• Tinga

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Piggelin - japp, den artikeln kommer jag ihåg. Intressant med en hel bok med reseskildringar. Pocketblogg lade jag genast in bland favoriterna; jättebra att kunna läsa en recension gjord av "vanligt folk".

    Sommarpratare blir det inte mycket här. Brukar bara lyssna på radio i bilen, av någon anledning

  • Tinga

    Är det "Mullvadarnas kväll" ikväll? Jag ser nämligen också uruselt. Maken och jag har alltid problem när vi ligger och småpratar i sängen, för om jag är så nära hans ansikte att jag ser det ordentligt ser han inte mig, för att det blir för nära och är det lagom avstånd för honom ser inte jag för att det är för långt ifrån.

  • Tinga

    Oj, vad ni har skrivit en massa idag! Har inte alls hängt med i tempot.

    I förmiddags var maken med Piff på kontraströngtgen av matsmältningskanalen och man hittade inga fel någonstans. Det är vi såklart tacksamma för, för det hade med stor sannolikhet inneburit någon typ av operation. Det syntes inte heller några tecken på reflux, men det är svårt att se på röntgen, så det är mycket möjligt att han har det problemet. Onekligen verkar det så, eftersom han hade otroligt mycket sura uppstötningar tidigare, men har blivit hjälpt av Losec.

    På onsdag ska vi till neo för ny viktkontroll och maken och jag tänker då begära att man sätter sond på Piff. Han har inte gått upp någonting på snart två månader nu, så det är ohållbart att fortsätta så här. Både igår och idag har hans totala matintag inte ens nått upp till 300 ml per dygn.

    Sweet - hej på dig! Det märktes verkligen att arbetsmotivationen var (är?) låg, med tanke på alla inlägg du producerat idag.

    Nenne - hoppas verkligen att din kropp fattar "ett snäpp längre" den här ivf:en, så att det blir en bebis av det hela till slut. Men det sägs ju att har man en gång varit gravid har kroppen mycket lättare att "fatta" nästa gång.

    Lappis - välkommen hem! Kan inte fatta hur fort tiden går; tänk att det redan gått 2.5 veckor sen ni åkte. Tyckte att det var nyss!

    Telis - klart att RUL går bra!

    Muggles - vad skönt med solsemester i september. Det här "sommarvädret" gör ju ingen människa glad; fy tusan vad det har regnat här idag.

    Kängu - vad trist att amningen krånglar igen. Hoppas att det är ett tillfälligt bakslag. Vägningen på onsdag kan ju ge vägledning om hur lite/mycket mjölk du faktiskt har. Kram!

  • Tinga

    Telis - du är för söt! Jo, vi har ju nått fram till det läget nu där vi tycker att det känns bra att han får sond, för annars kan han snart stå under en telefontråd utan att bli blöt när det regnar. Kollade lite data idag och till hans längd (71 cm) borde han väga 8.6 kg, men hans faktiska vikt är 7.2, så han ligger ju hästlängder ifrån.

  • Tinga

    Nenne - Puff äter helt OK mängdmässigt, fast han är strulig att mata, så det är varken kul för honom eller oss när han äter. Men han har verkligen tagit sig ordentligt i vikt de senaste två månaderna; man ser, och känner, verkligen enorm skillnad i kroppsbyggnad mellan Piff och Puff nu. Piff är en riktig sparris, men Puff känns riktigt robust nu.

  • Tinga

    Vill börja med att tacka för alla kramar, sötnosar!

    AM ? det är ju inte konstigt om Hektor ligger en kurva högre i längd än i vikt, om han brås det minsta på sina föräldrar. Tycker att du gör klokt i att strunta i BVC-vikarien och fokuserar på att se till att Hektor mår bra istället. Och du; jag har ju inte ensamrätt på att klaga här i tråden! Kul med bokad Thailandsresa; vi ska ju själva dit i januari-februari.

    Telis ? du får nog skaffa barnvagnsglasögon, så att du kan se skillnaderna mellan olika vagnar.

    Mrs B ? eftersom Piff bara dricker välling, i princip, så bör det vara ganska lätt att undvika soja också. Vi blandar den mjölkfria vällingen på havredryck. Fast än så länge äter han inte mjölkfritt, eftersom han inte gillar smaken på den nya vällingen. Nu är vi uppe i knappt 1/3 mjölkfritt och resten näringslösning.

    Kängu ? vad du är gullig! Vi känner verkligen att vi har kommit till vägs ände nu, vad gäller Piffs ätande, så sond känns som det bästa alternativet. Maken pratade med vår vanliga neodoktor idag, som haft semester, och hon skulle konferera med gastroläkaren innan vi ses imorgon, men jag gissar att Piff kommer att få en sond imorgon eftermiddag. Känns bra att neo- och gastrofolket pratar med varandra, så att det blir bästa möjliga lösning för Piff.

    Muggles ? det är lugnt; du har ju inte ?kommenteringsplikt?. Vad blir nu nästa steg i ert ?eventuellt-köpa-hus-projekt?? Bestämma er för om ni verkligen är intresserade, förutsatt att ni får tillräckligt betalt för lägenheten? Själva bor vi i ett kaos av flyttkartonger just nu, men på tisdag bär det av, och det känns superbra. Var på banken idag och diskuterade hur vi ska lägga upp lånen. Räntan är verkligen sjukt låg nu; 1.36% får vi på 3 mån rörlig!

    Idag var vi inom en byggvarufirma, för att kolla några grejer och eftersom vi ska sätta in några garderober i vårt sovrum plockade jag till mig en prislista från Lumi. Något oväntat fick jag då ett grymt bra inredningstips från bilden på framsidan av prislistan. Där hade de en bild på ett vardagsrum som var möblerat med två soffor mittemot varandra och på kortväggen hade de satt en hel vägg med skjutdörrar, bakom vilka det dolde sig hyllor, skåp, tv-bänk och andra medigrejer. Så himla snyggt sätt att dölja alla tråkiga TV-grejer när man bara vill umgås i vardagsrummet, men samtidigt smidigt att kunna ha det både som vardagsrum och TV-rum. Både maken och jag blev helt sålda på idén, så jag hoppas att den kan genomföras i vårt hus. Hopp finns i alla fall.

    Snaily ? urinvägsinfektion verkar inget vidare. Som väl är har jag sluppit det, men har å andra sidan haft min beskärda del av svampproblem istället. Hoppas att du snabbt blir hjälpt med antibiotika.

    BS ? vad trist att inte vagnen verkade bra, men nu verkar ni ju ha ett vettigt alternativ ändå. En varukorg man inte kommer åt är ju helt meningslös.

  • Tinga

    Det blev ingen sond idag heller, vid besöket på neo, men imorgon har vi fått en tid kl. 11 på barnsjukhuset, hos gastroläkarna, för nu kommer de att ta över hela ärendet med Piffs ätande/inte ätande. Vi kommer att bli inlagda, men med lite tur kan vi får permission nattetid, eftersom vi redan är vana vid att hantera sonder. Det blir ju troligen bara ett par dagar som han behöver vara inlagd; sen är det ju meningen att vi ska vara hemma som vanligt igen. Troligen får vi räkna med att Piff får ha sond i åtminstone 6-8 veckor.

    Neodoktorn tror egentligen inte att Piff har mjölkproteinallergi, utan att hans problem med kräkningar beror på att hans kropp nu är försatt i svältläge och att magen och tarmarna har "förslappats" och därför inte klarar av att ta hand om den mat han faktiskt äter. Men vi får väl se; nu ska han ju äta mjölkfritt i 4 veckor iallafall, för att se vad det ger för effekt.

    Muggles - är det det näststörsta sovrummet du menar att man kan ändra på för att få en större klädkammare? Man borde ju kunna vrida det 90 grader s a s, så att det hamnar i vinkel med det minsta sovrummet, istället för att ha allrummet där. Då kan man ju ta åtminstone den del av det rummet som är innanför där dörren är idag till klädkammaren, så blir den dubbelt så stor som idag. Då blir det ju iallafall två fönster i det sovrummet, och kanske kan man flytta det tredje, så att det inte hamnar i klädkammaren. Fast du kanske ska invänta första ULet innan ni tar bort möjligheten till ett sovrum till, ifall det är två som gömmer sig därinne?

    Koko - tack för tipset om skjutdörrarna; ska kolla in sidan när det är inredningsdags.

    Lappis - då är du uppe i två bokade restauranger nu? One to go! Hoppas att ni får en trevlig upplevelse.

    Kängu - trist att ersättningspaketet åkt fram igen. Stora kramen!

  • Tinga

    Ore - jo, sonden ligger ner i magen, så maten hamnar direkt där, utan att barnet behöver svälja för att få ner den. Det kommer ju att bli någon plan för hur matmängderna ska ökas, så att magen och tarmarna successivt vänjer sig vid ökade matmängder och sen kan fungera som hos en "frisk" person.

  • Tinga

    Lappis - en kombination, skulle jag vilja säga. Det känns ju såklart skittrist att vi ska behöva gå tillbaka till sond nu, för det trodde jag att vi hade lagt bakom oss för alltid i augusti ifjol, men samtidigt så känns inte situationen hållbar som det är nu. Det är ju uppenbart att han får för lite näring i sig, eftersom han inte går upp som han ska, och så har det ju varit länge nu. Det känns som att det här inte är ett problem som kommer att lösa sig av sig självt, utan det behövs nog sond förr eller senare för att få ordning på allt, och då känns det som att det är lika bra att ta det nu. Fast jag grät ikväll när vi passade på att fotografera Piff utan "tjafs" i ansiktet.

  • Tinga

    Jag blir ju alldeles tårögd nu när jag läser ikapp och ser hur ni har tänkt på oss hela dagen (och andra dagar med, för den delen). Ni är bara så bra!

    Japp, nu har Piff fått sond. Det tog en himla tid på sjukhuset; totalt var vi där i 5 h, men effektiv tid var mindre än en timme. Först fick vi träffa en doktor, som när han kom in i väntrummet där bara vi var blev väldigt fundersam över vilket barn som behövde hjälp, för han tyckte inte att någon av dem såg mager, klen eller sjuklig ut. Han kollade hullet på Piff, men tyckte inte att det såg särskilt anmärkningsvärt ut.

    Efter lite diskussioner bestämdes det att han skulle få sond, för att vi ska kunna fylla upp de mål han inte äter full ranson av sig själv. Det blir alltså så att vi först flaskmatar, och det som blir över tar vi direkt i sonden. Därmed blir ju måltiderna mer sammanhållna; tidigare har vi försökt igen en stund senare när han inte ätit så mycket, men det "hattandet" slipper vi nu.

    Vi blev heller inte inlagda, för doktorn tyckte att Piff var för frisk och välmående för det. Imorgon ska vi tillbaka för att träffa doktorn och dietisten, som vi också träffade idag, igen och dessutom sjukhusets specialist vad gäller barn som krånglar med maten. Vi har redan hört om henne vid flera olika tillfällen, så det känns jättebra att det blir experten nummer ett som kommer att hålla i Piffs "fall".

    De senaste dagarna (sen i söndags) har Piff faktiskt inte kräkts en enda gång, trots att han till två tredjedelar har ätit mjölkinnehållande mat och trots att han har ätit lite mer än tidigare de två senaste dagarna. Därmed ansåg både doktorn och dietisten att det är helt uteslutet att han lider av mjölkproteinallergi, för det är definitivt tillräckliga mängder för att han skulle ha kräkt om han var allergisk. Därför bestämdes det att han ska fortsätta äta den näringslösning han fått de senaste veckorna. Fördelen med den är att energiinnehållet är högt, så han behöver inte äta några enorma mängder för att få i sig tillräckligt.

    Det största problemet med sonden är att få den att bli kvar på plats; Piff hade hunnit dra ut den innan vi ens kommit hem och sen har han dragit ut den två gånger till efter det. I det sammanhanget är det "tur" att vi är vana vid sonder, för nu har vi kunnat sätta den själv. Det hade ju varit helt hopplöst om man hade behövt åka till sjukhuset för att sätta sond före varje mål. Får väl se om vi kan få lite rejälare grejer att tejpa med imorgon, så att vi kan spara in några urdragningar. Jag föreslog två varv med silvertejp runt huvudet!

    Nu känns det faktiskt bra att sonden är på plats. Vi får helt enkelt se vart det leder, men att Piff faktiskt inte kräkts på nästan fem dagar känns förstås också jättebra. Just det; doktorn idag höjde Losec-dosen till den dubbla, för Piff har fortfarande lite problem med mat som åker hiss i halsen, även om det inte alltid slutar med en kräkning. Förhoppningsvis gör mer Losec att "locket" i magen blir starkare, så att kräkningsrisken blir ännu mindre.

    Tack igen för allt ert stöd; det är verkligen underbart att ha det i ryggen. Kram!

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor