• Heloise

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Godmorgon!
    Vilket underbart inlägg Flamman, håller med september

    Idag är en bättre dag, jag gick tillbaka och läste sammanställningen med kritiska ögon och inte känsliga mamma-ögon. Många av studierna var gamla och kan därför itne anses 100% tillförlitliga eftersom man inte började behandla med gh per automatik förens 2000(i sverige) de andra länderna släpar efter och i USA är det som alltid i det skitlandet ( iaf medicinskt) pengar som styr. Vissa försäkringsbolag anser inte att det finns tillförlitliga studier som säger att barnen blir hjälpta av gh. På många håll skrämmer läkarna slag på föräldrarna genom att säga att barnen löper stor risk att dö vid gh behandling. Så många föräldrar avstår frivilligt gh behandling, medan andra inte får det beviljat från sina försäkringsbolag. De riktigt rika har så klart råd att ge barnen gh, men det kostar otroligt mkt pengar.

    E får 1.5mg sprutor, de räcker i 15dagar, varje spruta kostar 2000kr( iaf i USA här vet jag inte) men det är bara för att hon har så låg dos ännu, de större sprutorna på 10mg kostar runt 7500kr.  När E är tonåring kommer hon kanske att ligga på runt 1-1.5mg per dag, då kommer hon bränna igenom en sådand där spruta på 7-10 dagar, och mao skulle det alltså då kosta oss ( om vi räknar på den högsta dosen) 30 000kr i månaden...

    Man vet att resultaten varierar enormt så fort barnen/vuxna fått gh sedan 2 års ålder, man vet också att barnen klarar sig enormt mkt bättreän de som får vid 2 års ålder om gh-behandling påbörjars runt 6 månaders ålder.

    Jag vet ju det här, men likväl drar jag iväg och blir hysterisk när jag läser om psykoser och inlåsning och manipulativa, våldsamma pws'isar som äter sopor och lekakulor. Fast jag borde verkligen inte det.

    Jag är faktiskt utb inom informationssökning, hantering och borde efter 5 år på uni lärt mig att vara källkritisk och ha ett öppet sinne när jag läser, men det är inte så lätt när hjärtat är med på ett hörn

    Leksi/Mugglan: tack då vet jag. Då är itne E så efter, hon är väldigt nyfiken på det här med att vinka och försöker få till det men jag tror att hon är som mig, hon gör inte förens hon kan. För hon studerar mina händer ingående och vinkar lite i knät men blir itne nöjd och då slutar hon och så tittar hon på mig igen. Klappa händerna kan vi ta sen, en sak i taget

    Sen gl,ömmer jag så lätt bort att det är ju just i armar/bål/händer som hon är som svagast, det är jättejobbigt för henne att hålla upp armarna i luften. Jag blir så otålig ibland

    Har också dansat( nu när jag vet att man ska dansa ) embryodansen.

  • Heloise

    I dag struntade vi i öppna förskolan, för tjejen vi brukar gå med är sjuk och  jag behöver någon med mig som har koll på att E har pws och som hjälper mig lite utan att göra det solklart för alla. Iofs har jag berättat för de flesta, många frågar hur gammal hon är och så säger de något i stil med att "du ska se att hon börjar krypa snart", då känner jag att jag måste försvara E och så berättar jag. Fast jag egentligen inte ville, och så får jag dåligt samvete för att jag outar E, jag vill ju verkligen inte att hon ska vara sin"diagnos".  Bah hur jag än gör så blir jag aldrig riktigt hundra nöjd med resultatet !

  • Heloise

    Fortsätter spamma, då E är upptagen med sin gåstol, inte för att hon går så där jättemycket i den, hon suger mest på knapparna men hon gick både framåt och bakåt igår, värsta grymma tjejen

    BS: ang mat, när det gäller vår framtid med E och förhoppningsvis andra barn, så tänker vi i lager-på-lager.
    Att man har en bas som alla kan och bör äta, sen bygger man vidare på den basen utifrån behov. Ex basen är en couscoussallad med linser, avocado, fetaost, lök, tomater och kryddad med en vitvinsvinägrett, och en stor grönsallad och grovt bröd. Jag och E äter bara couscoussalladen med en klick örtyoghurt en skiva bröd med magert smör, om ens smör alls. Panzer( E's pappa) och övriga äter kycklingfilé till som jag slängt in i ugnen, syskonen får örtsås gjort på fetaste creme fraichen. De tar 2 skivor bröd med bregott på och fet ost. Vill E ha ost får hon en mager.

    Det är ju egentligen inte speciellt lätt, men för oss kommer det att vara viktigt att alla äter samma sak. Fast ändå itne. Det ska se lika ut. Jag är inte vegetarian men äter gärna vegetariskt ibland, Panzer vill gärna ha en hel ko på tallriken.

    quormbullar och korv  är magrare än vanliga köttbullar/korv. Sen kommer vi nog att satsa på att ha bra baser hemma, ex en rejäl hemgjord tomatsås, då går de fort att steka lite färs och så har man en köttfärssås. Det finns köttfärs med 5% fettinnehåll mot de vanliga 10-15%, den är dyrare men oändligt mkt godare. Du och äldsta dottern kan äta quornfärs, maken och minsta vanlig färs. Fast jag vet inte om du vill hantera kött överhuvudtaget?

    Vi äter mycket soppa, det är också så lätt att bygga på utifrån behov och smak, jag gör en linssoppa som är väldigt mättande, jag äter den som den är, min man får antingen kyckling eller falukorv i den. Serverar med creme fraiche/gräddfil/ 3.5% yoghurt och bröd.

    All pasta byts ut mot fullkorn, ris till fullkorn alt quinoa, matvete. Sparsam med potatis men generös med grönsaker och rotgrönsaker. Satsa på mat som smakar mycket. Klart vi kommer ha pannkaka någon gång då och då, fast då blir det som dessert efter en rejäl matig soppa. Man får kanske bara 1 max 2 pannakakor. Man kan ha lightglass istf grädde till pannkakorna, göra pannkakor på grövre mjöl, ha osötad äppelmos blandat med mosad banan istf sylt, eller bara tinade bär till.

    Jag har även tänkt ha färdiga *"snacks" påsar i kylen med kanske 1 äppelskiva, 1 morot i bitar, rå broccoli och några paprikaringar som lätt-mellis eller bara för att stilla E's hunger temporärt.

  • Heloise

    Ingis: en nära vän till mig och hennes man går på familjerådgivning, de brådkade så j-vla mkt att de tillslut inte ens kunde prata med varandra, men efter ett halvår  i familjerådgiving så ska de ha en till bebis och kommunikationen fungerar väldigt bra. Jag tror helt klart att det är något man ska göra om man känner att man kommit till en punkt där man inte tar sig vidare. Det behöver ju inte vara så att man är väldigt osams hela tiden utan mer att man bråkar om samma saker, hamnar i samma mönster, när man bråkar så att man inte tar sig  framåt!

    Daa: Mysigt när det låter lite och är kladdigt Elise är som Axel och vill gärna stoppa in hela näven i munnen, helst vid matning, för oj vad mysigt det är att sila gröt mellan fingrarna och kladda på bordet Underbart med klippning, det är vardagslyx! Jag ska nog ta mig en tur hem till mammaledig kompis som är frisör. Funderar ibland på om jag ska kapa av det midjelånga svallet men andra dagar känner jag att nej det går ju inte. Jag kanske är som Samson och har kraften i håret

    BS: Du har helt rätt kyckling kommer hon att kunna äta, mitt exempel var kanske inte det bästa Men jag ville bara visa principen bakom vårt tänk.

    Jag kä'nner mig så produktiv idag, ja igår med. Jag har ringt runt och begärt in offereter på villa samt bil och lycksfallsförsäkringar. Nätta 4200kr tjänade vi på det, och då har jag inte räknat med rabatten vi skulle få för att ha allt hos dem. Nu ska vi byta till ett helt annat försökringsbolag, flytta alla försäkringar dit. De var 2200kr billigare på villaförsäkring och 2000kr billigare på bilen. Olycksfallsförsäkringarna var så billiga att både Panzer och jag ska ha en och så ska vi se vad de säger om att försäkra Elis, har inga stora förhoppningar där
    dock . Sen så har ajg ringt guldsmeden som gjorde Panzers ring och om mina ringar inför bröllopet, eftersom ajg tappat bort värderingsintygen, inte nog med att han har dem kvar, han ska värdera om ringarna till dagens guld/diamantpriser och gör det gratis. Sen behövde jag itne ens hämta papprena utan han skickar ut dem.

    Tänkte lägga till en objektsförsäkring till villaförsäkringen för dem, eftersom de är värderade till rätt mkt. Jag fattar inte att jag kunde ha sådan tur med min ring, jag köpte den på kaplans för 3000kr och den är värderad( förra) till 17 000kr. Den andra köpte jag på utförsäljning när en guldsmed gick i konkurs här i stan. Jag köpte den för 3500 och den vart värderad till 9800kr. Jag har itne tur ofta men då hade ajg det

    Jag funderar på om ajg ska låta göra en sån där namnring som man har runt halsen, med Elise och Lars namn ingraverade och en diamant mellan. Jag har ff ganska mkt guld kvar och en ring med en liten diamnat som jag kan använda. Funderar om guldet räcker till en namnstav till Panzer?

  • Heloise

    Sen har jag bytt bvc också, till en inne i stan. De har en jättebra barnläkare där, så nu sitter jag och gruvar mig för att ringa vår nuvarande bvc och tala om att ajg tänker byta. Det är ju inte så att jag är missnjöd, fast jag är heller inte så där jätteglad i dem heller, men mest är det för att de itne ha rngn barnläkare knuten till bvc utan bara "vanliga" läkare. Det hade inte gjort nått om itne Elise var en liten pws'is.

    Angående läsa broschyrer och rapporter och avhandlingar ang pws. Jag VET att jag inte borde läsa, men jag är av naturen vetgirig och måste läsa allt som finns att läsa, jag kan inte låta bli Obestämd.

    Vad ska ni göra i helgen då? Vi funderar på att gå till O'learys imorgon hela familjen och möta några kompisar för en middag och för att se Brynäs spöa MoDo Annars tänkte vi försöka ta det lugnt, kika på lite tv-serier, ha sex( vore trevligt )låta bli att bråka och kanske ta en lång promenad och brunch på söndag.

    Igår fick jag ett sådant där helt omotiverat psykbryt, ibland och det är verkligen väldigt sällan, så får jag ett sånt. Jag ser svart och blir helt galet arg på Panzer fast jag itne har någon anledning. Sådana gånger undrar ajg hur det står till med min mentala stabilitet Sist jag vart så där arg då sparkade jag sönder en kökslucka Fast inte ur det blå utan jag plockade ut disk( min nu är jag jävligt arg-grej) och så åkte den upp hela tiden så då sparkade jag in den, problem solved, or not... Jajaja vad vore livet utan lite hulken-ilska? För även ajg känner igen mig i Blommans man-berättelse. Panzers är verkligen jättehärlig på alla sätt utom ett, han är så otroligt lat, som Kronblom på sofflocket lat. För det mesta kan jag se alla andra 1000 goda sidor men inbland då brinner det till i huvudet, för det mesta är det befogat( i mitt tycke, aldrig i hans) men igår var det faktiskt inte befogat, iaf inte just då. Däremot hade han gjort en rad korkade lata saker som retat upp mig tidigare, men att skälla ut honom för att han ville laga mat var väl kanske inte det smartaste jag gjort...

  • Heloise

    Låter som ett härlig dop hvidis, vad blev det för fler namn än J( om det blev några)? Du kan ju inboxa dem

    PB: Usch, kom hit så får jag krama på dig! Klart att det dyker upp, konstigt vore väl annars, men vet du vad. Hvidis har helt rätt. blompojken kommer att få "nära" syskon och det räcker faktiskt väldigt bra det med, säger jag som är ensambarn, iaf räknar jag mig som ensambarn eftersom min syrror är dels halvsystrar och aldrig har bott hos oss och dels 10-12 och 14 år ändre än mig. Dessutom är de inte speiellt förtjusta i mig Det är klart att jag ibland saknar syskon fast för det mesta så tänker jag inte ens över det. Jag kommer ihåg att jag i tonåren var innerligt glad åt att jag inte hade några syskon att bråka med eller dela mina upptagna föräldrars uppmärksamhet med.

  • Heloise
    Fru E skrev 2011-10-24 19:37:12 följande:
    Fysiskt bra men sådär psykiskt hatar verkligen att vänta. Dum som man är intalar jag mig själv att jag på rd 6 ska känna massor symtom
    Håller med Blomman Fy Fan! Håller allt jag har och lite till för att Humle och Dumle ska hänga kvar!  Jag kan dock inte påstå att jag förstår för det gör jag ju inte men väntan, den förstår jag!
  • Heloise

    Hej alla härliga tanter!

    Välkommen Piggelin, jättefin presentation och du har så härligt nick, piggelin både gott och svalkande

    Flamman: nycklar minsann
    Villemoa: håller med de andra, du är ju själva bidraget!

    Blomman: skönt att magen redde upp sig och det verkar vara en kul kurs. Mmm fluffig vit liten malteser går inte av för hackor.

    Här i smurfhuset är det bra, lilla skvätten har ställt om sin dygnsrytm och tycker numera att kl 3 är en bra tid att gå upp, mamman är mindre förtjust. I morse tände jag lampan kollade på klockan och ner i spjälsängen där skvätten glatt tjattrade på och sa med min milda mammastämma :
    " det här kan du fetglömma skvätten, vi ska inte, jag upprepar, inte gå upp nu, vi ska inte leka, busa eller äta kl 3 på natten. Nu ska vi sova, om du inte kan sova får du prata tyst så mamma och pappa kan sova". Sen släckte jag lampan och Skvätten mumlade i ett par minuter sen hördes det ljuvliga ljudet av snusande barnandetag mamma vs Skvätten 1-0!Skål

    Idag har vi varit på babyrytmik det är ganska kul, mest kul att träffa andra mammor och urgulliga bebbar.

    Med glasögonen går det väl så där... Vi kämpar på och Skvätten kämpar emot. Hon har börjat slita av alla människor glasögonen, det är jättegullig, hon blir så bekymrad när ex jag har brillorna på mig och så börjar hon slita i dem, med en sån gullig uppsyn, ungefär som " mamma mamma du har ju också sådana där hemska, vänta ska jag hjälpa dig, du verkar inte kunna ta av dig dom själv, men jag har lärt mig hur man gör, vänta så ska bebisen hjälpa till

    Angående nattning, Skvätten sover i egen säng bredvid vår säng, har alltid gjort det. Ibland om hon vaknar säg kl 3 och itne vill somna om så tar vi upp henne i vår säng, och så brukar jag ha henne i sängen när Panzer gått och jobbat. Hon somnar vi kl 19:30-20:00 ungefär, först flaska, sen spruta, sen ny blöja, sen pussar och så nattinatti och så släcker vi lyset, stänger till dörren och går ut. Det har hittills fungerat väldigt bra.

    Jag tänkte kasta ut en fråga, dagis. Hur valde ni?

  • Heloise

    Jaha där var jag snabb

    Hur valde ni dagis? Vad är viktigt att tänka på? Vad har ni prioriterat?

    Det dagis som ajg sett ut är som sagt var fullt, de har inga 06 och tar således inte emot några barn nästa år, vi står i kö dit men oddsen är inte bra.

    BS: du frågade hur det  är med kösystem etc här, vi har stått i kö sen Skvätten var nyfödd men bara i barnomsorgskö, inte till ett specifikt dagis/dagmamma. Man kan välja på en gång, men eftersom vi inte visst något alls om pws då så kändes det övermäktigt att börja rota i det också. Hon är inskriven att börja i 1 sep 2012.

  • Heloise

    Apropå mat så ska jag prova ett nytt recept idag, yoghurt marinerade kycklingspett, till det skulle det vara rotsaker i ugn och en örtsås. Ser väldigt gott ut och var superenkelt, bara 1 dl naturell yoghurt, 1 vitlöksklyfta( pressad) ½ dl hackad persilja salt+ peppar. Kycklingen ska marinera i minst 4h. Sen lägger man spetten på samma plåt som rotgrönsakerna och kör allt i ugnen. Jag gjorde dubbel sats yoghurt marinad och tänkte ha den andra halva till.

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård