Husets linssoppa (4port)
2 dl gröna linser
3 st potatis(ar)
1 st gul lök(ar), stor
2 msk olivolja
3 msk paprikapulver, mild
1 l vatten
1 burk(ar)krossade tomater
1 st lagerblad
2 st grönsaksbuljongtärning(ar)
1 tsk salt
1 msk honung
2 st vitlöksklyfta(or)
oregano, ev bladpersilja
Tillagning:
1. Lägg linserna i blöt i rikligt med vatten i 2 timmar eller mer. Slå sedan av vattnet och skölj linserna i durkslag. Ställ åt sidan.
2. Skala potatisarna och skär dem i små kuber. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja i en rymlig kastrull. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och de blötlagda, avrunna linserna.
3. Slå i vatten och krossade tomater. Lägg i lagerblad och buljongtärningar. Vänta med saltet. Koka under lock i 30 minuter. Salta mot slutet med knappt 1 tsk salt. Smaksätt också med honung, pressad vitlök och ev oregano.
4. Strö generöst med hackad bladpersilja över soppan. Servera med pepparkvarn på bordet, grovt bröd och färskost.
Smaklig måltid!