• rosarosen1

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Jag vet att frågan varit uppe tidigare, men hur gör jag?

    Vi ska gifta oss utomlands i augusti och tänkte skicka ut inbjudningar nu eftersom det fortfarande är hemligt. För att gästerna ska få en chans att kunna planera så skickar vi ut dem redan nu. Men hur gör man med kompisar's respektive som man aldrig träffat? Känns väldigt konstigt att bjuda dem. Eller?

  • Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?
  • anne på grönkulla

    Jag skulle fö heller aldrig vänta mig att någon skulle prioritera en middag eller fest hos mig om jag inte vore artig nog att bjuda med respektive. Igen, tjejmiddagar eller andra tillställningar som självklart är för en viss krets (t ex arbetsgruppen på jobbet, fotbollslaget eller dyl) är annorlunda, men då gäller ju lika för alla.

  • MolsonCanadian

    Jag tänker snarare tvärtom. Min väns bröllop är en så speciell händelse att jag svårligen skulle kunna motivera min frånvaro med att jag hellre vill umgås med min pojkvän/man. Det känns oerhört självupptaget. Jag får väl vara tacksam att jag har så goda vänskapsrelationer att det är otänkbart att skippa viktiga händelser i vänners liv med en sådan motivering.

    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 11:54:15 följande:


    Nej absolut inte. Men om jag har olika aktiviteter som konkurrerar om min fritid så väljer jag självklart det som också inkluderar min man, som jag väljer att leva med. Om det vore en fikadate med en kompis vore det ju annorlunda (dels händer det att han kommer med - de är ju oftast hans kompisar också, men även om det vore en tjejmiddag eller så så är ju då aktiviteten planerad av mig också och alla är inkluderade på samma villkor, dvs utan respektive).Om det inte finns nån konkurrenssituation så är det ju annorlunda (jag beskrev ett väldigt konkret exempel ovan), men om jag ska välja vad jag vill lägga tid och pengar på privat på fritiden så är det själv klart för mig att jag hellre väljer honom. Ett bröllop i samma stad tar en hel dag att gå på - sen ska man innan köpa present o fixa kläder - alltihopa kostar både tid och pengar. Vår tid tillsammans är så liten ändå.Han skulle säkert uppmana mig att gå - liksom jag skulle göra med honom om situationen var tvärtom. Jag väljer inte av princip bort inbjudan bara för att men om jag tvingas prioritera så är utgången självklar.
  • anne på grönkulla

    Eller i hur etablerade relationer vi lever i?

    Nåja, de räcker med att konstatera att du väljer att missförstå vad jag säger. Jag sa INTE att jag skulle välja bort ett bröllop för att gosa i soffan med maken. Jag försökte beskriva att om jag hade att välja mellan en (social) aktivitet som inkluderade honom och en som exkluderade honom skulle jag välja den vi kunde göra gemensamt. Dels för vår gemensamma skull, dels för att det känns roligare att umgås med dem som ser oss båda och vår betydelse för varann och vårt gemensammaa liv. På samma sätt resonerar vi när vi bjuder folk, vill vi att folk ska känna sig prioriterade och välkomna så bjuder vi med respektive.

    Men om din bekanstskapskrets fungerar annorlunda så är det ju bra.

    Jag tror också sällan den här situationen uppstår när det gäller vänner, de har oftast träffat ens respektive (men har de inte det så är det ett utmärkt tillfälle att göra det) - jag tror det oftare uppstår med släktingar man inte träffar så ofta.

    När vi gifte oss hade vi under 20 närvarande, varav 2 var respektive vi inte träffat förut. En tredje för oss okänd respektive valde att inte delta men var bjuden. Båda valen var lika ok, men för oss var det viktigt att de vara välkomna. Deras livspartner som vi kände var viktiga för oss den dagen och då var de också det.

  • Emmet99
    shakynose skrev 2008-12-09 09:34:39 följande:
    Jag tror inte heller att min respektive skulle ta illa vid sig av att inte bli bjuden på mina vänners bröllop. Men jag skulle tycka att det var dålig stil av mina kompisar. Och jag skulle inte tycka att det var särskilt roligt att åka utan honom. Skulle antagligen tacka nej till ett bröllop om vi inte blev bjudna båda två, särskilt om det är långt hemifrån och jag måste använda både semesterdagar och sparpengar för att ta mig dit.Visst är det alltid spännande att lära känna nya människor! Och visst kanske man känner flera av gästerna, men det handlar inte bara om det för mig. Jag behöver inte min man för att känna mig trygg, men det skulle kännas superkonstigt att göra såna här grejer utan honom. Och tråkigt!
    Tja, jag räknar ju med att brudpar vill att deras nära och kära skall finnas på deras bröllop, och har jag aldrig träffat dem kan jag ju inte vara när och kär. Jag skulle aldrig kunna känna mig förolämpad av att inte bli bjuden till ett bröllop där jag inte känner paret, jag blir snarare väldigt hedrad om jag blir bjuden på bröllop. Som med alla festligheter. Går jag på en fest, inte tusan förväntar jag mig att de skall vara tacksam för att jag kommer, det är ju jag som blir tacksam för att de vill ha mig som gäst. Så ser jag det i alla fall. Sedan har jag personligen absolut inga problem med att gå på bröllop utan killen, har redan gjort det två gånger =) Jag lever ju med honom och träffar honom varje dag, så känner inte att vi alltid måste göra allt tillsammans, även om det såklart är roligt.

    det har blivit hintat om att budget verkar vara en känslig fråga :D Vad gäller utomlands som jag tycker var knepigare att svara på kan jag säga att skulle det vara så att brudparet bjöd på resan och bjöd oss båda skulle det kännas extreeemt konstigt att åka som NN. Sedan tycker jag väl att om det någon som tyckte det var superjobbigt att gå på mitt bröllop med att offra semesterdagar och så vidare, så skulle jag nog tycka att då kunde de gott stanna hemma. Det skall ju inte vara någon uppoffring, det skall ju vara något skoj =)

    sedan, visst en till eller från spelar inte så stor roll. Men handlar det om en massa personer så drar det ju fort iväg.

    varför skriver jag alltid så långa inlägg?? :)
  • MolsonCanadian

    Jo, jag förstod det. Jag menar dock fortfarande att ett bröllop är betydligt viktigare än en social aktivitet i allmänhet. Även om valet stod mellan en begravning och ett bröllop skulle jag valt bröllopet.

    Kanhända att det handlar om hur man ser på relationer man har. Jag är ungefär som Myrmor i det avseendet och avvecklar och/eller bortprioriterar inte vänner för att jag har partner. De blir inte mindre betydelsefulla för mig för att jag har en kärleksrelation. Men det tillhör väl inte direkt ovanligheterna att tjejer släpper allt för att vara med sin pojkvän och går in i någon sorts symbios.

    anne på grönkulla skrev 2008-12-09 12:25:28 följande:


    Eller i hur etablerade relationer vi lever i?Nåja, de räcker med att konstatera att du väljer att missförstå vad jag säger. Jag sa INTE att jag skulle välja bort ett bröllop för att gosa i soffan med maken. Jag försökte beskriva att om jag hade att välja mellan en (social) aktivitet som inkluderade honom och en som exkluderade honom skulle jag välja den vi kunde göra gemensamt. Dels för vår gemensamma skull, dels för att det känns roligare att umgås med dem som ser oss båda och vår betydelse för varann och vårt gemensammaa liv. På samma sätt resonerar vi när vi bjuder folk, vill vi att folk ska känna sig prioriterade och välkomna så bjuder vi med respektive.Men om din bekanstskapskrets fungerar annorlunda så är det ju bra.Jag tror också sällan den här situationen uppstår när det gäller vänner, de har oftast träffat ens respektive (men har de inte det så är det ett utmärkt tillfälle att göra det) - jag tror det oftare uppstår med släktingar man inte träffar så ofta.När vi gifte oss hade vi under 20 närvarande, varav 2 var respektive vi inte träffat förut. En tredje för oss okänd respektive valde att inte delta men var bjuden. Båda valen var lika ok, men för oss var det viktigt att de vara välkomna. Deras livspartner som vi kände var viktiga för oss den dagen och då var de också det.
  • MolsonCanadian

    Huvudet på spiken.


    Emmet99 skrev 2008-12-09 12:27:12 följande:
    Tja, jag räknar ju med att brudpar vill att deras nära och kära skall finnas på deras bröllop, och har jag aldrig träffat dem kan jag ju inte vara när och kär. Jag skulle aldrig kunna känna mig förolämpad av att inte bli bjuden till ett bröllop där jag inte känner paret, jag blir snarare väldigt hedrad om jag blir bjuden på bröllop. Som med alla festligheter. Går jag på en fest, inte tusan förväntar jag mig att de skall vara tacksam för att jag kommer, det är ju jag som blir tacksam för att de vill ha mig som gäst. Så ser jag det i alla fall. Sedan har jag personligen absolut inga problem med att gå på bröllop utan killen, har redan gjort det två gånger =) Jag lever ju med honom och träffar honom varje dag, så känner inte att vi alltid måste göra allt tillsammans, även om det såklart är roligt.
  • anne på grönkulla

    Det är ju inte lätt för dig att veta, men i mitt fall stämmer nog inte teorin om total symbios med maken - som jag är särbo ifrån pga mitt jobb och därför träffar i snitt var tredje månad, eller max ca 3 månader totalt varje år.

    Bortprioriterat mig själv eller några vänskapsrelationer för hans skull har jag aldrig gjort under våra snart 10 år. Snarare har vi båda sett till att både hans och mina vänner blivit våra vänner - vilket också lätt kan ligga till grund för den syn jag ger uttryck för.

    Inte för att jag behöver försvara mina val i livet för nån på BT - men ändå...

  • SaraPayam
    Emmet99 skrev 2008-12-09 12:27:12 följande:
    Tja, jag räknar ju med att brudpar vill att deras nära och kära skall finnas på deras bröllop, och har jag aldrig träffat dem kan jag ju inte vara när och kär. Jag skulle aldrig kunna känna mig förolämpad av att inte bli bjuden till ett bröllop där jag inte känner paret, jag blir snarare väldigt hedrad om jag blir bjuden på bröllop. Som med alla festligheter. Går jag på en fest, inte tusan förväntar jag mig att de skall vara tacksam för att jag kommer, det är ju jag som blir tacksam för att de vill ha mig som gäst. Så ser jag det i alla fall. Sedan har jag personligen absolut inga problem med att gå på bröllop utan killen, har redan gjort det två gånger =) Jag lever ju med honom och träffar honom varje dag, så känner inte att vi alltid måste göra allt tillsammans, även om det såklart är roligt.det har blivit hintat om att budget verkar vara en känslig fråga :D Vad gäller utomlands som jag tycker var knepigare att svara på kan jag säga att skulle det vara så att brudparet bjöd på resan och bjöd oss båda skulle det kännas extreeemt konstigt att åka som NN. Sedan tycker jag väl att om det någon som tyckte det var superjobbigt att gå på mitt bröllop med att offra semesterdagar och så vidare, så skulle jag nog tycka att då kunde de gott stanna hemma. Det skall ju inte vara någon uppoffring, det skall ju vara något skoj =)sedan, visst en till eller från spelar inte så stor roll. Men handlar det om en massa personer så drar det ju fort iväg.varför skriver jag alltid så långa inlägg?? :)
    Det här va väldigt bra skrivet
  • Emmet99
    SaraPayam skrev 2008-12-09 12:38:13 följande:
    Det här va väldigt bra skrivet
    Tack så mycket!
  • SaraPayam
    Emmet99 skrev 2008-12-09 12:42:03 följande:
    Tack så mycket!
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?