• Anonym (Bridezilla)

    Jag är världens värsta brud!!

    Hej!
    Jag och min m2b ska gifta oss våren 2014 och vi är självklart jättelyckliga för det. Planeringen är i full gång. Men, jag var klantig och frågade en väninna om hon vill vara tärna lite väl tidigt.. Hon blev jätteglad och pratar bara om detta nu. Problemet är att hon har tagit över totalt! Hon har redan planerat vart vi ska köpa alkohol, hon har pratar med en släkting som är kock om att hon borde laga maten och hon har pratat med sin syster om att fixa dekorationer.. Hon har dessutom en egen anteckningsbok där hon skriver upp idéer till brölopet och hon har kollat ut tärnklänningar som hon ville visa mig.. Det hon visade mig var extremt och inte alls i den stilen vi tänkt så jag trodde givetvis att hon skojade med mig, så jag skrattade bara åt henne och sa att det kan hon glömma! Hon blev sur över att hon inte får ha en rosa eller helvit klänning (Helvitt ska väl bara bruden ha enligt ettikett?), vårat tema är grönt.. Hon vill inte ha liknande de klänningar vi tänkt och blir sur.. Hon blev dessutom sur över att jag vill gå till en proffesionell sminkös/frisör eftersom att det vill hon fixa!!
    För övrigt är vi båda unga. Jag är 21 och hon är 17.

    Vi träffades när vi gick i skolan, jag blev jättemobbad och har blivit något traumatiserad av detta, under den perioden hade jag även 2 pojkvänner (inte samtidigt..) som våldtog mig.. Jag lider fortfarande av depression till och från pga detta och har förträngt mycket..
    Mitt sista problem med henne är att hon ständigt påminner mig om detta varje gång vi ses.. Jag faller alltid ner i botten av det hål jag försöker ta mig upp ur..
    Under den perioden av mitt liv var jag lite elak och undvek henne pga grupptryck och sårade henne såklart.. Detta tar hon också upp konstant..
    Efter varje gång vi träffats ligger jag i sängen och gråter i flera dygn..

    Pga allt detta så ångrar jag att jag bad henne vara tärna.. Men pga att hon blev så glad och att jag sårat henne förrut så vågar jag inte berätta detta.. (Jag har såklart pratat med henne om att hon tar över för mycket och att jag blir ledsen, men hon slutar inte)..

    Jag vill inte ha henne som tärna.. :'( Snälla ge mig råd på hur jag ska göra...

  • Svar på tråden Jag är världens värsta brud!!
  • jimmyojennifer

    Jag tycker du ska sätta ner foten. Tacka för att hon anstränger sig men säga att du och dina blivande har andra idéer och att det faktiskt är ni som bestämmer. Att du gärna lyssnar till hennes idéer men du och din blivande har sista ordet.
    Vem som lagar maten, fixar hår, smink, dekorationer osv osv är upp till er att bestämma. Linda inte in det. Säg det rakt ut i klartext, men säg det trevligt.


    Säg rakt ut att hon INTE får ha vitt på sig, det ska bara bruden ha. Sen säger du även att ni hade tänkt att brudföljet skulle ha grönt då det är erat färg tema och att ni i samråd kan komma fram till en klänning som hon ska ha som ni båda tycker om.


    Om hon inte vill lyssna till det du har att säga tycker jag att du kort och gott säger att jag tror nog inte att du kommer passa som tärna eftersom du inte lyssnar till vad vi har för tankar om VÅR stora dag. Det här är vårt bröllop och jag vill jätte gärna ha dig delaktig, men det är vi som bestämmer och detta måste du ha respekt för.


    Du kan inte strunta i hur du vill att ert bröllop ska vara för att du inte vill såra henne, för det kommer bara sluta med att det blir hennes bröllop där du står brud. Man ska inte vara elak eller såra andra, men någonstans måste man se till säg själv och sina egna känslor. Det är ett år kvar till bröllopet och du har redan negativa känslor kring det på grund av det här. Sätt P för det på en gång! Vänta inte!


    Träffa henne och prata om det så ni får ordning på vem som håller i trådarna och sen tar ni det där ifrån. Om hon blir ledsen låt det rinna av dig.Det är inte du som gör fel för att du vill bestämma över hur saker ska vara och gå till på din egen bröllopsdag. Det är i så fall hennes känslor att bearbeta att hon måste backa och låta dig bestämma.


    Det är väldigt snällt av henne att hon var en vän när du behövde det, men det ger henne inte frisedel att domdera över er stora dag.


    Stå på dig!

  • jimmyojennifer

    Förresten, vad det gäller det andra. Att hon som vän använder emot dig en tid då du mådde dåligt gör henne till en väldigt omogen och dålig vän i mina ögon!


    Hon måste lära sig att komma över det som har hänt. Du skriver att hon bara är 17 år. Ge henne tid att mogna så kommer hon nog se på det annorlunda, men du skulle behöva säga åt henne att sluta.


    -"Jag älskar dig och jag vet att jag sårade dig. Vi har pratat om det här tusen gånger och lika många gånger har jag bett om ursäkt. Men nu räcker det! Antingen så går vi vidare och släpper det, eller så går vi vidare var försig!"


    Man kan inte för alltid hållas ansvarig för alla misstag man gjort, hur skulle världen se ut då? Alla behandlar vi varandra illa då och då, framför allt dom vi älskar mest tyvärr. Men vad man gör sen är det viktiga. Ni kan inte älta det där i all evighet. Ni måste förbi det och jag tror inte ni kommer förbi det om inte du visar tydligt att det inte är okej för dig att hon alltid drar upp det.


    Du sårade henne, du bad om ursäkt om hon nu valde att förlåta, vilket jag antar eftersom ni är vänner måste hon verkligen mena det. Förlåta innebär att man har kommit tillfreds med situationen och väljer att gå vidare.

  • Chicita

    Jag instämmer med jimmyochjennifer.
    Det är inte hennes dag utan er dag och du får nog helt enkelt säga det.

    Se till att ta det mellan 4 ögon över en kopp kaffe eller nåt och förbered dig mentalt på att hon kan bli ledsen, arg, upprörd eller vad som nu är troligaste reaktionerna för henne och förbered dig på hur du ska kunna svara tillbaka utan att vara dum.

    Tacka henne för att hon är engagerad. Berätta att du har förstått (vilket du gör om du läser här inne bland annat Flört ) att många tärnor inte engagerar sig alls och att du uppskattar hennes glädje och intresse för er dag. Men att det är just det. Er dag, inte hennes. 
    Säg "så här vill vi ha det. Om du kan du hjälpa oss så att vi får vår dag så som vi vill ha den, så vill jag gärna ha kvar dig som tärna. Men om du inte är där för att hjälpa mig så kan du bara komma som en väldigt välkommen och kär gäst" 

    Det finns alltid minst två sätt att säga samma sak.
    Och jag tror inte att hon innerst inne gör det här för att vara dum mot dig. Utan för att hon känner "åh jag ska vara tärna, jag hamnar i centrum då måste jag se bra ut"... Det är många som tänker så. Dom ser det inte som brudens dag att stå i centrum utan dom tänker "alla kommer titta på mig när jag går längs altargången... osv"

    Jag fick lov att sparka en tärna.
    - Hon hotade och retades med att hon skulle fixa en sån möhippa som jag absolut inte vill ha (bara för att hon tyckte att det var roligt att "skoja om det", Även om jag sa åt henne flera gånger att jag inte tycker att det är roligt. Jag mår faktiskt dåligt av dina "skämt".
    - Hon skulle minsann inte ha kläder enligt temat för hon tyckte inte om medeltiden (hon hade inte ens kollat efter referensbilder) och hon hade en röd sammetsklänning i garderoben som hon ville använda 
    - osv, osv...
    Till slut sa jag helt enkelt åt henne att det inte funkar. Hon kan inte vara tärna om hon inte är på min sida och där för att hjälpa mig och få mig att må bra.
    Det slutade med ett sms kvällen innan bröllopet om att hon inte skulle komma alls... 

  • Carina10

    Hade du tänkt ha mer än henne som tärna?

  • Carina10

    Jag är den snabbaste att trycka på skicka ....*suck* :)
    Skulle skriva fortsättning med...

    Jag håller med jimmyochjennifer i det hon skriver.
    Var noga med att påpeka att det är DIN och DIN blivande som gifter er och därmed är det ni som bestämmer...även om man gärna kan ta råd av folk.

    Du ska minnas din dag med glädje....så ska även din blivande minnas den.

    Man kan vara rak på sak utan vara elak. Säg hur du upplever det och precis som Chicita skrev....säg att det inte fungerar ...

  • Anonym (Bridezilla)

    Ni har fått mig att förstå att jag MÅSTE ta detta med henne igen.. Jag har som sagt sagt åt henne 2 gånger redan att hon tar över för mycket, hon lugnar sig i nån dag och sen är det igång igen..

    Jag vet inte ens om jag vill att hon är tärna längre och mina närmaste (sambo+föräldrar) tycker att jag borde säga upp kontakten eftersom att hon alltid förstör mitt psyke.. Vi sågs sist i helgen och fram tills nu har jag bara legat i sängen/på soffan och gråtit... Jag har så otroligt svårt för sånt här..

  • Koyal

    Har du någon annan som kan vara tärna? Isådana fall kan du be en annan person vara din huvudtärna och låta andra tjejen vara nr 2. Lättare för dig om du har en till på din sida alt. ber hon som bestämmer att stiga åt sidan.

  • Chicita

    Det är skitsvårt...
    Men det kändes som om jag tappade 15 kilo efter att jag sagt åt tjejen som skulle varit tärna åt mig att jag inte ville ha henne där längre.

    Som sagt. Det är er dag, inte hennes.
    Det är väl jättebra att hon är engagerad och intresserad men hon får inte göra det till att handla om henne och om vad hon vill.
    Och om hon inte kan förstå det så tar hon bara energi från dig istället för att ge dig energi, avlasta dig och vara ett stöd.

    Om du inte klarar av att ta det öga mot öga så skriv ihop ett brev / mail som förklarar hur du känner ordentligt och låt flera som du litar på läsa det så att du kan få feedback på hur det kan uppfattas och andra formuleringar som inte blir så sårande och kanske till och med elaka.

    Själv brukar jag skriva det jag känner rakt av från hjärtat.
    Sen går jag och tar en kopp kaffe.
    När jag druckit kaffet så går jag tillbaka och försöker läsa det jag skrivit som om jag var mottagaren och inte avsändaren.
    Sen redigerar jag det.
    När jag redigerat så låter jag maken eller någon annan läsa det eftersom man så lätt tänker sig ett visst tonfall när man skriver - och det kan låta så mycket värre om man läser det "med ett annat tonfall".
    När jag är säker på att det inte går att tolka på något annat sätt än jag menade det så skickar jag iväg det. 

  • Anonym (Bridezilla)
    Koyal skrev 2013-04-09 17:09:36 följande:
    Har du någon annan som kan vara tärna? Isådana fall kan du be en annan person vara din huvudtärna och låta andra tjejen vara nr 2. Lättare för dig om du har en till på din sida alt. ber hon som bestämmer att stiga åt sidan.
    Ja, jag har bett min svägerska att vara tärna också. Hon kommer göra ett examplariskt jobb och jag litar på henne till fullo! Hon är mycket mer lik mig också, så smaken är mer den samma..
    Chicita skrev 2013-04-09 17:10:10 följande:
    Det är skitsvårt...
    Men det kändes som om jag tappade 15 kilo efter att jag sagt åt tjejen som skulle varit tärna åt mig att jag inte ville ha henne där längre.

    Som sagt. Det är er dag, inte hennes.
    Det är väl jättebra att hon är engagerad och intresserad men hon får inte göra det till att handla om henne och om vad hon vill.
    Och om hon inte kan förstå det så tar hon bara energi från dig istället för att ge dig energi, avlasta dig och vara ett stöd.

    Om du inte klarar av att ta det öga mot öga så skriv ihop ett brev / mail som förklarar hur du känner ordentligt och låt flera som du litar på läsa det så att du kan få feedback på hur det kan uppfattas och andra formuleringar som inte blir så sårande och kanske till och med elaka.

    Själv brukar jag skriva det jag känner rakt av från hjärtat.
    Sen går jag och tar en kopp kaffe.
    När jag druckit kaffet så går jag tillbaka och försöker läsa det jag skrivit som om jag var mottagaren och inte avsändaren.
    Sen redigerar jag det.
    När jag redigerat så låter jag maken eller någon annan läsa det eftersom man så lätt tänker sig ett visst tonfall när man skriver - och det kan låta så mycket värre om man läser det "med ett annat tonfall".
    När jag är säker på att det inte går att tolka på något annat sätt än jag menade det så skickar jag iväg det. 
    Det är precis så jag känner! PRECIS!
  • Chicita
    Anonym (Bridezilla) skrev 2013-04-09 17:55:11 följande:
    Det är precis så jag känner! PRECIS!
    Då låter det som ett enkelt beslut - även om det inte är så lätt att genomföra som det kan låta...
    Lycka till Glad 
Svar på tråden Jag är världens värsta brud!!