• Tinga

    Livets viktiga och oviktiga frågor

    Muggles - ja, just det; jag tänkte inte på att de förmodligen inte har erlagt hela köpeskillingen, utan bara betalat handpenning, och då kan man ju inte få göra hur man vill med försäljning/kontraktsåtertagande heller. Men det är ju perfekt om ni slipper en budgivning.

    Muggles & Telis - ja, tänk vad man kan sänka kraven på "mysiga, ensamma stunder"!

    PB - heter inte den bakelsen Bananza eller något sån't? Har för mig att ett bageri här i stan gör sådana tårtor.

    Ore - vad bra att din man hängde med även på den sista träffen.

  • Tinga

    Lappis - det låter som att du verkligen har förtjänat att få vara borta från jobbet ett par dagar. Galna tyskor är inte att leka med!

  • Tinga

    Nenne - åh nej! Sitter här med kalla kårar längs hela kroppen och hoppas innerligt att det är falsklarm. Käraste vännen, det är ju verkligen din och P:s tur nu. Varma kramar!

  • Tinga

    Nenne - usch, så ledsen jag blir. Och arg ; varför i helvete kan det inte få fungera för er, när det är uppenbart att ni skulle bli helt fantastiska föräldrar?!? Jag lider verkligen med er, och även om jag inte vet precis hur ni känner, så vet jag iallafall hur jävla dåligt man mår när det känns som om allting i hela världen går en emot och särskilt det enda som man bara vill ska hända. Allting annat kan få gå åt pepparn, bara den här enda, heta längtan blir uppfylld. Åh, jag lider så med er! Hoppas att ni kan hämta lite styrka hos varandra. Många, många kramar!

  • Tinga

    Telis - någon gång kommer även ni att ha tur i en budgivning på ett hus, det är jag säker på. Vi tyckte också att det var gräsliga budgivningar här, men så när vi köpte vårt hus var det fyra hus som låg väldigt nära varandra till salu samtidigt, och jag tror att det spred ut spekulanterna lite mer, för vi fick vårt hus till hyfsat vettiga pengar (om man nu kan kalla 3.5 Mkr det ). Ge inte upp! Kram!

    Frejis - det drar ihop sig!

    Snorkis - t o m när jag åt Pergo, som "ska" ge en 28-dagarscykel fick jag inte utslag på ÄL-test förrän på dag 18, så att du fortfarande inte fått utslag på dag 16 känns inte helt orimligt i min värld. Hoppas iallafall att du får den hjälp du behöver.

    Muggles - vilken tur att du träffade en noggrann läkare. Skönt när de följer upp allt som går att följa upp. Hoppas nu att hcg sjunker fort som attan iallafall.

    Nenne - usch, jag har känt mig låg hela dagen för din skull. Fy Fagerlund vad orättvist och trist. Tänker så på dig och skickar många varma kramar!

  • Tinga

    BS - ja, det var jätteskönt att bara ha Piff hemma under helgen. Min mamma och bror, som tog hand om Puff, verkade dock väldigt uppgivna över hans brist på matlust. De var helt förundrade över att jag inte gått i däck för länge sen, som är tvungen att mata honom flera gånger varje dag, dag ut och dag in.

    Snorkis - jag kontaktade också vanliga sjukvården när vi försökt i ungefär ett halvår, för jag hade ju långa oregelbundna cykler, men blev ungefär lika sågad som du ändå, så jag vet hur det känns. Stor kram på dig!

    Muggles - låter som att din kropp fått lite spel efter missfallet?!?

    Liten & AM - på neo sade de gladeligen ja till att låta barnen sova på sidan, även utan övervakning.

  • Tinga

    BS - det kan ju vara "nyttigt" för omgivningen också att prova på hur det är att ta hand om våra barn, så att de inser att jag inte överdriver, när jag beskriver hur jobbigt det faktiskt är.

  • Tinga

    Sweet - hej, kul att se dig här igen! Tyvärr har jag inte bara haft ett helvete, utan det är i stor mån så fortfarande. Men nu är iallafall maken hemma på förmiddagarna, så att vi är två både till frukost och lunch, och det är jätteskönt. Imorse kunde jag t ex ge mig ut på en joggingtur efter frukost och få lite egentid med. I samband med flytten blev det ett löpningsuppehåll på två månader och jag känner verkligen att jag mår mycket bättre om jag får minst två, helst tre, rundor i veckan.

    Nenne - tänker på dig, vännen! Stor kram!

    Kängu - vad mysigt att ha Ru på magen under föreläsningen. Kul att det funkade så bra.

    EA - du har många järn i elden, du!

    Telis - det är verkligen helt fantastiskt hur de kan kolla flödet i navelsträngen med UL. Jag gjorde ju en sådan undersökning dagligen under den sista veckan innan Piff & Puff föddes, för att man skulle kunna se hur Puff mådde. För bara tio år sen kunde man inte göra sådana mätningar. Angående snitt så kan jag bara säga att jag inte tyckte att det var så himla stor grej med hur man mår efteråt, för då har man barnet att tänka på och koncentrera sig på istället. Jag gjorde mitt snitt på eftermiddagen och redan några timmar senare var jag uppe och gick och var på toa, men det är klart att det är olika från person till person hur man upplever smärta. För mig vore iallafall smärtan ingen anledning till att inte välja snitt igen, vid en eventuell ytterligare graviditet, men jag skulle hellre föda vaginalt, om det går, bara för att få uppleva det också. Men det är klart att man ska se till hela bilden, med komplikationer och så, innan man bestämmer sig.

    Frejis - lycka till imorgon!

  • Tinga

    Koko - vad bra att Lillebror går upp så fint i vikt; då behöver du ju iallafall inte oroa dig för huruvida mjölken räcker eller ej. Han verkar ju fortfarande vara väldigt närhetstörstande, även om det är bättre nu, men han kanske inte ammar hela tiden längre? Om inte kan kanske din sambo ta över en del av bärandet nu? Skönt iallafall att höra att det går på rätt håll.

  • Tinga

    Muggles ? vilket fint hus! Förstår verkligen att ni fastnat för den där klippan på baksidan; det gör verkligen både utsikten genom huset och själva tomten väldigt speciell. Kul att det äntligen gått i lås med köp. Grattis!

    Frejis ? jättegrattis till Bumsis! Ca 10% av alla nyfödda passerar en neonatalavdelning, så det behöver inte betyda något jätteallvarligt att hamna där. Hoppas att det snart ordnar sig med andningen. Kram!

    Nenne ? kram, tjejen! Tufft med kick-off där man förväntas vara pigg och glad, när allt man vill är att lägga sig i sängen och inte kliva upp på flera veckor. Trevligt i alla fall att se dig här.

    BS ? en katt som gnisslar tänder!

    Oupsie ? usch, förstår att du har det jobbigt. Stor kram! Har du varit och pratat med någon? Du pluggar väl fortfarande? Isåfall finns ju Studenthälsan att tillgå. Jag har också fått diagnosen depression tidigare, men jag blev väldigt bra hjälpt av medicin. När man är deprimerad orkar man ofta inte se det som är bra, men med hjälp av medicin kan man få kraft att lyfta näsan lite högre, än bara precis över vattenytan, och det kan hjälpa en att komma upp ur det jobbiga. Stor kram och tveka inte att söka hjälp, om du inte redan gjort det.

  • Tinga

    Muggles - om du vill kolla mer på gardintyger kan jag rekommendera spirainredning.se . Där finns ganska många mönster som är i stil med Marimekkos design. Funderar själv på att välja Tivoli till vårt vardagsrum, men gillar även det här Marimekkotyget - Peikonlehti www.4her.nu/%2D990 . Beslutsångest, men som EA sa; det är ett i-landsproblem.

  • Tinga

    Nenne - kan inte ivf-kliniken hjälpa er med en remiss till någon ni kan få prata med? Ni kan ju inte vara de första i världshistorien som har det jobbigt under en ivf-process.

  • Tinga

    Muggles - nä, roliga tyger kan man inte få för mycket av. Vi har ett väldigt avskalat vardagsrum, med enkla nätta möbler, så det är kul med lite mönster på gardinerna. Jag gillar många av Marimekkos tyger, men mönstren är ofta ganska stora, så ibland kan det vara svårt att få till vettiga gardiner av dem, särskilt om man vill ha paneler.

  • Tinga

    Muggles igen - min finska är ännu sämre än din, så jag hade ingen aning om att lehti betyder löv. Antar att "förnamnet" säger vad det är för typ av blad, men eftersom jag är minst lika dålig på krukväxter så hjälper inte det ett dugg.

  • Tinga

    Muggles ? tyvärr kan våra paneler vara max 45 cm breda, för fönstren går ganska långt ut i hörnen i rummet. De riktigt stormönstrade Marimekkotygerna går ju bra att dela på mitten, men om man bara behåller 2 x 45 cm av den totala bredden på 150 tror jag att man tappar lite för mycket för att det ska bli riktigt snyggt. Annars är det en bra idé.

    Nu har jag varit i en tygaffär till och bestämt mig för att skippa Tivoli från Spira. Marimekkotyget finns definitivt kvar på listan, och så de här:
    www.akustikmiljo.se/public/file.php&art=433&FILE_ID=20080401144142_2_26.pdf (sid 9)
    www.almedahls.se/web/Flamsakra_Trevira_CS.aspx
    www.sandersonfabrics.co.uk/acatalog/info_13424.html
    Hoppas att länkarna funkar!

    Kängu ? ah, en hel natts sömn; det är lyx för en småbarnsmamma, det.

    Oupsie ? klart att du får hänga här ändå. Vad bra att du redan fått hjälp som hjälper.

    Piggelin ? jag tror inte heller att Marimekko har tapeter. Fina tyger du länkade till! Man kan längta sig sjuk efter både det ena och det andra av Marimekkos mönster. Många av dem gör sig ju alldeles ypperligt som fondväggar, i tyg om inte annat. Eftersom vi har vita väggar och ganska ljust golv vill vi ha en mörkare gardin, som bryter av lite, så det får inte vara för mycket vitt i den, men annars gillade jag båda tygerna du länkade till.

  • Tinga

    Telis - åh vad kul, husägarn! Eller är det kanske godsägarn? Grattis i vilket fall. Skicka gärna bilder, om du har.

    Annelajan - välkommen hit!

    EA - vill du ha gardintips så säg till.

    AM - vi hade en Bumbo och den var populär.

    Nu vaknade banditerna, så nu har jag annat att göra. Trevlig helg på er!

  • Tinga

    AM - vad skönt att bataljerna fick ett lyckligt slut.

    Snaily - snö! Hujedamig, om den skulle komma redan. Fast det har haglat här flera gånger under helgen.

    Ore - oj, vilken tur för brudparet att du kunde rycka in!

    Izzie - fy vad det är tråkigt med förkylningar, och förstås ännu värre när de resulterar i sådana feberkramper som för Matilda.

    Idag har vi varit på soffjakt. Vinkeldelen av vardagsrummet där vi ska ha en soffgrupp är ganska smal (2.84 m), så vi är på jakt efter en så nätt soffa som möjligt. Hittade en vansinnigt snygg på ILVA - jag blev förälskad - men så fanns den eländigt nog bara i vitt skinn. På alla andra sätt var den perfekt, så det är jätteirriterande. Eventuellt kommer den i svart skinn till våren, men det kunde de inte svara säkert på förrän om flera månader.

    I en annan möbelaffär tittade vi på Särö från Bröderna Anderssons www.broderna-anderssons.se/prod_detail.php. Den påminner ganska mycket om modellen från ILVA (som det tyvärr inte finns någon bild på på nätet). Vad tror ni om den tillsammans med två st Jetson fåtöljer www.svenssons.se/mobler/1042-fatoljer/90-jetson_fatolj/2822-laderclassic_soft_svart.aspx? Fåtöljerna ska stå mittemot soffan, med ett smalt elliptiskt bord emellan, har vi tänkt. Soffan tänker vi oss i något mörkgrått tyg.

    Sen har jag en fråga till er kloka "husmödrar" också; är det någon som har ett bra tips på hur man rengör en tygsoffa med vällingkräkfläckar? Tyget sitter fast, så man kan inte ta av och tvätta det.

  • Tinga

    AM - tack för tipsen!

    Telis - alltid skönt när något går bättre än man trott. Hur länge tänker du vara föräldraledig?

  • Tinga

    Muggles & Blivande Fru L - intressant med namnet på tyget; Peikonlehti (som jag faktiskt har beställt idag ). Jag pratade med min mamma, som är mycket bättre på krukväxter än vad jag är, om det häromdagen och hon sade att den där blomman på tyget heter Monstera. Då låter det ju väldigt troligt att Peiko betyder troll på finska; troll och monster är ju ungefär samma sak. Kul när man kan vara lite "detektiv" så här och spåra rötterna till olika ord i olika språk. Kombinerar två av mina favoritämnen; språk och gardiner.

  • Tinga

    Hej i tråden!

    Förlåt min långa frånvaro, men deppmanteln har tyngt mig så hårt att jag inte orkat skriva. För några veckor sedan kraschade jag ganska ordentligt, men nu har det börjat vända uppåt igen så smått. Maken har varit hemma på förmiddagarna i en månad nu och det tror jag är en starkt bidragande orsak till att jag kunnat återhämta mig lite.

    Under hela den här perioden har Piff i princip inte ätit något själv, utan vi har sondat till 100%. Det har känts så himla hopplöst när han inte velat äta något alls. Sen en vecka tillbaka sondar vi bara morgon och kväll och nu har han faktiskt kommit igång med lite ätande på dagtid. Inte så mycket, men iallafall så pass att vi fått hoppet åter om att det ska lösa sig.

    Puff har varit extremt krävande att mata, i form av att han har behövt avledas från att han faktiskt äter, så vi har fått sjunga, plocka fram leksaker, läsa ramsor osv med 100% insats för att få honom att äta överhuvudtaget. Att då dessutom ha ett barn som ska sondas är en ekvation som inte går att lösa när man är själv.

    Sen några dagar tillbaka har de faktiskt börjat äta ostbågar(!) båda två. Det är det första i matväg som de både håller och stoppar i munnen själva, och som de faktiskt visar något intresse för. Ingen av dem klöks, utan båda tuggar och sväljer jättefint. Nu handlar det ju om att försöka få dem att äta andra saker också, men det tar vi efterhand.

    Vi har dessutom bestämt oss för att låta pojkarna börja på dagis efter jul. Egentligen skulle maken varit hemma på heltid då, men vi har förhoppningar om att ätandet kan bli bättre om de ser andra barn äta. De börjar bli små härmapor nu, så förhoppningsvis kan det ha positiv effekt.

    Piff har också börjat gå nu, så nu är det två små yrväder som far omkring här hemma. Precis runt knuten där vi bor finns hagar med hästar och får, så nu gnäggas och "bäähää"as det friskt här. Vov vov är också populärt, tack vare alla hundar som rastar häromkring. Hoppas att det kommer mer på talfronten framöver, för det är jättekul.

Svar på tråden Livets viktiga och oviktiga frågor