• Lapinette

    Lös biljett till barnkarusellen!

    Konstigt att det verkar bli kallt till denna helg för det brukar ju alltid bli snö när det är dags för min ÄP (eftersom vi inte har dubbdäck på bilen). Fast vem vet, snön och kylan kanske håller i sig i två veckor denna gång?

  • Lapinette

    URBAN WALDENSTRÖM, docent och läkare IVF Falun.

    "En halv barnalbyl om dagen kan öka chanserna för en kvinna att bli gravid, åtminstone vid provrörsbefruktning. Svenska läkare har upptäckt ytterligare ett oväntat användningsområde för världens äldsta läkemedel."

    * Hur kom ni fram till effekten av acetylsalicylsyran i tex Albyl och Magnecyl?
    - Tanken från början var att när embryot ska fästa i livmodershinnan är det en kritisk punkt, det är som när ett frö ska gro. Teoretiskt kan den processen försvåras av små proppar i dom kärl som bildas. Det innebär i sin tur att möjligheten för ägget att fästa försvåras. Med acetylsalicylsyran har man visat att det förhindrar uppkomsten av proppar, om man ger små doser. Det ökar chansen att äggen fäster.
    - Under ett par års tid testade vi metoden, vi gav acetylsalicylsyran till varannan patient som genomgick provrörsbefruktning. Det vi såg var att dom som fick acetylsalicylsyran hade högre chans att bli gravida och högre chans att föda barn.

    * Gäller detta enbart vid provrörsbefruktning?
    - Vi kan inte uttala oss om det gäller alla, eller om det bara gäller provrörsbefruktning. Skulle vi gå ut med det, skulle vi ju uppmana alla att ta magnecyl eller albyl. För vår del vet vi exakt när vi ska ge det. Svårt att tro att alla skulle kunna ta det.

    * I våras kom larmrapporter om att Ipren kan göra det svårt att bli gravid och ge fosterskador. Båda är vanliga huvudvärkstabletter, hur kan det vara sådan skillnad?
    - Det beror på att det handlar om helt olika medel. Medel som Ipren ökar missfallsrisken. Dom har inte den effekten som tex Albyl har. Istället är det så att om dom tas precis innan ägglossningen kan dom hämma ägglossningen.
    Ända sedan dom slutförde studien ger dom alla patienter acetylsalicylsyra, tex Albyl
    Falu lasaretts IVF-avdelning återför egg till 900 patienter per år. Enligt deras statistik ökar chansen att föda barn med 18 procent.

    *Vad finns det för risker med det här?
    - Inga vi kan se. Vi räknar med att 100-miljonstals kvinnor har ätit sådana mängder, men utan bieffekter.
    Det är ett alldagligt läkemedel.

  • Lapinette

    För de som är nyfikna och undrar. Själv provade jag en cykel med en halv albyl varannan dag (eller något liknande) och inte fasen blev jag gravid.

  • Lapinette

    EA - vad skönt med en make som inte prutar. Min prutar jämnt... ja förutom på Konsum då.

  • Lapinette

    Maken är själv säljare så han tycker man ska och kan förhandla om alla priser. Han får alltid till fri hemkörning eller en extra vas när vi köper möbler t ex.

  • Lapinette

    Åhhhh vad härligt! Funderade också på varmt land men över nyår men fy sjutton vad dyrt det var. Ville inte behöva ta 2 veckors semester och sen åter igen bara ha 2 veckor i sommar.

  • Lapinette

    koko - har sån info sparad i min IVF-mapp. Denna ligger under namnet Barnalbyl.

  • Lapinette

    Sorry, återigen slänger jag ur mig saker utan att tänka till punkt ... FALUN!!!

  • Lapinette

    kokisen - har också planerat in en långresa vintern efter vi har fått barn ... OM den dagen någonsin kommer.

Svar på tråden Lös biljett till barnkarusellen!