• suzem

    Pappa som ger bort?

    hur många här har haft eran Pappa som lämnat över er??

  • Svar på tråden Pappa som ger bort?
  • Troll1

    Som sagt så kan detta ämne stötas o blötas i eviga tider...

    Omröstningstråden var intressant.

  • Emmet99
    Saltakatten skrev 2009-01-11 22:26:28 följande:
    Jag förstår inte riktigt vad du menar. Symboliken i brudöverlämningen är väl just att kvinnan inte fattar ett eget beslut? Från den tiden då kvinnor inte var myndiga utan gick från en förmyndare (fadern) till en annan (den äkta mannen). Eller missförstod jag dig?
    eftersom brudöverlämning inte funnits i sverige, man har gått in tillsammans i kyrkan sålänge man har haft vigsel inne i kyrkan (enligt svar från präst här på BT).(visst har folk blivit bortgifta, med vad gäller vigsel-cermonien) Alltså är det inte en egen tradition vi fördömer utan någon annans. Fast att gå in med sin pappa har man tydligen gjort om man skall se på troll1's med fleras historia om mitten på seklet.

    Duchess: Det beror helt på. Ifall det vore det vanligaste med den synvinkeln som förespråkarna har, vilket inte alls har något med förtryck eller ojämlikhet att göra, skulle jag tycka det var toppen! Därför att det goda vinner över de onda.Vore det för att tjejerna så gärna ville visa upp sig som offer och stoltsera med hur förtryckta de var skulle jag för det första beställa hjärntvätt till dem och sedan undra vilken planet de kom ifrån. ;)
  • Emmet99
    didis skrev 2009-01-11 22:32:16 följande:
    Alldeles oavsett vad symboliken står för förstår jag inte varför man väljer bort att gå in med sin man.Dels för känslan av att detta är något vi gör tillsammans men också för känslan av att gå sida vid sida med släkten som tittar på.Att bruden går in med sin pappa minskar romantiken för mig.
    lite knepigt att gå in med blivande maken om man inte vill mötas förrän vid altaret :D
  • didis
    Emmet99 skrev 2009-01-11 22:42:33 följande:
    lite knepigt att gå in med blivande maken om man inte vill mötas förrän vid altaret :D
    Jo men det är ju att gå in tillsammans som jag tycker både är finast och mest romantiskt inte att den ena (brud eller brudgum kvittar lika) står och väntar på den andre.

    För mig passar den traditionella kyrkliga varianten alltså bäst. När det gäller andra vill säga, själv gifter jag mig borgerligt - och ja, vi går in tillsammans medan släkten tittar på.
  • Duchess

    Emmet99 (och några fler):

    Jag tror inte att alla kvinnor som vill bli överlämnade av sin far är förtryckta vrak som inte har något att säga till om. Långt därifrån. Men just eftersom vi har en tradition att vara stolta över här i Sverige, att brudparet går in tillsammans som symbol för deras lika värde och fria vilja, och dessutom en relativt hög grad av jämställdhet ... nej, jag förstår faktiskt inte längtan efter att välja bort vår tradition i det här fallet.

    För övrigt tror jag att Svenska Kyrkan kommer att avsäga sig vigselrätten inom några år. Det tror jag förändrar spelplanen en del i den här frågan.

  • J D

     


    Emmet99 skrev 2009-01-11 22:20:55 följande:
    J D skrev 2009-01-11 18:41:15 följande: det är Herr Gårman som i "här går man" Ordlek. Jag tror inte direkt våldtäktsmän slutar våldta för att man "uppmuntrar dem till det" Förr i tiden tänkte jag så att de minsann inte skulle vinna över mig, att jag minsann inte tänkte vara rädd när jag var ute. Till min bästa kompis blev våltagen på stan på väg mot taxin av en främling. Det enda sätt man kan skydda sig mot puckon är att inte utsätta sig för dem. Tyvärr. Vilket är lättare sagt än gjort, taxi-chauffisen kan ju också få för sig att våldta en. Suck. Men hellre taxi än mörk gränd. Men ensamtaxa lät bra. Och ja för tusan, vi borde få massa bidrag till tamponger och dylikt ;)sorry för OT jag med

    Ja, såklart, men det finns ju andra saker man kan använda istället om man vill ha en könsneutral förebild för gång. Men well, det finns viktigare symboler att dekonstruera, ngt annat är det inte snack om, men det är inte oviktigt bara för det.

    Jag skrev nu inte bara "uppmuntrar dem till det" utan hade även tilläggssatsen "genom de- och rekonstruktion av samhället" om jag inte minns fel. Det är ganska stor skillnad . Förbannat tråkigt det som hände din kompis. Jag brukar fundera på vilka av alla ens kompisar som tillhör den tredjedel som ngn gång blivit slagna av en man (och säkerligen också våldtagen inom hemmets ramar), det är tungt. Det borde inte finnas några mörka gränder för övrigt- men hur ser genustänkandet ut i stadplaneringen- förhoppningsvis är det bättre idag men mkt återstår.

    Yes, vi borde kompenseras på ngt sätt va? Lätt att finansiera genom mansskatt . Nä, sorry för mitt OT, nu lägger jag ned i denna tråd. Om ngn vill diskutera vidare på samma tema så finns jag tillgänglig via min gästbok eller inbox.

  • pandis81

    så fort man ställer en fråga om det är många som har haft sin far som lämnar över eller om det är många som ska ha det så följer det alltid en disskusion.
    VARFÖR ska det alltid behöva vara så. ????

    Det är så ofattbart löjligt att det ska behöva ske. Varför ska inte varje brud själva få välja i detta ämne utan att behöva kännna skam att det är orättvist eller kränkande.

    Min far ska med stolthet och glädje överlämna mig till min blivande man. Det ser jag inga som helst fel,tvivel eller känner någonsom helst skam eller nedvärdering över.

    Nä att alltid börja en disskusion i detta ämne är bara fånigt. Brudar gör som ni själva känner för. Jag tror att alla pappor är väldigt stolta över att få lämna över sin dotter.

    Och det ska dom vara med all rätt. Tänk vilken skön känsla att få vara stolt över något som man har uppfostrat så bra.
    Nä så på er tjejer. Och lycka till på era stora dagar.

    Jag vet att jag kommer vara stolt när jag går in tillsammans med min pappa. Det kommer att vara den näst bästa dagen i mitt liv. Den bästa var när jag och min blivande fick våran dotter.

  • Emmet99
    didis skrev 2009-01-11 22:45:58 följande:
    Jo men det är ju att gå in tillsammans som jag tycker både är finast och mest romantiskt inte att den ena (brud eller brudgum kvittar lika) står och väntar på den andre.För mig passar den traditionella kyrkliga varianten alltså bäst. När det gäller andra vill säga, själv gifter jag mig borgerligt - och ja, vi går in tillsammans medan släkten tittar på.
    Folk tycker ju olika =) och för att samtidigt passa på att besvara Duchess, så handlar det mindre om att välja bort något som att välja till något.. Jag skulle gärna gå in med pappa, men samtidigt under den föresatsen att jag inte träffat grabben innan vigseln. Står vi och blir fotade 10 minuter innan kyrkan känns det enbart löjligt. Så att gå in med pappa går hand i hand med att mötas vid altaret. Att gå ensam till altaret skulle kännas alldeles för "heey look at me" att gå med pappa skulle kännas bra. Men inte för att han är just min pappa.

    J D : Jag håller med dig. Har bara tappat hoppet =/
  • JS76JS

    Pandis81: bra sagt, jag kan inte annat än att hålla med!

  • passionsblomman
    pandis81 skrev 2009-01-11 22:57:30 följande:
    Brudar gör som ni själva känner för.
    Ja gör det för all del! Bara ni är medvetna om att i SVENSKA KYRKAN är det inte alls säkert att ni får göra det. Det kan ju vara bättre att bli klar över det nu, än först vid vigselsamtalet.
Svar på tråden Pappa som ger bort?