• diamond

    Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog

    Till alla blivande Brudar!

    Jag har med intresse läst era inlägg på forumet om hur ni söker er Drömring och den största och billigaste
    diamanten...Till att börja med ska jag presentera mig och berätta vad jag gör , min utbildning och ge er en del av min erfarenhet av diamanter och ringar. Jag kan inte säga någonting om priser eller var det är bäst att vända sig, men jag kan ge er en proffessionell bild som motvikt mot all den motstridiga information ni får från olika håll och också från varandra. Jag heter Elisabet och har arbetat i mer än 25 år i butik, som leverantör och som designer med diamanter och juveler. Min utbildning är Diamant graderare, HRD Institute i Antwerpen och även i Debeers Diamonds Ltd i London och Deutsche Gemmologische  institutet i Tyskland och där även gjort min gemmolog utbildning -betyder ädelstensexpert  plus ytterligare gemmologutbildning  FGA England. Jag har dessutom en designutbildning inom smycken från Florens, i Italien och ägnat hela mitt yrkesliv att köpa in , värdera och sälja smycken och ädelstenar från hela värden.

    Kära brudar...jag läser med förskräckelse om era kontakter och äventyr med diverse företag som mestadels jobbar via nätet och vars seriositet ni inte kan kontrollera. Ni lyssnar också mycket på varandra och vill veta hur har ni gjort osv. Jag är förvånad över att så många av er köper diamanter eller diamantringar via nätet och betalar utan att fått se vad ni får innan. Det kan hända att allting går bra , men det kan också gå komplett åt  xxxx. och då har ni i alla fall läst igenom detta innan.

    När det gäller internetföretag har Du ingen kontroll över att varan ni får överensstämmer med det de uppger för Er.
    Det är vanligt att företagen försvinner efter ett tag eller dyker upp med annat namn med samma personer bakom. Hamnar du i ett sånt läge och har betalat 30.000 kr i förskott är det bara att beklaga. Detta är vanligt i alla branscher via internet. Att sätta upp en butik med lokal, personal, lager, annonsering ,  kostar men man försvinner oftast inte, man finns kvar när du behöver reparera, kolla fattning av stenar eller ändra storleken när du fått tre barn...  De flesta juvelerarebutiker är flera generationers företag och det är ingen slump. De är oftast mycket välutbildade , men vänder sig till specialister i branschen för att köpa eller få råd vid värdering. Numera får du en gratis startförsäkring när du köper hos en seriös firma som är medlem i Smycken & Klockor. Fråga efter det!

    Ni pratar mycket om olika diamant kvaliteer och vilka företag ni skulle vilja köpa ifrån. En sak vill jag förtydliga ; All import är belagd med 25% moms ovanpå det pris som står där. Sedan tar tex Fedex ut en avgift  300 till 500 kronor för att göra tullklarering åt dig. Betalar du med kreditkort eller annat ,typ klarna så är din växelkurs ofta dålig, det kan skilja 5-10% mot växelkursen i banken.  Mellan olika diamant kvaliteer kan det skilja mycket i pris!
    En liten skillnad i renhet tex kan göra 30% i pris , är det dessutom en sämre färg och en annan slipning så är det inte längre så billigt. (Köp inte grisen ? diamanten i säcken)

    När det gäller diamantens kvalite´ skulle jag rent allmänt vilja säga att ingen av er har kunskap att göra en bedömning om ni har fått det ni betalat för. Alla era diskussioner  om olika kvaliteer är tyvärr utan betydelse när ni saknar erfarenhet . Inga seriösa graderings institut skriver ut några värderingsbevis , med ett certifikat från HRD i Antwerpen och GIA i New York får du en inkapslad diamant som är anonymt och opartiskt bedömd och har gått igenom kontroll av de fyra C, diamantens kvaliteer.  Det görs endast på stenar över 0,30 carat och uppåt. Men, så fort förseglingen är bruten och du inte är närvarande, har du ingen kontroll över att diamanten du fått överensstämmer med certifikatet. Dvs. gäller alla färdiga smycken. Och jag lovar er att varken jag eller ni kan göra en diamantgradering via bilder på nätet , ni kan absolut inte avgöra någon kvalite själva. Uttycket eyeclean finns inte, blir riktigt rädd när jag läser hur många som pratar om detta. Man använder antingen en 10X förstoring med lupp med speciell lampa eller ett specialmikroskåp plus caratvåg och andra instument. Inte ens då är det lätt att skilja olika kvaliteer åt och det kan vara 40% skillnad i pris pgr av en liten inneslutning i en sten som ni aldrig skulle hitta ens med microskop och träning.  Lika mycket mindre i pris om färgen ligger lite lägre an vad de lovat er. Den ekonomiska innebörden av det här är regel nr 1 ; what you pay for is what you get!

    En mycket viktig sak gäller skillnaden mellan diamantslipningen i Antwerp, Israel och USA. I USA är det inte bara så att man föredrar större stenar med sämre kvalite rent generellt om man inte är Jennifer Lopez eller så...
    Man brukar säga "Lots of splash for the cash" eller benämna diamanten med "the rock " Den här trenden har funnits länge. I Europa föredrar man perfekt slipade stenar i hög kvalite´ och får då bästa möjliga "dispersion"
    ljusgenomsläppning och glitter! Man slipar till den har perfekta proportioner helt enkelt . I USA använder man en helt annan slipningsteknik för ätt få stenen att väga så mycket som möjligt och inte behöva ta bort så mycket material. Men det påverkar dispersionen och glittret och många stenar är ojämt slipade för att få behålla den magiska gränsen 1,00 carat tex. I stort sett alla amerikanskt sålda diamanter har denna slipning. Jag ska förklara lite närmare, diamanten har en oktaeder som naturlig kristallform. dvs en kub med toppiga hörn. enkelt beskrivet så går slipningen till så att man sågar av den ena toppen och får ämnen till två diamanter. en större och en mindre. De formas antingen till en rund briljant eller den form man önskar genom att man slipar en annan diamant mot kanterna. Sedan slipar man alla facetter mot en skiva som är beströdd med fabriksdiamanter. (Visste du att i din tandlåkarborr kan det finnas små diamanter...) Det finns då en perfekt norm för slipning tex god , mycket god, excellent. Vad man då i USA prioriterar för att få den ena halvan av diamantkristallen så stor som möjligt för att hålla caratvikten uppe. Detta har naturligtvis flera konsekvenser. Som jämförelse har två slipningar då olika höjd och bredd vilket påverkar kvaliteen mycket -och priset. I USA är avståndet mellan bordet  (högst upp)och rondisten ( den bredaste delen diametern)  större och stenen väger mer eftersom det är mer upptill. Men diametern är då mindre i jämförelse, så en 1 karatare från USA är betydligt mindre i storlek i diameter jämfört med en europeisk diamant. Det är heller inte den mest optimala slipningen för lystern, man tappar väldigt mycket där i jämförelse. Dessutom slipar man ibland stenarna tex med en avbruten culette dvs nedre toppen sned eller avkortad. Det kan ha suttit en stor inneslutning där eller också räckte inte materialet till vid slipningen. Reultatet blir stenar med hål i botten när man tittar ovanifrån eller sneda vinklar ( dåligt glitter) som ett proffs genast ser , I stort sett alla foton jag såg på Bröllopstorget hade tydligt dåliga slipningar av den här typen. Övriga kvaliteer går inte att avgöra. I Europa skulle man då slipa stenen mindre för att slippa det och få en finare sten. I regel värderas USA slipade stenar lägre på marknaden just på grund av detta. 

    Detta var lite om diamanter för idag, ska försöka återkomma med mer information senare.  Om ni har frågor, undrar något, skriv gärna och berätta och vad ni tycker. Starta gärna en debatt om det här. vigselringen och förlovningsringen är den viktigaste delen av bröllopsbudgeten, den ni oftast har på er varje dag under äktenskapet, ja förhoppningsvis hela livet. Klänningen varar en dag , maten äter ni upp, blommorna visserligen torka men inte så kul som en maffig diamantring att vifta med. För alla er som ska köpa , tänk efter en gång till. För er som redan köpt hoppas jag att ni är nöjda, njuter av kärleken och be er guldsmed kolla fattningarna till stenarna så att allt är OK och skaffa en smyckesförsäkring. PS. vet ni hur sällan svenska män går in i en guldsmeds affär? Det ska jag skriva om nästa gång...DS

    Vi hörs,
    Elisabet

      

     

     

  • Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog
  • Trattkantarellen
    diamond skrev 2014-03-04 01:57:40 följande:
    . (Visste du att i din tandlåkarborr kan det finnas små diamanter...) 
    Japp, jobbar som tandläkare och använder nästan uteslutande diamantborr
  • Aline83

    Elisabet ja tar gärna några kontakter om Du har. Har vart i kontakt me Jarl Sandin där de då ritar upp en ring kostnadsfritt till en, tar endast betalt för själva guldet/stenarna men jag vill som sagt ha en halo med en specifikt slipad sten. Känns som att ingen gör d o de få som gör d tar alldeles för mkt pengar (mer än va ja hade Tänkt lägga). För mig lät GOG som en bra grej, då ja inte tror de lurar en. Sen är d mkt möjligt att d sker men d hoppas ja verkligen inte. Men ja tar gärna dina råd!

  • Aline83

    Elisabet ja tar gärna några kontakter om Du har. Har vart i kontakt me Jarl Sandin där de då ritar upp en ring kostnadsfritt till en, tar endast betalt för själva guldet/stenarna men jag vill som sagt ha en halo med en specifikt slipad sten. Känns som att ingen gör d o de få som gör d tar alldeles för mkt pengar (mer än va ja hade Tänkt lägga). För mig lät GOG som en bra grej, då ja inte tror de lurar en. Sen är d mkt möjligt att d sker men d hoppas ja verkligen inte. Men ja tar gärna dina råd!

  • Aline83

    En annan sak, va Tycker du om stenar i lägre färgskala dvs mer gula,champagne osv?

  • lk09nni

    Hej! Jag funderar lite på en ring med en rådiamant/oslipad diamant. Tycker det ser fint ut med den lite grova ytan och hoppas att guldsmeden som handsmidde förlovningsringarna kan hjälpa till och sätta i den. (typ såhär: baroquejewellery.files.wordpress.com/2011/07/rough-diamond-rings.jpg)

    Är det något särskilt jag borde tänka på vid köp och insättning av just en oslipad diamant? Min guldsmed kan säkert hjälpa till men tänkte det kanske kunde vara bra att få någon annans åsikt också. Tack!

  • Maria466

    PRODUKTINFORMATION MATERIAL 18K guldDETALJER DiamanterANTAL DIAMANTER 3TOTAL CARAT 0,049KVALITET WP Kopierat texten om min ring. Vad betyder WP? Skriver från surfplatta så det ser nog knasigt ut. Kan därför inte mlägga upp bild på ringen. Med den är köpt på albrekts guld och diamanterna är i form av ett hjärta typ.

  • FrökenW

    Kul med en expert som vill hjälpa till, även om jag tycker tonen är lite väl hård mot internetföretag. Nej, man ska inte köpa från vem som helst men även nätbaserade företag kan bygga sig ett namn och en hel del av dem har även fysiska butiker, somliga sedan långt innan internets dagar. Du kan bli lurad av en säljare i butik också. Som vanligt gäller det att kolla vem man gör afärer med, i synnerhet när man inte har full koll på produkten. 

    "En sak vill jag förtydliga ; All import är belagd med 25% moms ovanpå det pris som står där. Sedan tar tex Fedex ut en avgift  300 till 500 kronor för att göra tullklarering åt dig. Betalar du med kreditkort eller annat ,typ klarna så är din växelkurs ofta dålig, det kan skilja 5-10% mot växelkursen i banken."

    Moms behöver inte betalas vid köp inom EU, och kreditkortsföretagens växelkurs är ofta bättre än alternativen. Värt att jämföra om man ska göra stora inköp, men onödigt att skrämma upp folk i onödan. Omsorg om den inhemska branchen är en sak, men internethandeln är här för att stanna och det är bara onödigt att demonisera en hel affärsmodel. 

    Folk kommer att fortsätta handla från utlandet på ett eller annat sätt, många är helt enkelt intresserade att av att lägga de pengar de skulle behöva göra här hemma. Det kan man tycka vad man vill om, och visst är det bra att informera om riskerna, men också att tipsa om vilka av de möjliga lösningarna som är bättre eller sämre. Alla företag är inte lika vare sig i butiksform eller online.  

