• Aylas

    Arbetsfördelning i hemmet?

    Igår hade vi ett litet kärleksgnabb om arbetsfördelningen i köket och jag funderade på hur det ser ut i andras hem

    Här är det jag som tar det mesta ansvaret för hemmet, och han för bilen. Mycket beror på att jag tar ansvaret och att han tycker det är rätt skönt att slippa - precis som jag tycker det är skönt att slippa bilen.

    Så - hur ser det ut hos dej och hur löser ni gnabbet som uppstår?

  • Svar på tråden Arbetsfördelning i hemmet?
  • Nali

    Här lagar jag för det mesta mat, gillar att laga mat så det passar men han kan lika gärna laga mat också, inga problem och så är bra på det med. Handlar gör vi båda två, men jag handlar ju lite varje dag. Kläder kan både han och jag handla med, jag har lite bättre koll på vad barnen har för kläder i garderoberna. Han tvättar nog lite mer än mig men jag viker oftast och lägger in. Jag dammar mer och putsar fönster, organiserar och rensar. Dammsugaren är hans bästa vän så den hugger han oftast tag i direkt när han kommer hem från jobbet, moppar golv och städar toaletter så gör även jag. Det mesta delar vi på, byta däck gör han och vissa andra saker gör han om det behöver bytas något på en bil eller sågas några större projekt. Annars målar jag, spacklar och skruvar, det jag inte kan lär jag mig.

    Vi har inga tjafs o vad som ska göras, vi hjälps åt med allt. Jag var själv med mina tre barn i tio månader plus att jag innan i mitt tidigare förhållande gjorde det mesta. Han var också själv ett halvår med sina tre barn så han var också van att göra allt plus att han också gjorde väldigt mycket innan i sitt förhållande. Han tar med så många barn vill om han ska göra något och det är aldrig något problem med något. Jag gör samma sak, handlar med sex barn och åker iväg med dom själv om vi ska göra något. Vi har samma inställning, jobbar på så vi får det som vi vill ha det tillsammans. En väldigt stor kontrast från hur man har haft det innan. Sagolikt minst sagt. I mitt tidigare förhållande var det omöjligt med solidaritet och ansvar, hur mycket jag än försökte gick det inte. Kanske handlar om vad man har för inställning till ordning och städning osv. med.

    Vi har tillsammans sex barn i åldrarna 3-10 år. Nu är jag för tillfället "hemmamamma" och gör mina egna kreativa projekt vid sidan om så jag lämnar och hämtar barn varje dag från skolan, fixar mellanmål och hittar på saker med barnen, sjkutsar till kompisar, har kompisar här. Trots att han jobbar och jag är hemma hjälps vi ändå åt med allt , mitt jobb är att finnas för barnen och det är fullt upp med fem barn som bor här hela tiden och så ett sjätte som är här varannan vecka fyra dagar. Superordning hela tiden har vi ju inte heller, en del beror på att jag pysslar med mitt och att jag tycker barnen måste få hålla på med pennor och färg och spel. Vet inte hur många teckningar dom gör varje dag här hemma. Många gånger prioriterar jag att titta på en film med barnen eller pyssla med dom eller åka iväg istället för att ständigt städa, sambon och jag kör kvällsrace och plockar, identifierar stökproblem och eliminerar det som är möjligt så saker blir lättare.

  • Piiiip

    Hm...

    Det är lite olika hur vi gör, så det är svårt att beskriva.

    Min sambo kör mer bil än jag, och bilen var hans från början. Han brukar tanka, kolla luft i däcken, fylla på spolarvätska etc. på väg till jobbet så mkt sådant slipper jag(ävne om jag givetvis kan göra det om jag behöver). Nu när det är vinter sätter han i motorvärmare och har sån koll. Däck byter vi ibland tillsammans, ibland han. Städar bilen gör vi tillsammans. 

    Vi hämtar ved tillsammans. Han skottar kanske lite mer snö än mig, men å andra sidan blir han direkt grinig om jag skulle ta hans älskade gräsklippning ifrån honom. Då vattnar kanske jag mer i trädgården och håller koll.

    Handlar gör vi tillsammans eller så gör han det. Jag gör dock handlingslistor de gånger vi har någon. Oftast har jag "koll" om något är slut.

    Jag planerar och organiserar om det är något speciellt. T.ex. julfirande, middagar etc. Skriver handlingslistor och fördelar arbetsuppgifter. Påminner om presentinköp och dyligt.

    Han lagar lite mer mat än jag men jag plockar mer disk. Soppåsen sköter vi tillsammans. Jag bakar och gör efterrätter. Han lagar maten när det är kalas.  

    Jag tvättar lite mer än honom(speciellt hänger och viker), men städningen delar vi nog 50/50 på.

    När vi är i en renoveringsfas hemma så tvättar, städar och lagar jag mer mat, men då renoverar han medans jag gör det. Likaså om min sambo är borta på jobb så försöker jag sköta tråkigt hushållsarbete så att vi får kvalitetstid när vi väl ses.

    Vi gör mycket i vår vardag tillsammans samtidigt. Både lagar mat, plockar disk, städar, tvättar osv.

  • Optimia

    Båda gör samma saker, men olika gånger. Jag är inte speciellt inspirerad av matlagning efter jobbet, men lagar gärna mat på helgen. Följaktligen är det sambon som oftare står för vardagsmaten och jag som lagar helgmaten.

    Tvätt och städning gör vi ofta tillsammans.

    Bor i lägenhet så vi har ingen gräsmatta som behöver klippas eller snö att skotta

    Det tekniska är det oftast jag som sköter (trots att sambon är civilingenjör ) eftersom min sambo är rätt opraktisk när det kommer till sladdar och manicker.

