar som han själv har tjänat ihop som jag inte har någon rättighet till.

    I vårt förhållande har vi gjort så att vi bägge betalar in till ett gemesamt konto allt som man tjänar utöver detta får man behålla själv. Av kontot dras alla gemensamm räkningar och vi har även ett kort kopplat till det så att vi kan betala alla hushållsköp med kortet.  När vi bägge pluggade betalade vi lika mycket men nu när min sambo jobbar och jag pluggar betalar han en större till kontot. Dock har jag ingen tillgång till hans pengar och inte heller egentligen någon insyn i hans ekonomi.

    Detta fungerar ju ganska väl nu när vi har väldigt låga utgifter, bor i hyresrätt och inte har barn. Men kanske skulle det inte alls vara lika bra om det vore på annat vis...

    Jag undrar nu hur ni gör och hur ni har tänkt kring det här med ekonomin. Hur gör ni för att undvika konflikter i förhållandet? Vore kul med lite debatt (bara tonen är god!Glad Jag vet att pengar är väldigt känsligt för de flesta av oss)

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin
  • Nudax
    Sara 120707 skrev 2011-10-13 22:08:07 följande:

    Nudax:


    Förstår hur du resonerar MEN om den ena eller andra blir långtidsarbetslös, eller om era enskilda ekonomiska förutsättningar förändras drastiskt på något annat sätt. Hur gör ni då?


    Jag skulle tycka det kändes konstigt att helt plötsligt bli beroende av den andra om jag var van vid att ekonomin var helt delad. Vi baserar vår ekonomi på att saker kan hända och tycker att det ingår i nöd och lust. Sedan har vi inställningen att pengar kommer och går, ibland har man mer ibland mindre. Naturligtvis sparar vi undan pengar för en regnig dag.


    Ja men då skulle vi naturligtvis fylla in för varandra. Jag tycker helt enkelt att om min sambo tjänar mer pengar än mig ska han också kunna använda mer pengar än mig. Om jag vill ha mer pengar över får jag väl skaffa mig en bättre lön eller dra ner på mina utgifter, Varför ska jag leva på hans pengar? Detta förutsätter naturligtvis att båda har en stabil tillvaro, om det som du säger händer att den ena har en mycket mindre inkomst, ja men då får man ju ändra tankar då. Som det är idag ser jag inte varför jag inte skulle stå för mig själv just ekonomiskt, skulle nedvärdera mig själv om jag levde på någon annan. Men det är ju hur jag ser det. Sen när vi giftt oss, eller får barn, då kommer vi se över det och ändra oss - förmodligen, eftersom våra gemensamma utgifter kommer öka och då kan man lika bra lägga ihop pengarna, men det är sen.
  • Sara 120707

    Vi måste inte be om tillåtelse men eftersom jag är en spara och min sambo en slösa så har vi långsamt fått gå från att kolla det mesta med varandra till att lite på att den andra sköter det på ett sätt man är okej med.


    Det fanns absolut en övergångs period där vi fick vänja oss med att kompromissa.

  • Marylojs
    Egalia skrev 2011-10-13 21:21:42 följande:
    Kanske är det kloka saker som sägs och jag lyssnar intresserat! Glad

    Men här kommer en annan aspekt av att helt gemensam ekonomi. Min mamma var hemmafru under en massa år och min pappa betalade allt. Sedan skiljde de sig när vi barn var vuxna och nu när går de i pension har min pappa en väldigt bra inkomst medan min mamma får pyttelite varje månad, eftersom att det där med att vara hemmafru inte gav några vidare pensionpoäng.

    Som du säger Daneill kanske det också kan vara upplagt för konflikt att ha splittrad ekonomi. Självfallet skulle jag bli ledsen om min man levde lyxliv och jag själv levde i fattigdom. Dessutom tror jag att det står i äktenskapsbalken (rätta mig gärna om jag har fel!) att man har rätt att leva på samma standard som sin partner. Men jag tycker att just nu funkar vårt upplägg ganska bra. Sedan gör vi säkert annorlunda när vi har barn eller köper hus... 

    Jag respekterar Marylojs att du ifrågasätter hur personer som mig själv som just nu har valt att ha ett annat upplägg på ekonomin kan ta sitt förhållande på allvar men jag vill också bjuda in dig att tänka utanför dina egna värderingar.
    Förhållanden kan väl fungera och se ut på olika sätt för olika människor eller? Glad
    Exemplet med dina föräldrar är en bra påminnelse om hur viktigt det är med planerad ekonomi och att man har en tanke framåt, och t ex lägger undan ett rejält pensionssparande åt den som har låg inkomst. 

    Visst fungerar förhållanden olika, men jag kan säga helt ärligt att inte ett enda av de paren vi känner som har uppdelad ekonomi har särskilt lyckliga förhållanden heller. Om man när man lever ett gemensamt liv tänker på saker som "mitt" och "ditt" och rättvist och orättvist istället för på gemensamma mål så blir det kanske så...
  • Aniara4

    Jag tror också det spelar stor roll om man har ungefär samma inkomst eller om det är väldigt stor skillnad. I vårt fall är det som sagt en närmast extrem skillnad, och det tror jag gör det svårare att komma fram till vad som egentligen är rättvist. Tjänar man lika mycket är det ju bara att dela de gemensamma kostnaderna rakt av.

    Jag vet att en del gör så att de delar utgifterna i förhållande till hur mycket de tjänar, alltså om A har 15 000 och B har 20 000 så betalar A ungefär 40% av utgifterna och B 60%. Eller att båda lägger lika stor procent av sin inkomst i den gemensamma potten.

    Vi har som sagt försökt hitta ett mellanläge, där min man som tjänar mycket mer både bidrar mer till det gemensamma och har mer "egna" pengar över.

    Men huvudsaken är ju att båda upplever det som rättvist.

  • Marylojs
    sofi 88 skrev 2011-10-13 22:14:48 följande:
    Nu tycker jag som har delad ekonomi att det var lite hårda ord...
    Vårat förhållande är inte sämre än något annat bara för att inte vi lagt alla pengar i en gemensam spargris/plånbok. Vi älskar ju varandra lika mycket för det Förvånad

    När vi sen i framtiden skaffar gemensam ekonomi tror jag ändå vi kommer spara lite på varsitt håll. Mitt stora intresse är hästar och skulle hemskt gärna köpa en egen eller ta på foder under längre tid = mycket utgifter, och m2b älskar motorcyklar och han vill snart köpa en snart igen. Man måste ha utrymme för lite egopresenter även med gemensam ekonomi. Det är just den biten jag och m2b klurar mest på hur man naturligt lägger upp det.
    Men motorcykel eller hästinköp är sådant som vi absolut skulle diskutera innan och inte skulle genomföra om inte båda var överens om att det var en bra idé. Det kostar ju inte bara pengar utan även tid som ska pusslas in i livet (framförallt häst då kanske). 

     
  • marimekko86

    Vet inte vad vår ekenomi kallas. Vi hjälps åt. Vi delar på hyran och andra räkningar som man måste betala som el,tv,försäkringar,bil osv.

    Men sen har jag mitt konto och min blivande man har sitt konto. han gör vad han vill med sina pengar och jag gör vad jag vill med mina. Däremot så betalar oftast den som mest pengar har mer för maten, restaurangbesök, resor, och andra extrautgifter som kan bli ibland om bilen måste lagas eller så.

    Förr har det varit jag som tjänat mest pengar då min sambo studerat. Så då betalade jag mer av sånna grejjer men nu är det jag som studerar och min sambo som drar in storkovan så nu står han för den mesta maten, han har sparat undan mer till bröllopet exempelvis osv.

    Det funkar för oss. Klart att min sambo exempelvis betalar en större summa om vi ska ut o resa just för att han vill ha med mig och ska jag betala allt själv får vi skjuta på resan. Men jag gör ju detsamma gentemot honom och har gjort tidigare då det var jag som tjänade mer pengar.

    Men vi har båda egna konton,egna pengar och gör vad vi vill med dem när alla måsten är betalda. Kommer fortsätta med samma system även efter bröllopet. Men dyker något upp som vi vill köpa,göra eller nåt som måste betalas så skjuter den med mer pengar till extra mycket...känns rätt självklart för oss

  • Nudax
    Marylojs skrev 2011-10-13 23:04:36 följande:
    Exemplet med dina föräldrar är en bra påminnelse om hur viktigt det är med planerad ekonomi och att man har en tanke framåt, och t ex lägger undan ett rejält pensionssparande åt den som har låg inkomst. 

    Visst fungerar förhållanden olika, men jag kan säga helt ärligt att inte ett enda av de paren vi känner som har uppdelad ekonomi har särskilt lyckliga förhållanden heller. Om man när man lever ett gemensamt liv tänker på saker som "mitt" och "ditt" och rättvist och orättvist istället för på gemensamma mål så blir det kanske så...
    Det är möjligt att det kan vara så överlag men man kan ju inte dra alla över en kam? Jag och min sambo är allt ännat än personer som tänker "ditt" och "mitt" eller att nått är orättvist. Han har en bra lön och jag har OCKSÅ en bra lön. Vi klarar oss bra på de pengar vi har. Jag har jättesvårt för att förstå varför jag som vuxen kvinna ska behöva leva på någon annan och varför det skulle betyda nått dåligt? Sen som sagt, när det gäller just oss, så kommer vi nog att börja ha gemensamma pengar såfort vi gift oss, mest för att det då kommer bli mycket mer gemensamma kostnader då vi vill skaffa hus och barn så småningom, då kommer det kännas enklast. Men nu funkar detta =)
  • Nudax

    Ja men det är ju precis så vi gör också! Man har varsina pengar och konton men delar såklart på allt gemensamt. Förstår inte varför det skulle vara så konstigt =P


    marimekko86 skrev 2011-10-13 23:22:28 följande:
    Vet inte vad vår ekenomi kallas. Vi hjälps åt. Vi delar på hyran och andra räkningar som man måste betala som el,tv,försäkringar,bil osv.

    Men sen har jag mitt konto och min blivande man har sitt konto. han gör vad han vill med sina pengar och jag gör vad jag vill med mina. Däremot så betalar oftast den som mest pengar har mer för maten, restaurangbesök, resor, och andra extrautgifter som kan bli ibland om bilen måste lagas eller så.
  • sofi 88
    Marylojs skrev 2011-10-13 23:12:38 följande:
    Men motorcykel eller hästinköp är sådant som vi absolut skulle diskutera innan och inte skulle genomföra om inte båda var överens om att det var en bra idé. Det kostar ju inte bara pengar utan även tid som ska pusslas in i livet (framförallt häst då kanske). 

     
    Det är väl klart att vi diskuterar sånt tillsammans, men vi vet båda två vad vi har för intressen. Han sjunger i ett band som precis fått skivkontrakt och det tar en himla massa tid. Men om man inte låter varandra bejaka sina intressen kväver man varandra istället för att göra varandra lyckliga. Det är i alla fall min åsikt...
  • Jane

    Vi tjänar olika, har varsitt konto där lönen kommer in, men vi har ekonomin gemmensam. Alla pengar vi har är våra och det finns inte mitt eller ditt. Men vi brukar, eftersom min man tjänar mindre, använda hans lön för att leva på och lägga undan min lön för sparande, till lägenhet och bröllop. Men om någons fickpengar tar slut så ber man partnern om pengar.


Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin