• KatjaB

    Är det ingen som HAR barn med på bröllopsfest?

    Tycker jag mest läser överallt att folk inte vill ha barn med på fester, att barn och alkohol hör inte ihop osv.. Nu så hade ju inte vi tänkt bjuda barnen på alkohol eller ha värta fylleslaget heller, hehe,
    meh jag bara undrar mest för att jag är nyfiken.

    Finns ni där ute som ska ha med barn på er fest? Jag har bara varit på ett bröllop som var barnfritt förutom brudparets barn, men annars har barn alltid varit medbjudna om inte föräldrarna velat själva ha barnvakt.

    Nu när jag läser om så många som inte ska ha barn med funderar jag på om det här kan vara lite av en "modegrej" så att säga, eftersom det är så är otroligt vanligt nu vad det verkar. Eller är det vi som är helt galna som kommer förmodligen ha 10 barn på vårt bröllop mellan 1-7?

    Det här är alltså ingen predikan om hurvida man ska eller inte ha barn på sitt bröllop, utan mer en undrar hur ni tänker.

  • Svar på tråden Är det ingen som HAR barn med på bröllopsfest?
  • BlomAnna
    lule skrev 2009-09-30 09:26:17 följande:
    Känns tråkigt att se folk skriva kommentarer som "vi vill ha med dem för vi tycker så mycket om våra barn och syskonbarn". Det handlar inte om det när man väljer bort barn på bröllop exempelvis.Jag skulle snarare i sådana fall säga att de som väljer att inte ha med sina barn och syskonbarn är de som "bryr sig". Är själv utbildad inom det sociala området, forskat kring frågor om barn och alkohol och vill bara göra en sådan enkel sak som att peka på all forskning som finns om hur barn känner ett stort obehag och oroskänslor inför berusade vuxna. Oavsett förälder eller ej. Så av den enkla anledningen skulle aldrig jag vilja ha mina barn i min närhet när jag väljer att dricka alkohol. Jag vill inte heller den dagen jag gifter mig, sätta dem i den miljön där många vuxna dricker alkohol(och en del blir berusade.)
    Kanske känner barn ett så stort obehag därför att man tabubelägger alkohol så mycket?

    Bröllop är väl ingen tillställning där man super sig askalas. Iaf inte i våran bekantskapskrets. Tror också at de flesta föräldrar har vett nog att se till att åtmnstone den ena är nykter om de har med barnen på fest.
  • lule

    Nej, skulle tro att det snarare handlar om den sinnesnärvaro man har eller snarare inte har då man som vuxen fått i sig alkohol. En rädsla över att vuxna inte har kontroll över vad som händer osv. Det handlar inte om barn som varit med om situationer med drängfulla människor, som man gjort denna forskning på utan kring allt från vardagsdrickande till festligare tillfällen. Finns massa intressanta avhandlingar och liknande att läsa för den som är intresserad. Googla det.

    Men, återigen, jag tycker så. Jag gör så.


    BlomAnna skrev 2009-09-30 10:10:59 följande:
    Kanske känner barn ett så stort obehag därför att man tabubelägger alkohol så mycket? Bröllop är väl ingen tillställning där man super sig askalas. Iaf inte i våran bekantskapskrets. Tror också at de flesta föräldrar har vett nog att se till att åtmnstone den ena är nykter om de har med barnen på fest.
  • Imma

    Barn var absolut inbjudna till vårt bröllop. För oss är bröllop en familjehögtid och en självklarhet att de skulle vara med. Jag ser inga problem med att dricka alkohol med barn närvarande och inga av våra gäster har problem med att de dricker så mycket att de blir obehagliga (och jag har själv varit barn i deras närvaro, så jag vet utifrån ett barns perspektiv också).

    Hade det varit föräldrar som hade velat lämna sina barn hemma för att det serverades alkohol hade det såklart varit helt okej, men deras och inte vårt, beslut att fatta.

    Vid läggdags åkte en eller båda föräldrarna hem med sina respektive barn, så efter det var det barnfritt för de som ville "passa på" att skåla en extra gång.

  • Fenixx

    vi vill inte ha barn på vårat bröllop för det blir inte samma sak. vi vill att alla ska kunna slappna av och bara ha roligt och umgås. annars blir det att några måste passa sina barn som busar, skriker,osv

    en chans att bara vi vuxna får roa oss.

    och sen när det är lång middag, många tal osv så känns det inte som en rolig plats för små barn ändå.

  • Danni09

    Vi har inte bjudit barn men det kommer tre spädbarn till festen ändå för de ammar. Ingen av mina vänner eller familj tyckte det var konstigt att vi inte bjöd barnen. Jag tycker väldigt mycket om att umgås med barn inte för den delen. Men vi resonerade att vi inte hade råd att hyra in barnvakter och om barnen är relativt små blir det fullt spring på föräldrarna.

  • Alexxxi

    Jag hoppas verkligen det inte är en modegrej.

    Men hade jag haft nåt val så hade jag helst inte velat ha barn med. Inte för att jag inte gillar barn för det gör jag men för dem flesta föräldrarnas skull så hade det nog varit skönt för dem att bara tänka på sig själva och njuta med sin partner och inte springa runt efter barnen.

    Kyrkan kan dem komma till men festen så är det nog skönare för dem ifall dem ligger hemma i sin säng och sussar=D

  • Tess80

    För oss var det en SJÄLVKLARHET att bjuda med sig barn! Vi skulle aldrig någonsinn i vår vildaste fantasi utesluta barnen i ett sådant stort och festligt evenemang som bröllop!

    Vi älskar barn och har barn själva, och ärligt talat så är detta en familjefest med nära och kära, och detta inkluderar även barnen. Utan barnen skulle man inte känna att alla var på plats och att det "fattas" viktiga personer (dvs. barnen)Deras närvaro betyder så oerhört mycket för oss!

    Och som några skriver att "alkohol och barn inte går ihop". Det stämmer väl till viss del. Men vi hade ett bröllop som inte var en "fyllefest". Jag kan förstå om man ska ha en riktig "fyllefest" med MASSA alkohol så är det inte lämpligt att ha med sig barn.

    Vi är ju nu en familj som alltid gör saker tillsammans med vårt barn och det gör även mina släktingar, dom inkluderar alltid med sina barn. Det kanske har något att göra med uppfostran, jag är uppvuxen med att vi barn ALLTID var med när föräldrarna var bortbjudna någonstans. Det var så roligt och inget som var jobbigt eller något som vi "led" av.

  • Tarantina

    Våra barn och även gästernas barn är välkomna till vår fest. Vi kommer att servera alkohol, men ingen av gästerna tillhör kategorin stordrickare.
    Har vi släktkalas serveras öl eller vin till maten och till jul är det även snaps. Men ingen dricker för att bli full så det blir ett begränsat intag.

  • Hofsan

    Vi hade bara en spädis på vårt bröllop och det var helt underbart! Inga stimmande ungar under talen som det var på vår ena väns bröllop då man knappt hörde talet.
    Har aldrig varit på ett jobbigare bröllop i hela mitt liv där folk satt och hyscade hela tiden till barnen och inta hade mage att ta ut sina barn när de stojade som allra mest under talen.
    Nu har ju som tur är inte våra vänner något behov att att ALLTID ha med barnen på varenda fest och tillställning som en del måste ha så det blev inga sura miner alls.

  • marrying kind

    Tänk vilka känsliga ämnen som kommer upp! Klart man får göra som man vill och jag har nog svårast för de som moraliserar snarare än vad man gör för val! Klart att det kan vara underbart att ha barn med på bröllop, det blir livligt, oväntat och en hel del skratt med barn- i synnerhet som de flesta inte har fylleslag på sin bröllop men likaväl kan det vara underbart att inte ha med barn av lika många goda skäl- som att barn och alkohol inte hör ihop (vem vet hur all släkt och vänner beter sig jämt!?), att det oftast blir sent på kvällen, natten för barn som brukar lägga sig tidigt, att det kan bli ganska långrandigt med alla tal, sitta stilla mm(även för oss vuxna- jag har gäspat mig genom en rad bröllop kan jag lova!) att föräldrarna kan delta och vara närvarande på festen på ett annat sätt än om de har sina barn med- dels kan det vara en praktisk fråga som att det blir oerhört många gäster om alla ens vänner har barn och ska ta med dem- i vårt fall pratar vi om många och stora barn- vi skulle bli tredubbelt så många gäster..
    Jag kan hitta skäl för båda sidor och det kan ni säkert med- varför moralisera över varandras val- kul att se hur andra tänker och vad ni har för skäl tycker jag!

Svar på tråden Är det ingen som HAR barn med på bröllopsfest?