  • diamond

    Hej Brudar,

    till maria466  
    Det betyder antagligen W för Wesselton (färg) och P för Pique (Renhet). När stenen är liten så har det inte så stor betydelse men annars tycker jag man ska undvika Pique som är lägsta kvaliten. 

    till ik 09
    en rådiamant kan vara tufft i rätt ring. Din guldsmed kan säkert tala om om det kan passa. Stenen är lika hård, det du missar är glittret . möjligen att det kan fastna mycket smuts i stenen eftersom den är skrovlig, men det finns ju alltid gammal tandborste och ljummet vatten...

    till aline
    En riktigt gul sten kan vara sällsynt och superdyr ,en svagt tinted ( ljus gul) kan vara ett bra alternativ om du är inne på en stor sten till bra pris. Men i alla lägre kvaliteer stenar kan finnas ett  inslag av brunt eller grått och det skule jag absolut undvika. Det kan låta spännande med färg , men alla stenar som ser bra ut in real life kostar extra mycket tex svagt rosa som också är sällsynt . Det finns ju en anledning till att de billigare stenarna är just billigare.  De kan se lätt grådaskiga ut  och det är inte vackert.  Du kan också få fancy colours , dvs bestrålade diamanter i olika färger. men passar inte till den ringmodell du tycker om så det går bort.
    Du kommer att få kontakt via tråden här med någon som du kan besöka i Göteborg och prata med direkt. Lyssna på hans råd. Förvänta dig inte att det ska kosta som i USA  för det du får där är något annat. Du får en USA tillverkad ring med billigt och farligt nickel i , med okänd kvalite på stenarna och dåligt andrahandsvärde och du har inga garantier eller försäkringar över huvud taget och du får betala en massa extra tex momsen 25 % innan ringen är här . Det är därför jag skriver det här ; amerikanska leverantörer jobbar med andra kvaliteer som vi i Sverige inte vill ha. Anpassa dig efter din budget ,det finns inga genvägar någonstans i världen. En billigare sten är alltid en billigare sten. Bestäm budget, ta med dig bilder till guldsmeden och boka in en tid. Det kommer att kännas bättre när du får träffa den som gör ringen direkt och som också är gemmolog. Lycka till...

    till Johanne
    En coffefärgad diamant låter spännande och är lite annorlunda.  Be din guldsmed att få titta på en sten innan du bestämmer dig. kan bli en snygg kontrast till det röda guldet. 

    Resten ska jag kolla upp och återkomma.
    Lycka till allihopa
    Elisabet

     

  • Maria466

    Jag känner lite som så att jag inte kan ha t ex en enstensring där stenen "står ut" då jag kör rullstol så detta är en slät ring

  • diamond

    till fröken W

    Bra inlägg. Jag köper själv på nätet , oftast kläder av något mäske jag gillar och när jag vet vad jag får. Jag har köpt kamera också när jag tänker efter . Rätt artikelnummer och den var i Sverige på två dagar. Från Tysklands största fotohandlare. Men det är inte momsfritt inom europa. Du betalar den moms som säljarlandet har dvs olika tex Tyskland har 19%  och den ingår alltid. Har du företag där du importerar och får en faktura är den utan moms men måste betalas ändå via skatterapportering. Så moms är det alltid.  Likaså när det gäller kreditkortens avgifter, bankerna som ligger bakom ditt kort tar alltid en högre kurs dvs du betalar mer när du får din visaräkning i svenska kronor. Bankerna ger inte bort några pengar, det är ju deras affärsverksamhet.  Kolla när du åker på semester nästa gång.

    Internet är här för att stanna , jag håller absolut med dig. Men det förekommer också mycket mer scams än någonsin , många som betalar och aldrig ser några varor. Företag försvinner utan att lämna spår. men handlar du från kända märkesföretag så är det ju som att shoppa i London utan att behöva åka dit. Lätt att returnera om man vill byta. Men att köpa sin vigselring för 10, 20, 30 tusen osedd på nätet är inget jag rekommenderar. Det finns en stor osäkerhetsfaktor och det är det jag försöker uppmärksamma här.

    MVH
    Elisabet 

Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog