• Ore

    Vi fortsätter blanda och ge

    I över tre år har det diskuterats i denna tråden (och de allra flesta har alltså hunnit gifta sig och även fira några bröllopsdagar). Mycket har vi hunnit prata om, men vi är långt ifrån klara, och en del ämnen återkommer vi ständigt till.

    En stor del av tråden handlar om barn, vi väntar med spänning på de barn som ska födas, och vi hoppas på många flera plus eller andra former av barnbesked

    Men även om barn är en helt underbar del i livet, så är de inte allt. Vi är även duktiga på inredning, alkoholhaltiga och icke alkoholhaltiga drycker, bakning, blommor, husdjur, resor, fäktning, shopping, blygdläppsklämmor, nypåhittade svordomar, kontorsstolsrace och mycket annat. Så här gäller det att vara beredd på det mesta, från högt till lågt, och allt som oftast i ett rasande tempo!

    Även om vi är ett väl sammansvetsat gäng, som gärna träffas även IRL, så finns det alltid plats för fler. Den obligatoriska presentationen som vi "kräver" är skostorlek, favoritchoklad, ungefär var i landet man bor och hur det står till på barnfronten (antal barn man har, hur långt gången man är i graviditet eller hur länge man försökt bli gravid).

    Förra tråden landade på över 10 000 inlägg, så nu satsar vi mot 11 000 eller mer!

    Skål för våra fortsatta diskussioner

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-26 18:45
    Förra tråden finns här: www.brollopstorget.se/Forum-5-21/m3582689.html

  • Svar på tråden Vi fortsätter blanda och ge
  • Vännerfan

    Liten Det lät som en härlig dag du haft! Det bheöver man ibland! Ska du jobba en eller två veckor till?

  • viktualia

    Vänner - här kommer en god fiskgratäng allt i ett

    Fisk med fårost och spenatmos (4 port)

    600 g fiskfilé t ex torsk, kolja eller sej
    1 pkt fryst bladspenat 250 g
    1 tsk salt, 1 krm citronpeppar
    4 port potatismos som du gör själv eller ta till pulvermos
    1 krm mald muskotnöt
    100 g grekisk fetaost
    1 pressad vitlöksklyfta
    2,5 dl mellangrädde
    1 dl riven lagrad ost
    0,5 dl svarta kärnfria oliver

    Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem i smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
    Blanda spenaten med potatismoset och krydda med muskotnöt. Klicka ut moset runt risken. Mosa fetaosten och blanda den med vitlök och
    grädde. Fördela blandningen över fisken. Strö över riven ost och oliver.
    Gratinera fisken i mitten av ugnen ca 30 min.

  • passionsblomman

    Vänner, jag kan köpa lite svin av dig!

    Fisk vi ofta gör härhemma:

    *Saffransfisk i ugn - Blanda matlagningsgrädde/grädde med en påse saffran. lite salt och vitpeppar. Häll över valfritt fiskblock och skjuts in i ugnen på 200 grader.
    Servera m ris eller potatis.

    *Dillfisk - Krossade tomater,grönsaksbuljongtärning, dill, vitpeppar och grädde /matl.grädde kokas upp i stekgryta, i med valfri vit fisk (jag brukar ta Hooki eller Alaskan Pollok, Sej el likn.
    Koka tills fisken är genomkokt. Vill man ha lite mer drag i fisken tar man färsk chilipeppar i.

    Annars är det ju himla gott med panerade rödspättafiléer med pressad potatis.

    Eller senapsmarinerad stekt strömming med potatismos.

    Eller fiskgryta med saffran, dill, fänkål, rotfrukter, lite grädde och vitt vin....

  • Tinga

    PB - (ni andra som redan vet min story får scrolla) Jag kopierar in ett inlägg som min man skrev när vi fått veta att Piff & Puff skulle komma för tidigt.

    "Hej tjejer,

    Detta är inte Tinga som skriver utan hennes sämre hälft till make (en del av er har till och med träffat mig i Gbg). De senaste dagarna har Tinga och jag fått lite mer äventyr än vad vi skulle önska och eftersom ni har varit ett bra stöd för Tinga vill hon att jag ska hålla er uppdaterade om vad som händer med trådens första (?) tvillingar.

    Summan av kardemumman är att Tinga är inlagd sedan i onsdags kväll och att vi förmodligen blir föräldrar tidigare än vi egentligen skulle vilja. Jag tänkte att jag skulle redogöra för vad som har hänt, så ni som inte gillar maratoninlägg kan scrolla ner till nästa inlägg.

    Som ni kanske vet har Tinga haft på gränsen för högt blodtryck men annars mått prima. I tisdags var det dags för ett besök hos BM och då hade trycket stigit ytterligare till 140/100. Vi fick därför en läkartid i går eftermiddag. Innan läkarbesöket kollade vi äggvitan i urinen och kom efter lite dividerande fram till att det inte var äggvita i urinen. Läkaren var inte direkt orolig, men sjukskrev Tinga på heltid. Och när vi kom hem kände vi oss ganska lugna, men då ringer BM och säger att hon hittat spår av äggvita i ett urinprov som Tinga lämnade. BM bad oss packa tandborsten och sticka till specialistmödravården på studs (de stängde om 30 min). Väl där blev vi slussade till förlossningen (av alla ställe ? dit ville vi ju inte), men det berodde på att det var kortare väntetid där. Efter diverse lyssnande och klämmande fick vi diagnosen ?en lätt släng av havandeskapsförgiftning? och eftersom det är en tvillinggraviditet blev det inläggning.

    Idag på förmiddagen gjordes ett s.k. flödestest, där man kollas blodflödet genom navelsträngarna. Dessvärre visade det att flödet till den ena tvillingen är för dåligt (näst sämst på skalan) och det beror förmodligen på att kärlet helt enkelt är för litet. För att säkerställa näringstillförseln svarar Tingas kropp med att öka blodtrycket. Senare på dagen gjordes ett ultraljud och då visade det sig att den stora tvillingen vägde strax under 900 g (mitt på kurvan för en 3.5 kg bebis), medan tvillingen med det dåliga flödet vägde 625 g.

    För en liten stund sedan pratade vi med överläkaren och han var till vår stora förvåning inte speciellt intresserad av vad de vägde!! Det är nämligen ålder och inte vikt som är intressant. Han sa också att det trånga blodkärlet inte kommer att bli större och för eller senare kommer det att vara för litet för att ge tillräckligt med näring. När det sker kommer barnen att plockas ut. Så nu kollas flödet genom navelsträngarna och barnens tillstång med CTG regelbundet och när den lille/a signalerar ?nu mår jag inte bra? eller om flödet försämras ytterligare så kommer de tas ut med snitt. Ingen vet om det händer imorgon eller när, men en realistisk gissning är att vi är föräldrar inom två veckor.

    De kommer alltså att födas en bra bit för tidigt (Tinga går in i vecka 27 i morgon) och vård på neo kommer det att bli, men läkarna hyser mycket goda förhoppningar om att det hela kommer att sluta med två friska barn.

    Tinga mår för övrigt oförskämt bra rent fysiskt, men givetvis är vi båda oroliga och nerverna hänger utanför. Samtidigt känner vi att vi är på ett av världens bästa ställe nu när något sånt här tvunget skulle hända. Vi har på något sätt gått och blivit fatalister, då vi inte kan påverka någonting och kan liksom bara följa med.

    Hrm... det känns som det blev ett sakligt och lite torftigt inlägg, men det väl kanske också ett tecken på anspänning. Jag kommer att försöka titta in här vid något eller några tillfälle lämna små rapporter.

    Tinga hälsa till er alla, men skickar en extra kram och lyckönskning till Telis. "

    Bortsett från maten funkar allting super med barnen, och enligt alla de femtioelva kontroller som gjorts är de två helt normala 1.5-åriga pojkar. Det är vi förstås otroligt tacksamma för, samtidigt som det här med maten sliter något alldeles otroligt på oss.

    Eftersom de föddes så mycket som tre månader för tidigt (v. 27+0) fick de ha en del andningshjälp i början. Piff har legat i respirator 2+2 dagar och Puff 5 h, vilket får anses som mindre än normalt när man föds så tidigt. Sedan hade de CPAP, som är ett slags utrustning som gör att barnet andas i motvind, dvs det hjälper till att hålla lungorna "uppblåsta". De fick också ha syrgas, eftersom inte lungorna var fullt utvecklade när de föddes (lungorna är det sista organet som "blir färdigt", och det är efter 34 v.).

    Fråga gärna mer om det är något du undrar över, för det är svårt att veta vad jag ska berätta utan att bli alltför långrandig och tjatig (som om jag inte redan är det med det här inlägget ).

  • passionsblomman

    Vänner igen,Tulpanerna fattar jag noll av. Vad konstigt!
    Har du givit dem kallt vatten?

    För det är du som har rätt. ALDRIG klippa i snittblommor!!!

  • Tinga

    Vänner - är det pga foglossningen som du blivit sjukskriven? Hur är din chef inställd till det? HAn var väl rätt tjurigt inställd till graviditetsrelaterade besvär tidigare? Du får väl helt enkelt göra det bästa av situationen de timmar som är kvar att arbeta, och sen får din chef vackert lösa det som blir över. Skönt att du iallafall mår bra i allmänhet, och att barnet förberett sig för förlossningen. Lät som att du laddade med god mat i helgen. Kram!

  • _koko_

    PB -
    Tycker också det verkar riskfyllt att köpa plantor över nätet, men som du säger knölar (skrev knälor först???) och lökar borde ju vara ok så länge inte paketet lämnas utomhus av posten någonstans. Fast de ska inte levereras förrän i mars, så då kanske det inte ens är kallt.
    Alternativen (till nästa vinter) för vinterförvaring hos mig är matkällaren (bara några plusgrader och mörk) eller garaget (ljust och ca 15 grader), torrt på båda ställena. Låter som att matkällaren är bästa alternativet då?

    Parnassia/snorkis - Kul att ni har testat dem och är nöjda! Jag har haft deras nyhetsbrev i flera år, men aldrig slagit till på något. Det ska bli spännande, tänkte att jag borde ha tid att fixa i ordning fina krukor i rätt tid nu när jag är föräldraledig.

    I rabatterna är det förstås perenner, där orkar jag inte heller hålla på, men vi har en jättestor altan numera och där vill jag ha stora krukor med massor av blommor. Där kan jag ju inte ha perenner, och då känns knölar/lökar bättre och enklare än ettåriga växter. Förhoppningen är ju att jag ska komma ihåg att ta upp dem i tid och då slippa köpa nytt varje år.

    PB igen - Usch, sånt som jag inte klarar av att tänka på. I januari i fjol dog min farmor, den sista ur den generationen för mig, så nu står mina föräldrar på tur (om inte något onämnbart hemskt händer förstås). Vi har dessutom cancer härjandes just nu hos en ganska närstående till oss, stoppar helt klart huvudet i sanden!

    BS - Ja, vi har kattlucka, vilket är skönt för att man slipper släppa ut och in dem, men inte så skönt vid såna här tillfällen. Fast det har aldrig hänt förut, de brukar alltid lägga bytena på display... Det är väl det enda positiva med att förra katten försvann: hon tog inte bara in möss, utan fåglar (vi snackar skator!!), och RÅTTOR!!! En liten katt på typ 3-4 kilo...
    Vad lustigt med dina föräldrars katt förresten! Vilket "gulligt" beteende ändå (men synd om musen såklart).

    Parnassia - Skönt att ha maken hemma igen! Buffé hade ett recept på en tårta för några år sedan med lemon curd. Tårtan är FANTASTISK, ska se om jag hittar receptet på nätet.

    Välkommen hem herr muggles också! Humpabumpa?

    Tinga - Skönt att få sova ut någon gång! Jag är så programmerad så jag vaknar runt 8 ändå, men det är ju skönt att få skrota omkring, äta lång frukost och sånt iaf. Men SKIT att det inte kan plana ut för er någon gång! Hoppas att dalarna blir grundare snart iaf...

    vickan - fiskgratängen lät jättegod! *sparar*

    Vår kalkonmiddag igår blev precis lika lyckad som i fjol, åh vad gott det är!! Vi serverade den med rödkål, brysselkål, mos på sötpotatis och vanlig potatis (blandat) och sherrysås. Kantarellmacka till förrätt och kakor till kaffet.
    Men det höll på att gå snett, för conny sov inte på hela dagen, och lillebror sov 2*30 minuter ungefär, dvs vi hade inte så mycket tid till förberedelserna som vi hade räknat med...

    Conny verkar ha drabbats av något för han är supergnällig. Han har gnällt på ont i munnen, så vi trodde höstblåsor, men idag har han ätit apelsin, och det borde ju gör JÄTTEont om man har blåsor i munnen! Får väl se hur det utvecklas.

    Är glad att vi inte såg melodifestivalen igår utan reprisen idag, för vilket skräp! Gillade dolphs framträdande och tycker Salem är bra, men det var ju inget schlager över det.
    ...Nu måste jag rädda skrikig lillebror!!

  • Lapinette

    pb - panerad rödspätta blir det till middag hos oss denna vecka men istället för remouladsås har jag köpt skagenröra.

    Ikväll blir det dock entrecote (maken äääälskar kött) och potatisgratäng med chevre (det var superlänge sen vi åt). Har även avverkat några muffins till det första avsnittet av the Wire (som Sweet tipsar om i sin blogg). Har varit duktiga och sprungit på löpbandet i 30 minuter så då belönar vi oss själva med lite muffins.

  • viktualia

    Koko - jaaa även här är mina föräldrar äldst numera.... eller äldsta generationen... min farbror är 8 år äldre än pappa och fyller 70 i år.. HUR konstigt som helst! Han som är så ung!?!?!? Blir lite mörkrädd när jag filurar på alla kommande pensionsavgångar på jobbet (och det är många) och inser att några av dem som ingår i kalkylerna är lika gamla eller yngre än mina päron...

  • Vännerfan

    Vickan och PB, Tack för fiskrecept! Har sparat ner och ska prova!! Glömde förresten att maken gör fisksoppa också ibland. Men av 5 middagar så består i stort sett aldrig någon av dem av fisk.

    Tinga, Shit, inte skrämmas sådär! Jag blev jätterädd när det såg ut som att det var din make som skrivit i tråden igen! Tänkte att nu har det hänt nåt hemskt!
    Det är pga foglossningen jag blivit sjukskriven. Min chef har visat väldigt lite förståelse över min graviditet, så jag gick bara in på hans kontor och viftade med pappret och sa att fr.o.m. nu gäller detta och frågade vem som skulle ha sjukintyget. När jag gått därifrån kom jag på att han inte ens frågat om SKÄLET till min sjukskrivning. Alla andra ger mig dock sitt fulla stöd, så jag försöker att inte tänka så mycket på hur han tar det hela. Det är inte mitt problem (har min inställning blivit).

    PB, Jag fyllde bara på vattnet. Med kallt vatten. Eftersom jag hällt lite socker i det från början läste jag nånstans att jag inte skulle byta ut vattnet, utan bara fylla på det. Rätt eller fel?

Svar på tråden Vi fortsätter blanda och ge