• Hallonsylt

    pappaledighet

    Nu startar jag en tråd som kankse blir infekterad men jag blir så irriterad.

    Idag kan man läsa på Aftonbladet.se att S-kvinnorna lägger fram ett förslag om att lagstadga 5 mån. pappaledighet.
    Sedan intervjuar man några kända män som är pappor t ex Paolo Roberto www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,539987,00.html.

    Då säger två av männen (3 intervjuade) att det för många familjer är en ekonomisk fråga och att man därför ska låta familjen bestämma själv.

    Jag blir fövånad, ska man inte istället ändra ersättningsreglerna så att det rent ekonomiskt inte spelar någon roll vem som är hemma.

    Överhuvudtaget så tycker jag att det är märkligt att männen inte är hemma mer. Om man skaffar barn vill man väl vara hemma med dem, pappan också. Och som kvinna väljer man väl att skaffa barn med en man som man tror ska bli en bra pappa och då kan han väl lika gärna vara hemma halva tiden. Man ska ju inte vara hemma för att man själv tycker att det är mysigt och roligt utan man har ju ett ansvar att göra det som är bäst för barnet tycker jag. Jag har aldrig förstått varför det är så självklart att mamman är bättre för barnet. Och man behöver (kan man?) ju inte helamma hur länge som helst.

    Vi planerar hemma att skaffa barn nu och vår plan är att vara hemma halva tiden. Min sambo säger att han skulle bli gruvligt besviken om jag tog det ifrån honom och han bara fick någon enstaka månad. Och jag vill att barnet ska få lika bra kontakt med honom som med mig.

    Som ni hör så gör det här mig väldigt uppjagad, jag menar inte att alla familjer ska ha samma lösning, men att ibland så gör man nog saker av gammal vana. Ta inte det är som ett påhopp utan som en början till en disussion.

  • Svar på tråden pappaledighet
  • Missy

    Här kommer ett inslag som nog kommer få påhopp:

    Ni som tycker man måste lagstifta; det är samma sak som att idiotförklara hela svenska folket; "eftersom de inte förstår sitt eget bästa måste de tvingas in i något som de inte klarar av besluta om själva"!

    Vad händer t.ex. med en familj där man driver ett eget företag (kvinnan ELLER mannen); där det inte GÅR att vara borta i flera månader för då försvinner hela ens affär?

    För att ett sådant lagförslag ska fundera måste man passa in i den gängse "folkhemsmallen". Tror inte den är så vanlig längre i dagsläget...

    Fram för valfrihet och självbestämmande!!! Och snälla staten, sluta idiotförklara oss...

  • elis

    Nu har jag inte läst allt men visst är det väl så att den förälder som tagit ut hälften (eller är det mer) av ledigheten måste ha den andre förälderna godkännande för att få ta fler dagar för just det barnet.

    Det är ju sorgligt om pappan inte kan ta ut de dagar föräldrarna gemensamt vill på grund av ekonomin.

    Fast jag är emot lagstadgade 5 månader men är inte helt insatt i förslaget så jag kan ändra mig.

    Tycker snarare att man ska arbeta för ett bättre arbetsklimat där även pappor kan ta ut föräldraledighet utan att bli utstötta på jobbet (så som kvinnor blivit i alla tider på en del arbetsplatser) samt att kvinnor kan göra det samma.

  • Missy

    Vill förresten bara förtydliga att jag är för delad föräldraledighet, men jag tycker man ska få välja själv hur länge. Tycker t.ex. att mannen lika gärna kan vara hemma längre än kvinnan i vissa fall.

    Men, som sagt, valet ska vara familjens och inte statens!

  • Kräftan

    Bara undrar hur de kvinnor gör som driver egna företag & skaffar barn? Eller finns det inga sådana kvinnor.........

