• Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Hej
    Jag blev så nöjd och stolt med min senaste tårta så jag känner nästan att jag vill dela med hela världen Tungan ute
    Men tanken slog mig - jag hade inte klarat att göra den om jag inte haft ett bra tårtbottenrecept som jag fått av Sofia (Dekoreramera), teknik som jag lärt mig av Gunilla Wall (tårt-DVD samt många mail med tips och råd), ett recept på vit chokladsmörkräm som jag norpat härifrån och framför allt Googles bildsöksfunktion där man kan få massor med inspiration.

    Så jag tänkte att vi kunde inspirera varandra kanske?
    Allt från bröllopstårtor till småkakor är välkommet.
    Lägg gärna ut bilder och recept. Jag vill inte ha en tråd där vi ska "bräcka" varandra. En enkel gräddtårta bakad med kärlek är precis lika mycket värd som en avancerad tårta med sockerblommor och svår spritsteknik.
    Vad har du för tips och tricks?
    Hur blir dina bullar "världens godaste"?

    Här är i alla fall mitt senaste mästervärk (som jag brukar kalla dom eftersom vissa tårtor inte bara är glädje med, utan många kan till och med göra mig frustrerad, arg och upprörd och sluta i stresshuvudvärk).
    Tack Google för inspiration Flört


  • Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm
  • Chicita
    jennifaer skrev 2011-12-18 16:46:49 följande:
    Mmm jo jag måste nog våga mig på en våningstårta någon gång. Och förresten fy för att tappa bort bilder på tårtor! Det är ju en hel del tid man lägger på dem, så det är ju trevligt att ha kvar bilder på dem...
    Ja jag försöker samla alla bilder på min hemsida (och på Facebook) så jag var inte så glad när dom här försvann innan jag hann lägga ut dom Obestämd

    Det var bra nervöst första gången jag gjorde en våningstårta, men det funkade... och det har blivit några sen dess
    smulan.webdon.nu
  • Cakemaker
    Chicita skrev 2011-12-17 23:04:20 följande:
    Åh ja... såna tårtor är svåra.
    "Gör vad du vill, det blir säkert bra"... öhm jaha, vill du ha en rosa tårta med rosor då?  "Usch nej jag hatar rosa och rosor är fula"... Vilken tur att man frågade liksom *hihi*

    Men det är kul när man får lite info om den man ska göra tårta till och sen försöker hitta något som passar.
    Jag gillar inte när folk ska detaljstyra, men fria tyglar kan nästan vara värre ibland.

    Jag har ingen utbildning alls inom bageri. Jag är bilmek i grunden Tungan ute
    Innan jag bytte till bilmek så gick jag lantbruk ett år. Men har helt bytt inriktning på "gamla dar"
    Ja precis. Riktlinjer är alltid skönt att ha :)

    Jag har bara bageri/konditori på komvux så här i efterhand. Ett år var det så vi hade 10 lektioner i vardera grej. Gick dans på gymnasiet så det är inte riktigt samma sak där heller, hehe. Men nu så här i efterhand känner jag att det nog är mer hobbygrej och inte nåt jag vill jobba med riktigt. :(

    Så synd bara att det blir så sällan man gör tårtor...och dessutom, när man väl har börjat undrar man varför man har ett så litet kök! :) Bor i en trea med ett rätt litet kök, så arbetsytor får man trolla med. Önskar mig ett riktigt stort kök med typ två ugnar och en jättekyl och frys så man kan fixa med fler grejer samtidigt ^^ 
  • Sara 120707

    Daniiel:


    Glöggtryffel! Lätt att göra och smakkombinationen mörkchoklad/glögg är fantastisk.

  • Sara 120707

    Chicita:


    En del riktigt imponerande tårtor. Älskade den vita våningstårtan med höstlöv och röda kallor.


    Men vad var tanken bakom "kocktårtan"?

