• Heloise

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Grattis mini ;)

  • Heloise

    Grattis grattis blommis på din födelsedag!!

  • Heloise

    Det lät som en härlig födelsedag blomman! Allt som allt verkar det som att alla här har haft bra helger. Jag är ff sjukligt trött och illmåendet har blossat upp igen. Jag tog aldrig lergigan efyersom jag trodde att jag kunde hantera det när jag fattat att jag mpdde illa när jag var hungrig men nu vette fan... Jag mår våldsamt illa i vågor men det är det värt, imorgon är d v12 :) . Snart är det över 1 v kvar t mkp och sen 1v t svaret.

  • Heloise

    Mmm vad gott det lät mugglan! Jag är så otroligt sugen på lax, tur för mig att panzers styfar är fiskare och har eget rökeri, hans varmrökta pepparlax smälter i munnen mmmm. Villemoa gör oxå en ljuvlig lax m västerbottenost och skagenröra. Sjäöv brukar jag göra lax i ugn m teriyakisås och serverar till en stor sallad m balsamvinägrett... Märks det att jag är hungrig :) antingen spyr jag eller så är jag hungrig haha.

  • Heloise

    Mitt bästa spättarecept( funkar egentligen med lax o torsk med) är helt överlägset! 4-500gr fryst spätta röd sådan i originalreceptet. 1 burk creme fraiche 34% ( finns risk att det skär sig annars). 1dl vitt vin( matlGning funkar) 1 fuskbuljongtärning. Räkor, rom och dill ef tycke. Koka upp vin med buljongen, rör i CF, salta och peppra. Lägg fryst spätta i en form, häll över såsen, in i ugnen 175 grader ca 20-30 min, sista 5 min, ta ut formen och lägg på räkor. In ytterligare 5 min. Dutta på rom och syrö över dill när fisken är klar, servera m pressad potatis. Ljuvlig 30min rätt som känns som en 60min rätt ;)

  • Heloise

    Flamman, du kan ju prova Jag har aldrig lyckats få den att hålla i hop med lägre fetthalt och det ser förjävligt ut när den skurit sig, även om smaken kanske inte är så tokig. Det skulle kanske gå om man, tinar fisken, torkar den så att det inte finns så mkt vätska kvar och så kanske reder av såsen en aning. Det kan vara värt att prova, men det är ju vinet som gör att det skär sig Utan vin, ingen god sås

    Jag räknar också points men potatis är inte så mkt( om man tar 2 och en stor portion sallad) och spättan är ju "billig" eller spar den till helgen. Jag har faktiskt frångått de magra alternativen mer och mer och använder hellre lite mellangrädde/vispgrädde än minimat.  Fast det är ju för att man måste krydda arslet av sig med de magra alt Dessutom är det ju egentligen helt fel för oss, eftersom E ska äta de magra alternativen *suck*.

  • Heloise

    Krya på dig fru E!

    Låter  som ett trevligt kalas Flamman!

    Så härligt att flickorna tyr sig till musikern, fast det är ju ändå tråkigt att deras pappa är så långt borta
    Det kan kanske lösa sig, när en tid gått( tänker på pappa/barn relationen)?
    Min mammas bästa kompis genomgick en liknande skilsmässa( som dig) och hennes man stannade kvar i Asien ( där familjen bodde då), hennes dotter var i T's ålder när det här hände och hon har faktiskt en jättefin relation med sin pappa, trots avståndet. Det har växt fram en annan relation än den de hade när han var en del av hennes vardag men trots det så har de en väldigt fin och nära relation. De ses på lov och skypar/pratar i telefon/mailar. Det är klart att han är lite av en "lovpappa" som gör roliga saker och skämmer bort henne men hon kommer mkt väl ihåg VARFÖR hennes föräldrar skilde sig ( otrohet) och sätter faktiskt väldigt stort värde  på sin mamma som roddar vardagen.

    För även om det är hennes mamma som sätter gränser i vardagen och uppfostrar, så är det även hennes mamma som på första parkett får se hur den lilla tjejen blir en tonåring, det är mamman som får träffa den första kärleken och ligga vaken på natten och höra på fnissiga tonårsflickor som aldrig vill sova.

    Jag tror faktiskt att barn kan ha 2 olika men ändå viktiga relationer med sina föräldrar, relationer på helt olika villkor men som ändå fyller barnets behov av båda föräldrarnas närhet.

    Så då har ju den stora barnpedagogen uttalat sig om något som hon egentligen inte alls vet något om men jag ville bara berätta att det kan bli bra, trots att det verkar nattsvart ( i fallet jag tog upp verkligen verkligen verkligen väldigt smutsig skilsmässa).

