• Sebastiána

    Delad föräldraledighet?!

    Jag anser att föräldraledigheten (= det som betalas av staten till föräldrarna)borde delas 50-50 mellan mamman och pappan.

    Jag tror att det är bäst för alla parter och jag har svårt för argumentet att "man inte ska tvinga pappor att vara hemma". Vaddå "tvinga"?! Tycker inte papporna om sina barn? Vill de inte vara tillsammans med sina barn? Vad är det för usla pappor då?

  • Svar på tråden Delad föräldraledighet?!
  • Hammerman

    J D skrev 2008-09-26 13:34:22 följande:


    Åh, herregud! Däremot så tror jag att våld i samkönade relationer också beror på att vi har maktstrukturer som skapar oacceptans och obalans. Jag tänker dock inte ge mig in i en queerdiskussion eftersom det krävs alldeles för mkt dekonstruktion för det och eftersom inte ens dekonstruktion av olikkönade relationer fungerar här så känns det inte som det mest givande.
    Tja, din analys av verkligheten baseras på att allt våld och elände beror på att vi lever i en patriarkal maktstruktur. Logiskt följer att den lesbiska kvinna som misshandlar sin partner tar rollen som "man" i förhållandet a' la Therese Persson. Jag anser att det inte behöver finnas några kulturella normer för att partnervåld ska förekomma, viljan till makt finns hos alla människor, detta bör man se i ljuset av att den relation knappast finns där båda parter innehar precis lika mycket makt. Våldet beror på att folk i allmänhet inte har vett nog att utöva och begränsa sin makt på ett ansvarsfullt sätt.
  • feministbrud

    Jag tänkte nu inte på BT enbart. Jag har diskuterat denna fråga många gånger med många olika människor och motståndet kommer i princip allid från de som vill att kvinnan ska vara hemma för att det just passar dem (det är precis som med brudöverlämningen där det aldrig förekommer att mannen vill gå in med sin mamma eller att ens bruden vill göra det).


    chamor skrev 2008-09-26 13:57:02 följande:
    Är ju inte direkt överdrivet många män som surfar på BT för övrigt så de kanske är delvis svaret på din fråga
  • a wife to be

    Har inte orkat läsa alla svar, men undrar ju då genast har TS barn själv? Det är väl ändå upp till varje enskild familj att själva bestämma hur man vill göra eller? Vi är väl vuxna människor som vill forma vårt liv med våra barn efter dom förutsättningar vi har, och för oss har det funkat hur bäst att jag varit hemma större delen.

  • chamor
    feministbrud skrev 2008-09-26 14:49:03 följande:
    Jag tänkte nu inte på BT enbart. Jag har diskuterat denna fråga många gånger med många olika människor och motståndet kommer i princip allid från de som vill att kvinnan ska vara hemma för att det just passar dem (det är precis som med brudöverlämningen där det aldrig förekommer att mannen vill gå in med sin mamma eller att ens bruden vill göra det).
    Förstod vad du menade men samtidigt kunde frågan tolkas BT-fokuserad vilket jag tyckte var lite roligt
  • feministbrud

    Det är ju det som är själv knäckfrågan, att du är hemma för skattemedel. Jag tycker inte att staten ska subventionera ojämställdhet. Sedan får ni så klart göra precis som ni vill.

    a wife to be skrev 2008-09-26 14:56:22 följande:


    Har inte orkat läsa alla svar, men undrar ju då genast har TS barn själv? Det är väl ändå upp till varje enskild familj att själva bestämma hur man vill göra eller? Vi är väl vuxna människor som vill forma vårt liv med våra barn efter dom förutsättningar vi har, och för oss har det funkat hur bäst att jag varit hemma större delen.
  • Hammerman

    feministbrud skrev 2008-09-26 16:59:13 följande:


    Jag tycker inte att staten ska subventionera ojämställdhet,
    Där har du min knäckfråga. Subvention av ojämställdhet för mig är att betala hela barnbidraget till modern. Föräldrapenningen hade subventionerat ojämställdhet ifall hela eller större delen av den hade utgått till kvinnan. Det känns som att man angriper det hela från fel vinkel.
  • didis

    Har också undrat över var papporna är i diskussionen.

    Att dela 50-50 blir för oflexibelt men 33-33-33 kan inte orsaka problem för många familjer med gemensam vårdnad.

    Bland mina kollegor är det slående att kvinnliga privattandläkare har löst sin föräldraledighet medan de manliga dito varit hemma i mindre omfattning. Rimligen borde det vara lika besvärligt för båda kategorierna.


    feministbrud skrev 2008-09-26 13:28:09 följande:
    Förutom Hedebris i denna debatt har jag aldrig hört om män som vill vara hemma längre. Varför är det så? Var finns alla män som vill slåss för sin föräldraledighet? (Jag har en hemma och det är jag glad för!)
  • didis
    Hammerman1 skrev 2008-09-26 11:54:39 följande:
    passionsblomman skrev 2008-09-26 10:19:00 följande:
    Det känns också som så att de som vill ha kvar nuvarande system i tråden är de som redan fått barn medan de som vill ha 50/50 inte har barn eller har valt bort den biten ur sina liv. Intressant.
    Många av oss har inte redovisat "barninnehav" så det synes mig vara en långtgående slutsats att dra.
  • Hammerman

    didis skrev 2008-09-26 17:06:07 följande:


    Många av oss har inte redovisat "barninnehav" så det synes mig vara en långtgående slutsats att dra.
    Inte slutsats, observation snarare. Utgå från tillgänglig data och allt det där.
  • passionsblomman

    My god! här vare nya inlägg vill jag lova... här kan en mamma inte åka med bilen till verksta´n och fixa topplocket utan att det händer massor... spännande!

    Tooticki. du skrev att normen i vårt samhälle var att kvinnan tar hand om hem och barn medan mannen försörjer. Kanske menaar du att hon också jobbar då? ursäkta om jag missuppfattade isåfall.

    När jag själv fick barn blev jag mycket påtagligt medveten om att saker och ting ändrades i huvet/själen på mig. Jag blev nästan chockad över lejonet som plötsligt fanns, beredd att omintetgöra vem som helst som skulle hota mitt barn.

    Att vara förälder-barn innebär egentligen till stor del att gå igenom ständiga faser av närhet-distans. För mig var det fysiskt påtagligt hur långt avstånd jag "klarade" att ha min son på.
    Först omsluten i magen, totalt skyddad, total symbios.
    Sedan i famnen, nära nära(spädbarn ser fö bara ca 30 cm dvs lagom från bröstet till ögonkontakt)
    Längre fram börjar barnet gå och vågar sig på längre utflykter, men fortfarande med behov att kolla var föräldern finns. Jag kände faktiskt ett fysiskt behov av att ha en viss närhet i avstånd till mitt barn-till min egen förvåning.
    Jag brukar fö säga att jag hade en hel hop med principer innan jag fick barn, sedan kom han och ut flög principerna.:_D
    Det är kanske jätteojämställt, men min man har inte känt det här på samma sätt.

    Måste jag enligt er andras mening bortse från att jag liksom alla andra hondjur är en biologisk varelse för att kunna anses som en modern kvinna som vill jämlikhet?
    Tro mig, jag brukar inte annars uppfattas som en bakåtsträvare.

    Min man har precis lika stort intresse och engagemang i vår son som jag, men vi möter vårt barn på olika sätt utifrån de personer vi är. För honom funkar kombination jobb/hemma bättre än bara hemma. Det är helt OK för mig.

    Jag känner massor av killar som absolut velat vara hemma halva tiden och också tjejer som knappt ville vara hemma alls.

    Förresten så blir det där 50/50 orättvist hur som helst, eftersom kvinnan mer eller mindre blir tvungen att ta första halvan vare sig hon vill eller inte, om vi inte ska köra mjölkersättning rakt av (fråga Kineserna om de tycker det var bra)

    Fortfarande: det går inte att säga bara utifrån antal uttagna dagar om man verkligen är närvarande eller inte!!!!
    Du kan ju vara hemma i evigheter och vara helt överjävligt dålig som förälder ändå.
    Idag -om vi lyckades få ett till barn- har jag en anställning som skulle tillåta mig att jobba heltid och hinna hem till 13.00 på dagen om jag ville. Min man börjar idag kl 12.00 så vi skulle i princip kunna gå omlott.
    Vårt uttag av dagar skulle få en helt annan fördelning än förra gången,men vi skulle vara med vårt barn ungefär lika mycket var ändå. Det är det jag vill åt, statistiken visar inte hela verkligheten.

    Jag strävar i mitt arbete efter likvärdiga löner och möjligheter och jag VABBAR inte mer än min man utan isf mindre (-vi är bara 2 på mitt företag)
    Jag måste bara tillägga att jag tycker vi har en fantastisk föräldraförsäkring i Sverige, som ens möjliggör den här debatten.

    Och ja, jag tycker du ska fortsätta vara med och betala den försäkringen,oavsett hur min man och jag skulle dela upp dagarna om vi får glädjen att fostra ett barn till.
    Jag skulle vilja att du isåfall gladde dig åt att vi lyckades sätta ett barn till världen och våga tro att vi klarar att ge honom /henne de nycklar som behövs för att kunna fungera som en del i vårt samhälle. Förhoppningsvis skulle du få tillbaka en del i framtiden, då han/hon bidrar till att få hjulen att gå runt när både du och jag vill vara pensionärer.

Svar på tråden Delad föräldraledighet?!