• snaily

    Livets toppar och dalar

    PB
    Tyyyypiskt att det ska dra ut så på tiden!! Men kul med trevlig trådträff!


    MSW
    Ja, så är det väl ofta.
    Men antar att vi är i en något ovanlig sits, då makens SGI är SÅ mycket lägre än min att jag tjänar mer med föräldrapenning än han gör med sin lön... svårt att veta hur man ska lägga upp det!

  • snaily

    Muggles
    Kunde inte hålla mig så ringde just lönekontoret och frågade om semestern Man får full semester (31 dgr i mitt fall) förutsatt att man plockar ut föräldrapenning alla dagar i veckan, tar man färre FP-dagar i veckan så får man motsvarande sänkning av semesterdagarna.


    Oupsie
    Japp, så är det. Tänkte att han skulle kunna ta lägstadagarna också utöver sina "pappadagar", om jag inte räknar helt galet så borde det bli smartast... men känner mig hyfsat förvirrad!


    Och nåt informationsmöte som ordnas av FK finns såklart inte häromkring...

  • snaily

    Oupsie
    Inte mer info tyvärr men ett ganska fiffigt planeringsverktyg!
    Jo, tror vem som helst får ta de dagarna, tänker bara att det borde vara smartare rent ekonomiskt att han tar dem medan jag jobbar än tvärtom.

  • snaily
    BrudSommar2006 skrev 2010-09-09 21:28:43 följande:
    Snigeln, Försäkringskassans sajt funkar inte med Firefox, man kan titta men inte begära, kan det ha ställt tilldet på makens dator möjligen eller strulade det redan innan?
    Nej, det verkar vara något ovanligt konstig fel med just makens dator. Det är själva bank-id-säkerhetsprogrammet som krånglar, spelar ingen roll vilken webläsare man använder eller vilken sajt man försöker logga in på. Det är Windows XP på datorn. Människan på supporten som faktiskt verkade väldigt kunnig, kunde inte klura ut problemet på 1,5 timme så jag börjar tro att det är ett olösligt problem. Nu har jag ju kunnat logga in och använda FKs verktyg på min jobbdator, enda problemet är att jag inte kommer kunna skriva några recept på jobbet förrän jag avinstallerar säkerhetsprogrammet och fixar dit ett annat program istället.... Suck!

    Oupsie
    Tycker också de där 10 dagarna känns lite snåla - särskilt för er om det innebär att ni får noll kronor!


    Har i vår väldigt preliminära planering ikväll kommit fram till att det vore hemskt skönt om maken kunde vara föräldraledig (utan att ta ut föräldrapenning, förutom de där 10 dagarna med tillfällig FP) kanske en månad ungefär i samband med Ynglets födelse, förhoppningsvis blir det under december så då är han ledig över jul- och nyårshelgerna. Enda problemet är att man egentligen måste anmäla till arbetsgivaren att man vill vara föräldraledig två månader i förväg men det är ju svårt när man inte vet när BF blir... Någon med erfarenhet? Eller är det vanligast att pappan är hemma bara 10 dagar och sen kilar iväg till jobbet igen?

  • snaily

    BS
    Vet inte varför men det krockar med ett annat säkerhetsprogram som används när jag ska göra e-recept på jobbdatorn, det funkar inte om jag har bank-id installerat.


    Hoppas makens arbetsgivare är rätt flexibel av sig, helt enkelt! Annars får han väl säga till två månader före BF-datumet så får vi hoppas Ynglet är punktlig av sig!


    Godnatt!

  • snaily

    Hej och hå, skummat ikapp!


    Eftersom jag kanske delvis var orsaken till att hela den här föräldraledighetsdebatten satte igång (genom att ställa diverse frågor om sånt) så borde jag kanske säga några ord. Superintressant att läsa allas väldigt olika åsikter!!


    Oupsie
    TACK!!!
    Du sa precis allt jag ville säga, fast mycket tydligare och mindre babbligt än om jag skulle försökt skriva det!


    Jag tror att det inte bara är pengarna som styr utan också väldigt mycket tradition och att det ofta faktiskt förväntas att kvinnan ska ta ut största delen av ledigheten. Se bara på mitt eget jobb som exempel - där de faktiskt VET att jag tjänar mycket mer än min make och således kanske "borde" vara hemma kortare tid, rent ekonomiskt - i vikariatannonsen (för min tjänst) tror jag det stod att vikariatet var på minst ett år (om det inte stod 1,5?). Och ingen har ännu frågat mig om hur länge jag tänker vara hemma.


    Med risk för att bli missförstådd nu så känns det också som om vi lever i ett väldigt girigt samhälle där en del familjer som ändå har det väldigt gott ställt räknar och räknar för att uttaget av FL-dagar ska bli så "lönsamt" som möjligt. Frågan är vad en bra pappa-barn-relation är värd i pengar? (Självklart menar jag inte att ALLA familjer har RÅD att dela hur som helst, för de som lever på marginalerna kan det förstås vara superviktigt att den som tjänar mest jobbar så mycket som möjligt, för att familjen överhuvudtaget ska kunna överleva!)


    Förtydligar att inte jag heller tycker att 50/50 är den bästa lösning - se Oupsies inlägg.


    Kokos förslag tyckte jag lät fiffigt!! Du kanske borde bli politiker Koko!


    Det som slagit mig när jag börjat sätta mig in i alla regler är att Sverige ändå har en helt FANTASTISK föräldraledighetslag, och en väldigt generös föräldraförsäkring. Man FÅR ju faktiskt dela föräldraledigheten hur som helst och vara lediga samtidigt till och med - det är bara när man vill plocka ut pengarna som en hel del regler kommer in...


    Nu kommer vi till det roliga - jag har antagligen just precis kastat sjukt mycket sten i glashus!! Det lutar nämligen åt att jag kommer vara hemma längre än maken - jag är så less på mitt jobb just nu, och han stortrivs på sitt för närvarande, och att börja jobba igen som sömnlös nybliven småbarnsmor på mitt betungande jobb med massor av jourer och obekväm arbetstid lockar verkligen INTE... Men, den dagen den sorgen!

  • snaily

    För övrigt önskar jag SÅ att det vore MÅNDAG nu... Jourhelg. Tack och lov min SISTA innan havandeskapsledigheten! Och maken får vara "bakjour" hela helgen för att följa med på eventuellt tunga och/eller farliga uppdrag.


    Telis
    Coolt att bli headhuntad!! Spännande att höra vilket jobb det blir sen!

  • snaily

    Lappis
    Svårförklarat i skrift det här känner jag... Det är så tudelat, jag både vill vara hemma länge själv och vill att maken ska vara hemma (ensam) med barnet. Typ, kan vi inte vara hemma sisådär 1,5-2 år var?
    Jag tror det i vårt fall är bra på många sätt om han är hemma rätt mycket också, tror för det första att det är allmänt jämställdhetsfrämjande flummigt uttryckt så vi inte hamnar i det här att barnet ffa blir MITT ansvar, att det alltid är jag som har koll på hur barnet bäst ska skötas, kläder, scheman, dagisutflykter och sånt. Vi är verkligen predisponerade för att hamna där eftersom jag är planeraren i familjen (men vill inte ha det ansvaret ensam!) och han är mer "tar dagen som den kommer".
    Sen är det mer ekonomiskt fördelaktigt om jag börjar jobba tidigare eftersom jag tjänar mkt mer. MEN, vi överlever nog rätt bra ändå så tänker inte låta pengarna styra för mycket.
    Så, mina argument för att jag ska vara hemma längre:
    Just nu känns det som jag verkligen behöver ett långt brejk från mitt jobb - och yrke - jobbat oavbrutet och rätt hårt får man väl säga m tanke på alla jourer och sånt, ända sen examen för drygt 10 år sen! Maken har mest pluggat hela livet så egentligen är det hans tur att "hugga i" på arbetsmarknaden.


    FÖRLÅT för evighetslångt svar!

  • snaily

    Hörrni datanördar, se hit!! Ni andra kan scrolla!
    Jag måste köpa en ny dator! Trodde i min enfald att jag skulle få behålla jobbdatorn när jag går på havandeskaps/föräldraledighet men icke sa nicke. Inte telefonen heller så nu måste jag skaffa ny telefon och framför allt, nytt telefonnummer! Ångest!
    Hur som helst - kollar nu runt på datorer. Letar efter en billig och lagom liten (11-14 tum) laptop som egentligen inte behöver ha så många finesser, men gärna ett operativprogram som inte är det allra enklaste (för det har pappa sagt! ). Jag har verkligen noll koll på vilka märken som anses vara bra, men nu har jag hittat en Lenovo IdeaPad för rimligt pris. Blir lite sugen då jag trivs väldigt bra med min nuvarande Lenovo. Någon med åsikter?


    Oms
    Å vad gott det lät med vin, ha en mysig lördagkväll!


    Vinkar till Nenne sådär ett halvt dygn försent...


    PB
    Köpt tårta tycker jag låter som en god idé (en GOD idé, ha ha ha)!

  • snaily

    Nenne
    Hej, vad härligt att du är inne och rapporterar!
    FINT vitrinskåp! Det kan ni låta stå kvar när vi köper ert hus sen.
    Hur mår Pricken? (kan han inte helt enkelt få heta DET?) Några nya bilder till galleriet kanske? *nudge nudge*


    Izzie
    Åh, så spännande, låter ju riktigt plusitivt!

Svar på tråden Livets toppar och dalar