Hur mycket ska prästen få?
Vi ska ge en slant till prästen eftersom han vigde oss i annan församling än hans hemmaförsamling. Hur mycket är relevant att ge? (det blir ju trots allt "svart" för honom....)
Vi ska ge en slant till prästen eftersom han vigde oss i annan församling än hans hemmaförsamling. Hur mycket är relevant att ge? (det blir ju trots allt "svart" för honom....)
nej vi gifter oss i min forsamling, & var solist ska sjunga akapella. hmmm kanske ska be min lilla mamma att kolla igen... tycker dock att 200kr ar ok jamfort med de som vill ha 1500
varför inte ringa församlingsexpeditionen (prästens, kyrkans eller båda) och fråga? de måste ju veta vad som är "ok" - och även om det "er" präst bett om är helt uppåt väggarna.
anna lokatt
har precis sms:at min mamma sa hon ska kolla med forsamlingsexp som du sa...
Vill en präst ens ha svart betalning. Känns ju lite konstigt att en präst, som ska stå för nån slags högre moral, skulle ta betalt för att viga folk och inte skatta för det. Lyder inte präster under samma lagar som oss vanliga dödliga?
Jag undrar precis samma sak som nyförlovad 3 juni! Ni som betalat präster, kantorer, vaktmästare etc., har ni gjort detta kontant i handen så att säga (ingen kritik mot er!)?? Ärligt talat tycker jag att allt detta låter mycket suspekt! Jag begriper att en präst som blir "inkallad" till ett annat stift (är det stift som är gränsen?) vill ha betalt för detta om det inte är på arbetstid. Men det ska givetvis ske vitt! Det låter obehagligt tycker jag att viga människor som svart extraknäck! Jag är inte religiös själv men ryser liksom av tanken på att man för svarta pengar ger Guds välsignelse!!!
Snälla någon! Tala om för mig att detta "brukar" vara vita pengar!
Jag skulle inte betala 'lön' till prästen utan endast ersätta för dennes omkostnader. Jag skulle självklart betala för bensin, resetid samt mat och eventuellt boende för präst från annan församling och detta självklart kontant eftersom det annars är summor som plockas direkt ur denner privata kassa.
kan bara svara for mig sjalv... an sa lange har vi inte betalt ngt & hur denna beatlning i safall skulle ga till vaga vet jag inte, ska forsoka fa tag pa pastorsexp i veckan & lovar att hora av mig nar jag vet mer om saken..
Jag fattar nada?!?! brukar man betala prästen. kantorn och vaktmästaren? Räcker det inte med kyrkoskatten som man betalar år ut och år in utan att använda sig av kyrkans tjänster mer än denna gång och kanske nåt dop framöver. Ja och så det oundvikliga då..
nu har jag pratat med min prast, i den kyrkan sa betalar man bara om man vill att kantorn ska spela till en solist eller ngt liknande. sa att allt annat var gratis. men eftersom vi ska ha egen gitarrist & solist sa fragde jag inte hur man gar till vaga m betalning om man vill nyttja deras kantor...
Jag är inte präst, men jag har jobbat inom Svenska Kyrkan, och idag sitter jag som adminstratör och jobbar med bland annat löner och ersättningar, så jag kanske kan ge ett svar? :)
Om en av de två som ska gifta sig är medlem i Svenska Kyrkan så är det gratis, oavsett om ni gifter er i hemförsamlingen eller inte. Det finns ett clearingsystem som gör att hemförsamlingen betalar vigselförsamlingen i efterhand, så det behöver inte brudparet bekymra sig om.
Det som är gratis är lokalen (kyrkorummet), präst, vaktmästare och kantor. Precis som future mrs B skrev nyss, så kan man ibland få betala en slant till kantorn om man vill att han/hon ska kompa solisterna också. Det ingår nämligen inte i kantorns ordinarie arbetsuppgifter. Alla kantorer kan inte heller läsa ackordsanalys, så det behöver inte vara någon illvilja från kantorns sida om han/hon inte ställer upp och kompar solisten.
