• Ung drömmare

    Bokat tid, vad väljer jag?

    Hej alla!

    Jag har efter att ha varit utan preventivmedel i snart 2år pga att jag drabbades av torra slemhinnor, oregelbunden mens och brinnande vulva.
    Nu är allt i sin ordning, men pga ett misslyckat försök att använda pessar (tålde inte medlet och blev skinnflådd :S) så står jag där igen och vet inte vad jag till mig. Den första gynekologen som jag rådfrågade efter att jag slutade med Folistrell sa att jag skulle vänta i 6mån och sedan återkomma för ev utprovning av nytt, jag väntade lite för säkerhet skull och då hade hon slutat. Den andra som var en barnmorska tog och rådfrågade i sin tur hela läkarteamet och de avrådde mig från hormoner, pga de bivekningar som jag har haft. Fast jag kan idag medge att jag slarvade ganska grovt ibland, eftersom det är inte så enkelt för en 17åring att ta i god tid jämt.Så jag hoppas innerligt att jag kan ta hormoner (även om jag tycker inte direkt om att tillföra något artificiellt medel)
    Jag tänkte fråga om p-spruta ev, för jag kan ju bara egentligen sluta ta den efter 3mån och då slipper jag i jämförelse med spiral och stav,åka in och ta ut. Piller är uteslutet (för dålig att komma ihåg) och blodpropp i familjen gör att det funkar inte med kombinerade.
    Tacksam för svar om vad ni tycker verka vara den mest lämpliga preventivmedlet.
    Med vänliga hälsningar
    Ung Drömmare

  • Svar på tråden Bokat tid, vad väljer jag?
  • Kickit

    Och NEJ, jag har inte fött barn. Jag är en ung liten ärta på 22 år med orörd livmoder.

  • Ung drömmare

    Kopparspiral är ett av alternativen som fanns kvar efter att jag fick senaste rådet.
    Men det är inte säkert jag kan ha det ändå, med tanke på jag har lätt för att dra på mig infektioner och eftersom det ökar med kopparspiralen. Men, men jag har mycket tid kvar att fundera och höra mig för. Det viktigaste är att jag mår bra. Min älskling sen många år har varit så orolig för mig jämt när jag ska gå till gyn, pga att han vet vilket jag hade under perioden då jag bara blödde och kved efteråt pga skadorna. Men det kan ju vara en bra idé att kanske om än bara ett tag gå tillbaka till miniPiller som jocelyn säger och bara testa om jag klarar av dem. Det finns ju ändå lite och välja på och med pillrerna kan jag ju sluta samma dag....
    Så vi får se. Har bokat tid den 30aug så vi får se vad hon säger om det...

  • wegi

    ursäkta dumma frågor men..
    hur fungerar då en kopparspiral och vad händer när amn vill ta bort den? är det jobbigt att ta bort den??
    jag är också så trött på hormon p medel men vet int evad jag skall använda istället...

    tack!!!

  • Kickit

    Att ta bort den lär kännas. Men INGET är bättre enligt mig. Fan ta hormoner av alla de slag. Aldrig mer. När jag får barn och om det blir en flicka, när hon blir könsmogen tänker jag se till att hon får större valområde än jag fick.

  • wegi

    men kan du berätta mer om hur dn fungerar typ...och om man ångrar sig när kan man då ta bort den???
    så du är ung och har inte fött barn och det funkar på dej...är i samma situation och velar mellan olika alternativ..men detta var nytt för mig.Där ser man valmöjligheterna barnmorskorna ger en..:(

  • Buslinna

    Jag har också kopparspiral utan att ha fött barn. Jag tål inte heller hormonpreventivmedel, men trivs mycket bra med spiralen. Det gjorde inte särskilt ont att sätta in den heller.

    Men om kopparspiral finns det flera andra trådar så ni som vill veta mer om det - sök efter de trådarna.

    Ung drömmare,
    Hoppas att det löser sig.

  • Kickit

    Sally 83 - enligt min och mina väninnors mening har vi inte alls fått den vägledning vi behövt av ungdomsmottagning eller gynekologer och barnmorskor. Det finns de som är lite mer kunniga inom området spiral och som kan rekommendera den, men oftast vill de att man går på p-piller. Min stora fråga är VARFÖR? För de flesta får GARANTERAT alla eller någon av följande plågor av hormonpreparat: minskad sexlust, torra slemhinnor, dåliga nivåer på serotonin, betaendorfin etc, alltså dåligt humör. Man blir deppig, känslorna är helt fel, man inbillar sig allt från att ens förhållande inte är rätt till att livet är skit. Vissa har övervägt att ta sitt liv pga hormonpreparatets inverka på deras mentala hälsa.
    Och detta ser barnmorskor, gynekologer etc förbi? Det är dags för dem att vakna och börja lägga ihop ett och annat för att se sanningen. Många, alltför många, kvinnor mår dåligt i dagens läge pga preventivmedlen de använder och bara för att de inte kan se ett direkt samband tror de att det är så de ska må. Att det är de själva som är sådana, inte något som de äter som påverkar dem...
    Fy fan säger jag bara.
    Kopparspiralen jag har kan jag ha i 5 år. Därefter tar jag ut den och kanske blir med barn, eller sätte rin en ny. Det går fort att sätta in, känns i början som mensvärk. Jag har medelmåttig smärtgräns och klarade mig på 2 ipren innan insättning. Men kompis tog inga verktabletter och för henne svindlade det. Vi är alla så olika men går du till ett bra ställe får du allt stöd du behöver.
    Efteråt kan du räkna med lite "mensvärk" och något som liknar mens, som kan pågå till och från i någon vecka eller två. Mellanblödningar kan förekomma när kroppen försöker anpassa sig. För mig har det tagit ett år att få hel balans men för mig var det värt det för det skyddar mig när vi vill ha oplanerat sex UTAN de nedrans kondomerna, och dessutom är det fullkomligt naturligt.
    Kopparspiralen tar du ut igen om du mot all förmodan ej kan ha den. Vissa får alltför kraftiga blödningar. Men jag föreslår att du ger det mer en tre månader då detta är det bästa du kan ha enligt mig. Få det att fungera.
    Kopparspiralen är gratis, det är bara ingreppet som kostar. Vissa håller i 5 år, andra i 10. Spiralen avsöndrar just så pass mycket koppar att "klimatet" i nedre regionerna blir obeboeligt för ägg eller spermier, men inte mer än man naturligt får i sig via maten.
    När du väl tagit ut den kan du bli gravid DIREKT. Ingen väntetid då p-pillerna "går ur kroppen" vilket kan ta upp till ett år, ett år innan kroppen åter är i naturlig balans. Du är dig själv, din sexlust och dina känslor är äkta och inte konstlade, du får helt enkelt tillbaka känseln i själen.
    Jag kommer fortsätta förespråka denna form av preventivmedel tills dödedagar! :)
    Bra kombination kan vara menskopp, en kopp av silikon som man har uppi kissimurran och som samlar upp mensen som man sedan tömmer i toaletten. Denna lilla mojäng kan du simma med, sova med, sporta med, den läcker inte ens för de med kraftiga blödningar(men alla går inte här att dra under samma kam heller). Jag har inte testat men går på många vänners råd och ska köpa en nu i slutet av månaden :D
    Moon Cup kan du söka på på nätet.

    Hoppas du/ni blivit lite mer kloka. Jag har fått en insikt och sprider den gärna :D

  • tahimahal

    Jag har hört ganska mycket negativt om p-sprutan...så den är nog inge bra...
    Har du funderat på nuvaring? Den fungerar ju typ som hormonspiralen fast infektionsrisken inte är lika stor. Du kan läsa mer om den på nätet.

  • Lilit

    om du är blodproppsbenägen ska du absolut akta dig för p-spruta - det är ju samma som vanliga p-piller och ökar risken. För dig finns det väl minipiller - spiral - hormonspiral att välja på antar jag - för så ser min verklighet ut och jag har haft en jättestor blodpropp. Jag har valt kopparspiral för jag vågar inte ta hormoner alls mera efter vad jag varit med om. Men det är kanske inte så käckt om man nu inte fått barn? Om du är ung och har lätt att glömma så kanske kondom inte är helt fel?

  • viktualia

    här är en som ätit p-piller i 7 år. utan biverkning och med prima sexliv + ordning på mensen!

    ALLA drabbas alltså inte av biverkningar...

Svar på tråden Bokat tid, vad väljer jag?