• Chicita

    BT-Veteraner

    Känner att jag saknar nånstans att bara snacka om allt mellan himmel och jord med alla trevliga människor som varit här länge. Och som alltså redan är gifta...
    Inte om något speciellt ämne utan bara prata.
    Ett ställe att umgås, att kanske ta en cyberfika, bestämma träff eller bara "vara".
    En plats att prata om jobb, hundar, gymmet, bil, hus och hem osv...

    Jag har sett att det finns trådar där det pratas om barn och familj.
    Men när man inte har barn så känns det inte som rätt ställe att hänga. Även om man säkert skulle vara välkommen. Jag vill inte förbjuda barnprat här, men det är alltså inte så att man "måste" ha barn för att få vara med och prata.

    Skulle gärna se att vi undviker bröllopsämnen så det här inte blir en "fråga dom gifta-tråden".
     

  • Svar på tråden BT-Veteraner
  • daniiel

    Haha och jag tycker nästan förkylning är värre, så jag tycker verkligen synd om dig. En magsjuka är jättejobbig, men går oftast över väldigt snabbt, på bara en dag eller två. Förkylning däremt kan bli så väldigt utdragen och mina förkylningar leder alltid till bihåleinflammation och sånt, så blir inte sällan hemma 2-3 veckor. Hoppas du slipper sånt iaf :) Känner dock nu att jag nog har en ögoninflammation på gång och det hoppar jag gärna över, suck.

    Vad bra, tack återigen, du är väldigt duktig på rim :) Jag kan inte rimma mer än på dotterns nivå, bil - pil :P

    Det är lite pirrigt, jag ska göra min första moussetårta imorgon haha Några tips?


  • Chicita

    Usch jag minns när jag fick vinterkräksjukan sist. Maken var bortrest på konferens, skulle vara borta en natt (trodde vi) och jag fick det på kvällen han hade åkt och jag läääääängtade till att han skulle komma hem. Hunden fick en 10-minuterspromenad varannan timme eller nåt + att grannen gick en vända med honom på kvällen så han fick göra nr 2.
    Och sen visade det sig att maken skulle vara borta 2 nätter.
    Jag trodde nästan att jag skulle dö där ett tag när jag fick veta det. Usch för att vara ensam med hunden och hans behov och att må så dåligt som jag gjorde... Nej då är jag hellre förkyld Flört 

    Är det en botten med bara mousse på, eller är det som en vanlig tårta men med mousse som fyllning mellan lagren?
    Jag har aldrig gjort det första alternativet. Men det borde väl funka ungefär som det jag brukar göra...
    Jag antar att du redan har mousse-recepten så det ger jag mig inte in på Flört 
    Men annars skulle jag gärna gjort själva tårtan i kväll så att moussen verkligen hinner stelna eftersom det kanta flera timmar. Två står i de flesta recept, men jag låter alltid mina ligga i kylen över natten.
    Jag använder samma form jag bakat bottnarna i men höjer upp kanten med en remsa av tjockt papper / kartong.
    Sen klär jag formen med gladpack (ska vara 15-20 cm överhäng över kanten när folien är ända ner i botten), lägger i den botten som ska vara högst upp och lägger i den fyllning som ska vara högst upp, sen mitten botten, fyllningen som ska vara längst ner och sist avslutar jag med tårtbotten.
    Jag bygger den alltså upp och ner. Viker över plastöverhänget över tårtan och ställer i kylen
    Sen står den över natten, innan jag vänder upp den på tårtfatet och drar bort form och plast. Sen tar jag en kniv och drar runt kanten så att jag får bort överflödig mousse innan jag spacklar med smörkräm och lägger på sockerpasta eller marsipan...

    Så om du ska göra typ bara mousse så skulle jag nog ställt botten på tårtfatet där den ska stå, och sen gjort en krage av dubbelvikt smörpapper (eller trippelvikt) som  ska hålla moussen på plats medan den stelnar.
    Sen skulle jag ha tagit en kniv och dragit på insidan av kragen innan jag lyfte bort den... 

  • TheD

    Okej...PANIK! Någon här inne som är läkare - sköterska etc????? Ist för en skriftlig tenta på tisdag har vi nu ( japp idag fredag...kväll) fått en hemuppgift som vi ska redovisa på tisdag. Det är om mediciner (vilket vi inte har läst om), nervsystem, hormonsystem och annat smått & gott. Jag och resten av klassen känner en viss förvirring ;)

    Magsjuka är det värsta! Fy f*n för det. Tål inte när folk spyr. Spelar ingen roll om det är på tv eller i verkligeheten. Jag hatar den personen för stunden för det är det absolut värsta man kan göra. Värre än otrohet ;)

  • Chicita
    TheD skrev 2012-11-10 00:15:53 följande:
    Okej...PANIK! Någon här inne som är läkare - sköterska etc????? Ist för en skriftlig tenta på tisdag har vi nu ( japp idag fredag...kväll) fått en hemuppgift som vi ska redovisa på tisdag. Det är om mediciner (vilket vi inte har läst om), nervsystem, hormonsystem och annat smått & gott. Jag och resten av klassen känner en viss förvirring ;)

    Magsjuka är det värsta! Fy f*n för det. Tål inte när folk spyr. Spelar ingen roll om det är på tv eller i verkligeheten. Jag hatar den personen för stunden för det är det absolut värsta man kan göra. Värre än otrohet ;)
    Nej inte läkare... men eftersom dom pressar på mig massvis med medicin så brukar jag lusläsa FASS Tungan ute
    Och nerver, tja... mina är feldragna, eller rättare sagt dom är felkopplade efter "renoveringar" eller kanske man skulle säga reparationer Flört
    Duger det? 

    Jobbigt med omkastade planer sådär när det gäller en så stor sak 
  • daniiel
    Chicita - Nej, vad typiskt att du skulle få det just då, då han var bortreste! Ja, eller typiskt att du skulle få det öht. Vinterkräksjukan är helt vansinnigt jobbig och jag hoppas och ber om att vi slipper den. Vi hade ju dock den där vattenparasiten här för något år sedan, samma som i Östersund. Kryptosporidium eller vad den heter. Det var faktiskt värre än vinterkräkisen och vi hade det alla tre samtidigt, med en toalett. Det var.. spännande. Då hade man dessutom över 40 graders feber och värk i hela kroppen. Fy bubblan! Men vad snällt av grannen att ta ut hunden :) Det känns ju verkligen inte så lockande att vara borta en lite längre stund från hemmet när man har magsjuka.

    Det är en väldigt enkelt botten, man gör den på krossade chocolate chip cookies och smör, typ som man gör en botten på digestive till cheescake va? Man trycker ut den i en springform och låter det stelna, så botten har jag gjort redan ikväll. Imorgon ska det göras en hallonmousse, vit chokladmousse och sist ett lager hallongelé. Jag tänkte göra hallonmoussen på morgon, sedan vit chokladmoussen på eftermiddagen och sist gelén innan jag lägger mig på kvällen. Då hinner alla lager stelna mellan varandra och hela tårtan hinner stå över natten till på söndag. Det kan nog kanske bli bra? Jag antar att springformen kommer hålla allt på plats?

    Hallonmoussen gör man på hallon, florsocker, gelatin, vispad grädde och vispade äggvitor. Vit chokladmoussen ska dock göras på vit choklad, äggulor och vispad grädde. Varför är recepten så olika?
  • daniiel
    TheD - Jag håller med om att det måste vara väldigt frustrerande att det blir ändrade planer sådär. Tyvärr är inte jag heller varken läkare eller sköterska och såvida det inte handlar om exakt de mediciner som dottern fått under alla hennes operationssvängar, så är jag inte till någon hjälp :P Förmodligen inte ens då hehe

    Jag håller dock tummarna för att det ska gå bra för dig :)
  • TheD

    :) Känner mig lite lugnare nu. Kanske för att jag har svarat på de tre uppgifterna ;) Inte fullt ut men jagmåste börja någonstans. Kanske inte bli så dåligt iaf.


     


    Nu blev jag sugen på något gott! Skriv inte om tårtor nu när jag ska försöka fokusera (och vad jag gör inne på BT har iiinte med saken att göra :p)

  • Chicita
    daniiel: Jamen dåså då har du redan en kant Glad
    Jag brukar smöra kanten och sätta en remsa smörpapper runt hela ändå (när jag bakar sockerkakor och sånt också) för då har man lite "spill-rum" om man säger så. Och så blir formen lättare att diska också eftersom inget kan brännas fast när man bakar i den om den är täckt med smörpapper (och man slipper brödsmulorna på sockerkakan också *tips* ).
    Så det kanske vore en bra idé för dig också för moussen. Att alltså få en lite högre kant, eftersom många av dom där springformarna är så låga. Då kan du bygga kakan högre än formen om du behöver, beroende på hur mycket mousse det blev.

    Bra fråga om det där med mousserna.
    Tror det beror på om det är syrliga eller söta ingredienser eftersom att vissa saker inte reagerar så bra ihop.
    Min vita chokladmousse har inga äggulor i sig. Jag värmer 4 dl grädde och har i 200 g vit choklad av bra kvalité och låter chokladen smälta (om grädden är het nog så kan man dra kastrullen av plattan och låta chokladen smälta av gräddens värme). Sen får det stå över natten i kylen och sen vispar jag bara upp det dagen efter med en elvisp tills det blivit mousse-konsistens av det. Lite gelatin kan behövas, men det brukar bli samma konsistens som vispad grädde ändå, så det behövs inte så mycket gelatin ett blad eller två räcker och det har man ju i när man värmer grädden i så fall.
    Om det behövs gelatin eller inte brukar bero på kvalitén på chokladen. Jag har följt exakt samma recept med exakt samma mängd gelatin och fått både gummiaktig mousse och jättefin fluffig men fast mousse. Och enda skillnaden var märket på chokladen. Tyvärr skriver man ju inte ner vilket märke man använde de gånger det har hänt Flört 

    TheD Låter bra att du har kommit igång i alla fall Flört 
  • daniiel

    Ååååh... jag orkar inte ens tänka på tårtan... det blev bara fel. Fel, fel fel. Jag hittade inget recept på vit chokladmousse som inte var med grädde och äggula, så jag gjorde ju efter det. Först hallonmoussen då, den blev alldeles för gummiaktig, trots att jag följde receptet till punkt och pricka. Sedan chokladmoussen.. den blev dessvärre alldeles för lös. Den är som mjukt vispad grädde i konsistensen, trots att jag även där följde receptet till punkt och pricka!

    Nåja, vi gjorde lite maränger också och dom blev iaf tokbra! :D


Svar på tråden BT-Veteraner