    Bilen fixar båda i den mån den behöver fixas -- att köra till biltvätten är ju inte så himla jobbigt. Däcken byts oftast hos däckfirma, annars är det sambon som gör det -- jag är inte tillräckligt stark.
    Meckandet med bilen sköter verkstaden alternativt min pappa (pappa om det är något enkelt typ byta olja).

    Jag organiserar resor, påminner om födelsedagar och bjuder hem kompisar. Min sambo är så himla dålig på att ta telefonen och ringa folk, så det är lättast att jag gör det, annars kommer han sig inte för det.

    Min sambo sköter orkidéerna (vi har rätt många), och jag sköter dem enbart om han är bortrest en längre tid (han kan ibland vara borta en månad eller två i jobbet). ÖVriga växter är det jag som tar hand om.

  • Moster Stina

    Ett par jag känner hade delat upp det såhär:
    Hon handlade och städade.
    Han lagade all mat och diskade.
    Det tyckte de var perfekt fördelning, och bara sysslor de gillade att göra.

    Dock är de skilda nu...

    Hos oss...råkar det nog bli att jag städar mest, men det är mest för att jag skäms över att jag stökar till så. Fast det gör nog han med egentligen...
    Jag är dock den av oss som har mest tid och möjlighet att städa.

    Han är bra på ekonomi, så han tar hand om den biten. Men med min vetskap och hjälp naturligtvis!

    Han är jättebrapå att laga mat, så det blir mest att han gör det, fast på helgerna gör vi det ALLTID tillsammans. Det är ju jättemysigt att pyssla tillsammans.
    Och småhandla gör jag oftast, men de större veckohandlingarna gör vi tillsammans. Vi vill gärna göra saker ihop, och då är den tråkiga veckohandlingen lite mysigare ändå.

    Men vi har inga barn, och jag anar att arbetsfördelningen säkert ändras automatiskt lite då...?

  • JustMeAndMyLove

    Jag tar hand om allt som har med bilarna att göra samt allt som innebär telefonsamtal eller papper samt hönsen.


    M städar och diskar och vi bråkar ofta för hon inser inte hur mycket tuid och energi de här sakerna tar. Vi är mitt uppe i en stämnings-sak och flytt till Norge och det är en massa strul så det är mycket papper som ska ordnas och jag ringer även alla samtal åt min sambo ang. henne skola, läkarbesök, arbetsförmedling, försäkringskassan etc. pga henne sociala fobi.


    Det har varit ett stort problem för oss. Men vi löser det lite mer och mer även om jag ofta känner att det är "orättvist" för jag tar er av hennes sysslor men hon tar inget av mina :/ 


    Men men, så länge man inte lägger sig osams så gör det inget. lite passion och bråk känns bara bra! 

  • Aylas

    Tror som många andra här är att det beror mycket på hur mycket tid man har hemma, jag är mest hemma och därför också gör mer sysslor.

    Tycker det är lite spännande just i skrivande moment - han pratar i telefon och jag lagar mat och tillbringar lite tid på BT förstås

    Tror också att det handlar om att lämna över ansvaret och inte bli bekväm. Jag gillar att laga mat och kan ta plats i köket och därför känner han att det kan vara svårt att FÅ laga mat. Dessutom är våra tankar om när det är stökigt hemma olika, därför är det redan städat innan han har börjat tänka på att det ens behövs.

  • tågjäntan

    Min man gör egentligen mer än mig - men han inser det inte själv . Han tycker vi delar på det. Samtidigt gör jag kanske mer med dottern när han ex lagar mat. Visst är det skönt, men jag är medveten om det och ser till att inte bara sitta på soffan och slöa. Då skulle han nog bli irriterad.

  • turbovampyria

    Ja vad ska man säga. Vi båda hatar verkligen städning och diskning. Det känns verkligen som ett jobbigt tvång för oss båda. Fast vi sköter ju det iaf.

    Jag tar väl hand om det mesta i hemmet eftersom jag är student och mest hemma. Alla kökssysslor faller på mig. Tvättningen inkl allt är mitt jobb. Dammsugningen faller väl på mig också.

    Han tar hand om källsorteringen och sopporna. Vi båda plockar väl upp efter barnen men han gör det mer än mig.

    Själv har jag inget emot denna fördelningen och inte han heller. Vi bråkar inte heller om det eftersom vi anser det vara småbagateller. fast ibland kommer det väl något smågnäll ifrån oss. Men efter vi pratat om det så brukar vi bara skratta åt det.

  • JustMeAndMyLove

    Är det bara vi som har vå helt olika sätt att städa på också?


    Min sambo kan gå igång och skrubba skåpsluckor och väggar eller ugnen trots att det är stökigt på golv och bord osv. Vilket gör mig alldeles galen, hehe. Jag tycker man städar så det ser bar ut först SEN kan man ta tag i extragrejer :P

  • turbovampyria

    JustMeAndMyLove skrev 2010-11-19 21:24:58 följande:


    Är det bara vi som har vå helt olika sätt att städa på också? Min sambo kan gå igång och skrubba skåpsluckor och väggar eller ugnen trots att det är stökigt på golv och bord osv. Vilket gör mig alldeles galen, hehe. Jag tycker man städar så det ser bar ut först SEN kan man ta tag i extragrejer :P

    Det är lite så mellan mb och mig också. Han kan börja städa i garderoben när jag anser att man först tar hand om det synliga, exempelvis köket, hallen och vardagsrummet, och sen börjar med resten. Det kan jag bli lite tokig på för jag förstår det inte. Ingen gäst eller besökare går väl in i klädgarderoben eller ett stängt sovrum.

Svar på tråden Arbetsfördelning i hemmet?