  • Pa´sHeffaklumpan

    Kräften:
    Antagligen så har dom en "hemma pappa" i bakgrunden eller så släpar dom med det stackars barnet på jobbet

  • l i s a

    Fru Westin: Varför undrar du om "vi som förespråkar styrd pappaledighet" kommer från en akademikerfamilj? Varför undrar du vilka som tog hand om oss när vi var små? Och varför i hela friden undrar du åldern på oss?

    Men för att svara.

    1. Jag är 25 år.
    2. Nej, jag kommer inte från ett akademikerhem (är den första i familjen som läst på uni)
    3. Min mor och far delade på föräldraledigheten ovanligt mycket men mamma var hemma mest. De är födda på 50talet. Min mor och far kämpar för att upprätthålla jämlikheten i familjen med bilmek, matlagning, städning etc. etc. Men vanans makt är stor. Tyvärr.

    Jag tror precis som du, Fru Westin, att bakgrunden påverkar en enormt! Det är just därför jag tror på det du kallar överförmyderi. Men jag säger också som flera här: Det är sorgligt att det ska behövas!! Det är trist att människor inte, utan tvång, kan arbeta för ett jämställt samhälle. Det är sorgligt att det var tvunget att lagstadga mot barnaga! Det är sorgligt att människor inte väljer det billiga framför det miljövänligare. Det är sorgligt, mycket sorgligt, att man måste ha en lag som säger att man inte får döda en annan människa! Det är sorgligt att det finns lagar som säger att du inte får stjäla. Det är sorgligt att det måste kvoteras. Det är sorgligt att vi måste lagstadga mot våldtäkt. Allt detta kan kallas överförmynderi och alla lagar inkräktar på "individens frihet". Så är det.

  • ztar

    Kräftan
    Förstår vad du menar...
    Men då går det ju bra att ta ansvar, varför kan då inte männen göra det?

    Folk har haft egna föeratg i alla tider och det har ju gått bra ändå. Skärpning nu! Då kan man ju aldrig bli sjuk heller när man har eget företag,,,

  • Hallonsylt

    touché Kräftan, kunde inte sagt det bättre själv.

    Ni som försvarar att mamman är hemma för att hon är bättre på det. Det låter som att ni mest är rädda för att lämna över till barnets pappa, men då verkar ni ju inte ha valt en så bra far till era barn om ni inte tror att han kan ta hand om dem. Tänk om det skulle hända er något...

    Dessutom kan man inte kunna allt från början men man måste få en chans att lära sig.

    Att vara hemma är för barnets bästa annars kunde de ha börjat på dagis redan från 1:a månaden. Man är inte hemma för att det är trevligt och mysigt (även om det kan vara det också)

  • Missy

    Om ni känner någon som har eget företag så tror jag ni vet att de flesta jobbar trots sjukdom, utan semester etc. Dessutom är det skillnad på att vara sjuk några dagar eller vara borta 5 månader.

    Kvinnor med egna företag med nyfödda HAR ofta med sig barnet på jobbet eller så får pappa/farmor/mormor rycka in väldigt tidigt!

  • titioo

    Pa´sHeffaklumpan

    jo, kvinnor söker sig ofta till vårdyrken. Varör är de så underbetalda lågstatusyrken då? Jo, för att de är kvinnodominerade.

    Har papporna du känner ens kommit på tanken att vara hemma med barnen någon längre tid?

    Varför förutsätter du att kvinnosak och barnens bästa skulle vara motsatser?

    Jag tror absolut inte att man bör "offra" några familjer. Att ha det tungt ekonomiskt känner barn så väl av de också, och då menar jag inte bara att de inte får de senaste märkeskläderna, utan att de faktiskt är medvetna om att det inte finns pengar till nånting mer än det allra nödvändigaste.

    Jag tror att man måste skapa förutsättningar så att en längre pappaledighet blir en sak man faktiskt överväger på allvar inom familjer.
    Jag förstår ekonomiska orsaker, men "han är så dålig på att städa" tycker jag är ett svepskäl.

Svar på tråden pappaledighet