  • Heloise

    Mugglan: intressant ang mjölksocker i magra produkter. Själv har jag bara långsamt och ganska omedvetet glidigt längre och längre ufrån magra mejeriprodukter. Jag funderar ju mkt på mat, kvalitet på mat, pga E. Ska ta upp lchf med dietisten igen. Jag skulle säga att jag äter vv mat fast väljer att lägga pointsen på mer lchf-inriktad kost än mkt mager mat. Känner väldugt atarkt nu, att jag inte vill stoppa i mig lightprodukter närjag är gravid. Utb på hotell och rest samt har arb som kock ett par år. Fast det var längesen :). Går dock ff igång på snygga knivar, stekpannor, pincetter och har alltid en släng i förklädesbandet ;)

  • Heloise

    Hejhopp!
    Kastar mig in i matdiskussionen, jag känner väl som Blomman och Flamman, pengar är det ganska ont om, just nu, eftersom vi valt att ha E hemma tills Tummen kommer och då har vi varit på FP länge haha och längre blir det. Men iaf jag tänker som Blomman, en falukorvsring eller två blir ugnsbakad, stroganoff, sopputfyllnad och min favvo, rotsaksgryta med falukorv och sötstark senap till mums!

    Vi har sparat mkt pengar nu när jag är hemma och kan klura ut menyer, planera, göra matlådor ertc. Panzer handlar 9/10 och tar hand om disken men eftersom vi försöker få till någon form av rutin runt middagen så försöker jag ha maten klar när han kommer hem vid 17:30. För det mesta går det men ibland skiter det sig rejält, som när jag har kräkts en hel dag och inte fått i mig nått och den lilla energi jag har kvar har gått åt att försöka leka med E.

    Jag försöker handla ekologiskt men många gånger är det faktiskt" för dyrt", till E köper jag dock eko-bananer, liten sak men känns bättre än vanliga. Sen på sommaren så har vi faktiskt en stor bonngård nära oss som har en lanthandel, där kan man köpa grönsaker, billigt, närproducerat och jag har för mig att de har ekologiskt också.

    Det är just det här som gör att jag längtar UT till landet, där jag kan ha egna höns, odla lite egna grönsaker, där Panzer kan jaga och man kan köpa en gris, ett lamm och en kalv av grannarna. Jag är uppvuxen så, pappa fiskade och jagade, sen bytte man typ inkörning av travhäst mot 2 kalvar. Jag kan inte komma ihåg att min mamma någonsin köpte kött eller fisk. Pappa murade en egen rök, där rökte han älg, rådjur, lamm, fisk. Ett par ggr om året bokade mamma och grannen bakstugan och bakade tunnbröd och knäckebröd som räckte i månader.

    Jag är medveten om att jag låter som en övervintrad hippie haha. Fast jag känner det så himla starkt, starkare för varje dag faktiskt att jag vill UT, måste snart UT! Jag vill ha en nordsvensk, köra lite timmer, komma bort ifrån datorer, tv, hets, stress. Jag vill lära mina barn att uppskatta naturen. I min familj arbetade man ihop, jag skottade skit, red in hästar, körde med loksele, högg ved med pappa, bakade med mamma. Det är klart att jag fick leka och vara ett barn men jag visste att min insats också var viktig och det fick mig att känna mig delaktig i vår familj.Jjag bidrog till att min mamma kunde ta sovmorgon  ibland eller att pappa kunde åka på fiskeresa en vecka, som "belöning" fick jag en väldigt fin ridhäst, all uppbackning i världen. Vi reste varje år och åkte ofta in till stan och käkade, gick på bio etc. Äsch jag känner liksom bara att mitt liv inte blev som jag "trodde" och de saker som jag "trodde" jag ville ha, har visats sig vara oväsentliga. Det är jättejobbigt att känna så, samtidigt som jag på ett plan, rent logiskt förstår att det, just nu, är bättre för oss att bo här i "suburgatory ".

    Sorry nu egotrippade jag igen Jag har bara ingen att prata med om det här, mina bästa vänner är övertygade om att det är ngn form av livskris som tar sig uttryck i ett flyktbeteende. När jag försöker övertyga dem om att jag faktiskt har tänkt på det här i 1 år, så blir de nästan arga och menar på att där kan jag ju inte bosätta mig, hur ska det gå med E? Då kommer vi förlora kontakten, man kunde tro att jag sagt att vi övervägt att emigrera till Nya Zeeland, inte flytta 45min bort

  • Heloise

    Ingis: jag menar inte att vi skulle leva självhushållande, utan mer försöka klara sig på det som man orkar, resten har jag infa problem att köpa, jag är alldeles för torsk på fina viner och god mat för att knapra salt sill och rovor ;). Jag har tänkt jobba typ 50% och panzet vill gärna jobba heltid, på så sätt har vi samma inkomst som idag :)

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård