• HES

    Underlivsproblem

    Nu ska jag beskriva ett problem som funnits i 4 år!! För 4 år sedan trodde jag att jag hade fått svamp. Jag besökte en barnmorska som sa att jag hade det. Hon skrev inte ut någon medicin utan sa att jag skulle gå på Apoteket och köpa receptfri kräm. Det blev aldrig riktigt bra utan jag har gått med detta problem till och från under en lång tid. Symtomen var att mina flytningar helt ändrade sig. De blev mycket mer och "kladdigare". I september 2003 fick jag problem med bränningar i underlivet. De har inte försvunnit utan snarare ökat. Jag är otroligt röd och det små skaver.

    I december 2003 besökte jag en specialist som tog olika prover och sa att jag var normal. Hmm, jag känner ju själv att någonting är galet eftersom de senste 4 åren har allting kretsat kring dessa problem. Specialisten som jag var hos sa att jag aldrig någonsing hade haft svamp för det kunde hon se på proverna som togs. Hon sa att hon inte kunde hitta något fel och jag fick gå därifrån utan den hjälp som jag hoppats på.

    Jag har prövat allt. Slutat äta socker, motionera mycket, tvättar mig med olja, inte rakat mig, använt bomullstrosor men ingenting har hjälpt. Jag frågade specialisten om det kunde bero på mina p-piller eftersom jag ätit dem i 4 år och 3 månader. Hon sa nej men jag slutade med dem i december eftersom det kändes som sista utvägen. Eftersom jag inte kan ha sex för att det gör för ont så spelar det ju ingen roll om jag lägger av med dem ett tag. Jag tror att det har blivit lite bättre. Jag kanske bör tillägga att jag aldrig före 4 år sedan haft några som helst problem.

    Är det någon annan som haft liknande problem? Det är alltså inte svamp det handlar om utan någonting annat. Har någon fått sådana besvär av sina p-piller?

  • Svar på tråden Underlivsproblem
  • Havsutsikt

    Jag har också haft liknande problem när jag åt p-piller. Slutade för drygt 1 år sen och först nu börjar jag bli riktigt "normal" i kroppen. När jag åt p-piller så var jag också ständigt drabbad av klåda, och vad jag trodde var svamp men enligt min läkare så var det problem med bakteriefloran, men vad jag än gjorde så blev det aldrig riktigt bra. Jag hade också problem med väldigt "kladdigt" och tjocka flytningar utan att gå in på alltför mycket läskiga beskrivningar. Nu har jag inte alls sådana problem längre tack och lov även om jag fortfarande är väldigt känslig och numera lider lite under ägglossning (dock inte av liknande problem). Hoppas det löser sig för dig med tiden så att du kan njuta av livet igen. Tänk bara på att när du väl har sex så använd massa glidmedel. Lycka till!

  • Gun

    Har du sökt på internet efter information om vestibulit?

  • Electric Lady

    Jag har exakt samma problem som du, sedan 4 år tillbaka. Har aldrig fått en diagnos, men tror själv att det är lindrig vestibulit. Jag kan ha sex, men det kommer surt efter... Jag lever dock med det, men det har ju inte varit positivt för sexlivet!

    Mina råd:

    * använd aldrig tvål, svampläkemedel eller livsmedel (t ex fil och yoghurt) i underlivet.

    * prova att tvätta underlivet md olja istället för vatten

    * smörj underlivet med vitt vaselin morgon, kväll och innan du duschar. Det skyddar mot skavande, uttorkning och vattnet i duschen.

    * undvik långa, varma bad

    Slemhinnorna är slitna och det har lett till att nervändarna ligger ytligt. Dina slemhinnor behöver läka, och bli så lite kemiskt och mekaniskt påverkade som möjligt.

    Det finns operationer, på Huddinge Sjukhus i tockholm tror jag de utför dem. De går till så att man skalar bort den skadade slemhinnan. Jag rekommenderar dem inte. Det är absolut ingen dunderkur som tar bort problemet, risken att det förblir oförändrat eller förvärras är stor.

    OBS att allt ovan är MINA subjektiva åsikter och teorier om vestibulit. Ingen VET vad det beror på.

    Det finns MASSOR av information på internet. Lycka till!

  • sop1

    Hej!
    Jag har/har haft liknande problem som du och vet hur jobbigt det kan vara! Jag vet ju inte om det är på samma sätt för dej men jag berättar lite om vad jag lärt mej o hoppas att du kan ha nytta av något!
    I somras fick jag diagnosen vestibulit och innan dess hade jag haft konstaterade svampproblem i flera år. Det tog tid att få det svart på vitt att jag hade svamp eftersom det kan vara svårt att upptäcka den, den kommer o går lite som den själv behagar. Därför är det jätteviktigt att du får komma och testa det när du verkligen har problem. Har du inte varit på en vulvamottagning (finns på välsorterade sjukhus) tycker jag att det är dit du ska söka dej! Där finns specialister på svamp o vestibulit. Mitt brinnande underliv visade sig vara vestibulit, efter att svampen var helt borta. Man vet ännu inte varför man får vastibulit. Det uppstår fel på nervbanorna så att nervändarna i ett visst område i underlivet signalerar smärta fast det inte finns något i huden eller något yttre som orsakar den. Smärtan gör att man spänner sej o får mer ont av muskler som drar ihop sej. (Inte lätt att ha sex då!) Vad jag vet har det provats ett antal metoder för att behandla, bl a operation. Den har inte haft särskilt bra effekt. Jag får behandla mej själv att lära mej kontrollera musklerna och att lånsamt lära om kroppen att beröring är skönt. Det finns smärtstillande salva som är en gudomlig hjälp! Till slut försvinner problemen men det går inte att säga hur lång tid det tar.
    För mej har det verkligen blivit mycket bättre o nu kan jag o min pojkvän, som haft en ängels förståelse, äntligen älska med varandra igen.
    Problem som dom här tär verkligen på ett förhållande så se till att prata med varandra om det. Det är i din kropp problemet bor men det blir även hans. Och stå på dej så att du får hjälp o blir tagen på allvar. Annars är det svårt att orka tro på sej själv till slut. Finns det ingen vulvamott där du bor kan du säkert få komma till en annan stads mott. Så funkar det i Umeå där jag bor.

    Lycka till o skriv igen om du vill veta mer!
    Kram
    /Sara

  • HES

    Alltså, jag har aldrig haft svamp!!! Det är inte det som är mitt problem. De problem som jag gått och haft tidigare är troligen av mina p-piller och inte svamp. Dessa besvär har blivit bättre nu när jag slutat äta mina piller.

    Jag har varit hos en vuvlamottagning och de sa att de inte kunde hitta någonting. Det är det som gör mig irriterad eftersom jag känner själv att något är fel. Jag har verkligen varit hos en expert.

    Jag vet inte om vestibulit är mitt problem. Jag har läst lite om det på internet och jag tror inte det är det jag har. Mitt problem är att mitt underliv är rött och bränner. Det är ju lite svårt att förklara så här med skrift.

    Men tack ändå ni som skrivit. Men detta handlar inte om svamp eftersom jag för några månader sedan kollade om det var det jag hade då jag tyckte att jag hade besvär men svaret var nej.

  • ProudWoman

    hade något liknande problem för ett tag sen, mycket och tjocka flytningar, och de lktade superilla (även med byxor på), kliade och var rött... det är kanske inte så du har det, men jag fick diagnosen bateriell vagionos, en bakterieinfektion i underlivet. jag fick antibiotika för att bli av med den

  • stinalina

    Mitt råd är att genast söka gynekolog!

    De kan ställa de kan ställa den medicinska diagnosen, vílket kanske är svårt för en barnmorska att göra. Lycka till och hoppas det går bra för dig.

    /Marie

  • pomac

    Ge inte upp!
    Kräv att få träffa nya gynekologer tills någon hittar vad du har för problem.

    Jag vet att du säger att du inte har svamp, så det är inte det jag försöker påstå.
    Men jag hade en massa problem för 8-9 år sedan, gick till ungdomsmottagningen och träffade flera olika gynekologer, samtliga påstod att jag hade svamp, men eftersom det inte kliade trodde jag inte på dom.

    Det sved och smärtade något fruktansvärt!!

    Jag höll på att gå åt och mitt dåvarande förhållande tog slut eftrsom jag nästan inte ens vågade kramas av rädsla för att det skulle leda till sex.

    Tillslut ringde jag sjukhuset och krävde att få bli undersökt ordentligt!
    Efter att ha hotat med att ta livet av mej (det var inget tomt hot, utan fakta) fick jag en tid veckan efter (trots att det egentligen var 1års väntetid).

    Diagnos: Vestibulit

    Se till att inte ge upp, gå till nya läkare, jag tror absolut på att om man känner att nåt är fel så är det det!!!

    /Pomac

  • Meddelande borttaget
  • NANNA-LO

    Hej,

    Jag hade jätteproblem liknande trådskaparens 95-97/98. Det var väldigt jobbigt o jag gick från gynekolog till gynekolog o fick de mest olika diagnoser. En dag läste jag en artikel i Aftonbladet om vestibulit o började fatta vad det handlade om. En tid efter det fick jag kontakt med en väldigt bra gynekolog o tillsammans pratade vi igenom allt. Vid det laget var jag dock redan ganska återstäld. Det viktigaste den gynekologen lärde mig var att ALDRIG använda vagitatorer eller salvor vid svampinfektioner, utan ta tabletter genom mun, som Diflucan.

    Mina problem började i samband med en svampinfektion o sen dess är jag livrädd för dem. Brukar drabbas ungefär en gång per år men de sista åren har det inte inneburit några större problem eftersom jag följt gynekologens råd. Problemet är bara att de sista två gångerna jag haft svamp har tabletterna inte riktigt hjälpt utan jag har tvingats ta två, vilket gör mig orolig för utvecklad resistens.

    Eftersom jag har problem med oregelbunden mens rekommenderade mig en annan gynekolog jag nu går till, att jag ska äta p-piller. Jag testade tre månader, men det funkade inte. Direkt uppstod sveda och irritation i underlivet, samt två svampinfektioner. Eftersom jag inte har lust att få samma problem som tidigare slutade jag med pillren o har idag fått en kopparspiral insatt, trots att jag itne fått barn. Får se hur det funkar, min kropp verkar trivas bäst 'naturellt'.

    Ännu idag har jag ibland lite besvär, som att det kan göra ont vid sex, speciellt i början av samlaget, o att underlivet kan kännas 'trött' efter en lång dag i tajta jeans. Därför försöker jag alltid byta om till lösa byxor när jag är hemma, och sover alltid utan trosor.

    Mitt tips är att du ger det tid, känner för hur din kropp mår o lyssnar på dess signaler. Gynekologer o andra kan ha sina åsikter, men det är din kropp som du bestämmer över. Ge inte upp! Även om det känns hopplöst blir det bättre om ett tag!

    Nanna-Lo

  • Electric Lady

    P-piller kan tyvärr vara enda alternativet just pga besvären.

    Tar mig själv som exempel: kondom går inte. Gör fruktansvärt ont.

    Spiral går inte - man får mer mens, och mens förvärrar läget för mig.

    Minipiller innebär också risk för oregelbunden mens.

    P-stav mm innehåller ju också hormoner, så där har vi ingen vinst.

    Pessar används ihop med kräm, det kan jag inte använda.

    Fördelen med p-piller och underlivsproblem är att man som jag gör kan se till att man bara har mens varannan månad.

  • Monn

    Hormonspiral då? Den innehåller ju mycket mindre hormoner än både p-piller och minipiller och oftast får man ju mindre eller ingen mens alls av den.

    Jag kunde inte äta p-piller, det var då jag fick besvär, och att fortsätta äta piller så att mensen bara skulle komma varannan månad fungerade inte heller, den kom varje månad i alla fall.

    Jag har hormonspiral nu och mitt underliv mår bra som bara den, slemhinnorna är inte lika tunna längre m.m. Det gjorde helvetiskt ont att sätta in den, men nu är den på plats och var definitivt värt det!

  • Electric Lady

    (Sen vågar jag inte sätta in spiral innan jag fått barn heller, pga risken att inte kunna få barn sen. Man kan ju skadas)

Svar på tråden Underlivsproblem