• Amor in aeternum

    Billig(are) buffé, men vad ska man ha?!

    Vi har nu bestämt oss för att ha buffé på vårat bröllop. Vi blir runt 40 personer och vi vill komma undan relativt billigt. Vi lever ju trots allt vidare efter den stora dagen och fokuserar hellre pengarna på våra ringar och resan.

    Jag, min syster och mamma har tänkt att laga all mat själva, så vi behöver tips på mat som kanske håller sig i kylen i ett par dagar eller som är såpass enkelt att man kan förbereda på morgonen och bara lägga upp på faten och så är det klart. Vi är inte direkt kräsna, men det hade varit roligt med lite lyxigare mat men för liten peng. 

    Har du några tips på vad man kan ha på bordet?

    Sen så tänkte jag att det kanske vore kul att inte ha en traditionell bröllopstårta utan istället göra fina små cupcakes eller något sådant. Hur tycker ni att man kan göra?

    Tack på förhand.
    //Amor in aeternum

  • Svar på tråden Billig(are) buffé, men vad ska man ha?!
  • Semlorna

    Vi ska ha gravad lax, tonfiskpaté, kokt lax, tjälknöl, sallader, lite skaldjur och annan lätt, somrig västkustmat. Vi ska göra allt själva så det mesta kommer vara kallt för att minska pysslet på bröllopsdagen. Det mesta går även att göra minst ett par dagar i förväg.

    Cupcakes med glasyr i en av temafärgerna? Finns ätbara blommor, ätbara kulor i silver, guld, rosa osv ni kan göra dom fina med.

  • Kattpoet

    Jag gör en tjärlknöl på  en hel fläskotlett utan ben, billigt och gott, en burk med turkisk yoghurt med en massa örter, dill, gräslök, majonäs, peppar  och lite salt funkar som en bra sås. 

    Potatis sallad kan också göras  med turkis youghurt dagen innan, det brukar bli gott.  Jag ahr gjort pasta sallader med massa olika grönsaker ( ta bort fröna från allt) och  sedan en yoghurt dressing.

    Tårta, skulle jag säga... för man kan göra  8 stycken rulltårts bottnar frysa i dem, med papper i mellan dem och sedan invirad i plast, de håller en månad.  Sedan kan man bara spritsa  grädde eller choklad mouse mellan lagren och ha färsk frukt. Man behöver inte ens köra grädde runt hela tårtan, man kan bara ha grädde på toppen och mer bär. 

  • ClaraH

    Att dubbelmarinera kött är gott och görs bäst dagen innan. Vi ska ha oxfile men man kan ju göra det både på kyckling och fläskfilé som båda är billigare alternativ. Till det har vi potatisgratäng som vi köper färdig och värmer. Orkar inte stå och gör potatisgratäng till 80 pers just på dagen. Potatis eller pastasallad kan man göra dagen innan, samt en grönsakssallad till men det blir ju godast om man lägger ihop den samma dag.

  • Amor in aeternum

    Tack för all input. Det låter smarrigt, vi bor ju också på västkusten så skaldjur och fisk i några rätter är ju givet, tack "semlorna"

    Jag kanske gör bort mig nu, men vad är en tjälknöl?

  • nsdtr

    Jag ska faktiskt beställa buffe från jobbet ( ICA MAXI) billigt o så smidigt att slippa göra maten själv,,man har ju lite annat att göra dagarna innan,,jag ger 109 kr /person o då får jag

    grillad lax
    grillad fläskfile
    grillad kassler
    Potatisgratäng
    paj
    sallad
    brieost
    vindruvor
    kex

    vi är 60 personer så att beställa kostar nästan lika mycket som om vi skulle göra den själv, men det är värt ett par kronor extra så man slipper den biten:)

  • Semlorna
    Amor in aeternum skrev 2011-03-03 22:15:52 följande:
    Tack för all input. Det låter smarrigt, vi bor ju också på västkusten så skaldjur och fisk i några rätter är ju givet, tack "semlorna"

    Jag kanske gör bort mig nu, men vad är en tjälknöl?
    Det är faktiskt lätt att grava lax, göra pate själv osv. Ett varningens ord om att ha för mycket skaldjur bara är att det inte fungerar så bra oskalat för när man sitter med finkläder vill man inte pyssla med det.

    Tjälknöl: http://www.menyse.com/3.11456/recept/tjalknol-tjalknul-grundrecept/ Inte ett recept jag vet är bra men så får du en överblick om vad det är iaf.
  • Kattpoet

    Det bästa recept på  Tjälknöl finns i Vår Kokbok, det är ett väldigt lätt sätt att laga kött på.

  • Chicita

    Snittar är bra plockmat. Och om man gör en röra som man har på så går dom ju snabbt att ordna på den stora dagen, bara lägga ut brödbitarna, klicka på röran och stoppa i nåt grönt på toppen för dekoration ;)

    Gubbröra
    Ägghalvor (underskatta inte en enkel ägghalva med rom-röra eller majonäs och räka på)
    Västerbottenpaj, pajer över huvud taget är bra buffémat...
    Rostbiff
    Kyckingfiléer (man kan steka dom hela, baka färdigt i ugn och sen skiva dom som om det vore oxfilé)

    Cupcakes har blivit en trend, så kör på det om du vill. Lätt att dekorera och matcha om du har färgtema också...
    Men om jag skulle gjort något liknande så hade jag nog valt typ Brownies med en klick grädde på och en jordgubbe eller lite hallon istället.
    Helt enkelt för att jag nog haft lite otur med cupcakes. Nästan alla jag har provat (oavsett vem som bakat) har varit svåra att äta med massa gott på toppen och sen en smulig och torr "muffin" under.
    Hur jag än äter dom så har jag knäet fullt med smulor och näsan full med frosting Skäms 

  • Kattpoet

    Hembakt örtbröd är också mysigt, jag gör min på en bas av potatisbröd.
    http://www.throughtheovendoor.com/viewtopic.php?f=19&t=623
    Sedan  använder jag Za'atar blanding ( även zaatar, za'tar, zatar, zatr, zattr, zahatar, zaktar or satar) den finns på arabiska butiker och är en timjan baserad krydd mix.  
    Jag  blandar med smör, tänkt att du  gör kanelbullar  fast med  timjan och inget socker.  Folk brukar gilla det.

  • Semlorna

    Vi ska göralite olika tårtor som är lätta att göra iordning i förväg om du vill ha lite tips:

    *kladdkakebottnar med hallon emellan och mörk chokladtryffel runt. Galet gott och vacker om man dekorerar med lite florsocker, färska hallon och en kvist citronmiliss ovanpå.

    *morotskaka med färskostglasyr ovanpå och lite rivet citronskal och citronmiliss ovanpå.

    *chokladtryffel med konjac i på mandelmassebaserad botten

    *sen en klassiker med jordgubbar, grädde, ljusa bottnar osv.

  • Humlan66

    Vi vill ha buffe vi med, men vi vill ha mat som kräver kniv och gaffel så man inte ska kladda med fingrar och dyl med risk att fläcka ner sina finkläder. Sen känns det lite mera högtidligt med
    Så inga revben &kycklingklubbor mm

    Någon som har tips ?

  • Kattpoet

    Om man skivar kyckling file tunt brukar 2 räcka till 3  personer.  Folk tar mindre om tunt skivat och det ser ut som man har mer mat än man egenligen har.

    Jag brukar pensla  kyckling filer med äpplejuice när det är i ugnen,  jag penslar tre fyra gånger innan de är klara, det ger dem en underbart gyllene skinn och väldigt god smak. 

  • Amor in aeternum
    Semlorna skrev 2011-03-04 09:42:22 följande:
    Det är faktiskt lätt att grava lax, göra pate själv osv. Ett varningens ord om att ha för mycket skaldjur bara är att det inte fungerar så bra oskalat för när man sitter med finkläder vill man inte pyssla med det.

    Tjälknöl: www.menyse.com/3.11456/recept/tjalknol-tjalkn.../ Inte ett recept jag vet är bra men så får du en överblick om vad det är iaf.
    Jag tänkte väl mer på att ha några typer av romröra, skagenröra och västkustsallad. Det är sant det du säger, jag bjuder ju inte in till kräftskiva.

    Tack, nu vet jag vad en tjälknöl är, det låter gott, så vi får nog testa det här hemma med en liten stek.
    Semlorna skrev 2011-03-04 11:28:58 följande:

    Vi ska göralite olika tårtor som är lätta att göra iordning i förväg om du vill ha lite tips:

    *kladdkakebottnar med hallon emellan och mörk chokladtryffel runt. Galet gott och vacker om man dekorerar med lite florsocker, färska hallon och en kvist citronmiliss ovanpå.

    *morotskaka med färskostglasyr ovanpå och lite rivet citronskal och citronmiliss ovanpå.

    *chokladtryffel med konjac i på mandelmassebaserad botten

    *sen en klassiker med jordgubbar, grädde, ljusa bottnar osv.


    Ja, tack så mycket.

    Den med kladdkakebotten och hallon låter helt gaaalet god. Mumma!

    Jordgubbstårta är en klassiker som aldrig kan gå fel, och man kan ju göra en sån fin också.

    Det är nog sant som någon skrev ovanför att det där med cupcakes är på modet. Och det är väl inte mer speciellt annorlunda, det är ju muffins som ju ofta blir torra. Jag tycker väl att de kan se lite festliga ut.
  • Amor in aeternum
    Kattpoet skrev 2011-03-04 10:49:32 följande:
    Hembakt örtbröd är också mysigt, jag gör min på en bas av potatisbröd.
    www.throughtheovendoor.com/viewtopic.php?f=19...
    Sedan  använder jag Za'atar blanding ( även zaatar, za'tar, zatar, zatr, zattr, zahatar, zaktar or satar) den finns på arabiska butiker och är en timjan baserad krydd mix.  
    Jag  blandar med smör, tänkt att du  gör kanelbullar  fast med  timjan och inget socker.  Folk brukar gilla det.
    Mmm, det låter väldigt gott. Det ska jag prova nu till helgen tror jag.
  • Amor in aeternum
    nsdtr skrev 2011-03-04 08:45:20 följande:

    Jag ska faktiskt beställa buffe från jobbet ( ICA MAXI) billigt o så smidigt att slippa göra maten själv,,man har ju lite annat att göra dagarna innan,,jag ger 109 kr /person o då får jag

    grillad lax
    grillad fläskfile
    grillad kassler
    Potatisgratäng
    paj
    sallad
    brieost
    vindruvor
    kex

    vi är 60 personer så att beställa kostar nästan lika mycket som om vi skulle göra den själv, men det är värt ett par kronor extra så man slipper den biten:)


    Vi har tänkt på det och det är en bra grej man kan göra. Men, vi vill ha det hemtrevligt och hemmagjort.. rustikt och lantligt med en känsla av hav.
  • Kattpoet

    Jag har just gjort en  tryfflekladdkaka med   butterscotch täcke, banan och vispgrädde.... Det var underbart!

  • Dolly P

    Vi ska också ha buffé. Vi kommer köra på grillbuffé. Tror det kommer bli fläskfilé, kyckling och lite olika korvar. Till det ska vi ha potatissallad och grillade potatis, sallad och bröd. Vi kommer grilla allt på plats och alla kommer hjälpa till. På så sätt slipper vi själva stå med allt dagen innan eller samma dag.

  • a loo
    nsdtr skrev 2011-03-04 08:45:20 följande:

    Jag ska faktiskt beställa buffe från jobbet ( ICA MAXI) billigt o så smidigt att slippa göra maten själv,,man har ju lite annat att göra dagarna innan,,jag ger 109 kr /person o då får jag

    grillad lax
    grillad fläskfile
    grillad kassler
    Potatisgratäng
    paj
    sallad
    brieost
    vindruvor
    kex

    vi är 60 personer så att beställa kostar nästan lika mycket som om vi skulle göra den själv, men det är värt ett par kronor extra så man slipper den biten:)


    hej kan en privatperson beställa från Ica? mvh
  • Semlorna
    Amor in aeternum skrev 2011-03-08 01:04:47 följande:
    Ja, tack så mycket.

    Den med kladdkakebotten och hallon låter helt gaaalet god. Mumma!

    Jordgubbstårta är en klassiker som aldrig kan gå fel, och man kan ju göra en sån fin också.

    Det är nog sant som någon skrev ovanför att det där med cupcakes är på modet. Och det är väl inte mer speciellt annorlunda, det är ju muffins som ju ofta blir torra. Jag tycker väl att de kan se lite festliga ut.
    Receptet om du behöver det. 

    Hallonfylld chokladkaka


    1. Kladdkakebottnar:
    200 g smör
    4 ägg
    4 dl strösocker
    5 dl vetemjöl
    1 dl kakao
    1 msk vaniljsocker
    1 krm salt


     2. Fyllning:
    4-5 dl färska eller tinade hallon (200-250 g)


    3. Tryffelglasyr:
    250 g mörk choklad
    2 dl vispgrädde
    1 msk honung
    25 g rumsvarmt smör


    Två formar med löstagbar kant. Klä botten på formarna med bakplåtspapper och smörj kanterna. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och blanda sen ner det smälta smöret. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i egen bunke och rör sen försiktigt ner i smeten. Hälls smeten i formarna och ställ i nedre delen av ugnen 10-15 min i 200 grader. Kakorna ska fortfarande vara lite kladdiga efter gräddning. Låt de färdiga kladdkakorna svalna och ta sen ur formarna. Lägg hallonen på en av kladdkakorna och lägg den andra ovanpå.  Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung, dra kastrullen rån plattan och rör ner chokladen i den varma gräddblandningen tills all choklad smält. Tillsätt sen smöret i små klickar och rör tills det blivit en slät smet. Låt glasyren stelna i rumstemperatur eller ställ in i frysen men var då noga med att den inte stelnar för mycket. Glasera hela tårtan och dekorera med hallon

    Gör gärna tårtan i förväg, den är som godast efter en dag eller två!

Svar på tråden Billig(are) buffé, men vad ska man ha?!