  • Chicita
    Cakemaker skrev 2011-12-18 17:09:37 följande:
    Så synd bara att det blir så sällan man gör tårtor...och dessutom, när man väl har börjat undrar man varför man har ett så litet kök! :) Bor i en trea med ett rätt litet kök, så arbetsytor får man trolla med. Önskar mig ett riktigt stort kök med typ två ugnar och en jättekyl och frys så man kan fixa med fler grejer samtidigt ^^ 
    Ja jag har börjat fundera på om man kunde utveckla detta på något sätt. Men ska man skaffa en F-skattesedel och göra det "på riktigt" så måste man ju ha ett godkänt kök. Då räcker det ju inte med vanligt hemmakök liksom...
    Nåväl det är ett problem för framtiden i så fall Flört
    Sara 120707 skrev 2011-12-18 17:20:02 följande:

    Chicita:


    En del riktigt imponerande tårtor. Älskade den vita våningstårtan med höstlöv och röda kallor.


    Men vad var tanken bakom "kocktårtan"?


    Hehe... jadu.
    Chefskocken på hotellet skulle sluta, och en av de sista saker han gjorde var att beställa tårta till en tjej på hotellet som fyllde år, som vi skulle fira.
    Hon gillar rosa, så vi hade sagt att det skulle vara en rosa tårta.
    När vi fick tårtan så var den mer eller mindre hudfärgad och det såg mer ut som en snopp än något annat, det var liksom en avlång tårta med två lager marsipan, där den understa delen var lite mörkare - åt det rosa hållet och den övre var mer beige-rosa. Det övre lagret var "ihopskjutet" för att liksom visa det undre lagret (som bara stack fram i ena änden på tårtan) så intrycket blev ju snopp med förhuden tillbakadragen Tungan ute

    Så när han skulle sluta så bestämde vi oss för att "hämnas" lite. Så jag bakade den där kockmössan. Gjorde den rosa eftersom det var den färgen som Lindas tårta skulle ha varit. Och formade kockmössan noga så den blev snoppformad {#emotions_dlg.djavulsk}
    Och så ett litet mellanrum i textningen så det faktiskt inte bara står Thomas - Galaxens kock. Utan Thomas - Calaxens 1 cock
    (Till saken hör att han flörtade med i princip alla tjejer rätt grovt också)
  • Aleta
    Sara 120707 skrev 2011-12-17 23:32:22 följande:

    Här kommer receptet för alla som är intresserade:


    Pepperkakor(skurna)


    500 gr smör


    5 dl socker


    2 dl sirap


    4 tsk kanel


    2 tsk ingefära


    4 tsk mald nejlika


    2 tsk bikarbonat löst i 4 msk vatten


    200 gr hel mandel


    12-14 dl mjöl


     


    Värm smöret så det blir mjukt(alt smält), kör alltihopa i matberedaren.


    Dela degen i fyra delar och forma till tjocka "korvar" , plasta och lägg in i frysen.


    Utbakning


    Ta fram en fryst degbit och använd en osthyvel till att hyvla ut den frusna degen i "remsor" på bakplåtspapper.


    Grädda i ugnen ca 2-3 min på hög värme. Häll av på ett galler och låt svalna.


    Tack!
  • Sara 120707

    Chicita: Hihihi!! När jag såg den så tänkte jag verkligen,Hur kunde hon göra en rosa delad kockmössa!! Känns bra att där faktiskt var en lite härligt elak tanke bakom =)

  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2011-12-18 20:28:43 följande:
    Chicita: Hihihi!! När jag såg den så tänkte jag verkligen,Hur kunde hon göra en rosa delad kockmössa!! Känns bra att där faktiskt var en lite härligt elak tanke bakom =)
    Jepp... Hämden är ljuv {#emotions_dlg.djavulsk}
  • Sara 120707

    Blev så inspirerad av tråden att jag satte igång att baka en tårta.


    Blir den fin så får ni en bild snart =)


    Planen är maffig mörkchoklad botten, hallon/svartvinbärs-mousse, mörkchoklad/glögg-mousse

  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2011-12-18 23:04:14 följande:

    Blev så inspirerad av tråden att jag satte igång att baka en tårta.


    Blir den fin så får ni en bild snart =)


    Planen är maffig mörkchoklad botten, hallon/svartvinbärs-mousse, mörkchoklad/glögg-mousse


    Vad kul Skrattande
    Det lät jättesmaskigt
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm