• Ung drömmare

    Bokat tid, vad väljer jag?

    Hej alla!

    Jag har efter att ha varit utan preventivmedel i snart 2år pga att jag drabbades av torra slemhinnor, oregelbunden mens och brinnande vulva.
    Nu är allt i sin ordning, men pga ett misslyckat försök att använda pessar (tålde inte medlet och blev skinnflådd :S) så står jag där igen och vet inte vad jag till mig. Den första gynekologen som jag rådfrågade efter att jag slutade med Folistrell sa att jag skulle vänta i 6mån och sedan återkomma för ev utprovning av nytt, jag väntade lite för säkerhet skull och då hade hon slutat. Den andra som var en barnmorska tog och rådfrågade i sin tur hela läkarteamet och de avrådde mig från hormoner, pga de bivekningar som jag har haft. Fast jag kan idag medge att jag slarvade ganska grovt ibland, eftersom det är inte så enkelt för en 17åring att ta i god tid jämt.Så jag hoppas innerligt att jag kan ta hormoner (även om jag tycker inte direkt om att tillföra något artificiellt medel)
    Jag tänkte fråga om p-spruta ev, för jag kan ju bara egentligen sluta ta den efter 3mån och då slipper jag i jämförelse med spiral och stav,åka in och ta ut. Piller är uteslutet (för dålig att komma ihåg) och blodpropp i familjen gör att det funkar inte med kombinerade.
    Tacksam för svar om vad ni tycker verka vara den mest lämpliga preventivmedlet.
    Med vänliga hälsningar
    Ung Drömmare

  • Svar på tråden Bokat tid, vad väljer jag?
  • Kickit

    Bra inställning MB.
    Med den åsikten så gör det ju faktiskt ingenting att ni inte använder skydd - om ett barn blir till så kan ni ta hand om det. Är inte riktigt i den sitsen men tänk så mycket enklare det vore då :)
    Där ser man, du blödde alltså mer av p-piller? Det har jag aldrig hört förut, trodde det i regel var tvärtom för de flesta.
    Jag blöder nog precis så som jag skulle ha gjort även utan kopparspiral, för mig blev det ingen skillnad :) mensvärken känns, ibland. Men när jag tänker efter... jag har nog aldrig mått såhär bra :D sexlivet på topp och kroppen likaså. Jag är i harmoni, något jag inte varit sen min sexdebut :D

  • M.B.

    Blöder inte av p-piller, utan blöder av p-staven... p-piller gjorde däremot att jag mådde psykiskt dåligt flera år.. och tappade 6lusten helt.

  • tattar-Emma

    Ta ut spiralen lär vara helt smärtfritt.

    Jag känner kanske fem personer som inte mått dåligt av p-piller. Det är inte så många, om man tänker på att alla jag känner provat.

  • jocelyn

    Det börjar likna propaganda här.

    Det är obehagliga tongångar mot alla som använder hormonella preventivmedel OCH mår bra.

    Ok att ni som mått dåligt av p-medel med hormoner känner att ni vill tipsa om alternativ, det är jättebra. Men vänligen, låt det inte bli en slags mobbing-stämning där ni tror att ALLA kvinnor som valt hormonella medel är så ruskigt outbildade/dumma/grundlurade.

    Många mår väldigt bra av sina p-piller/minipiller/p-sprutor/p-stavar så att dra alla över en kam och säga "det där förstår du ,lilla vän, än något du kommer ångra!" tycker jag låter väldigt illa.

    Om det finns någon UTBILDAD barnmorska el gynekolog här vore det intressant att höra vad den personen har att säga. Andra kommentarer är just kommentarer från privatpersoner; inte fakta.

    Med hopp om ett lite trevligare klimat och respekt för varandras val.
    /jocelyn

  • tattar-Emma

    jocelyn

    Det är nog för att många av oss använt p-piller och trott att vi mått bra, men efteråt insett att vi var grundlurade.

    Jag tror och hoppas att alla här förstår att alla talar utifrån sina egna erfarenheter.

  • tahimahal

    Berättar lite om mina erfarenheter...
    Jag åt p-piller i 7 år. Märkte inte av att jag mådde dåligt av dom. Efter vårt andra barn ville jag dock prova hormonspiralen eftersom jag tyckte det verkade praktist. Efter 8 månader åkte den ut då jag inte varit blödningsfri mer än max 10 dagar under den perioden!!!
    SEn hade jag inget preventivmedel på ett tag. Jag märkte ingen skillnad mot när jag använde preventivmedel med hormonor. Möjligen dock att ppillerna dämpade sexlusten något.
    Då jag är ganska glömsk så visste jag att piller inte var något alternativ för mig och min barnmorska föreslog då att jag skulle testa nuvaringen.
    Jag var mycket skeptisk eftersom spiralen var ett sånt misslyckande. Men efter jag satt in ringen så har jag inte haft några mellanblödningar och tycker att den är KANON!
    För mig har det varit det absolut bästa.
    Jag är dock helt på det klara att ALLA är olika och olika saker passar för olika människor.

  • M.B.

    Jocelyn

    Tror att du missförstått en hel del av det som skrivits i denna tråd. Jag kan ju bara tala för mig själv och måste säga att jag knappast fört någon propaganda. Jag berättar bara mina egna upplevelser och vad jag mår bäst utav. Är inte syftet med denna forum ändå att hjälpa andra och berätta vad man själv varit med om?

    Jag har aldrig sagt att ingen skulle kunna må bra utav p-medel med hormoner. Det finns nog sådana personer, fast jag inte känner personligen en enda. Men jag själv mår inte bra ut av dessa preparat och önskar ingen annan samma sak. Vill bara att folk ska tänka före innan dom hoppar på en behandling som KAN vara skadlig. Nothing more nothing less..

  • snustroll

    P-piller blev jag helt wacko av men nu använder jag p-ring och är supernöjd. Den är kanon!!!

  • Kickit

    Jag pratade också enbart efter vad jag själv vet och tagit reda på genom vänner, dvs deras erfarenheter. Säkra källor. Tråkigt att det alltid är någon som blir stött av det man skriver här inne.

  • tahimahal

    Ung Drömmare
    vad valde du?? *nyfiken *

  • pickolina

    Inte hunnit läsa alla inlägg men blev "stoppad" av att jag läste att flera har en felaktig info gällande hormonpreparaten.

    P-ring innehåller samma hormon som kombinerade p-piller vilket var uteslutet för TS... Å P-spruta innehåller inte östrogen utan innehåller samma hormon (gestagen/gulkroppshormon) som p-stav, hormonspiral och mini-piller.

    Sedan vill jag även säga att den typen av hormonella preventivmedel kan ställa till det lika mycket som kombinerade p-piller då det oftast är just gestagenet och inte östrogenet som ger flest negativa biverkningar.

    Så om pessar är uteslutet så finns det bara två alternativ och det är kondom eller spiral...

    Om man inte kan/vill anv p-dator dvs....

Svar på tråden Bokat tid, vad väljer jag?