• Sebastiána

    Delad föräldraledighet?!

    Jag anser att föräldraledigheten (= det som betalas av staten till föräldrarna)borde delas 50-50 mellan mamman och pappan.

    Jag tror att det är bäst för alla parter och jag har svårt för argumentet att "man inte ska tvinga pappor att vara hemma". Vaddå "tvinga"?! Tycker inte papporna om sina barn? Vill de inte vara tillsammans med sina barn? Vad är det för usla pappor då?

  • Svar på tråden Delad föräldraledighet?!
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 16:19:06 följande:
    Ja, så har jag förstått de isländska bestämmelserna. Jag ska fråga min man senare ikväll om det stämmer -han har bott på Island. Jag tycker att 1/3 (minst) av den bidragsberättigade föräldraledigheten ska vara bunden till respektive förälder. Varför tycker du att det är bra om en förälder kan ta i princip hela ledigheten?
    Jag tycker att lösningen som Sverige har är bra eftersom båda föräldrarna kan bestämma vem som ska vara hemma, om den ena vill ha kortare än den andra. Är det ju jätte bra att kunna föra över resterande dagar på sin partner istället för att barnet går på dagis och man förlorar hela sin föräldra penning pga att den ena jobbar och den andra inte får ta över dagarna.

    Varje familj ska kunna ha rätt att bestämma hur det är lättast för dom, om min fästman vill vara hemma, talar han om det för mig, och lika väl skulle jag säga till honom om ja ville jobba/plugga. Men eftersom jag trivs på mitt 24/7 arbete hemma och han på sitt 10timmars arbetsplats på jobbet, så ser jag ingen anledning för våran del att byta.
  • J D

    Par som har mer ojämställt uttag av föräldraledighet har högre sannolikhet att skilja sig- det finns inget mer ekonomiskt ofördelaktigt än det i det här sammanhanget kan jag tänka.

    Den ekonomiska biten har inte alls så stor betydelse som man tror- däremot används det ofta som förenklad förklaring. Jag har skrivit uppsats på juristlinjen i just det ämnet.

    De gånger som mannnen tar ut mer föräldraledighet så beror det oftast på att kvinnan sitter i en särskild situation som e.g. student och det lönar sig om hon blir klar med studierna/hon annars får föräldrapenning på lägstanivå vilket är vansinnigt lågt. I övrigt är tar kvinnor ut mer föräldraledighet även om de ekonomiska vinsterna är små eller icke-existernade.

    Däremot är fördelningen jämnare i par där båda är högutbildade.


    JBB skrev 2008-09-25 15:23:46 följande:
    Jag är sedan 2år förälder, och vi har verkligen inte delat lika, jag har fått det mesta av föräldra penning. Varför? min fästman jobbar och jag pluggar, han har större inkomst än jag, så varför skulle han från vår ekonomiska synpunkt stanna hemma 50% av vår gemensamma föräldraledighet. Ifall han stannar hemma får vi i snitt 10000kr. Jobbar han får vi ut omkring 18000 efter skatt. Min fästman älskar våra barn, han är den mest fantastiska pappan man kan tänka sig. Däremot vill han att våra barn ska ha en trygg ekonomisk plan att leva på, vilket vi inte hade om det var jag som drog in ekonomin.Personligen anser jag att det är upp till varje familj att bestämma vem som ska stanna hemma med barnen och vem som ska jobba. Den ekonomiska biten har oftast stor betydelse i vem som stannar hemma. Därför har det ingenting med kärlek att göra.
  • Hope2008

    Ett alternativ är ju att man är hemma på halvtid båda två. På så sätt är man ju inte helt borta från respektive arbetsplats samtidigt som man delar lika på föräldraledigheten.

    Konstigt nog verkar alla diskussioner handla om att antingen mamman eller pappan måste vara hemma på 100%.

    En kompis till mig är egen företagare (hantverkare) och han och hans tjej gjorde så. Hon har ett välbetalt jobb där hon gör karriär och han hade svårt för att vara hemma helt och hållet eftersom han då riskerade att tappa många kundkontakter. De var båda hemma på 50%. Hon kom inte "efter" på jobbet och han behöll i alla fall de flesta av sina kunder. En bra lösning tycker jag!

    Så nog går det att lösa om båda vill och om man värnar om barnens rätt att spendera mycket tid med BÅDA sina föräldrar.

  • Duchess

    Men jag förstår ärligt talat inte hur det kan vara bra att en förälder tar hela ledigheten? I dagens läge är det ju mammorna som tar 80% av all ledighet. Tycker du verkligen att det är bra? Gynnar det barnen?


    JBB skrev 2008-09-25 16:24:55 följande:
    Jag tycker att lösningen som Sverige har är bra eftersom båda föräldrarna kan bestämma vem som ska vara hemma, om den ena vill ha kortare än den andra. Är det ju jätte bra att kunna föra över resterande dagar på sin partner istället för att barnet går på dagis och man förlorar hela sin föräldra penning pga att den ena jobbar och den andra inte får ta över dagarna. Varje familj ska kunna ha rätt att bestämma hur det är lättast för dom, om min fästman vill vara hemma, talar han om det för mig, och lika väl skulle jag säga till honom om ja ville jobba/plugga. Men eftersom jag trivs på mitt 24/7 arbete hemma och han på sitt 10timmars arbetsplats på jobbet, så ser jag ingen anledning för våran del att byta.
  • JBB

    J D skrev 2008-09-25 16:26:41 följande:


    Par som har mer ojämställt uttag av föräldraledighet har högre sannolikhet att skilja sig- det finns inget mer ekonomiskt ofördelaktigt än det i det här sammanhanget kan jag tänka.Den ekonomiska biten har inte alls så stor betydelse som man tror- däremot används det ofta som förenklad förklaring. Jag har skrivit uppsats på juristlinjen i just det ämnet. De gånger som mannnen tar ut mer föräldraledighet så beror det oftast på att kvinnan sitter i en särskild situation som e.g. student och det lönar sig om hon blir klar med studierna/hon annars får föräldrapenning på lägstanivå vilket är vansinnigt lågt. I övrigt är tar kvinnor ut mer föräldraledighet även om de ekonomiska vinsterna är små eller icke-existernade. Däremot är fördelningen jämnare i par där båda är högutbildade.
    Kan du visa någon källa över att det är större chans att gå skilda vägar om bara den ena partern är hemma?
  • J D
    Snoris skrev 2008-09-25 15:36:14 följande:
    Det är upp till var och en. Alla familjer ser olika ut.
    Nej, alla familjer ser ju uppenbarligen lika ut med tanke på det överlägsna uttaget av kvinnor...

    Strukturer någon?
  • J D
    Hedebris skrev 2008-09-25 15:43:56 följande:
    min man är hemma allt utom 2mån. tycker inte att statenska tvinga mig att avstå frånmin utbildning när vi väljer att lösa det på detta sätt. båda är ju ändå delaktiga i barnens liv.
    Ni får ju pengarna från staten, om ni inte skulle få några pengar alls så skulle ni väl inte vara tvingade av staten att inte skaffa barn?
  • JBB
    Duchess skrev 2008-09-25 16:30:27 följande:
    Men jag förstår ärligt talat inte hur det kan vara bra att en förälder tar hela ledigheten? I dagens läge är det ju mammorna som tar 80% av all ledighet. Tycker du verkligen att det är bra? Gynnar det barnen?
    Det finns familjer där mamman inte vill stanna hemma, det finns familjer där pappan inte vill stanna hemma och det finns ytterligare en familj där båda stannar hemma. Från barnens synpunkt tror jag inte att det spelar någon roll. Det är ju ändå föräldrarna och inte barnen som bestämmer vem som ska stanna hemma. Barnen trivs så länge dom har trygghet. Det spelar ingen roll om det bara är mamman som tar hand om dom på dagarna, om det är pappan, eller om det är pappan ibland och mamman ibland.
  • J D
    MissieA skrev 2008-09-25 16:12:38 följande:
    Men varför sponsrar staten ojämställdhet när det gäller löner då? Så det kan vi acceptera men inte viktigare saker som gäller våra barn?
    Bara för att man säger att en sak är fel betyder det väl nödvändigtvis inte att man inte tycker andra saker OCKSÅ är fel?!

    Självklart är det inte OK att staten ger ojänlika löner, därför har vi lagstiftat om det. Löneskillnaderna har på så vis blivit betydligt mindre i offentlig sektor men det är naturligtvis inte tillräckligt.
Svar på tråden Delad föräldraledighet?!