• Anders 74

    Vett & etikett vid inbjudan

    Hej

    Jag skulle uppskatta om jag fick lite respons på följande fråga. Vad gäller vid inbjudan till bröllop ?

    Bakgrundsfakta: bästa kompisen skall gifta sig. Jag träffade en tjej ganska nyligen eller ja. Vi har varit ihop nu i 7mån. Nu när inbjudan till kompisens bröllop kom så antog jag givetvis att vi bägge va bjudna. Det stod inget om vem som va bjuden i inbjudningskortet bara att det va adresserat till mig. Men nu vid samtal med kompisen så säger han att inbjudan är personlig och att min tjej inte är bjuden.

    Hur skall man tolka detta ? Skall jag ta illa vid mig och inte gå på bröllopet eller skall jag ifrågasätta detta ? Jag har frågat folk i min omgivning och alla tycker detta är dålig stil som vissa uttryckte sig !!

    Men vad säger ni ? Är det någon som kan vett & etikett reglerna ?

    Tacksam för svar

    MvH
    Anders

  • Svar på tråden Vett & etikett vid inbjudan
  • Red Scarlet

    Om personen som bjuds har en stadig partner när inbjudan skickas ut är det brukligt och GOD ETIKETT att bjuda partnern, (alltså din tjej). Däremot kan man ju inte tvinga brudpar att bjuda allas partners och är din flickvän inte medbjuden är det upp till dig att avgöra om du fortfarande vill gå eller inte.

    Jag hade tyckt att det kändes jobbigt ifall min kille inte var medbjuden på en sådan tillställning, men det beror ju också på hur situationen ser ut. Är det ekonomin som spelar in att din flickvän inte är bjuden, eller anser de inte att ni varit tillsammans tillräckligt lång tid? Vi har varit 'tvungna' att bjuda alla par som var tillsammans när inbjudningarna skickades ut (4mån innan bröllopet) men skulle någon skaffa sig en ny partner efter det att våra personliga inbjudningar är skickade får den inte följa med.

    Jag tycker att du ska prata med din kompis om att det känns jobbigt att din flickvän inte får följa med, och fråga lite försiktigt varför. Är det en ekonomisk fråga kanske du kan tänka dig att betala för henne? Eller gå utan henne om det ändå är din bästa väns bröllop, men berätta hur du känner!

  • paulaner

    Hej!

    Detta ämne är flitigt diskuterat här på BT. Personligen tycker jag att det är självklart att man bjuder med respektive! Men jag tycker inte du ska ta det hela personligt på något sätt. Min gissning är att brudparet har en begränsad budget och därför bara bjudit dig, efter som de kanske inte anser sig känna henne. Däremot tycker jag det är märkligt om det är din bästa kompis! :-O

    Det finns många här som har dilemmat att bjuda eller inte bjuda respektive. Och i princip i alla de fallen så handlar det om budget och prioritering. Vad tror du själv? Om du gärna vill ha med din respektive så tycker jag du skall ta upp det med brudparet. Ev kan du erbjuda dig att betala en kuvertavgift.

    I vissa falla är det också en utrymmesfråga! För många kanske drömlokalen bara rymmer x antal personer, och jag vet att en del har fått skära väldigt hårt i gästlistan för att få ner antalet.

    Det finns inga strikta regler kring detta, mer än att etiketten väl oftast säger att man inte skiljer par åt. Men brudparet gör ändå som de själva vill, det är deras dag.

    Känner ju inte till mer om er relation och hur väl de känner din tjej, men jag hade pratat med dem!

  • Anders 74

    Liten uppdatering.

    Som sagt så fick jag ju beskedet igår och blev ju lite paff och fick väl inte ur mig så mycket konstruktivt men det kom ju en fråga om varför från mig och det svar jag fick va att dom måste dra gränsen någonstans och att dom varit tvungna att ta bort några släktingar och vänner.

    Sedan vet jag att brudens bästa tjejkompis ej gillar min tjej så ni förstår att man undrar !

    Å så vill brudparet att man ställer upp på att fixa en Tysklandsresa för att shoppa alkoholen till festen, men att bjuda min tjej det går inte för sig !
    Detta är ändå en barndomskompis som jag känt och växt upp med i 35år nu. Man känner sig lite utnyttjad.

  • Imma

    Jag förstår att det känns trist! Vi har bjudit alla respektive, även i något fall en person som vi aldrig har träffat.

    Har brudparet någon relation till din flickvän, dvs har de träffats/umgåtts? Om de känner varandra och det är tydligt att du och din flickvän har en seriös relation tycker jag att det är fult att inte bjuda med henne. Etablerade par delar man ju egentligen inte på entligt etiketten.

  • MulleNuh

    Låter himla dumt tycker jag!
    Ok om ni hade dejtat i ett par veckor, men 7 månader är ändå ganska lång tid tycker jag!!

    Och att inte bjuda henne för att brudens kompis inte gillar henne låter ju otrooooligt barnsligt!!!

  • Red Scarlet

    Åh jag förstår dig att det känns tråkigt, hade också känt mig utnyttjad. Ok att ni varit vänner länge och att du kanske kan vara snäll och hjälpa till med vissa saker, men det är ju ingen envägskommunikation där. De har säkert fått dra gränsen någonstans (vet du hur många som kommer) och det är säkert lättare att dra gränsen ifall några av gästerna har horn i sidan mot partnern, men det är tråkigt och beklagligt. Vi har fått skära ner på gästlistan med släktingar och vänner för att ha råd att bjuda allas respektive, vi kände att det var viktigare att inte dela på par, men det är ju som synes olika hur man prioriterar.

    Du kanske ska säga det till dem att du gärna hjälper till med tysklandsresan, men att du i och med det detta anser att kuvertavgiften till din partner är betald. Hah.. nä lite för fräckt. ;P

    Är det utrymmet som påverkar antalet gäster eller är det kostnaden? Om de ska köpa alkoholen själva kan ju inte kuvertavgifterna vara så hiskeligt dyra, fråga om du kan betala för henne isf. Men förklara igen hur du känner! När du är förberedd.

  • lingon82

    Vi har bjudit med respektive för vi har pengar och plats. Jag kan dock förstå om man utesluter någon av dessa skäl. Av personliga skäl, för att någon gäst inte skulle gilla en annan inbjuden skulle jag aldrig ta hänsyn till.
    Jag tycker du ska bestämma dig för vilken inställning du ska ha angående detta.
    Antingen gillar du läget, spekulerar inte kring varför din tjej inte är medbjuden och delar glädjen eller så tackar du nej. Att gå på bröllopet men att inte uppriktigt kunna dela deras dag och glädje tycker inte jag är ett alternativ.
    Är det bara din tjej som inte är bjuden eller är det fler som får lämna sin partner hemma?

    Lycka till, i vilket fall kommer det säkert fler bröllop som ni förhoppningsvis båda är inbjudna till.

  • suamaca

    Jag tycker att när du får tillbaka fattningen skall som föregående skrivit tala med din vän, har ni känt varandra så pass länge borde ni väl åtminstone kunna diskutera saken. Skulle det nu vara så att din flickvän inte är bjuden pga av brudens bästa kompis åsikter tycker jag att du kan ifrågasätta det - på ett bröllop går man ju för att fira brudparet i första hand och umgås i andra. Är det några som kommer mindre bra överrens får väl de isf placeras så de har minsta möjliga kontakt under middagen men som vuxna människor måste man ju kunna uppföra sig. Är det däremot så att de har en tight budget kanske du som sagt kan erbjuda dig att stötta dem lite om du har möjlighet (trots Tysklandsresan) och räcker inte det kanske du ska börja fundera över vad 35 års vänskap är värd... Det hade jag iaf gjort.

    Hoppas det löser sig för er!

  • emi82

    Jag tycker att det är självklart att respektive är medbjudna på ett bröllop! Det är en "oskriven regel" som du kan läsa om här på BT.

  • lingon82
    emi82 skrev 2009-04-08 17:57:23 följande:
    Jag tycker att det är självklart att respektive är medbjudna på ett bröllop! Det är en "oskriven regel" som du kan läsa om här på BT.
    I alla fall om man bor ihop sedan 7 mån, tycker jag!!

    Vi ska på ett bröllop snart där resp inte är medbjudna. Vi umgås med dem som par så därför får båda komma. Kan bara berätta att de fått ett par samtal i stil med de som du fått ha (anders74) med din kompis och de tycker verkligen att det är jättejobbigt att behöva förklara sig. De har inte menat något illa mot någon och insåg nog inte hur mycket rabalder det skulle bli från vissa. Kanske har de ett förhållande när man gör mycket på egen hand och inte tycker att detta är en big deal?
    Hoppas i alla fall att det löser sig.
Svar på tråden Vett & etikett vid inbjudan