• rosarosen1

    Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?

    Jag vet att frågan varit uppe tidigare, men hur gör jag?

    Vi ska gifta oss utomlands i augusti och tänkte skicka ut inbjudningar nu eftersom det fortfarande är hemligt. För att gästerna ska få en chans att kunna planera så skickar vi ut dem redan nu. Men hur gör man med kompisar's respektive som man aldrig träffat? Känns väldigt konstigt att bjuda dem. Eller?

  • Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?
  • MolsonCanadian

    Du tycker inte att "valt att bli en del av en tvåsamhet" är lite väl starka ord för en tvåveckorsfling?
    Förmodligen har vi helt olika referensramar. I min värld räknas inte 2 veckor som ett etablerat förhållande. Jag har bekanta som räknar ett par dagar som ett förhållande. Och två dagar senare har de bytt till ett annat förhållande. Att anse sig vara "etablerad" efter två veckor påminner mig om fjortisar som förlovar sig.

    I min värld står inte heller en vänskap och faller på att jag inte bjuder en tvåveckorsflickvän/pojkvän. Det är inte där respekten för varandra som vänner sitter. Den sitter betydligt djupare än så. Så, som sagt, förmodligen har vi helt olika referensramar.


    shakynose skrev 2008-12-08 19:47:42 följande:
    Därför att min vän har valt att bli en del av en tvåsamhet med en partner, och om det är viktigt för mig att min vän kommer på min fest så bjuder jag med denna partner för min väns skull. För att min vän ska känna att jag respekterar hans/hennes val, tar kärleken på allvar och för att min vän ska trivas på min fest. Om min vän bara varit tillsammans med sin partner i två veckor när inbjudningarna går ut så skriver jag "med respektive" på kortet och så får de bestämma själva om de är "respektive" med varandra innan de osar.Allt för min väns skull, men också för att inte dissa den respektive som faktiskt kan komma att bli en del av mitt liv.
  • MolsonCanadian

    Du är välkommen att vara ett undantag som bekräftar regeln.

    Bra exempel du tar upp. Det är ungefär det jag menar när jag säger att det finns helt andra sätt att visa att man välkomnar en ny flickvän eller pojkvän in i familjen.

    Risken att göra slut finns förvisso alltid, men poängen med att bjuda människor som är viktiga för en är just att det inte spelar någon roll om de gör slut - de är/var fortfarande viktiga. Någon som man aldrig träffat och inte känner är inte viktig, även om det får "rättviseförespråkarna" att se rött. Undrar om de skulle reagera likadant om frågan gällde "Vem skulle du rädda ur ett brinnande hus först?"
    "Min brors tvåveckorsflickvän så att hon förstår att jag välkomnar henne in i familjen!"..?


    Hammerman1 skrev 2008-12-08 19:49:19 följande:
    Flickor, flickor, inte ska ni väl sluta redan? Jag har ju just fått färdigt popcornen! Håller för övrigt med Molson. Det är faktiskt ganska svårt som utomstående att ta ett förhållande som endast varat i två veckor på fullt allvar, och när det gäller så dyra tillställningar som bröllop vill man ju gärna att det ska vara mer etablerat. Hade festen bestått i knytkalas med efterföljande brännboll hade det varit en sak men att bjuda en människa brodern löper stor risk att göra slut med strax efter bröllopet till en fest á 2000:- per kuvert... nja.
  • shakynose
    MolsonCanadian skrev 2008-12-08 20:22:54 följande:
    Du tycker inte att "valt att bli en del av en tvåsamhet" är lite väl starka ord för en tvåveckorsfling?Förmodligen har vi helt olika referensramar. I min värld räknas inte 2 veckor som ett etablerat förhållande. Jag har bekanta som räknar ett par dagar som ett förhållande. Och två dagar senare har de bytt till ett annat förhållande. Att anse sig vara "etablerad" efter två veckor påminner mig om fjortisar som förlovar sig. I min värld står inte heller en vänskap och faller på att jag inte bjuder en tvåveckorsflickvän/pojkvän. Det är inte där respekten för varandra som vänner sitter. Den sitter betydligt djupare än så. Så, som sagt, förmodligen har vi helt olika referensramar.
    Nja, jag kan ju inte veta vad det handlar om för slags förhållande och ger inte mig själv rätten att döma eller ifrågasätta bara för att jag planerar bröllop. Kanske är det det som skiljer oss åt? Jag tycker att det är bättre att låta vännen i fråga avgöra om de är "respektive" eller ej efter två veckor, genom att ge dem möjligheten att osa med respektive lite senare.
  • Arla79

    Personligen kommer vi att bjuda vänners respektive som vi aldrig har träffat. Känner de sig inte bekväma att följa med på ett bröllop där de inte känner någon så tackar de antagligen nej. Vi räknar med att hela paret kommer av de vi bjuder, och skär ner på antalet par om vi tycker att det blir för många gäster totalt.

  • MolsonCanadian

    Nä, då handlar det snarare om totalt skild syn på vänskap. Jag har inga vänner vars förhållanden jag inte känner till och det finns inte på världskartan att jag skulle vara så ointresserad av vad som försigår i deras liv att jag inte skulle bry mig om att ta reda på hur de har det. Ytliga bekanta, som man mest bara super till med ibland, skulle jag möjligen ha en sådan inställning till. Men de är då inte vänner.


    shakynose skrev 2008-12-08 20:32:01 följande:
    Nja, jag kan ju inte veta vad det handlar om för slags förhållande och ger inte mig själv rätten att döma eller ifrågasätta bara för att jag planerar bröllop. Kanske är det det som skiljer oss åt? Jag tycker att det är bättre att låta vännen i fråga avgöra om de är "respektive" eller ej efter två veckor, genom att ge dem möjligheten att osa med respektive lite senare.
  • nennesjuttioåtta

    Jag själv råkade ju ut för det trots förebyggande arbete. Min kusin bjöd in sin nye pojkvän helt på eget bevåg (de var inte tillsammans när inbjudningarna skickades ut) när svarskorten skickades tillbaka. Och jag kunde inte komma mig för att säga nej... Så ajg får väl skylle mig själv. Någon månad efter bröllopet var det slut och jag kommer inte ens ihåg hur den där tjommen såg ut men hoppas han tyckte maten var god för den hade vi betalat rätt bra för.

  • nennesjuttioåtta

    Jag tycker att man gott kan höra sig för med sina vänner vad de själva tror. Den nye kanske inte ens vill komma, men å andra sidan är det ett ypperligt tillfälle för den att komma in i gemenskapen (även fast just ni som brudpar inte har tid att bonda just där och då direkt). Oftast kan folk tänka lite själva, men om de inte kan det så är det väl inte hela världen heller. Ert bröllop faller inte med det.

  • 090208

    Jag bjuder inte dom som jag inte traffat. Vad ar det for vits med det?? Vi kanner ju inte ens varann.

  • älskarlivet

    Men ni kanske vill lära känna varandra senare?


    090208 skrev 2008-12-08 20:56:27 följande:
    Jag bjuder inte dom som jag inte traffat. Vad ar det for vits med det?? Vi kanner ju inte ens varann.
  • 090208

    Eller sa gor dom slut 2 veckor efter brollopet..?

Svar på tråden Hur gör man? Bjuder man respektive som man aldrig träffat?