Man kan också få betala en reseersättning till prästen om man vill ha vigseln t ex ute vid en strand eller en bygdegård. Då betalar du prästens resa från ordinarie tjänsteställe (dvs kyrkan där han/hon jobbar) till vigselstället.
Tänk också på att ersättning för arbete är skattepliktigt, om du vill att pengarna ska vara vita. Betalar du över 1000 kr till din solist, så ska det anmälas till Skatteverket, och sociala avgifter&skatt räknas på summan.
Nu ska vi se om jag kan räta ut några frågetecken.
Precis som någon skrivit tidigare så finns det ett clearingsystem för alla församlingar i Svenska Kyrkan. Detta innebär att om paret X som tillhör En församling i Skåne väljer att gifta sig i Kiruna så är det deras hemförsamling i Skåne som står för de kostnader detta innebär för Kiruna församling, såsom vaktmästare, kantor och präst. Om paret X dock vill att prästen Y från Luleå ska viga dem så får de själva kontakta präst Y och göra upp med denne. Präst Y kan normalt inte göra detta inom ramen för sin egen tjänst i Luleå, utan får istället göra detta på sin lediga tid, och då är det upp till denne om h*n vill kräva ersättning för detta. Den ersättningen skulle isåfall kunna var för den tid som det tagit prästen att förbereda och genomföra vigseln, restid till och från, och reseersättning. Detta är alltså inget fuffens.
Tänk er själva att offra en av (förhoppningsvis) två lediga dagar i veckan för att jobba, det ska man nog kunna ta betalt för.
Vaktmästaren har i de flesta församlingar vigslar inom sin ordinarie tjänst, och behöver inte betalt från brudparet.
Om en kantor behöver ägna tid åt att öva in helt nya musikstycken eller kompa solister så tror jag att denna kan ta betalt, detta varierar från församling till församling.
Vill ni ge en gåva i samband med er vigsel, sätt i såfall in pengar till Lutherhjälpen eller kolla med församlingen om de har någon insamling på gång, ett diakonikonto eller liknande.
Nu hoppas jag att jag har rätt i det jag skrivit, annars får någon äldre och mer erfaren kollega hoppa in och rätta mig!
MVH
Lisa (präst)
Lisa
Tack för ditt förtydligande. Jag måste ändå be om ytterligare hjälp! Tolkar jag dig rätt då, att vi som valt en präst från annan församling (ca 1 mil emellan dem) så ska han ha betalt för omkostnader såsom milersättning och tid? Är det rimligt med 700 (Vi träffades knappt 1 timme dagarna före, 1 timme under vigseldagen, alltså 2 timmar.) Tack för hjälpen!
Glöm inte att prästen förberett sig också, det borde alltså bli mer än 2 tim arbete. Jag tycker att 350 kr/timmen låter lite (förutsatt att ni betalar vitt), hoppas någon av de som jobbar i branschen dyker upp igen och svarar dig.
Tack Lisalotta för ditt svar! Själv ska jag nämligen engagera en barndomskompis som är präst till att vara vigselförrättare i en annan församling än där han jobbar till vardags. Skönt att ha kläm på vad vi bör ersätta honom med (och faktiskt hade jag utan att riktigt veta lagt med det i budgeten). Vi kommer stå för resa och övernattning för honom och hans familj och nu vet jag hur jag ska lägga fram det hela. Alltid klurigt att "deala" med sina vänner!
Om man har en god vän eller släkting som är präst så kan han/hon naturligtvis välja att ställa upp utan ersättning. Men kolla med prästen, så att det inte uppstår missförstånd.
Vad gäller ersättning så brukar man få 18 kr/milen (om man väljer att ta ersättnigen skattefritt, vilket 99% av alla gör). Ersättning för arbetstid är däremot en förhandlingsfråga.
Kan någon hjälpa mig med??
Jag bor utomlands sedan något år tillbaka, vad måste jag betala då??
Amazonas
Jag bor ocksa utomlands men ar fortf medlem i svenska kyrkan sa det kostar inget da. Tror att en av er maste vara medlem, kolla med forsamlingen dar du ska gifta dig. www.svenskakyrkan.se
dar kan du leta dig till din forsamling