Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
  • kitkät

    Orientaliskt bröllop

    Pagnie,
    Jag tröttnar aldrig på dig. Jag glömde skriva tack till dig också, för att du tog dig tid och gav mig smakråd angående färg & tyg till tärnklänningarna!

    Viola,
    Men vet du vad? 16 nov, det är långt kvar tills dess. Vi har planerat på riktigt sedan i okt och vi gifter oss i sept, och ärligt talat så tycker jag inte att vi har behövt så lång tid! Det beror på hur effektiv man är! Det finns perioder då vi inte har planerat alls, och ändå så har vi gott om tid.

    Vad gäller klänning så förstår jag om du har panik, men vet du vad? Jag gifter mig i sept, och jag köpte min brudklänning för bara några veckor sedan. Och det är en beställningstid på 3-4 månader så den kommer inte förrän juni - juli. Du hinner! Men jag skulle nog säga att det börjar bli dags för dig att hitta en klänning snart, dra inte ut på det för mycket, eftersom att det på vissa brudklänningar är en beställningstid på 6 månader! 
    Försök att inte gripas av panik. Jag gjorde det stora misstaget att jag greps av panik och gick ut och leta efter en brudklänning och så provade jag en som fanns i butik, stod och tvekade i över en timma och sedan lät jag paniken ta över och tänkte "Jag måste ju köpa en klänning nu, så jag köper den". 
    Och så slog ångesten till eftersom jag inte kunde glömma Mori Lee-klänningen som jag ville ha, men som inte fanns i butik. Klänningen som jag köpte och föröker sälja nu är jättefin, i spets med axelband etc, men det var kärlek vid första ögonkastet jag kände för Mori Lee-klänningen!
    Men så bestämde jag mig för att lägga ut brudklänningen som jag köpte till salu och så åkte jag till Sthlm igen och beställde till slut min drömklänning från Mori Lee. Men jag ångrar surt att jag lät paniken och stressen ta över! Så det jag vill säga: Ta det lugnt! Du kommer också hitta din drömklänning, men låt inte paniken styra över ditt val! 
     

  • kitkät

    Juste, jag glömde svara på din sista fråga. Vi har beställt våra inbjudningskort från Calligraphen. Dom finns inte färdiga att beställa, utan vi gjorde en specialbeställning. Det blev lite dyrare än vi hade tänkt, 3700 kr för 100 inbjudningskort. Men jag försöker övertala mig själv att det är värt det! 

  • kitkät

    goli,
    Vad var avgörande för er i valet mellan Mauritius och Bali? Vi har också funderat mycket på Bali, men det är tyvärr regnsäsongen som gjorde att vi valde bort Bali. Det är ju regnperiod överallt känns det som under okt-nov, förutom i Mauritius. Fick ni någon information om hur prisläget är på Mauritius?
    Vi har läst på forum och dylikt att det är billigare än andra paradisöar och att prisläget är 42% lägre än i Sverige.
    Men sen så startade jag en tråd på BT och frågade lite kring Mauritius och då var det två som varit där och dom skrev att det är svindyrt. Men dom hade mest hållt till på hotellen, och då förstår jag att det är dyrt. Så är det ju överallt, det är alltid dyrare på hotellen.
    Men nu vet jag inte om vi borde vara oroliga för att det kanske är dyrare än vi tror, eller om vi ska lita på det vi har läst! Vi vill inte hålla till på hotellen, vi vill upptäcka Mauritius och resa runt över hela ön (ön är lika stor som Gotland typ) och äta på inhemska restauranger etc. Och då har vi läst att det inte alls är dyrt, det är tillomed riktigt billigt! 

  • kitkät

    goli,


    Vad kul att ni äntligen har bokat bröllopsresan! Snart är det dags för oss att göra det också. När åker ni? Och bokade ni både flyg och hotell eller bara flyg? Vad kostade flygbiljetterna om jag får fråga?


    Föresten, hur har det gått för er med inbjudningskorten? Har ni delat/skickat ut alla ännu? Fått några svar?


     

  • kitkät

    Mustikka,
    Ska vi ha dubbel-smekmånad? Följ med till Mauritius tycker jag! Mauritius sägs vara ett paradis, men billigare än Maldiverna!  

  • kitkät

    goli & Pagnie,


    Jag är också orolig för det där med OSA. Jag är verkligen ett kontrollfreak och vill helst att tillomed min mamma och pappa ska svara om dom kommer eller inte! Haha. Typ så stort kontrollbehov har jag.
    Vi angav fästmannens mobilnummer, mitt mobilnummer samt mina föräldrars hemnummer på inbjudningskorten. Varför jag valde att ange mina föräldrars hemnummer är för att jag lider av en skvätt telefonskräck och jag svarar aldrig på nummer jag inte känner igen. Då är det bättre om mina föräldrar tar samtalen från släkten. Och vänner etc hör ju såklart av sig till mig ändå.


    Vilken otrevlig kille ni råkade ut för goli. Om jag var ni så hade jag ringt till chefen och påtalat detta. Jag skulle faktiskt bli lite orolig, vill ni verkligen åka med detta bolag? Det verkar ju som att ni har haft väldigt mycket krångel ända sedan bokningen!


    Jag förstår din tanke Pagnie, detta med om man ska åka runt mycket under smekmånaden eller inte. Både jag och min fästman vill ha en lugn men ändå aktivitetsfylld smekmånad. Och Mauritius känns perfekt för vår del, för ön är rätt så liten och då kan man resa runt hela ön på tre veckor utan att behöva jäkta. Det är därför som vi valde bort Filippinerna, det är alldeles för stort och det skulle innebära att vi måste resa mycket inom landet, med flyg eller båt. Och för mig är det ett stressmoment - bara tanken av att jag behöver resa längre sträckor inom resemålet! Jag tycker det är kul med "upptäcksresor" och backpacking, det vill jag absolut göra någongång, men inte just på en smekmånad! Då vill jag ha romantik, sol och bad, utflykter, titta på sevärdheter etc.
    Har ni bokat till Japan ännu? Hur länge har ni tänkt vara borta? Ni kanske inte behöver resa runt jättemycket, men kanske välja två hotell i alla fall och se lite fler delar av landet än en!
    Vi har ännu inte bokat någon resa, men vi tänker att vi ska vara borta tre veckor och då vill vi bo på tre olika hotell, på tre olika delar av ön!

  • kitkät

    Mustikka,
    Jag förstår att du är stressad över inbjudningskorten, men jag antar att dom flesta vet att ni ska gifta er ändå? När gifter ni er nu igen? 

    Är det din pappa som ska trycka korten? Och vad menar du med att du ska "laga" korten? 
    Jag förstår din frustration. Men tala om för din pappa att det är semestertider och folk behöver kanske planera in bröllopet i sin kalender, speciellt lite mer avlägsna släktingar som kanske inte vet om bröllopet ännu. 
    Visst, om gästerna får korten alldeles för långt i förväg så är det lätthänt att dom kanske läser inbjudningskortet, lägger det någonstans hemma och tänker att dom behöver ju ändå inte OSA förrän om fyra månader. Men i ert fall så är det ju inte SÅ långt i förväg. Då tror jag inte att risken är lika stor att gästerna glömmer bort bröllopet eller att OSA.

    Vad gäller smekmånad så är det mycket billigare att boka flyg/hotell på egen hand - alltså inte via resebyrå. Flygbiljett till Mauritius för två personer, tur och retur hamnar på ca 20-23 tusen kronor! Då är det mellanlandning i Frankrike! Jag funderar på om man kanske ska åka till Sydafrika också, eller Madagaskar som ligger väldigt nära Mauritius. 
     

  • kitkät

    Viola, 
    Angående din fråga om att skriva ut antal gäster som inbjudan gäller, så har vi nämligen valt att göra så. Det är en ganska ny företeelse men jag har sett det på flera inbjudningskort till syrianska bröllop.
    Anledningen till att detta nu börjar bli allt vanligare tror jag har att göra med att syrianer, som alltid har haft väldigt stora bröllop, nu börjar tänka om och istället vill begränsa antalet gäster. 
    Vi har redan valt att begränsa gästlistan ganska rejält, om man jämför med andra syrianska bröllop. Jag sa till mina föräldrar att ni får bjuda max x antal, för vi vill ha ett personligt bröllop och inte massa främlingar som vi eller våra föräldrar knappt har någon kontakt med!
    Så förutom den allra närmsta familjen/släkten så har vi valt att enbart bjuda två personer från varje familj och då vill vi vara tydliga med det och undvika missförstånd! Det gäller t ex lite mer avlägsna släktingar, familjevänner etc. Och dessutom så har vi valt att inte bjuda några barn alls, inte ens från den närmsta släkten. Och då blir det mer tydligt om vi skriver att inbjudan gäller två personer! För tyvärr så är det annars många som inte respekterar ens önskan om ett barnfritt bröllop och tar det mer som en önskan än en lag! Och vi vill ha det mer som en lag! Självklart, om någon absolut inte lyckas ordna med barnvakt så ser vi hellre att gästen/gästerna kommer med barn än inte kommer alls, men som tur är har vi inte många barn i våra släkter. Det är typ fem barn kanske, max. Så det blir inget barnkalas ändå! 
    Därför tycker vi att det är jättebra idé att skriva ut antal gäster som inbjudan gäller. Vi har längst ner i hörnet på inbjudan skrivit "Inbjudan gäller ___ gäst(er). Vi känner att vi på så sätt också får bättre kontroll över antal gäster etc. 

    Vad gäller dina funderingar kring resemål! Maldiverna är tydligen väldigt fint, men också väldigt tråkigt och dött! Det finns inte så mycket att göra där, förutom att sola och bada. 

  • kitkät

    Viola,
    Ja, alltså hur responsen blir på att vi valt att skriva "Barn är en Gudagåva men denna kväll vill vi fira i vuxet sällskap" eller att vi skriver ut antal gäster som Inbjudan gäller vet jag inte, eftersom vi ännu inte har skickat ut Inbjudningskorten. Men jag tror absolut inte att det blir något problem.
    Och om jag ska vara helt ärlig, så är jag så som person att jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker om mina val! Jag är inte så mycket för att göra saker och ting bara för att det ska vara så eller för att det är en plikt. 
    Det är vårt bröllop och vi väljer precis hur vi vill ha det och om någon ogillar vårt upplägg så behöver dom inte komma! Vi vet att våra allra närmaste respekterar våra val och det är viktigast för oss. 
    Om man inte vågar stå upp för sina val och säga ifrån, så får man också räkna med att det slutar med att man t ex har 17 barn som springer runt altaret vid vigseln. Jag säger hellre ifrån än får min bröllopsdag förstörd! 
    I min släkt så finns det fyra barn och i min blivandes släkt lika många. Och vi har redan talat om för dom flesta att vi verkligen, verkligen önskar oss ett barnfritt bröllop och dom vi har pratat med har endast varit positiva till det! 

    Om ni vill skriva antal gäster som Inbjudan gäller i era Inbjudningskort så tycker jag absolut att ni ska göra det! Jag tycker att det är ett bra sätt att undvika missförstånd och så får ni kontroll på hur många ni bjudit.
    Mina föräldrar fick för några månader sedan hem ett inbjudningskort till ett bröllop. Mina föräldrar antog då såklart att jag & min bror var bjudna också, men när min mamma ringde för att tala om att vi fyra kommer till bröllopet så blev det väldigt pinsamt, både för min mamma och dom som bjöd in till bröllopet... Mamma fick till svar att det bara var hon & pappa som var bjudna på bröllopet. Mamma skämdes ihjäl och mammas kusin som tog emot samtalet skämdes nog ännu mer. Det blev ett väldigt krystat samtal!
    Och det är en stor anledning till att vi valt att skriva "Inbjudan gäller___ gäst(er)". Då slipper vi sådana pinsamma missförstånd! 

    Vi har ännu inte bokat smekmånad, men det lutar mot Mauritius. Vi har tänkt vara borta i tre veckor och bo på tre olika hotell! 

  • kitkät

    Viola, 
    Ja, jag har verkligen insett att det inte går att göra alla nöjda, men om jag ska vara ärlig så berör det inte mig så mycket. Huvudsaken är att jag och min fästman blir nöjda med vårt bröllop. Vi har t ex inte bjudit några sysslingar överhuvudtaget. Vi har ingen glädje av att bjuda folk vi knappt träffat eller nånsin kommer träffa efter bröllopet heller, så varför bjuda dom? Vi har verkligen satsat på att enbart bjuda folk som vi och/eller våra föräldrar har kontakt med idag och som vi vill ha fortsatt kontakt med även efter bröllopet! Det känns mer genuint och personligt för oss. 

    Men kom ihåg, det går inte att göra alla nöjda så försök inte göra det till den graden att du kompromissar med det ni själva vill egentligen! 

Svar på tråden Orientaliskt bröllop