• rosarosen1

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Jag vet att frågan varit uppe tidigare, men hur gör jag?

    Vi ska gifta oss utomlands i augusti och tänkte skicka ut inbjudningar nu eftersom det fortfarande är hemligt. För att gästerna ska få en chans att kunna planera så skickar vi ut dem redan nu. Men hur gör man med kompisar's respektive som man aldrig träffat? Känns väldigt konstigt att bjuda dem. Eller?

  • Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?
  • shakynose

    J D skrev 2008-12-08 18:59:06 följande:


    I egenskap av moderator ber jag er nu att lugna ned er innan det här spårar ur ännu mer.
    okidoki. sorry!
  • MolsonCanadian

    Att det inte ligger någon motsättning i att visa respekt och omtanke för sina gäster och att inte bjuda människor man inte vill ha närvarande vid sitt bröllop.


    shakynose skrev 2008-12-08 18:59:19 följande:
    Nja, det är väl din ståndpunkt. Som du försvarar med argument. Om vi nu ska hålla oss till de korrekta definitionerna. Och det verkar vi ju egentligen vara överrens om att vi ska.Det stämmer bra det du säger i ditt PS angående definitionen av en gäst. Så vad vill du ha sagt med det egentligen?
  • J D

    Par kan, precis som också tidigare har påpekats, anses som etablerade långt innan förlovning har skett (t. ex räknas man ju som varaktigt sammanboende enligt SamboL efter ca 6 mån som sambo och lagen blir således tillämplig, jag har svårt att bortse från att en så stark normativ röst som lagen inte får återverkningar i samhället och tvärtom och många har ju bott ihop i 6 mån utan att förlova sig såvitt jag vet). Dock separerar man inte på förlovade par vid bordsplaceringen men det är en annan sak. 

    Man vill väl att ens brors flickvän ska bli en när och kär? Bättre bjuda en gång för mkt än en gång för lite.


    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 18:12:53 följande:
    Ta inte i så du spräcker livstycket. Andas lugnt ett tag innan du skriver, vettja. Ja, hennes bror är en när och kär. Hans tvåveckorsflickvän är fortfarande inte det. Och ska man vara noga med etiketten, så räknas inte par som inte är förlovade som par. Alltså går SaraPayam inte ens mot etikettreglerna utan på sin höjd dina känslor.
  • J D

     


    shakynose skrev 2008-12-08 18:59:45 följande:
    J D skrev 2008-12-08 18:59:06 följande: okidoki. sorry!

    Inga problem, en liten påminnelse till alla här bara .

  • shakynose
    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 19:02:38 följande:
    Att det inte ligger någon motsättning i att visa respekt och omtanke för sina gäster och att inte bjuda människor man inte vill ha närvarande vid sitt bröllop.
    Och jag menar att det visst kan vara det. Det visar på brist på respekt och omtanke mot sin gäst att inte bjuda med dennes respektive.
  • J D

     


    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 19:02:38 följande:
    Att det inte ligger någon motsättning i att visa respekt och omtanke för sina gäster och att inte bjuda människor man inte vill ha närvarande vid sitt bröllop.

    Jo, för din gäst (den inbjudne) kan bli sårad av att man bryter mot etiketten eftersom det kan anses som ett ganska starkt ställningstagande emot den person som personen ifråg håller mkt kär (gissningsvis). Man förutsätter ju att alla kan etikett och således gör medvetna etikettsbrott.

    Om man t. ex. bryter fånigare etikettsregler i enlighet med de du tog upp ovan (vilka är snarast obsoleta i de flesta sammanhang idag skulle jag tro) så är ställningstagandet att de ej anses vara viktiga ritualer. I fallet med att ej bjuda en partner är det dock väldigt svårt att avgöra huruvida du bryter mot etiketten för att du tycker att den är fånig och vill bestämma själv över vilka som får äran att närvara eller om du gör en markering mot personen som ej blir bjuden men som borde ha blivit det enligt etikett.

    Själv skulle jag definitivt tycka att det var grymt oartigt att inte bli medbjuden som etablerad partner. Jag skulle dock inte påpeka det för den som bjuder men jag ser det som högst osannolikt att min fästman skulle ha gått i sådana fall.

  • MolsonCanadian

    Det kan man absolut vilja. Det har inte med saken att göra, eftersom ett bröllop, i min mening, inte handlar om att visa upp hur när och kär man vill att andra ska bli.

    Jag vet mycket väl om att man kan anse par som etablerade innan förlovning. Vad jag vänder mig emot är ett hänvisande till etikettregler å ena sidan, men att bryta dem själv eller göra varianter på dem å andra sidan.

    J D skrev 2008-12-08 19:03:11 följande:


    Par kan, precis som också tidigare har påpekats, anses som etablerade långt innan förlovning har skett (t. ex räknas man ju som varaktigt sammanboende enligt SamboL efter ca 6 mån som sambo och lagen blir således tillämplig, jag har svårt att bortse från att en så stark normativ röst som lagen inte får återverkningar i samhället och tvärtom och många har ju bott ihop i 6 mån utan att förlova sig såvitt jag vet). Dock separerar man inte på förlovade par vid bordsplaceringen men det är en annan sak. Man vill väl att ens brors flickvän ska bli en när och kär? Bättre bjuda en gång för mkt än en gång för lite.
  • SaraPayam
    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 16:52:32 följande:
    Ursäkta, men vad är det här för trams?Bröllopet är ju inte för broderns eventuella framtida frus skull. Det är för SaraPayam och hennes mans skull. Det är de som ställer till med fest för de som de vill ska närvara. Jag skulle definitivt inte bli sårad om jag inte blev bjuden till en nybliven pojkväns systers bröllop. Snacka om att ta sig själv på för stort allvar. SaraPayam - stå på dig du. Ni har inga skyldigheter att bjuda någon som ni inte verkligen vill ha med på ert bröllop. Ni ska välja gäster utifrån vilka som är viktiga för er. Om någon blir viktig för er om 3 år, vet du ingenting om så det blir bara löjligt att bjuda "ifall att". Det är ert bröllop. Inte någon annans.
    Det är såå sant, som sagt. Det är vårt bröllop & VI bestämmer vilka vi vill bjuda, trodde inte att det skulle bli en så här stor diskussion av det hela
  • MolsonCanadian

    Den är inte gäst förrän h*n närvarar. Det är det som ställer till resonemanget.


    shakynose skrev 2008-12-08 19:08:24 följande:
    Och jag menar att det visst kan vara det. Det visar på brist på respekt och omtanke mot sin gäst att inte bjuda med dennes respektive.
  • SaraPayam
    Myrmor skrev 2008-12-08 17:48:45 följande:
    Haha, sarapayam ... vad var det jag sa... *catfight *
    Hahahahha ja verkligen....herregud vad jag fick igång folket här inne *skrattar*
Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?